icon

Tretiak nezvláda školu

uctovnik
4. máj 2017

Dieťa sa nám v 1. a 2. ročníku mimoriadne snažilo. 3. ročník je pre ňu už ťažký. Diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, ale ani psychologička mi nevie poradiť, čo mám robiť. Známky v škole má dobré. Potrebovala by úľavu na matematiku, ale nedá sa to vybaviť. Poruchu učenia uznajú len vtedy, keď dieťa dosiahne v diagnostike určitý počet bodov. V špeciálne škole by bola nadpriemerná, v normálne škole je to pre ňu ťažké, porucha učenia sa nedá vybaviť. Chcem sa spýtať, či niektorá z nás nemá podobný problém. Za všetky rady vopred ďakujem.

Strana
z6
uctovnik
autor
5. máj 2017

Diagnostiku jej robili v centre pedagogicko- psychologického poradenstva. Tieto diagnostiky sú rovnaké vo všetkých centrách, aj v súkromných. Na základe takýchto otázok, ktoré podľa mňa nemusí vedieť, jej vyšlo mentálne postihnutie. Je veľmi citlivá na všetky zmeny, lebo do 5 rokov zažila také veci, že sa o tom nechcem rozpisovať. Je to niečo úplne iné, ako keď dieťa vyrastá v rodine. Už 2. týždeň sa mi sťažuje na bolesti hlavy. Chcela by som jej pomôcť, ale neviem ako. Keby som ju dala do špeciálnej školy, mala by pocit zlyhanie. Je to naozaj ťažké vysvetliť, čo prežíva dieťa, ktoré to malo v živote ťažké.

anjelicek26
5. máj 2017

@uctovnik ked ju bolieva hlavka - nepotrebuje okuliare? Taka hlupost len ma napadlo.

uctovnik
autor
5. máj 2017

Nosí okuliare, ale nechce ich nosiť. Aj ja nad tým rozmýšľam, ale nemám ju ako skontrolovať, či ich nosí v škole.

janickacrazy
5. máj 2017

@uctovnik Učiteľka nemože na nu dohliadnuť, aby ich nosila?

anjelicek26
5. máj 2017

@uctovnik mozno prekontrolovat dioptrie a urcite aj cvicit ocka... ked ich nosi nepravidelne a ocka namaha, moze boliet hlavicka aj s toho... a urcite sa popytaj ucitelky, ako je to v skole.

ukulela
5. máj 2017

@uctovnik ja len k tym okuliarom, ja nosim od mala, dvoch, ci troch rokov. nikdy som sa nehanbila. skusaal som sosovky, ale vratila som sa k okuliarom ... malu treba namotivovat, ist si spolu vybrat ramik, mozno kupit aj dva na vymenu, farebny k satam, kupit k nim nausnice, celenku, urobit z okuliaro v "sperk". ukazovat herecky s okuliarmi a pod.

zibi
5. máj 2017

@uctovnik ste uzasni rodicia ..ake pokroky ste s malou spravili ..je podla mna sikovna, len to prostedie z ktoreho vysla tak proste to tam zanedbali ...a je pravda, ze sa neda dobehnut vsetko za dva roky, ked mala ist do skoly .. drzim palce, fakt klobuk dole. Do specky by som nedavala, ona potrebuje veci dobehnut, deti su velmi huzevnate a v tom veku idu naozaj milovymi krokmi, len treba cas..ako si spomenula, ze mozno keby opakovala treti rocnik, plus doucovanie, tak by to zvladla ...a fakt kompenzovat to vela aj nejakymi hrami, odmenou, vyletom, aby nemala pocit, ez vsetk je len o matike ...ale vysvetlit, ze proste sa to nejako zvladne ..
a tak ako je prostredie demotivujuce , tak sama vidis co spravi prostredie , kde dieta prosperuje ..ona potrebuje fakt pochopenie a cas a mozno by som skusila nejako takto tlacit aj na ucitelov, aby vam vysli v ustrety. Skusit matiku aj nejako hravou formou, pripadne nejako namotivovat spravne.
este ma napadlo, sice jej idu dobre ostatne predmety, ale niekedy mozu byt za tymi vecami aj zdravotne problemy ...ma dost zeleza? pripadne stitna zlaza - nemoze mat hyperfunkciu? plus ta bolest hlavy, ono treba mozno ist aj tym smerom..ako zvladala matiku prvy a druhy rocnik?

