Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@tessinka http://www.stv.sk/online/archiv/doslova/ vcera zaujimava diskusia.. bol tam aj pan Stanek ;)..
pozri si od 56 minuty. 🙂
S tým dejepisom som to myslela tak, že je zrejme na gymnáziu v tých troch rokoch nahustený, hoci sa tam preberie všetko, ale kto ho potrebuje, musí si ho prebrať podrobnejšie. Ja som v poslednom ročníku chodila na voliteľný seminár, a tam sme veci brali podrobnejšie,presne, sĺpy iónsky, dórsky a korintský 🙂 , aj staroveký Egypt oveľa podrobnejšie, aj svetové vojny detailnejšie. A čo sa týka začiatku a konca vyučovania, my sme aj dvakrát do týždňa chodili na nultú hodinu o 7.00, kvôli telocvični, a často sme končili okolo druhej. A v treťom a štvrtom ročníku aj neskôr, kvôli seminárom - takže nie ako píše brumka, že o 12 už bol koniec. Ale dalo sa to, boli to pekné časy a určite sme boli dobre pripravení naVŠ.
Inak včera som zabehla k sesternici, učiteľke, a našla som ju ako opravuje akési slohy. Hovorím jej: Ty si utajený štrajkokaz. A ona že aspoň na niečo je ten štrajk dobrý, aspoň nebude mať toho toľko na budúci týždeň.
Učitelia dnes o 18. hodine prerušia štrajk za zlepšenie financovania školstva. Brány škôl sa vo štvrtok 29. novembra opäť otvoria, rozhodol dnes štrajkový výbor.
Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/1010206/ucitelia-prer...
@tessinka tak ja si to nevymyslam spoluziacky tak koncili co boli na prestiznych ymnaziach v BA. myslys ze si vymysalm ze stale mi zvonil mobil ze pod na nakup, ze uz urcite mate po skole a ani za svet nechceli pochopit ze mne skola normalne ziadne nulte hodiny zacinala o 7h a koncila o 16h-17h a podotknem ziadne seminare sme nemali
Opýtam sa aj u Vas,čím ste vy podporili štrajk,okrem toho,že ste tu písali,aké ste vzdelané a niečo extra...nemali ste kdesi postavať s transparentami...mali ste aspoň čas na nákup darčekov,ako naše "učky" 😠
@osemsmerovka už som ti pisala do inej temy strajk bol podporený tým že skoly boli zatvorene,
@lauritka , som si pozrela, ale len tak zbežne a nie do konca, niektoré pasáže, Viera Tomanová tam vyzerá ako slečna Marplová 🙂 .
Jedna časť ma zaujala, a to, že tým, že sa učiteľom zvýši plat sa úroveň vzdelania systémovo nezlepší. Na jednej strane súhlasím, určite treba niečo viac , nejaké poriadne zmeny a reorganizácia, asi aj učebné osnovy a vôbec, systém škôl ako takých, hlavne porušiť tie nekvalitné vysoké školy. Ale na druhej strane, čo ja viem... Práve o tomto sme sa minule bavili so sesterkou, tou, čo včera opravovala slohy tým maturantom. Povedala, že oni na škole 3 roky nemali žiadne odmeny ani osobné príplatky. A teraz majú pár mesiacov nového riaditeľa. A teraz v októbrovej výplate mali odmeny okolo 200 eur. Dôvod bol, že žiaci školy predtým výborne zmaturovali a umiestnili sa na vysokých školách, aj náročných (a to aj roky predtým) a že škola nemá problém s počtom žiakov, a žiaci sa hlásia na ňu v oveľa väčšom počte, ako vôbec môžu prijať. A ešte z iných vecí úsúdil, že učitelia tejto školy si robia svoju prácu dobre, takže dal odmeny. Jasné, môžeme si povedať, je nový a chce sa im zalíškať.... 