Zmena v školskom systéme
Je to pravda?
Uz nebudu pisat pisanym...
Uz nebudu domace ulohy...
Do 3. rocnika sa maju naucit iba citat...
Nebudu znamky...
Ja mam velke obavy ohladom tohto noveho systemu. Ved kamoskin syn je druhak v Cesku a sa ucia zlomky, nasobilku, pocitat do 100.
My nedopadneme dobre, ak toto bude fakt realita.....
Dokument o zmene vo vzdelavani a ako bude vyzerať novy vzdelavaci system je volne pristupny strqnke ministerstva skolstva ma 700 stran, najdi si ho na naštuduj a nešir paniku a nezmysli.
@sszuzu8 ty píšeš v práci vyjadrenia ručne, spajanym pisanym písmom? Waw. To je aká práca?
Osobne nepoznám jediného človeka, ktorý by používal tento typ pisma. Zvyčajne ludi casom pouzivaju commenia script..
@beronsche za mňa je písané oveľa rýchlejšie. Keď potrebujem rýchlo napísať poznámky, tak paličkové sa nechytá. Písaným, skoro jedným ťahom a stíham všetko.
@sella38 Ešte napíšem jednu vec k tej šikovnosti. Moja mladšia je fakt dobrá aj v matike. Mnohé veci rieši akýmsi podivným spôsobom rovno v hlave bez zapisovanie a postupnosti. Ale veru občas na banálne veci použije prsty. Našťastie mala výborné učiteľky matematiky a nikdy to neriešili. Boli to už skúsené ženy a počas praxe im rukami prešli tisíce rôznych detí. Čiže ono to vždy nie je ani len o tej šikovnosti, priemernosti a tak.
Mna by prakticky zaujimalo - ked sa to ma delit na cykly a nie na rocniky a az na konci trojrocneho cyklu sa bude hodnotit, ci dieta zvladlo ucivo, ktore malo zvladnut a ono ho nezvladlo, tak prepadne v podstate o tri rocniky nazad, cize zacne opat s prvym cyklom, cize detmi o tri roky mladsimi? Alebo moznost prepadnut sa zrusi a tym padom bude aj ziak, ktory skutocne nema na co nadviazat pokracovat s detmi vzdelanejsimi a bude brzdit celu triedu?
@deniseee tuším nemôže prepadnúť tak nám hovorili. Vo veľa štátoch máš podobný model a deti tam neposielaju prepadnúť. A majú oveľa lepšie výsledky ako u nás.
@beronsche za mňa je písané oveľa rýchlejšie. Keď potrebujem rýchlo napísať poznámky, tak paličkové sa nechytá. Písaným, skoro jedným ťahom a stíham všetko.
@evia13 ale nikto nehovori, ze spojite pisane vs palickove. comenia script napr. je tiez pisane pismo, len nemusis robit vselijake tie slucky. uprimne, kedy si naposledy napisala velke pisane H alebo G tak, ako nas to ucili v prvej triede?
@sella38 Výborne. A môžeš nám predviesť, ako deti učíš kritickému mysleniu (lebo dnes sa veľa hovorí o tom, že tu škola zlyháva najviac)
a argumentácii a prezradiť mi odpoveď na otázku, čo konkrétne niektorým druhákom bráni v nadobudnutí danej schopnosti?
@kp7333 toto je naozaj individuálne..
Napr. naša dedinská škola má matematiku náročnejšiu (v zmysle väčšieho rozsahu učiva) ako veľká škola v okresnom meste (jedna konkrétna, nepíšem vseobecne).
Mňa osobne to veľmi prekvapilo, pretože som taký rozdiel nečakala..
Ani s ďalšími spomínanými predmetmi nemám rovnakú skúsenosť.
Úplne však súhlasím s tvrdením, že naše školstvo je tragédia...
@beronsche ano, je to individualne a zavisi od konkretneho ucitela (nie skoly), aky rozsah si vyberie. a v tom je ten hacik.
@sella38 presne ta fyzika - deti maju vediet odvodit si napr. zo vzorca na hustotu vzorec na vypocet hmotnosti. Ale nikdy predtym na matematike neriesili rovnice, cize nevedia si prehodit neznamu z jednej strany rovnice na druhu, neovladaju upravu rovnic, odstranenie zlomkov vynasobenom oboch stran rovnice...Rovnice a trojclenku sa totiz ucia na matike az v 7.triede.
@evia13 palickove, tlačené je pomalšie, ale comenia script , čo je vlastne nespajane písané písmo (to, čo sa má začať v škole vyučovať), je rovnako rýchle ako spájané, ktoré sa v školách uci teraz.
Oproti tomu je však zvyčajne uhladnejsie a čitateľnejšie.
