icon

Učiteľka vzala synovi mobil

maria112
28. nov 2011

ahojde kočky.dnes sa nám stala vzláštna vec a vobec neviem ako mám na to reagovať--moj syn je žiakom 3.triedy na Zš.dnes robyli na prirodovede projekt.učitelka im povedala .kto má hodiny nech stopuje čas kolko nám ten projekt trvá.moj sy a dalších 6.chlapcov vytiahlo mobili,že idu stopovať kolko to teda trvá.no a pani učitelka sa prešla po triede a všetkým im ich vzala....tak neviem?no a po2--mobil vytiahlo aj jedno dievča a jej ho nevzaa--a po3.pokušala som sa ko vždy synovy o 14,55 dovolať že čo a ako poobede(mobyl si inak zapína až v družine)najskor zvonila potom bol vypnutý.no a ja som mala byť dlhšie v práci ale ked som nevedela čo sa deje ,že prečo je vyp.tak som utekala domov.tak ako sa mám teraz zachovať voči pani učitelke.no keby som syna nezastihka pred panelákom ,kto vie kde by bludil po meste....alebo aj čosi sa mohla stať.

anesim
18. dec 2011

@sisaha u nás v škole dieťa nepustia na základe telefonátu, musí prísť rodič osobne alebo dieťa má napísaný lístok - predpísaný školou, že vtedy a vtedy môže odísť sám a že berie za neho zodpovednosť a podpísaný zákoným zástupcom.

digysa
18. dec 2011

@sisaha Ano dokaze, ale teraz vlastne lutujem, ze som to sem pisala....
Ja tu pisem o prestiznej sukromnej skole, ktora je mimo Slovenska. Myslim, ze to sa vobec neda porovnavat... (teraz nechcem nejako zhadzovat nase SK skoly ale moja mama je ucitelka a ja tiez.....takze viem o com hovorim)

Maju tam prisne stanovene pravidla a regule...velmi jednoducho vyriesene. Taka veta, ako tu pisete, ze sa v skole po 14 hodine nikomu nedovolas, to tam NEEXISTUJE. Vsetci ucitelia a cely personal su Ti v ustrety a kedze si za skolu platim, tak dostavam aj adekvatny servis. Lebo inak odidem do inej skoly....

Nase ucitelky maju 20 ziakov a vacsinou komunikujeme emailom. Sekretarke nepotrebujem nic oznamovat....okrem vseobecnych veci....

Priznam sa, ze moje deti dostanu mobil tiez...ale ide o to, ze rodicia kladu velku vahu mobilu ako hlavny bezpecnostny prostriedok pre deti. Mobil ma byt iba ako pomocka, nie ako zaklad bezpecnosti....
Vy ste z tych mobilo uplne hotovi... 😕 😅

@maris75 no na dedine nezijem. Zijem vo velkomeste a uplne v pohode sa to da.... 🙂
@anesim Ani u nas nepustia dieta na zaklade telefonu, ale ak ho mam vyzdvihnut neskor ako som planovala, tak im to oznamim, aby na mna necakali, ze pridem.

maris75
18. dec 2011

@digysa ale ty potom pises o niecom uplne inom, myslim, ze tu sa bavime o obycajnych zakladnych skolach na Slovensku, asi by si aj ty mala iny nazor, ci skusenost, keby ti dieta chodilo do beznej skoly na Slovensku a nemala si inu moznost ako sa s nim spojit, len cez jeho mobil.
A osobne aj tak radsej zavolam svojmu dietatu a zistim ci je v poriadku, ako to zistovat cez tretiu osobu. Mne skor pridu hotovi z mobilu ti co z toho robia problem ak ma dieta mobil, ved je to bezna vec, ma to ako zalohu v taske, keby bolo treba, zavola rodicom.

sasiki
18. dec 2011

U nás je používanie mobilu počas vyučovania zakázané. A učiteľka ho má právo - v prípade porušenia - vziať a odovzdať rodičovi. Po vyučovaní je to už každého vec. Ak majú rodičia potrebu informovať sa o dieťati - môžu kedykoľvek zavolať do školy, prípadne triednemu učiteľovi, čo predpokladám - ak nehorí - nie je počas času vyučovania nutné.

sisaha
18. dec 2011

@digysa tak ak zijes v inej krajine ako na SK, tak tu porovnavas neporovnatelne a tym som debatu ukoncila. Tu sa bavime o beznych ZŠ a nie o prestiznych sukromnych skolach. Takisto na prestiznych strednych a vysokych skolach funguje ina vyucba ako na statnych, o tom netreba ani len diskutovat..

