icon

Tretiak nezvláda školu

uctovnik
4. máj 2017

Dieťa sa nám v 1. a 2. ročníku mimoriadne snažilo. 3. ročník je pre ňu už ťažký. Diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, ale ani psychologička mi nevie poradiť, čo mám robiť. Známky v škole má dobré. Potrebovala by úľavu na matematiku, ale nedá sa to vybaviť. Poruchu učenia uznajú len vtedy, keď dieťa dosiahne v diagnostike určitý počet bodov. V špeciálne škole by bola nadpriemerná, v normálne škole je to pre ňu ťažké, porucha učenia sa nedá vybaviť. Chcem sa spýtať, či niektorá z nás nemá podobný problém. Za všetky rady vopred ďakujem.

evabb35
4. máj 2017

A hlavne výuka takéhoto dieťaťa je psychicky strašne náročná. A to ešte nie je v puberte. Nečakala by som do puberty a robila preventívne opatrenia už teraz, lebo problémy prídu veľké.

deti95060810
4. máj 2017

@evabb35 AKé Sú TIE PREVENTíVNE OPATRENIA?

j.a.n.e.7
4. máj 2017

Mrzí ma Tvoj problém, hlavne teda, že sa legislatívne asi nepohneš, ak má malá dobrý prístup k učeniu a len matika je problém, do špeciálnej školy by som ju nedávala, skôr by som zvažovala to domáce vzdelávanie, aby nebola pod takým tlakom a na preskúšanie 2x do roka zvládne ísť.

dai
4. máj 2017

Ahoj...
To domace vzdelavanie by bolo u vas asi fajn - problem je - aspon mam pocit ze sr legislativa to pripusta len na prvom stupni; cize za 2 roky by tu bol ten isty problem
Pre mna ako fajn moznost vychadza ta montessori - mam pocit ze cela tato skola vznikla prave pri praci s detmi z detskych domovov a boli zaznamenane obrovske uspechy...

Ja osobne by som netlacila na pilu , fakt by som hladala nejaku alternativu - dieta musi z matiku nasat zaklady pre zivot inak sa moze stat ze nikdy matuku potrebovat nebude a svoju pracu vystavia na uplne inom talente a moze byt stastnejsie a uspesnejsie ako sami jednotkary😉

A este mi neda koment k anjelicku - nechapem toto slovickarenie a ako tu sadla niekomu len preto lebo napisala ze 4ta trieda je tazsia ako 3tia... ☹

loginexistuje
4. máj 2017

@uctovnik sme tu maminy prijatych deti s obdobnymi problemami ty si od martina @cairka napises jej IP ja som este len na mobile vsetko sa da riesit tak aby bola mala spokojna a neprezivala taky neuspech v skole co jej moze zhorsovat i priputanie atd

janinah
4. máj 2017

@eeffka všei sú problém aj na bežných školách,ak už toto má byť kritérium, chlapca čo chodil do špec. školy mám v susedstve,normále správanie,školu dokončil,úroven školy nepoznám,nevypytujem sa,ale katastrofa to si nebude,ak je v okolí zlá škola,tak by som hľadala inde a lepšiu...
@deti95060810 to vážne myslíš? že 3. a 5. trieda je neveľký rozdiel? pre také dieťa bude pohroma,že pribudne dejepis,biologia,geografia....celkom ťažká matematika/isto o inom ako u tretiakov/ ,literatúra....takže nestraším,je to tak....
nepostrehla som tu info čo na to psycholog,kde radí dieťa zaradť,ako s ním pracovať....z hľadiska školy resp. učiteľa neviem či sa dá zvládať aj pri najlepšej vôli venovať sa oveľa viac jednému žiakovi a ostatí 20-25 žiakov by bolo v istom zmysle ukrátených...jedine,ak by mala svoju učiteľku a to neviem,či je reálne
byť to moje dieťa,tak sa radím s psychologom a nájdem dobré
ú špec. školu a robím všetko pre to,aby toto dieťa bolo šťastné..a nerozmýšľam už teraz a netlačím ho k maturite,ak na to jednoducho nemá...

deti95060810
4. máj 2017

@janinah m,yslím to vážne nakoĺko mám deti v týchto triedach.... už idem s dievčatami druhé kolo, pred niekoľkými rokmi som to absolvovala so starším dieťaťom - celú ZŠ, aj gymn.

