Sú podľa vás znamky v škole dôležité?
No podľa mňa nie ale možno preto som skončila v pásovej výrobe 😂 Ak to človek skutočne chce niekam dotiahnuť, na VŠ a dobrú kariéru tak sa musíš podľa toho aj snažiť. Ale treba si dať pozor aj na to že známky nie sú všetko. Mala som kamarátky, jednotkárky, skvelé výsledky v škole. Ale taká tá obyčajná inteligencia alebo zdravý sedliacký rozum tam úplne chýbal. Napríklad prišla o panenstvo v 14 s kamarátom svojho otca, sadla hocikomu cudziemu do auta a keď dostala menzes tak si vytiahla z koša "najčistejšiu" použitú vložku po niekom inom.
@nienna podla mna je to do strednej skoly o znamkach - tie ti otvoria dvere na vysku (ak chces ist) a potom uz ide presne o ambicioznost, dravost, motivaciu,.. .
Len tolko, ze veľakrát to, ze niekto ma horsiu známku, neznamená, ze to nevie. Cize naozaj treba na vedomosti a rozum a šikovnosť pozerat. Aj to úspešní z vs vacsinou uz vez školu pracovali, vedeli co idi robit. Vacsina dnešných deti nevie v 9 rocniku co chce studovat, a vôbec nemajú tušenie co by chceli robit. Nerealne si vysnívanú napr pracu rodičov (ruzove okuliare), alebo si nechajú vybrat zameranie rodičmi a pridu na to ze ich to nebaví
Nemali by sa všetky písomky a kontrolné práce oznamovať malo by sa to robiť prepadovým spôsobom tam sa ukáže aj snaha aj vedomosti!
@katym77 vôbec nesúhlasím
@simca06022011 nesúhlasíš. A ja nesúhlasím s tvojim tvrdením syn vie čo by chcel robiť a vie ako to môže dosiahnúť. A nie je to ani profesia rodičov.
Nie
Nemyslim si, ja som ma gymnaziu bola velky flakac, ledva som zmaturovala, radsej som chodila na brigady nez do skoly. Na pohovorch som sa dokazala predat a nikto moje znamky neriesil, potom som si jedneho dna zmyslela ist studovat ma VS a skoncila som s vyznamenanim. Jedince co ma mrzi, ze som sa mohla v skole naucit vela veci a nedala tomu sancu, lebo v tej dobe som to povazovala za blbosti. Ale v kariernom zivote ma znamky nikdy neovplyvnili...
Sú. Výborne vysvedčenie pomôže na lepšiu školu.
Ja ked s detmi doma riesim znamky, hlavne ich neporovnavam ako surodencov ani s kamaratmi. Argument "vsetci mali zlu znamku" pre mna nie je argument. Ak viem, ze sa moje deti ucili a pripravili najkepsie ako vedeli a NAPRIEK tomu dostali zlu znamku, viem akceptovat i trojku. Ak by to uz bola v nejakom predmete bezna znamka, idem za ucitelom - rozhodne ale nie "vybavovať" lepsie znamky ci mu vynadat, ze nechape moje dieta. Idem, aby som zistila, preco moje dieta napriek domacej priprave ten-ktory predmet "nedava"... Je nepozorne, nechape ucivo...? A hladame riesenie (v pripade nepozornosti napr. posadit ho dopredu a prec od okna, aby nebolo rozptylovane).
Ak vidim, ze sa v predmete zlepsuje, chvalim. Aj snahu.
Ak vsak dostane trojku PRETO, ze zabedbalo pripravu do skoly, to mi uz vadi. Cize pre mna nie je trojka ako trojka. V tomto pripade pristupujem aj k logickym dosledkom - ak viem, ze sa neucilo kvoli mobilu, zablokujem cez rodicovsku kontrolu napr. do 17,00. Pustim az ked je naucene.
v skole mozno ano, lebo sa potrebujes dostat do dalsieho rocnika, ale v zivote po skole ta nebude nikto hodnotit podla tvojich znamok zo skolskych cias.
Podla mna velmi zavisi na okolnostiach. Mam radsej skoly, ktore doplnaju znamky ustnym hodnotenim. Niekto sa moze uprimne snazit a mat aj trojku, niekto moze mat iba stastie a mat dvojku. Neda sa to podla mna takto merat. Treba s dietatom komunikovat. Nikdy by som na dieta zbytocne netlacila a nedeprimovala ho prospechom v predmetoch ktore mu nejdu, naopak snazila sa podporovat to co mu ide.
Ja som asi divná,ale ja 3 nepovažujem za zlú známku.🤔
ano
Nie, ved sa pozri ake chujoviny sa tie deti musia ucit v tom nasom starovekom skolstve, okrem citania, pisania s pocitania nic ostatne nevyuziju nikdy. Su to znamky za biflovanie, neodrazaju intelekt.
Ako učiteľka si myslim, že áno, ak ten žiak chce ísť ďalej študovat (na kvalitnú školu, ktorá si môže vyberať a posledné roky školy si svojich študentov dosť vyberajú) . No ak má v rukách remeslo či nejaký talent, schopnosť. V živote sa nestratí ani so zlými známkami 🙂
Myslím si, že áno. Ako tak sa vie, že žiak učivu pochopil ale aj to, že prijal za niečo zodpovednosť. Takže si nemyslím, že je dobré akceptovať to, že dieťa školu fláka. Tak sa veru ďaleko nedostane
Pre budúcnosť žiaka ani nie. Pre momentálnu motiváciu určite áno. Známky určite neurčujú to, či bude človek v živote úspešný alebo šťastný. Určite by však v živote školáka, žiaka a študenta mali mať jedno z tých dôležitejších miest. Nie nadarmo sa známkuje roky rokúce. A povedzme si úprimne, známkovanie je ešte slabá forma hodnotenia oproti tomu, čo ich čaká v reálnom živote, kde ich bude súdiť okolie, často aj neobjektívne.