macamac
18. dec 2011

inak-s tým po 14hod.
už aj na Slovensku na 90% ZŠ už dávno neplatí-odučíš a ideš domov
už sme nabehli na systém-celý prac. čas, ktorý zahŕňa aj prípravy učiteľa na vyučovanie, chystanie pomôcok, príprava a opravovanie písomných prác,.... sa musí uskutočňovať na pracovisku v rámci 8,5hod. prac. času, takže to v praxi vyzerá, že aj na ZŠ do 15h - minimálne- sú všetci učitelia fyzicky prítomní
plus netreba zabúdať, že majú aj krúžky, mnohí aj do 18hod.
a tým pádom-do školy sa dá v pohode dovolať a riešiť
a riaditelia bývali na školách vždy dlho,tak nechápem názor typu-po 14hod. sa tam nedovoláš 😕

sisaha
18. dec 2011

@macamac myslela som to tak, ze urcite tajomnicka, alebo sekretarka nebude behat po skole do druzinarskych tried a vybavovat odkazy rodicov detom..

zuzana76
18. dec 2011

Ja si myslim, ze dohodnut sa da vzdy, ak je dobra vola na strane ucitela aj rodica.

Pridam osobny pribeh, este z cias komunizmu, ked neboli mobily a doma sme nemali ani telefon. Bol rok 1985, mala som 9 rokov. Moja mama odchadzala do prace okolo 6.30 aj s mojimi surodencami, ktorych brala do skolky a ja sama som sa mala vychystat do skoly, vyucovanie zacinalo o 7.45. Teda asi o 7.15 som odchadzala do skoly, ktora bola len asi 5 minut chodze od nasho cinziaku. V ten den sa vraj na prizemi nasho domu pohyboval neznamy muz, teda nebyval u nas a nejako sa mame asi nepozdaval. jasne,ze som bola poucena,ze sa s cudzimi ludmi nemam davat do reci, ani nic od nich brat, ba ani neist s nimi spolu do vytahu. Ale mame to proste nedalo, hned po zaciatku prvej vyucovacej hodiny zavolala do skoly, ci som v skole, ze ma taky a taky problem. Do nasej triedy prisla zastupkyna a pytala sa, ci som tam, pamatam si to dodnes, ja som sa cela prelakla, bola som dobra ziacka a nevedela som, preco ma hlada. Spytala sa ma, ci cesta do skoly bola v poriadku. Ja som povedala ano a tak isla mame odkazat, ze vsetko je ok. Ked prisla mama z prace, tak mi vsetko vysvetlila. Neboli mobily a predsa sa dalo krasne s ucitelkou dohodnut, zavolat, zistit.

Mam pocit, ze cim viac vymozenosti mame, tym sme neschopnejsi. Mobily su na to, aby nam pomahali, ale nie aby sa zneuzivali. Nesuhlasim s tym,ze ucitelka nemoze siahnut na majetok ziaka - mobil, pokial nim narusuje hodinu a pouziva ho pocas vyucovania. Rodica by som o prestupku ziaka informovala, aby sa nebal,ze sa mu envie dovolat a dala by som si ho predvolat do skoly.

digysa
19. dec 2011

@zuzana76 Citujem :
"Mam pocit, ze cim viac vymozenosti mame, tym sme neschopnejsi."

Mam ten isty pocit... 😅

maris75
19. dec 2011

Podla mna sa neda porovnavat doba, ked nam bolo 10 a teraz, dnes ludia pracuju dlhsie, niekedy je v praci problem a musia ostat dlhsie, tych nebezpecenstiev na ulici je daleko viac, a asi by ziadnu zastupkynu nepotesilo, keby jej volalo 700 rodicov behom rana, ci poobedia. Ano, kedysi tvoja mama volala raz pocas tvojej skolskej dochadzky, ale dnes si chcu rodicia skontrolovat deti aj kazdy den. Ale aj tak nechapem o co vami ide, ved vsetci sa zhodneme, ze mobil sa na vyucovani nesmie pouzivat a to ci rodic da dietatu mobil aby mu zavolal napriklad pocas druziny, ci cesty domov je osobna vec kazdeho, aj moj 6 rocny syn pochopil, ze mobil len v pripade nudze a nie na hranie, ci pouzivanie pocas vyucovania. Ved ak niekto nema taku potrebu, tak dietatu mobil neda, kazdy robi to co povazuje za spravne. Ucitelka moze mobil pocas hodiny zabavit, ale po vyucovani by ho mala vratit a informovat rodicov, ze ich dieta porusuje skolsky poriadok a pouziva mobil pocas hodiny.