janinah
4. máj 2017

@deti95060810 tiež to myslím vážne😉,toto je moje tretie dieťa na zš,dievčatá sú už vš

kajusa83
4. máj 2017

Aka diagnostika jej vysla na specialnu skolu?Ja mam dceru integrovanu na beznej ZS, sice kvoli zdravotnemu stavu , ale to je v tejto chvili vedlajsie. K Vasmu problemu, s dietatom treba zajst do pedogagicko psychologickeho centra, staci ze je to na podnet skoly, kde sa moze triedna ucitelka vyjadrit ake ma vlastne dieta problemy. V centre ho specialna pedagogicka otestuje a na zaklade vysledkov sa vyda rozhodnutie, ktore presne pomenuje ci napr dieta potrebuje menej uciva, alebo potrebuje nejake pomocky co ine deti nepouzivaju, alebo pisomky ma mat kratsie ,alebo ho maju skusat samostatne.O tom je integracia .Vsetko sa da , len treba za tym ist do konca.Aj mojej dcere v jednom centre odporucali silou mocou skolu 100 km mimo bydliska, tak som navstivila este jedno centrum a dceru sa podarilo zatial uspesne integrovat 🙂

gita17
4. máj 2017

@uctovnik 3 a 4 su standardne znamky skolkej stupnice. Bud rada,ze vies dceru vyskolit aby zvladala zakladnu skolu. Uz len 5 rocnikov do 8-cky a moze ist na strednu zodpovedajucu jej schopnostiam. Ak sa vyuci napr na kadernicku tak si moze prenajat kreslo v salone a slusne zarabat a zit pekny zivot. Uz len 5 rokov tvojho obetovania sa a dcera to prezije bez cejchu specialnej skoly. To zvladnes. Ako napr. kadernicka bude zit pekny zivot, zarobi si na slusnu existenciu a vysoku inteligenciu k tomu vazne potrebovat uz nebude. Tak tych par rokov uz neako vytrp a bude to fajn

yukki
5. máj 2017

@gita17 niečo na Tom názore je, čiastočne sa stotožňujem. Ale ak sú aj tie trojky štvorky tak vydreté,že dvomi hodinami učenia denne....stráca sa podstata detstva, stráca sa vzťah medzi rodičom a dieťaťom, všetok svoj možný voľný čas venujú len uceniu. Dieťa sa snaží,a vidí,že aj rodič sa snaží a že je sklamaný z ďalšej 5-ky.... akú nadobúda o sebe mienku..... Okrem teda tej hlavnej myšlienky,že namiesto budovania vzťahu s dieťaťom bude mať spomienky na celopoobedne nútené do učenia,ucenie,....ktoré ale často neviedlo k úspechu.

simca06022011
5. máj 2017

@janinah ešte pribudne na každý predmet iný učiteľ ;)

K autorke: nemyslís, že tento prístup behanie po lekároch, doucovateloch, všetko točenie okolo učenia jej tiež nepridáva a kvôli tomu sa už ani nechce učiť? Nemáte nejakú školu s alternatívnym prístupom v okolí? Ja som mala spolužiačku čo bola duta ( doslova) z matiky, nechala to učiteľka tak, snažila sa naučiť ju základy dobre, aby vedela natiku aspoň na tu 4, ostatné predmety jej išli fajn. K úľavami, asistentom, špeciálnej škole sa neviem vyjadriť, ale dievčatko môže mať aj iný blok a prístupom, že z nej robia "hlupáka" lebo nevie matiku alebo ju stále niekto rieši kvôli škole, tým má o sebe nízku mienku astraca motiváciu, dopredu sa na to vykašli, vytvorí si blok a už pri učení má bolesti hlavy, brucha a čohokoľvek zo stresu. Asi by som sa na všetko vykaslala, preložila ju na inú školu a snažila sa nájsť formu ako ju zaujať inymi predmetmi a matiku nech sa učí na 4. Ak je pozadu, možno zopakovať ročník by bolo fajn a teda by sa dobehla.

uctovnik
autor
5. máj 2017

@kajusa83 Oni majú presne stanový počet bodov na diagnostike, aký jej musí výjsť, aby jej doporučili integráciu na normálnej škole. Mám to vyšlo pod ich hranicu a nechce sa so mnou baviť ani špeciálny pedagóg. Špeciálny pedagóg sa vraj môže venovať len deťom, ktorým to výjde nad ich hranicu. Chcem ísť ešte do súkromného centra. Boli sme tam pred 1. ročníkom. Povedali mi, že ona 1. triedu nezvládne a skončila ju s diplomom. Oni si len spočítajú body, aké im vyšli a tým sa to pre nich skončilo.