Ano, myslim, ze su dolezite..
Vedu sa o tom burlive debaty. Su hlasy, co chcu slovne hodnotenie, hlasy za unschooling, worldschooling. Ja co si pamatam zo svojho detstva, jednotka bola naozaj meta, o ktoru sme sa snazili. Motivovalo nas to a tesilo, ked sme ju dostali. Davala tu nejaka pani na konika slovne hodnotenie syna z nemeckej skoly. No to bolo uplne smiesne, prislo mi luto toho ucitela, co to musi vymyslat. Aby sa akoze dieta neurazilo, ze ma stvorku. Vykon sa vzdy da nejako kvantifikovat, aj ked jasne, neni to vzdy porovnatelne (napr. napriec skolami, regionmi), ani spravodlive (su ucitelia, ktori jednotky neradi davaju). Teda, pochopila som otazku tak, ze ci chceme zrusit znamkovanie na skolach. Inak uspech v zivote jednotkar nema zaruceny, ale ma ho pravdepodobnejsi
Pre mňa nie. Nebola som nikdy jednotkár, bola som skôr zlatý stred, som šťastná a spokojná(ako som si zariadila tak mám), mám na SK Bc. v Nemecku som zvládla 3r školu aj keď som mala už dve deti. Stačilo ukázať, že viem a chcem robiť.
Deti vedieme k tomu aby boli usilovné, pomáhali, aby boli zručné, ale aj aby sa učili a hlavne aby si spravili strednú školu so zameraním. Zvyšok nechávame na dievčatách. Študovať môžu aj ako 30 ročné.
Či je správne to ako vedieme deti k životu neviem napísať na 100%. Deti sú šťastné, kvôli známkam nekricime, s vysvedcenim nemajú strach prísť domov. Samozrejme SK a DE škola sa nedá porovnať, v DE je to naozaj makacka, ale v živote keď sa chce niekto Mat dobre tak musí sa aj s titulom sakra obracať, nie len škola a ruka hore
Znamky v skole su dolezite v tom konkretnom aktualnom skolskom case. Poskytuju spatnu vazbu, najma rodicom, ktori by mali zhodnotit, na co ich dieta realne ma a na co nie a vhodne ho usmernovat. Znamky by mali byt s detmi prediskutovane. Ci boli dane spravodlivo, ci bolo dieta pripravene, ci sa snazilo, kde sa vyskytol problem. Ci je dieta orientovane na teoriu, ktora sa mu polahky uci, ale horsie je to s praxou, nie je prilis zrucne, alebo opacne, dokaze byt tvorive, zrucne, potrebuje pohyb, ale pri uceni neobsedi, je nesustredene. To moze dost pomoct pri vybere povolania. V nasich skolach prevladaju predmety vyzadujuce sustredenie a prilis vela teorie, je chvalyhodne, ked ucitel fyziky, chemie, biologie a inych prirodnych vied dokaze z teoretickych hodin vyrobit hodiny plne pokusov a zazitkov. Tym, ze na skolach sa uci vela teorie, ktora vyzaduje sustredenost, neodraza to celkom schopnosti ziakov. Keby sa vratilo prakticke vyucovanie - vyrabanie jednoduchych veci v dielnach, obrabanie policok so zeleninou, kvetinami, keby sa ucili rucne prace - pletenie, vysivanie, pre chlapcov zostrojovanie jednoduchych nastrojov, varenie, pecenie, keby sa na telesnu vychovu vratilo precvicovanie vsetkych svalov, dalo by to detom aj rodicom ovela lepsiu spatnu vazbu, na co dieta talent ma, kde ho orientovat a kde ho nema, ale treba to aspon skusit zvladnut. V skole to maju aktualne jednoduchsie tie deti, ktorym ucenie teorie nerobi problem. Preto dosahovanie vybornych znamok sluzi ako dobry odrazovy mostik k dalsiemu studiu. Ked dieta nosi domov zle znamky, treba hladat pricinu. Je len lenive, lahostajne, zamilovane alebo zavisle na hrach v mobile, alebo sa snazi, lenze je disponovane na prakticky zivot, tzv. "rucne" prace... Samozrejme, su aj predmety, ktore su dolezite pre schopnost kritickeho myslenia, cvicenia empatie, vytvaranie narodneho povedomia a utvrdzovania hodnot. Tu nejde iba o sustredenie, ale aj o schopnost prepajat nadobudnute vedomosti, prejavovat spravnu aktivitu na hodinach. Takze ano, este raz, v case studia su znamky dolezite pre vytvaranie obrazu, na co mame a na co nie. A vybrat si spravne povolanie. V pracovnom zivote uz nikto znamky riesit nebude, tu uz clovek musi dokazat, ze si vybral dobre a tato praca ho naplna a bavi. Samozrejme, ak je ku praci dolezita vysoka skola, su znamky dolezite trochu dlhsie, ako k odborom, kde vysku netreba.
@zvieratko31 to je veľmi pekne.. keby to takto brali všetci bolo by ľahšie..

Z mojich spolužiakov sú najúspešnejší práve tí, ktorí mali najhoršie známky a školu v paži. Ja celý život čisté jednotky, na vysokej tiež samé dobré známky a nikam som to nedotiahla....čiže skôr je to o dravosti v živote, o ambicioznosti, snoch, vedieť čo chcem a ísť si za tým..