Vojaci v školských jedálňach od septembra
Zaujímalo by ma či ste zaregistrovali informáciu, ktorá obletela FB, že majú byť od septembra v školských jedálňach vojaci. Ste s tým stotožnení ako rodičia? Zdá sa mi to divné, vidím za tým nejaký nejaký úmysel. Zaujímalo by ma, či sa dá nejako aj ohradiť voči tomu u riaditeľky školy a odmietnuť ich prítomnosť na škole. Ďakujem za relevantné odpovede.
Kto chce rýpať, nemusí komentovať.
@kittykat22 presne takto by to malo byt, a nie kvoli korone ale kvoli bezpecnosti deti celkovo. Takto hociaky pedofil alebo zlodej vojde do skoly, tym neobvinujem ziadneho vojaka. Niko cudzi nema co v skole robit a je uplne jedno aku ma profesiu.
@mufka1 @viestta @doriiis @anonymous87 je mi jasne, ze takato je teoria ale teda v praxi som nezazila, ze by kucharky vazili jedlo, plesnu to na tanier od oka ako pride. No, nechcem nikomu krivdit, kazda skola to ma asi trochu inak. Ale zas budme realisti v medziach obyc. statnych skol... hlavne si myslim, ze napriek normam je kvalita jedla umerna tomu, co stravnici znesu, teraz sa este ako tak obcas rodicia ozvu. Kde bude odbyt za rovnaku cenu s mensimi narokmi tam nebude dovod ich zvysovat - moj nazor.
Skolska jedalen ma byt podla mna pre skolu.
@ibrunova budem odveci ale spravila si mi chuť na špenátovu polievku ktorú som nemala už pekne dávno takže viem co bude zajtra na obed 😁
Ale keď sa pôjdu nejsť nech sú bez zbraní,stačí jeden psycho a tých je v štátnej službe viac polovica a katastrofa je na svete.
@sickynickyobsadene Vojaci bežne zbraň nenosia.
@sickynickyobsadene kedy si reálne videla vojaka so zbraňou napr. na ulici.
Vôbec ich nenosia mimo kasární alebo cvičiska.
@missdiva keď budeš denne variť a vydávať 300 porcií, budeš mat dávku v oku aj bez váženia. A kvalita? Závisí od školy. Vieme, že sú aj polotovarove jedálne, sú aj také, kde kvalita jedla je viac ako dobrá. A úroveň jedálne nezávisí od toho ci tam budu chodiť aj vojaci, policajti, hasiči, dôchodcovia alebo len žiaci a zamestnanci školy.
@lizwer bývam hneď pri kasární ja si už ani neviem predstaviť že ich nevidím 😂 ešte stále im kričím:vojačku, vojačku daj odznačku 🤣😂🤣
@missdiva a doteraz ti nevadilo, ze tam moze jest kde kdo? Keby ta vynimka bola pre zachrannu sluzbu, to by bolo ok?
Mimochodom: v tom nariadeni sa pise, ze maju vynimku. Cize MOZU sa tam najest ak prejavia zaujem a nemusia si to brat so sebou. Cize nerozumiem co je na tom poburujuce. Skola bude varit ako doteraz. Pridu 2 vojaci, ktori by sa tam radi stravovali. Keby neboli vo vynimke, vzali by si obed so sebou ako dochodca. Ale takto maju moznost (rozumej MOZU) sa najest v SK jedalni …akoze co je na tom? Vojak je rovnake povolanie ako hasis, ci sanitak preboha
@anonymous87 aj doteraz mi to vadilo, do skoly podla mna z hladiska bezpecnosti cudzi nemaju co vstupovat mimo nejakych speci podujati. Viem citat ale nevidim dovod na vynimku.
@lizwer nehnevaj sa, ale si raidne trapna, v jedalni si moze skolskej objednat obed ktokolvek a ist sa najest, staci sa dohodnut so skolou. Aj teraz tam ti vojaci chodia, teraz je rozdiel podla toho papiera ten, ze na zaklade epidemiologickej situacie maju vinimku a mozu sa tam najest, inak by ako ini si museli iba zobrat jedlo so sebou. Neries hluposti.
@missdiva vidím dôvod na výnimku: napr. ak vojaci pomáhajú v mimoriadnej situácii / povodeň, po búrke, iné hromadné nešťastie/ môžu sa najesť v školskej jedálni, pretože to môže byť na mieste kde nie sú kasárne. Určite sa tam nebudú chodiť pravidelne, keď majú možnosť stravovať sa v kasárňach
@missdiva Jane chápem keď to nerobíš nemáš šancu to vedieť. Ale keďže mam ja 500 stravníkov B,C,D tak mäso musia mať podľa váhy v surovom .Každú skupinu mam v gastro nadobre .ono sa to pri tých 500 obedov za 2,5 h co vydáme nedá vážiť. Ale ta porcia by mala byť lebo keby prišla kontrola je problém. Mam deti moslimov,Indov ktorý mäso nejedia tak sú vždy odhalený na ten deň. Mám deti ktoré neľúba mäso na stave s hráškom tak si pýtajú len ryžu ja im ju dám, ale keby prišla kontrola je problém lebo to dieťa to ma mat na tanieri.Vsetko záleží na skole ,školskej vedúcej a potom až na kucharkach a ostatnému personálu komu dovolia jest v jedálni.A mne ako kuchárka je to jedno .