vreckovka2
5. máj 2017

@uctovnik nemusi kazde centrum pouzivat rovnaky test... Bola som pri psychologickej diagnistike dvoch deti a takuto otazku nedistali. Mne je jasne, ze si dieta mohlo prejst vsetkum moznym, prave preto sa zvykne diagnostikovat pred nastupom do skoly a aj po nejakom case, lebo testy mozu byt skreslene tym, ci vsetko si dieta prezilo a ze bolo v zlom stave. A jasne, ze ked pride do podnetneho prostredia moze robit velke pokroky ak sa s nim soravne pracuje. V kazdom pripade by som nasla v okoli Centrum specialno pedagogickeho poradenstva, ked uz ma to mentalne postihnutie diagnostikovane a poradila sa tam. Neexistuje, ze ti u vas v centre nevedia poradit.....a aj dieta s mentalnym postihnutim moze byt integrovane na beznej zakladnej skole..

eliska13
5. máj 2017

@uctovnik a zapadla do kolektivu ma kamaratky spoluziacky?

petuska2110
5. máj 2017

Aj mna ako dieta bolievala hlava na ZS, mama so mnou obehala všetkých možných lekarov nenašli nič odznelo to až samé zo dna na den cca 4-5ročniku už si to nepamatam presne.Zo znamkami ani učením som nemala problem až nato že som sa to učila po "svojom" a bolo to lahšie ked mi mamina prestala "pomahat". Napr. nikdy som sa nenaučila z pamate nasobilku ako iné deti že ju rabkali ja som si to v hlave rychlo počitala. A fakt že sa ma to mamina snažila naučit bol horší ako ked mi dala pokoj. Tak isto delenie mi nešlo snažili sa ma to učit dokola a ked ma nechali naučila som sa to sama "trochu inak".No ja som mala čisté jednotky. Takže bolest hlavy nemusí suvisiet zo znamkami atd može to byt aj tou zmenou že zrazu chcu po tom dietati vela naraz načo neni zvyknute a može to odzniet samé. Tažko povedat či by toto vyriešila špecialna škola. Každopadne ak je to na nu vela tak je na zvazeni ci neist račej tam. Aj ked ja som nazoru že to je až posledná možnost (kedže by sa jej zavrelo vela dver). Ako píšeš mala tažký štart a dobieha vela zameskaneho a to jej bude chvilu trvat - preto nemusi ani sediet diagnoza kedze nemusí byt hned hlupa ked nevie odpovedat na niektoré tažšie otazky o veciach atd ktorých ešte ani nepočula. Skusat ju motivovat aby sa nevzdavala a vysvetlovat že to nevadí že jej to ide pomalšie či má horsiu známku- že teraz vydržite a isto jej to pojde lepšie. Je aj možne že jej proste "nesadol ročník" neviem to opisat ale napr. ja som mala čiste jednotky vo 4 rocniku ma chceli dat na gymnazium. A v 5 nastal skok ta zmena učitelov a celkovo učivo sa mi zhorsil prospech čo som sa neskor doučila a posledne ročniky ako aj 9 som mala 1-2. A takto neako som to pozorovala aj na spolužiakoch že mali svoje obdobia jeden ročnik super druhy ledva prešli. Každopadne aj u nas boli deti v škole menej šikovne či už na niektory predmet alebo celkovo a zakladnu školu zvladli aj ked na 4 ale neopakovali nič - vyučili sa. A učitelky obcas zazmurili očko aj ked nemali žiadne diagnozy.

enoka
5. máj 2017

Necitala som podrobne vsetky prispevky, ale nenasla som informaciu o tom, ako to riesia rodicia s triednou ucitelkou. Ja som ucitelka na zakladnej skole, na prvom stupni, a co mi v celom takomto pripade pride ako najdolezitejsie, je velmi casta, pravidelna a detailna komunikacia a spolupraca rodicov s triednou ucitelkou o comkolvek, co sa tyka takehoto dietatka, jednoznacne individualny pristup zo strany triedny ucitelky, a teda aj rozhovor o opakujucej sa bolesti hlavky dievcatka v poslednej dobe.