Okrem toho, ze do 3.rocnika by sa deti mali naucit iba citat je vsetko uveritelne a za mna super 👍
1. V dospelsoti aj tak nikto (malokto?) pise tym pisanym pismom ake sme sa ucili v skole a zjednudusenie po svojom je vysledkom necitatelne pismo. Dcera sa ucila Comenia script a pise tak ako sa to naucila, je to citatelme a jednoduche
2. Co sa tyka uloh ani dospely doma povinne nepracuju, maju na to pracovnu dobu tak nechapem preco by deti mali - kto potrebuje nech si doma precvicuje, ale povinne a pre vsetkych je to nezmysel. Dcera mala na prvom stupni super ucitelku a ulohy mavali minimlane, skor projekty a este aj v skupinach kde sa museli naucit aj ine zrucnosti. Na druhom stupni ulohy tiez nemavaju.
3. Znamka v podobe cisla nema pre mna ako rodica a ani pre dieta ziadnu vypovednu hodnotu - nevie co z pisomky alebo vseobecne z daneho predmetu vie/zvladlo, v com treba pridat a doucit, absolutne nezohladnuje napr. snahu a samostanost …viem porovnat ciselne resp. na edupage percentualne znamkovanie a slovne - dcera ma anglickych lektorov a tam presne viem ako sa jej dari, v com vynika a v com ma pridat, ako pracuje na hodine …
A este doplnim ze dcera chodi na jednu z top v skol v BA, podla hodnotenia monitor 5 resp 9 byva v top 10-15 v bratislavskom kraji, takze skola vysledky ma na vysokej urovni
Ja len dufam ze tieto zmeny pridu coskoro a dalsia vlada ich nezrusi, treba sa pohnut dalej a konecne zmodernizovat skolstvo aj sposobmi vyucby, nie len tym ze maju v triedach inteaktivne tabule (aj to nie vsade)…
Okrem toho, ze do 3.rocnika by sa deti mali naucit iba citat je vsetko uveritelne a za mna super 👍
1. V dospelsoti aj tak nikto (malokto?) pise tym pisanym pismom ake sme sa ucili v skole a zjednudusenie po svojom je vysledkom necitatelne pismo. Dcera sa ucila Comenia script a pise tak ako sa to naucila, je to citatelme a jednoduche
2. Co sa tyka uloh ani dospely doma povinne nepracuju, maju na to pracovnu dobu tak nechapem preco by deti mali - kto potrebuje nech si doma precvicuje, ale povinne a pre vsetkych je to nezmysel. Dcera mala na prvom stupni super ucitelku a ulohy mavali minimlane, skor projekty a este aj v skupinach kde sa museli naucit aj ine zrucnosti. Na druhom stupni ulohy tiez nemavaju.
3. Znamka v podobe cisla nema pre mna ako rodica a ani pre dieta ziadnu vypovednu hodnotu - nevie co z pisomky alebo vseobecne z daneho predmetu vie/zvladlo, v com treba pridat a doucit, absolutne nezohladnuje napr. snahu a samostanost …viem porovnat ciselne resp. na edupage percentualne znamkovanie a slovne - dcera ma anglickych lektorov a tam presne viem ako sa jej dari, v com vynika a v com ma pridat, ako pracuje na hodine …
A este doplnim ze dcera chodi na jednu z top v skol v BA, podla hodnotenia monitor 5 resp 9 byva v top 10-15 v bratislavskom kraji, takze skola vysledky ma na vysokej urovni
Ja len dufam ze tieto zmeny pridu coskoro a dalsia vlada ich nezrusi, treba sa pohnut dalej a konecne zmodernizovat skolstvo aj sposobmi vyucby, nie len tym ze maju v triedach inteaktivne tabule (aj to nie vsade)…
@stormie áno a najlepšie je , keď si svoje odpracuješ v práci ( prídeš domov úplne vyšťavená) a máš niečo naučiť na DÚ malé dieťa, ktoré si ešte len buduje kompetenciu učiť sa učiť .....potom vlastne je deň prikrátky aby človek bol vo svojej práci 8 hodín a ešte aby robil učiteľa doma , potom ideálne kuchárku a upratovačku... nám sa tak deje napríklad na vlastivede a prírodovede, alebo s pracovným zošitom z čítania, všetko váľajú na domácu úlohu a oni sa postavili len do pozície skúšajúceho čo doma rodičia odučili
To sú cykly
@sella38 presne ta fyzika - deti maju vediet odvodit si napr. zo vzorca na hustotu vzorec na vypocet hmotnosti. Ale nikdy predtym na matematike neriesili rovnice, cize nevedia si prehodit neznamu z jednej strany rovnice na druhu, neovladaju upravu rovnic, odstranenie zlomkov vynasobenom oboch stran rovnice...Rovnice a trojclenku sa totiz ucia na matike az v 7.triede.
@evia13 pekne? Toto má byť kritérium? 🙂
Comenia script je čitateľnejšie písmo, ľahšie zvladnutejsie a podstatne pouzivanejsie.