kajusa83
5. máj 2017

@uctovnik ja s mojou do centra chodievam každý rok a nikdy sme sa o žiadnych bodoch nebavili. Čiže fakt netuším o čom je reč. Žeby jej robili bežne IQ testy?

kajusa83
5. máj 2017

@uctovnikhttp://www.vudpap.sk/adresar-cpppap/ Páči sa tu je oficiálny zoznam centier, ktoré spadajú pod Ministerstvo skolstva. Neviem či ste boli len u psychológa alebo už priamo tu. Pokial škola nedala odporúčanie na vyšetrenie tak sa dieťa môže vyšetriť aj na žiadosť zákonného zástupcu.

uctovnik
autor
5. máj 2017

@kajusa83 Chodíme každý rok do centra, do ktorého oficiálne patrí naša škola. Je to na vlastnú žiadosť. Škola si to nežiada, lebo ona naozaj nemá zlé známky. Len ma trápi, že ju bolieva hlava a odmieta sa učiť. V žiackej má len jednu 5 a ona je z toho nešťastná. V centre mi povedali, že najskôr zisťujú, či je intelekt v poriadku. Iba ak je intelekt v poriadku, zisťujú poruchy učenia.

rutie
5. máj 2017

@uctovnik Rozumies tomu takmer spravne. Porucha ucenia (dyskalkulia, dysgrafia, dyslexia...) sa definuje, ze dieta dosahuje horsie vysledky, ako prinalezia jeho intelektu. To znamena, ze v praxi naouaj mozu diagnostikovat Dyskalkuliu, len ak dietatu vylezie z testov normalny intelekt. V inteligencnych testoch, ktore sa robia na tieto ucely vsak skumaju dve zlozky intelektu. Prve cislo hovori o intelekte "vrodenom", ktory by nemal byt velmi ovplyvneny tym, kolko podnetov malo dieta dieta a ako sa rozvijalo. Potom je ta druha cast, ktora uz hodne odraza to v akom podnetnom prostredi zilo dieta.
Nenechala by som sa odradit, zvlast ak je medzi týmito zlozkami velky rozdiel v prospech tej vrodenej. Neviem, ci ste dali malej odklad, ak nie bola to velka skoda. Nasi znami dali adoptovane dietatko v podobnej situacii do skoly ako takmer osemrocne a tie dva roky vyuzili intenzivne na to, aby ho co najlepsie pripravili, aby dobehol, to co stratil. Chlapcek sa neuci nejako slavne, ale krasne spieva, v skole funguje s trojkami, ale intenzivne sa rozvija v oblasti hudby - citi sa byt uspesny, prijaty, schopny. Rovnako ina moja kamartka prijala chlapceka z domova, v troch rokov este nechodil, lebo bol sneh a on nikdy nebol vonku v snehu, lebo nemali topánky. Takmer nerozpraval. V skole nikdy nebol ziadny lumen, ale velmi sa mu v rodine venovali (oni su paradoxne matematicky genialna rodina) a chlapec, dnes uz takmer dospelak tancuje v narodnom divadle.
Neviem, ake mate moznosti. Ja by som aj zvazila nechat ho prepadnut a treti rocnik v klude dohnat v domácom vzdelavani pod dohladom specialneho pedagóga. Vasa dcera by mala mat narok aspon na viac casu na ulohy, je to nefer, ten dostava aj moj syn, ktory je v matike mimoriadne nadany, ale ma dysgrafiu a pise tempom reumatického slimaka. Potrebujete najst niekoho (psychologa, spec. pedagóga, ucitela) kto nebude lahostajny, dobrého cloveka, ktory robi svoju pracu s laskou. Skuste sa obratit na organizaciu Navrat, oni vam mozno budu vediet niekho dporucit, lebo riesit to nesukromne cez CPPPaP bez znamosti je loteria - alebo natrafis na správneho cloveka na spravnom mieste, ale obvykle sa stretnes s formalizmom a lahostajnostou
Ja som ako studentka doucovala deti s mozgovou obrnou matiku a inými obmedzeniami matiku a mam skusenost, ze kazde dieta ma dany vlastny sposob prichadzania na riesenia uloh, ak sa nan podari prist, s prepadajuceho dietata moze byt dvojkar, trojkar. To ako sa to ucia v skole, je postavene na sluchovy typ deti. Niektore deti napríklad vnimaju cisto vizualne - tie zabija vysvetlovanie, jedna moja dcera rata vsetko na prstoch, ona zapoji aj strapce na zavese 🙂 Ma rozstrihanu jednu v zosite stranu na 100 pruzkov, oznacila si ich farebne po desiatkach a nasla si svoj system ohybania si pruzkov, ked scita a odcita - sama si to vyrobila a ma napriek fakt slabemu analytickemu mysleniu lepsie znamky z matiky ako moj matematicky "génius" s IQ cez 140 🙂. Je tiez tretiacka...
Drzim palce, hlavne si najdite vo svojom okoli pomoc a podporujte dcerku v tom, v com je dobra. Nech sa citi stastna a prijata aj so stvorkami z matiky.