...neviem no..u nás sa v školskej jedálni stravujú len školáci 🤔
...z výsmechu a urážok si nič nerob.. tu má furt tá istá vzorka vyčkávaciu polohu 24/7 a striehnu,kde by mohli koho zhovadiď ..
...asi si tu kompenzujú smutný a nudný život
@lizwer Aj za mojich školských čias sa chodili najesť rôzni dospelí pracujúci ľudia k nám do jedálne, aj moja mama tak chodila s kolegami do neďalekej školy. Ak si naozaj natoľko paranoidná, tak nech Tvoje dieťa nechodí na obedy do jedálne a bude v bezpečí 😉
@lizwer u teba je iba ten problem, ze nevies citat s porozumenim. Kto by s tym mal problem? Nabuduce, ked niekde objavis takuto senzaciu, najskor ju s niekym precitaj, ci to obaja chapete rovnako, a v zmysle kontextu
Kto chce, problém nájde aj tam kde nijaký nie je. Sú takí, čo vo všetkom problémy nehľadajú.
Ak budu ti vojaci fesaci, hlasim sa na obedy aj ja.😁
Pred covidom sa takto chlapi z vojska stravovali bežne. Potom opatrenia zakázali vstup verejnosti do jedálne a nemali tú možnosť. Ak sú niekde v riti sveta kde sa nie je kde inde prestavovať, tak sa najedia v školskej jedálni. A , že sa nad tým nikdy haló nerobilo. . Neviem aký úmysel ty v tom vidíš. Teraz len dostali výnimku po dobu trvania aktuálneho stavu.
Dufam, ze pridu aj k nam! Inspirujem sa touto diskusiou a poviem detom, ze tam davaju pozor nech vsetko zjedia. 😂👍
@lizwer ty asi nebudes najostrejsia pastelka, ze? 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Ja by som to nedovolila ani vojakom, ani nikomu inemu. Do budovy skoly u nas nasmie vstupit ani rodic. Len zamestnanci skoly a deti, tak to by bol vrchol, aby si tam chodili takto ako na klavir cudzi ludia. Navyse, v skolskej jedalni je to o tom, ze tie triedy sa tam musia stihnut prestriedat. Stravovanie deti preto musi byt rychle a musi jedna trieda pekne nasledovat druhu, pretoze ked dojedia prvaci, ktori maju obvykle 4 vyucovacie hodiny, o chvilku ich uz nasleduju druhaci, ktori mali 5 vyucovacich hodin a pod. Ak vezmeme na jednej skole cca hodinu casu medzi prvakmi a druhakmi a to, ze do jedalne naraz vojdu a mozu jest len 2 triedy a dalsie dve musia cakat, tak na jednu triedu ostava cas na zbalenie sa v triede, prenesenie si veci, odobratie stravy, zjedenie, odovzdanie riadu pri okienku a odchod do skolskeho klubu deti cca 30 minut. Na jedenie teda mozno 20. A do toho maju prichadzat cudzi ludia z ulice, aby sa tiez prestravovali v skolskej jedalni a tym obmedzili cas detom, pocas ktoreho sa mozu najest, lebo by im neostalo miesto? A preco? Jedalen v skole je primarne urcena detom, ktore chodia do skolskeho klubu deti a su povinne obedy odoberat, nie vojakom, zachranarom, ani nikomu inemu. Armada sa ma vediet o svojich ludi postarat a dohodnut im stravovanie v nejakej jedalni niekde, alebo inak zabezpecit stravovanie. A nie kazda skola sama vari, do nasej sa jedlo po minule roky dovazalo z jedalne, ktora varila a dodavala jedlo na ine miesta, pretoze u nas neboli kucharky, ani ine pracovnicky. Takze ked si to vie takto objednavat skola, urcite si to vedia objednavat aj inde a nie obmedzovat chod skolskeho stravovania deti. A ano, aj u nas si mohli stravu objednat aj ini ludia (dochodcovia), ale nikdy tu stravu nekonzumovali v skolskej jedalni. Vzdy to bolo tak, ze si ju mohli len zobrat pekne domov, vydaj bol z boku budovy a s detmi vobec neprisli do styku a miesto ziadnym detom nezaberali.
Ja som tuto info na FB nezachytila, ale hoax to asi nebude, nasla som to na nete.
Mne osobne by to z ludskeho hladiska nevadilo, ved vojaci su tiez ludia, su to otcovia rodin, ale uplne chapem, ze ludia maju strach. Zijeme sialenu dobu, deju sa veci, ktore sme predtym nikdy nezazili

Už to zase začína? Nedávno tu išla jedna bojovať za práva svojho dieťaťa, lebo v zozname pomôcok bolo rúško v skrinke ( v skrinke pre prípad potreby, nie na tvári). Teraz sa zase rieši možnosť stravovania vojakov a určite to ma podozrivé pozadie a kontrolu detí. Ono u susedov majú vojnu, vojaci majú teraz kopu cvičení, služobných povinností... tak sa budú môcť prípadne najesť v školskej jedálni, nielen si obed vyzdvihnúť. Ako sa chceš ohradiť? Je dosť možné, že v škole, kde máš deti ani nebudú.