😎 Ale zaujímavá bola rekacia mojej sesterky: potešili ju peniaze aj pochvala, vyšla z mínusu na účte a ešte aj pokúpila sebe a dcéram zimné topánky. A tak ju to vraj nakoplo, že zorganizovala nejakú súťaž pre žiakov, do ktorej sa jej veľmi nehcelo, lebo už s tým mala skúsenosti a vedela, že je to časovo aj organizačne náročné. Ale pustila sa do toho a ešte si aj dala tú námahu, že zohnala sponzorov na odmeny pre najlepších súťažiacich, takže školu to nič nestálo. Decká nadšené, ona mala dobrý pocit, ešte aj kolegyne sa akosi celkom ochotne zapájali. A že aj tie slohy sa jej akosi lepšie opravujú, hoci ich je veľa... Takže... ako je to vlastne? Nie je to tak, že dobrých a zapálených učiteľov, čo už asi nemajú chuť robiť veci na kolene, tie peniaze navyše predsa len potešia a majú chuť robiť veci, ktoré by asi inak nerobili? Mne sa to stále krúti okolo toho istého: že môžeme hovoriť o akomsi školskom systéme, ale stále je to anonymné, ako taký ustrnutý kolos. A predsa je to asi stále o jednotlivých učiteľov, a ešte viac o tých dobrých učiteľoch. A do nich by sa zrejme oplatilo investovať... Nehovorím, že učitelia budú robiť lepšie, len ak sa im pridá. Ale ak má niekto dlhodobo málo a pridajú mu, určite ho to poteší a povzbudí. Ale to asi v každom povolaní, všetci by sme mali mať zo svojej práce dobrý pocit a mali by zarábať tak, aby ich to tešilo.
Ja by som napríklad fakt chcela, aby moje deti mali samých takých učiteľov, ako je ona. Učí slovenčinu, ale akosi tak ... zaujímavo. Dáva deckám písať slohy, ale vyžaduje kritické myslenia a argumenty. Učí ich, aby to vedeli používať aj v reálnom živote a nielen pri písaní - napríklad pri prezentácii problému, hľadaní riešenia a presviedčania pádnymi argumentami. Napríklad aj pri reklamáciach, úradných žiadostiach, petíciach, vo firme. Keď mi to rozpráva, je úplne nadšená a teší sa, keď sa to jej deckám postupne darí.
no ved jasne a z ucitelov spravil pajacov, sa mu možme viete co.... ked bude chciet este nejaký strajk 😠
V suvislosti s tym, ako sa mohli zamestnavatelia ludsky vyrovnat so strajkom ? http://spravy.pravda.sk/firma-ustretova-k-rodin...
Inak, dobre blbo ten strajk pokracuje.... ci skoncil.... ci co vlastne... su nejakí cudni ti odborrari... a ocividne sa ziadne normalne riesenie nenaslo... ze v rezervach samospráv... sa moze hanbit ta vlada...
@tessinka no cele to skoncilo ako fraska, je mi luto.. nic sa zase nedosiahane. 😖 zase zaepia oci mozno par percentami zvysenia.. a dalej sa budeme tahat..
dnes v spravaCHj hovorili, ze slovaci su pesimisti, co sa tyka buducnosti.. druhi najvacsi po grecku.
AKO VOBEC MA TO NEPREKVAPILO 😀
Ahojte babule,dam trosku otazku mimo,ale poprosila by som vas o nejake stranky pre ucitelov,gogolila some ale nic mi tam nenaslo a chcem sa spytat,CI niektora nemate skusensti s projektami pre skoly respektive tiez stranku hladam ale nic some nenasla dakujem pekne
http://ivanbezak.blog.sme.sk/c/315785/Ako-minis...
840 e???? to je neskutočnééé ako dokážu zavádzať, mam VŠ a kym sa v školstve k takému platu dostanem, tak môžem chodiť deti učiť o paličke..krááásne skreslené informácie podávajú verejnosti ☹ ☹ ☹
@nikusa9 samozrejme a vobec ma to neprekvapuje... hromadne. masirovanie mozgov, aby bola verejnost proti nim.. je to jeden jediny zamer: nasmerovat to uplne iny smerom, ktorym by sa mal uberat hnev ludi. cisti komunisti.. klamat a klamat. praktiky zostali, do medii pustia co im vyhovuje. 😉

u nas sa strajk skoncil... decka maju byt zajtra v skole... ja som sa to dozvedela teraz... a krpec je u babky 25km od skoly... na osmu nestihaju... 😖 tak este jeden den vynecha... som zvedava kolko ich bude v skole