digysa
19. dec 2011

@maris75 Tak ale tearz si ma prekvapila uplne..... tvoj 6 rocny syn ma uz mobil? Tak v tomto sa nezhodneme vobec....
Moj syn ma tiez 6 rokov a co tu zijem este som ziadnemu 6-rocnemu chlapcovi nevidela mobil v ruke...max. tak, ked sa s nim hral nejaku hru a jeho rodic sedel, ci stal vedla neho.

Nepoviem, keby mal 10..... No, ale na jednom sa zhodneme...mobil do skoly nepatri.
Ja ho mam zakazany aj v praci...a ucitelia vedia, ze ked nezdvihnem mobil, tak musia volat pracu....

ani3012
19. dec 2011

@maris75 súhlas 😉

mona333
19. dec 2011

Učiteľ nemusí vrátiť po vyučovaní, lebo aj nás na škole či základnej či strednej bolo v školskom poriadku, že pokiaľ učiteľ niečo vezme,čo nepatrí na vyučovanie, tak to bude vrátené až na konci školského roka.

maris75
19. dec 2011

@ma mobil dostal ho ked zacal chodit do skoly, kedze chodil po vyucovani domov, nechodil do druziny a keby som nahodou meskala, aby som mu mohla zavolat nech pocka pred skolou. On sa s nim napr. nikdy nehra, mal ho len na telefonovanie v pripade nutnosti. Vyuzili sme ho len parkrat, ale ovladat ho vedel. Je to len telefon, nic viac.

ani3012
19. dec 2011

http://www.rodinka.sk/vychova-a-skoly/skolak/mo...
najviac sa mi tam páči:
Rodičia sú tí, ktorí určujú potrebu dať dieťaťu mobil. Možno začiatkom puberty dieťa naozaj vznesie požiadavku mať vlastný mobil, ale skôr pre udržanie akéhosi imídžu medzi kamarátmi, nie preto, aby rodičom hlásilo svoj pohyb. Ak sa rodič rozhodne dať dieťaťu mobil, určite to nebude pre detskú zábavu, ale najmä pre udržanie komunikácie.

s učiteľkou sa dá ľahko spojiť,ale ak sa Vám dieťa vracia večer z krúžku a Vy ste v práci,nemáte šancu si viacmenej v pokoji dokončiť prácu...vždy tam je: čo ak sa niečo stalo...ktovie,či je doma....

macamac
19. dec 2011

@sisaha no u nás to robíme 😉
my napr. máme 2telefóny-oba prenosné,jeden v riaditeľni, druhý v zborovni...kde je vôľa, je aj cesta 😉
aj my sme rodičia-vieme to pochopiť 🙂
a sme tam pre deti 🙂

bianca
19. dec 2011

no jak mohli cele generacie prezit bez mobilov nepochopim.O com je vlastne tato debata?Sa vobec nedivim ze ide ucitelov trafit slak ked este aj toto dokaze matka riesit na nete a pritom je jasne ze mobil do skoly nepatri.

adkoalauri
19. dec 2011

@maris75 Nečítala som úplne všetky reakcie, len ako učiteľka môžem len toľko povedať, že u nás v triede sme mali takú dohodu, že každý žiak, ktorý doniesol do školy mobil, hneď ráno mi ho položil na stôl, ja som ich zobrala a zavrela do skrine - tam žiaci nemajú čo hľadať, a akonáhle skončila posledná hodina, hneď som ich vrátila. Do skrine som dávala veci preto, aby som to cez prestávky nemusela strážiť. Ale napr. som vyhlásila, že keď mi ich niekto neodovzdá, tak dostane čierny bod v správaní, nakoľko nedodržal našu dohodu. Možno sa to stalo 2x za celý školský rok, nič viac - aj vtedy dotyčnú žiačku prezradili ostatní 🙂 . Podľa mňa je to všetko o dohode, takéto veci by sa nemali zakazovať, samozrejme sa to aj zneužívalo vo vyšších ročníkoch ☹ S dnešnými deťmi /aj s rodičmi/ je ťažká práca - česť výnimkám.