rutie
5. máj 2017

Este jedna prihoda. Mala som spoluziacku na zakladnej a strednej. Vlastna dcera inziniera vyvojara s x podanymi zlepsovakmi a ucitelky chemie a matematiky. Dcera mala fotograficku pamat a uplne nulove logicke myslenie. Jej nedochadzali suvislosti ani v dejepise... a matematika - to bolo horsie ako u deti pologramotných rodicov. Oni ju nejako vypiplali. Mama ju vzdy naucila tak, ze ju naucila systemovy typ ulohy a ako don podosadzat cisla. Stvorky z matiky mala "vybavene" aj na gympli. Dievcina vystudovala na VS, jazyky, ovlada ich 4 ci 5 a sprevadza v nejakých galériách osobitných zaujemcov o obrazy, lebo sa dokaze perfektne nabiflovat vsetky informacie v x jazykoch...

rutie
5. máj 2017

Sorry za preklepy, pisem ako hotentot...

kvetinka75
5. máj 2017

@deti95060810 presne tak, u mňa opačne, jazyky nie je problém ale matika aj keď som mala jednotky, ale boli to vydreté jednotky, doteraz matiku nemusím. Dcéra je zase opak, jazyky neznáša a chce študovať matiku. Ale zase u nás to nebolo také vyhrotené, že by s tým čo nám nejde boli až také problémy že by odporúčali inú školu. Má z jazykov 1-2 ale podstatne viac sa ich učí ako matiku. Každému ide niečo iné. Skúšala by som zistiť, čo je za tým, lebo ak jej nevyšla MR tak do špec. školy určite nie.

jumama
5. máj 2017

@uctovnik Necitam, čo poradili ostatni, skusim moj pohlad: V com pocitujete hlavny problem, strach, nepohodlie: Ze sa neumerne vela treba venovat uceniu v predmetoch, kde je slabsia? Ze dieta nebude mat dobre vysvedcenie? Ze bude zaskatulkovane ako slaby ziak? Nieco ine? Skuste sa na to pozriet takto: Ulohou rodica a ucitela je objavit talent dietata a ten rozvijat. Aby bolo v zivote stastne a mohlo ten talent vyuzivat aj pri praci. Kolko ludi dnes robi to co ich bavi? A kolko a pracu iba aby si zarobili na zivobitie, ale chodia do nej neradi? Ak bude dcerka robit a rozvijat to, co ma radoa a co jej prirodzene ide, nebude sa bat siahnut na nic v tej oblasti, bude prirodzene hladna po novych a novych vedomostiach. Nejede jej matika - ok, naucte ju byt sebavedomou aj bez toho. Naucte seba - rodicov, aby vam nevadilo, ze ma z toho predmetu slabsiu znamku. Urcite nemoze tu matiku uplne ignorovat, ale je nespravne nutit deti 90% casu robit nieco, na co talent nemaju a nerozvyjat to, co robia naozaj radi. Pretoze ani tym nadmernym travenim casu nad niecim, co mi nejde a na co nemam vlohy sa zo mna nikdy nestane jednickar. Ten pomer venovaneho casu by mal byt obrateny - 10% casu venuj matike, spravis to najlepsie ako vies. Ked na trojku, ok. Mam ta rada aj ked mas 3 z matiky, na tom svet a stastie nestoji. Moze jej ist kreslenie, a moze raz byt tvorivou osobkou, co zvladne robit take grafiky na web ze az. Takze 90% casu by mala venovat cinnostiam povzbudzujucim ju ku kresleniu, malovaniu, tvorbe. Mozu jej ist sporty, tanec - moze sa raz stat fitneskou, trenerkou - len ju treba rozvijat tym smerom.... Takze skuste najst jej talent a ten hyckat! A matika? No svet sa nezruti, ked jej to nepojde na jednicky. Ja viem, spolocensky tlak, tlak skoly, tlak spoluziakov... chcete ju sebavedomu? Nech robi to, co ma najradsej, to jej naplni dusicku sebavedomim, aby ustala ten tlak okolia.

