Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
dievcata zajtra konci ten strajk alebo bude este pokracovat ??? 😕
@karkulka1 ten dejepis potvrdzujem .. kedysi tam bolo napísané pre stredné školy a gymnázia, teraz neviem .. tie akoby lepidlom lepené učebnice, nie tie A4 zošity v strede zopnuté .. kamoši zo soš mi to ukazovali, rozdiel bol iba v tom, že nie všetko z učiva museli vedieť, určite nie veci pod čiarou, v rámčekoch, ani nie tak podrobne z textu
@brumka učili ste sa všetko? celý text? či iba rovnaká učebnica a dejepisár to vzal tak, že máte vedieť všetok text?
@lili_mia tak toto nieje skuska nemusissma skusat z dakeho pradmetu z ktoreho si uz moc nepamatam lebo ked nam skoncil ten predmet a nemali sme ho ako maturitny tak vedomosti som odsunula na druhu kolaj lebo som mala dost inych predmetov, napriklad z praxe som mala 30 otazok a kazda obsahovala 7 otazok z inych predmetov...ale to je jednu, kazdy sme mali nieco jasom len chcela podoknut ze gymnazium nieje o nic lepsia skola ani narocnesia s porovnanym s odbornou skolou, nehovorim o ucilisti. skratka maturita bola totozna, az nato ze gymnazium malo lepsiu moznost sa na maturu a prijimacky na VS lepsie pripavit ako odborne skoly..
@cecil36 mam 2 a je to nepodstatne
koncim na temu strajk a skola
@brumka nechcela som skúšať 🙂 len som vymenovala niekoľko .. hmm ... nechcem použiť .. nepodstatných .. bitiek, vojen .. načo mi je teraz dobré ako vzniklo Dánsko? 🙂 len som chcela poukázať, že váš dejepisár zrejme zle odhadol tvorbu osnov .. alebo mu riaditeľ "dovoril", že to tak bude a basta .. nie všetko je na učiteľovi .. osnovy podpisuje riaditeľ
@brumka ja mam tiez SOŠ a nie gymnazium a mala som narocnu strednu skolu. Nedavno sme mali stretko po 20 rokoch od maturity a väcsina z nas mala VS. Mame tam ekonomov, pravnikov, lekara, ucitelky, prokuratora..... Takze nemyslim si, ze na VS bol problem sa dostat. Samozrejme, musela si dosprtat na prijmacky to, co sa nestihlo prebrat, ale to museli aj kamosky, ktore mali gymnazium. Ale vravim, bolo to 20 rokov dozadu. Momentalne si myslim, ze kvalitne gymnazium ta na prijmacky na kvalitnu VS (aj zahranicnu) pripravi lepsie ako SOŠ. Tie su momentalne podla mojho nazoru velmi slabe (cest vynimkam) a castokrat je tam zmes ziakov, ktori sa nikde inde nedostali. Ked som sla na SŠ ja, bol tam velky problem sa dostat a robilo sa riadne sito, dokonca sa otazky hlasili v slovenskom rozhlase. Jezisi ja som uz stara korcula 😀
Aj ja som chodila na gymnázium a v poslednom ročníku sme mali voliteľný seminár z dejepisu - 2 hodiny týždenne. Inak sme mali dejepis tuším až od 2. ročníka, takže v podstate iba 3 roky. Takže si viem predstaviť, že to základné gymnaziálne učivo, ktoré ale vôbec nestačilo na maturitu (nepovinnú) ani na prijímačky na VŠ (napríklad na právo), sa dalo v pohode prebrať aj na strednej škole alebo na učilišti...
@cecil36 ja som presvedcena, ze chalani pojdu robit manualne, teda ak budu chciet... ja mam dost narocnu vs, moj muz ma ledva maturitu, ale ma remeslo a ma tolko roboty, ze musi odmietat a nasadzuje ceny, lebo nestiha... a zarobi xkrat viac ako ja... ak budu nasi chalosi po tatovi, nech si beru jeho remeslo... mimochodom to remeslo ma aj ich dedo (moj otec) aj pradedo (moj dedo, ktory bol v istych rokoch velky podnikatel, potom dosli cerveni a vsetko mu zhabali...), vsetci moji bratranci a vlastne cela moja rodina, lebo aj sesternice sa povydavali za chlapov, co mali to remeslo v rukach 😀 a ti , co su sikovni zarabaju dost... v nasom okoli su vselijaki manazeri, nezarobia tolko ako mm s remeslom, ale je pravda, ze mm sa aj narobi...
inak dnes som sa dozvedela, ze niektori riaditelia ani nemohli vstupit do strajku... hrozili im odvolanim....
@renab obycajna uctovnicka dnes uznie je oba uctovnicka o zakladani papierikov... preto nestaci obchodna akademia🙂 Teda staci na zivnost a externu pracu, pripadne sa zamestnat v malej firme ako uctovnik. Inak nestaci a treba riadnu prax... 🙂 Uctovne firmy uz malokedy vezmu niekoho bez praxe alebo z OA. Lebo tam uz ide o ine vedomosti. Podla Eu standardov sa to bude este urcite sprisnovat, budu specialne skusky a podmienky urcite ( zacali to robot uz davnejsie ale teraz o tom nemam velmi prehlad, pojfe o to ze uzavierky a podobne veci budu moct robit iba certifikovani uctovnici a bude tam urcene aj minimalne vzdelanie )
@karkulka1 dialkovy studenti vobec nie su problemom a ani nevidim dovod preco by niekto nemohol studovat dialkovo. Za studium si uz teraz platia dost dobre sumy... mozno pbmedzit pocty a sprisnut prijíacky, to by bolo fajn.