sisaha
19. dec 2011

@bianca neviem ci si si precitala celu diskusiu. Kazdy jeden rodic suhlasi s tym, ze na vyucovani maju byt mobilne telefony vypnute - to je uplne bez debaty. No a na tvoju poznamku, ako mohli cele generacie prezit bez mobilov? Asi tak, ako mohli bez aut, umyvaciek riadov, automatickych praciek, autobusov, platobnych kariet, internetbankingu...dalej to asi nemusim rozpisovat...

sisaha
19. dec 2011

@macamac ano, vsetko to stoji a pada na ľuďoch. Tak ako su rozni rodicia, tak su rozni aj ucitelia 😉

katarinajurikova
19. dec 2011

@pink_lady vy ste ucitelka?

pink_lady
19. dec 2011

@katarinajurikova tak trosku preco 😀

maznacik007
19. dec 2011

no moja osemrocna dcera /onedlho devat/ dostane mobil na vianoce.. kupila som jej ten tesco mobile ktory je specialne urceny pre deti ... a ma viacero vybornych funkcii.. napr. dokazde urcit gps polohu, dieta nemoze z neho volat na audiotex... aj ked nema kredit dovola sa mne rodicovi...
a dovod .. nie je to posadnutost mobilmi... ako tu niekto naznacoval... neviem ci si mysli ze sme tu sto rokov za opicami ale prosto nevyhnutna potreba.... kedze pracujeme v inom meste ako zijeme a mame volnu pracovnu dobu... co znamena ze ak sa natiahne prac. porada tak prosto nie vzdy viem ovplyvnit cas navratu... a pod. a prosto tieto veci potrebujem skole oznamit.. ano mam cislo na mobil pani druzinarke ale ta casto nezdviha v skole poobede v riaditelni uz nie su... /bezne uz o jednej nie/ a prosto ked viem ze budem a 15 minut meskat a nechcem aby malu pustili z druziny samu o stvrtej ako bezne ale aby na mna pockala tak to prosto musim nejako oznamit.. detto ked je mala na kruzku a ide sama a pod... a ja prosto nemam cas tam sediet a cakat kym skoncia...

a porovnavat to s dobou minulou ... tak potom damy naco mate internet.... naco mame autosedacky ved nasi rodicia nas vozili len tak... no nie... ja osobne poznam v mojom rodnom meste min. dvoch uchylov zameranych na deti /aj odsudenych/ a prosto ja chcem mat svoje dieta pod kontrolou....

maris75
19. dec 2011

@adkoalauri Ved to je v pohode riesenie, bohuzial zneuziva sa vsetko.

macamac
19. dec 2011

@pink_lady čo je to "tak trošku" ? 😕
ešte som nestretla "tak trošku učiteľku" 😅
žeby skrátený úväzok? alebo-vyštudované bez praxe?

macamac
19. dec 2011

@adkoalauri podobná skúsenosť-ja učím na 1.stupni,ale nejaké hodiny aj hore-u deviatakov
ale toto bolo zrovna na zastupovanej hodine a po afére-keď natáčali učiteľku počas vyučovania
prišla som do triedy, stroho som oznámila,že všetky mobily na parapetnú dosku-a to myslím všetky. u koho nájdem počas hodiny-pôjde to vysvetliť do riaditeľne a vrátim mu ho po dohode s rodičmi,alebo na konci šk. roka
a- o 2 minúty bolo toľko mobilov na parapete ako žiakov v triede 😀
po hodine si ich smeli vziať-keďže som tam už neučila
toto si musí každý učiteľ vyriešiť a ustriehnuť sám 😉

adkoalauri
19. dec 2011

@macamac Však presne tak- majú sa určiť pravidlá.... 🙂 a je to aj na budovaní dôvery si myslím

macamac
19. dec 2011
sasiki
19. dec 2011

V diskusii ,,mať či nemať mobil" sa asi nikdy všetky názory nezhodnú, avšak treba pamätať aj na zámer založenia témy - kde sa zakladateľka (aj keď už dávnejšie) zaujímala o to, či učiteľka mala právo vziať synovi ,,jeho majetok"!
Môj názor je taký, že mala, pokiaľ ho majú na vyučovaní zakázaný, aj keď dôvody môžu byť veľmi individuálne, čo sa však presne nedozvie nikto, kto tam v danú hodinu nebol.

stardust
19. dec 2011

vziat mohla, ale mala mu ho vratit po vyucovani.