uctovnik
autor
5. máj 2017

@rutie Ďakujem za odpoveď. Ona nemôže mať intelekt v poriadku. Zobrali sme si ju 5 ročnú a jej schopnosti boli na úrovni bábätka. Musela som ju pestovať ako bábätko, kým sme sa dostali k tomu, že som jej ukazovala obrázky a učila ju pomenovať zvieratká. Kontaktovala som aj Návrat. Poradili mi len súkromné centrum, ale tam to bolo to isté. Nemá v poriadku intelekt. Hľadala som aj známosti, ale nenašla som nikoho, kto by mi pomohol. Preto som to skúsila ešte takto, či nemá niekto podobné skúsenosti.

esther03
5. máj 2017

@uctovnik Ak nema intelekt ok, ja by som ju netrapila v klasickej ZS a dala ju do specky. Klasicka ZS bude pre nu coraz viac demotivacna.

kvetinka75
5. máj 2017

@uctovnik poslala som ti správu

ewisam
5. máj 2017

@uctovnik Prepac, nechcem sa ta dotknut, ale ak bola na urovni babatka ako pises ako 5 rocna, ako mohla zvladnut prve dva rocniky s dvojkami a este navyse s nizkym intelektom ako pises? To si akoze nikto nevsimol??? A az na konci tretieho rocnika vlastne /lebo zachvilu je koniec roka/ Such-buch ma nizky intelekt? Sama pises, ze je sikovna, tak ako je to teda naozaj? Podla mna bude chyba niekde inde.
Poradim akurat centrum ped-psych poradenstva a hlavne konzultaciu s ucitelom matematiky, skolskym pedagogom, ti ta posunu dalej, ale riesit sa to malo omnoho skor, moj nazor.

uctovnik
autor
5. máj 2017

Odklad mala. V 6 rokoch ešte nevedela poriadne rozprávať. Naozaj sme s ňou museli ísť od nuly.

uctovnik
autor
5. máj 2017

@ewisam Školský pedagóg si iba pozrel odporúčanie centra. Na diagnostiky s ňou chodím odkedy sme si ju zobrali. Tvrdili mi, že nezvládne 1. ročník a ona ho skončila s diplomom. Nikto to nerieši, že nemôže mať nízky intelekt, keď sa písmenka naučila sama z knižky, ktorú som jej kúpila. Nikto to nechce riešiť. Už som za tých 5 rokov skúsila naozaj všetko.

anjelicek26
5. máj 2017

@uctovnik robite obrovsku pracu a dievcatko spravilo urcite neskutocne pokroky za tak kratku dobu, ale podla mna ona bude vo vsetkom potrebovat viac casu, ako jej je ZS schopna poskytnut. A aj specialny pristup. Nikdy sa pravdepodobne nedostane na uroven inych deti - ale to predsa neznamena ziadnu tragediu. Nemusi byt kazdy rovnaky. Viem, ze chces ako rodic mat pocit, ze ste jej dali a umoznili vsetko, aby zila "normalne", ked uz mala taky hrozny start. Ale treba tie ciele prisosobit jej a jej moznostiam, nie tomu, co vyzaduje spolocnost a ich uchvatne tabulky a normy... bud pre nu milujucou mamou, zo vsetkym, co k nej patri. To je to najdolezitejsie.

ewisam
5. máj 2017

@uctovnik Tak potom nemoze mat nizky intelekt! Lebo dieta s nizkym intelektom nieje schopne mat v skole vynikajuce vysledky v takom rozsahu ako pises na urovni "normalnej zakladnej skoly" Podla toho co pises jej nejde matika a co konkretne jej nejde?

anjelicek26
5. máj 2017

@ewisam podla mna prvak ten diplom o tom, aky bol uzasny dostane automaticky, ma to deti motivovat 🙄