nosalinda
6. máj 2017

Ahoj, u nás na ZŠ je od prvého ročníka integrovaný chlapček s Downovým syndrómom, samozrejme s asistentkou a individuálnym vzdelávacím plánom. Teraz je už piatak. Keď prišiel do školy nevedel ani rozprávať a medzi deťmi sa to naučil, aj keď je ho ťažšie rozumieť. Učí sa do svojich možností. Tým chcem povedať, že podľa mňa nie je problém - ani legislatívne, integrovať dieťa, ktorému vyjde nižší intelekt. Záleží to od špeciálneho pedagóga, ktorý integráciu navrhne a od školy, či a za akých podmienok integráciu odsúhlasí. Dievčatko, ktoré sa naučí ostatné predmety na dvojky podľa mňa nepatrí do špeciálnej školy. Ja mám v triede dievča s priemerným intelektom, diagnostikovaná jej bola komplexná dyskalkúlia - od druhého ročníka mi bolo jasné, že bude musieť byť z tohto predmetu integrovaná. K tomu je ADHD, dysortografička a má veľmi nerovnomerný vývin schopností. Ani prvý a druhý ročník nezvládala na také pekné známky ako tvoja dcéra. Ale pozor hoci je z matematiky integrovaná neznamená to, že bude domov nosiť lepšie známky. Má však možnosti redukcie učiva, viac času na písomné práce, menej zadaní a hodnotenie toho, čo stihne vypočítať. Bez integrácie sme preliezli druhú triedu s matematiky s prižmúrením obidvoch mojich očí s integráciou sme skončili pri tom, že keď dostane 3 z testu sme šťastní všetci (ja, dieťa aj rodičia). To isté máme zo Sj - od druhého ročníka (my v prvom neznámkujeme) má 3 na vysvedčení. Treba ju nastaviť na to, že pre ňu je to úspech, lebo to má ťažšie ako ostatné deti. Ak je jej intelekt znížený iba nedostatočným sociálnym stimulom do piatich rokov môže sa ešte rozvinúť a naozaj sa jej bude dariť v iných oblastiach. Asistent by bol fajn, aj ja by som ho k svojej žiačke privítala, žiaľ škola na neho peniaze nemá, obec alebo mesto len tak asistenta nezaplatí a rodičia sú v takej sociálnej situácií, že si ho platiť dovoliť nemôžu:( Držím palce....komunikuj zo školou, s centrami a hľadaj možnosti, ochotných ľudí alebo ľudí v podobnej situácií.

natalka13
6. máj 2017

@rutie ludia dnes nevedia napisat elementarnu ziadost, ked tu citam otazku Ako mam zamestnavatelovi oznamit ze ostavam na rodicovskej dovolenke? Ako napisat odvolanie ked dieta neprijali do skolky?
silno zvazujem KTO sa toto pyta a doslova kolko tried ludovej skoly ma za sebou?

natalka13
6. máj 2017

@vreckovka2
Cetra maju rovnake testy, a tieto otazky su uz nad ramec testov a nedavaju vsetkym rovnake otazky.
Nasho sa napr. pytali co je to migracia, nevedel.

evabb35
6. máj 2017

@uctovnik ale veď keď bude prepadat, tak bude vždy meniť kolektív. Navyše všetky tie reparáty,napomenutia budú stresujuce a dajú pocítiť zlyhanie. Nemáte na výber. Nemali ste ju ani dávať na bežnú školu.

uctovnik
autor
6. máj 2017

@evabb35 Keby jej hrozilo prepadnutie, určite ju na škole nenechám. Ona školu zvláda, len by potrebovala viac času na písomky ako majú deti s poruchami učenia, ale to dieťaťu so zaostávaním vo vývoji nedajú.

uctovnik
autor
6. máj 2017

Asi nemalo význam začínať túto diskusiu. Chcela som sa len poradiť, či naozaj nie je žiadna pomoc pre dieťa z detského domova.

evabb35
6. máj 2017

@uctovnik na 2.st. Nebude stačiť ani viac času,slabší žiaci majú z pisomiek stres a potom školu absolútne nezvládajú.
Radšej sa tomu vyhnite a choďte tam,kde jej pomôžu.

uctovnik
autor
6. máj 2017

Týmto ukončujem diskusiu z mojej strany. Viac už odpovedať nebudem. Ak by mal niekto naozaj nejakú dobrú radu, môže mi napísať cez moju poštu. Na ostatné už nebudem odpovedať.

evkamotka
18. okt 2018

Alebo bude mat proste stvorky. Mimochodom, ja som na zs mala prve dva roky same 1,v 3 a 4 ledva preliezla :/ bolo to na mna tazke, retazovky z hlavy, stresujuce 5 minutovky.... Prisiel 5.rocnik,zmena ucitelky a pristupu, ine ucivo a zrazu som mala z patiek dvojky! Vlastne nevoem preco pre nu potrebujete vybavovat nieco specialne, ak vravite ze ste s horsimi znamkami ok. Tak bude mat z matiky horsie, ostatne lepsie a ide sa

lauricka
3. mar 2023

@uctovnik tak vysli jej testy na specialnu skolu alebo nie? Raz pisete, ze nema na poruchy ucenia dost malo bodov, na druhej strane, ze jej to vyslo na specialnu skolu. A to teda uz muselo byt, ak jej to vyslo az tak, dost zle... Zroven pisete, ze znamky ma dobre. Takze to zvlada na dobre znamky, akurat sa musi viac ucit? Nerozumiem...

luciabraunova
29. nov 2023

@vivianaba dobry den, ja hladam taku skolu v Ba co pisete. Prosim viete mi poradit kde?dakujem

betulinka1
Autor odpoveď zmazal
Strana
z6