@lauritka no, je to tak... a co urobili riaditelky? stiahli chvostik a nahnali vsetkych do skol... ja by som to urobila tiez 😔
ale na ministerstve o tom niekto vedel, tak dalsie telefonaty o tom, ze ak sa taky pripad vyskytne, hned to treba hlasit... no, nikto to nenahlasil, strach je silnejsi... 😔
@simca06022011 ja robím "obyčajnú" účtovníčku a ver mi, že papieriky nezakladám. ja nehovorím, že je to jednoduché. ale mám len strednú školu a myslím, že prax mi dala viac ako škola vysoká. aj keby prišla ku nám vysokoškoláčka, bez praxe by si ani nepípla. takže ja si myslím, že na účtovanie stačí stredná škola a chuť sa učiť. nehovorím o audítoroch, daňových poradcoch a pod., kde je vysoká na mieste.
@tessinka ja som z gymla a dejepis sme mali 3 roky a prebrali sme vsetko... sice poslednych sto rokov sme prefrcali bleskovo a cez vojny sme sa museli nejak rychlo prepoznśkovat, ale stacilo to na matury a aj kolegom na pravo na prijimacky. Literaturu, Sj, matiku sme preberali komplet s brutalnu sme malu chemiu a prirodne predmety, 2 jazyky. Prezili sme to v zdravi a spokojne sme sa skoro vsetci ocitli na Vs napriek tomu ze sme boli jeden z poslednych silnych rocnikov ( akurat som bola rok ked sa znovu zavadzala 9 trieda, takze som prijimackovala aj s 9takmi- ja som isla este z 8micky do skoly)... niektori profaci si to s nami odmakali ale potom sa s nami aj patricne na vyletoxh zabavili :p a v skole sme boli od 7-8 do 15tej... tak neviem na ktorom gymply chodili domov po 3 hodinach :p
Moje dieťa je piatak a pokusný králik,ich triedna im vyplňa čas sťahovaním lavíc v triede,z matiky nemá v žiackej zapísanú ani jedinú známku.Ja by som chcela aby sme tie platy mali všetci také ako si zaslúžime.Lekári si vyštrajkovali,možno sa to podarí aj učiteľom,chystajú sa aj autodopravcovia....a naše deti a ich deti to budú splácať ešte o 100 rokov.
@lauritka tak ja by som sa tiez bala... 😔 tiez by som drzala hubu a otvorila skolu... 😔
dnes som sa bavila s ucitelkou na dochodku a teda bola zlata, velmi drzi s kolegami a spominala na stare casy, vravela, ze ucitelia boli vzdy malo plateni, ale boli aspon vazeni... dnes je to pomaly hanba byt ucitelom... a smer vyhra znova a znova a znova a fico bude minimalne prezident (podla novych preferencii)... 😝
to bude ze uplne zle, fico prezident a smer vladnuca strana
@renab ano ale musi byt prax inak to nejde🙂 a kto si bezme kohokolbek bez praxe teraz k takej doleziitej veci? 🙂 nikto... cize zase len cez znamosti zohnat prax pri niekom znamom. Ja uctujem v podstate od detstvs a teda viem co to je ked to niekoho bavi a nauci sa to robit🙂 cize nemusis sa na mna hnevat za to ze poviem ze nieco je predsa k tej praci potrebne 🙂 moja mama je uctovnicka z gxmnazia, po niekolkych rokoch si urobila kurz a teraz ma dlhorocnu uctovnu firmu v bb, ale pokym som ja nezacsls studovat s nevys etlila jej niektore fakty, tsk nevedela o co tam ide a preco s vzdy sa nad tm trapila a ked som jej to rychlo vysvetlila a pochila podstatne jej to ulahcilo pracu🙂
aj vysokoskolacky nemaju vobec prax, by som ti vedela hodiny pisat o tom🙂 ku mne jedna prisla a tvarila sa Ako keby prvy krat videla fakturu🙂 ale zase mame teraz chalana co popri celej vs brigadoval a robieval ucto a to je ina trieda... vsetko zavysi od akcnosti studentov, ked niekto nema zaujem a iba nejak prelezie skusky tak to tak aj vyzera:(
malo by to by t na skole nalepene 24 hod dopredu alebo na hlavnej stranke skoly to urcite najdes
@simca06022011 ja sa vôbec nehnevám, len si myslím, že to dokáže človek aj s maturitou, logickým myslením a chcením rovnako dobre, ako vysokoškolák. a v tom sme sa asi zhodli. 😉

@karkulka1 no maly sme malo hodin tak nam ucitelia povedali ze musime stihnut ten isty pocet knih ako gymnazisti za malo casu, tak asi som si aj porovnvala so spoluziakmi z gymnazia ale to je jedno uz tu nic neriesim len som chcela prispiet svojim nazorom