Si si istá, že ho ty nepoužívas?
Často sú to ľudia s písanym písmom mýlia, veď koniec koncov, to druh písaneho písma aj je..
@evia13 pekne je aj tlacene, to by som nedavala ako kriterium. Som za to, aby sa deti ucili aj pisane ( no nie s dorazom na krasopis). Volbu, ktore budu pouzivat, by som nechala na nich.
@stormie Bola by si taka laskava napisat, ako sa skola vola?
Je pravda,že budú cykly. Dokonca budú spájať aj hodiny. Takže napríklad má byť biológia,fyzika a chémia prepojená. Bude to v jednom,ako aj ostatné predmety.
Nám dali príklad,že sa budú učiť napr. o oku a preberú časť aj z bio,aj z chem. Bude to zaujímavé.
@sella38 áno, deti sú rôzne. Každé zdravé dieťa, aj to umelecky alebo športovo zamerané, má schopnosť zvládnuť to v 2. ročníku ZŠ. A niektoré to zvládnu už v škôlke.
Nie, nikdy som naučila na ZŠ. Tiež by ma zaujímalo, či si učiteľka, obzvlášť matematiky. A zaujímalo by ma, ktorú z mnou menovaných schopnosti považuješ za niečo čo u druháka nie je štandard, alebo čo iné môže druhák nezvládať tak, aby nemal schopnosť naučiť sa takéto sčítanie z hlavy.
@annm81 nedá mi napíšem za seba. Matiku som vždy oblubovala. Okrem kombinatoriky mi nič nerobilo problém. S číslami pracujem stále. Už na SŠ, keď máš testovali, mi vyšiel v matike nadpriemer. A predstav si, že doteraz si musím napísať alebo predstaviť napísané číslo a tak scitat či dočítať. Od 2cifernych po 3. Vyššie len pero papier pod seba napísať podčiarknuť a idem. Alebo kalkulačka. Doteraz používam prsty😁
Mam skúšky na VŠ z matiky a štatistiky. A to ma učil docent čo neváhal vyhodiť kohokoľvek kto nevedel a bolo mu úplne jedno kto si čo si. Skúšky boli tak ťažké, že napriek tomu, ze sme mohli pouzivat na skuske od tabuliek, cez kalkulačky, po poznamky z prednášok, mnohi sme aspon raz nepresli na 1x. A to som najhoršiu zápočtovú písomku mala za 2.
Podľa tvojich kritérií by som nemala postúpiť do 3.rocnika ZŠ.
Presne takéto zovšeobecňovanie a jednotné postupy ako na vojne pre všetkých, nie sú podľa mňa tá správna cesta.
A autorka len na okraj u nás v ešte je ZŠ súkromná, kde nemajú známky, domáce úlohy atď. A predstav si, v testovaní T5 v matike predbehli drvivú väčšinu škôl. Takže dá sa určite aj inak.
@annm81 nedá mi napíšem za seba. Matiku som vždy oblubovala. Okrem kombinatoriky mi nič nerobilo problém. S číslami pracujem stále. Už na SŠ, keď máš testovali, mi vyšiel v matike nadpriemer. A predstav si, že doteraz si musím napísať alebo predstaviť napísané číslo a tak scitat či dočítať. Od 2cifernych po 3. Vyššie len pero papier pod seba napísať podčiarknuť a idem. Alebo kalkulačka. Doteraz používam prsty😁
Mam skúšky na VŠ z matiky a štatistiky. A to ma učil docent čo neváhal vyhodiť kohokoľvek kto nevedel a bolo mu úplne jedno kto si čo si. Skúšky boli tak ťažké, že napriek tomu, ze sme mohli pouzivat na skuske od tabuliek, cez kalkulačky, po poznamky z prednášok, mnohi sme aspon raz nepresli na 1x. A to som najhoršiu zápočtovú písomku mala za 2.
Podľa tvojich kritérií by som nemala postúpiť do 3.rocnika ZŠ.
Presne takéto zovšeobecňovanie a jednotné postupy ako na vojne pre všetkých, nie sú podľa mňa tá správna cesta.
@janage Veď predstaviť si to číslo, ako to robíš ty, je postup, aký bežne používa asi väčšina ľudí. Je to spôsob, ako si v hlave udržať čísla, ktoré máš sčítať a medzikroky.
@janage Veď predstaviť si to číslo, ako to robíš ty, je postup, aký bežne používa asi väčšina ľudí. Je to spôsob, ako si v hlave udržať čísla, ktoré máš sčítať a medzikroky.
@annm81 Ucim matematiku na VS, ucila som aj buducich ucitelov matematiky a nejako nevidim jediny dovod, preco by prsty nemohol druhak pouzit. Neviem, ake ty mas skusenosti s vyukou matematiky, alebo cohokolvek, ale v tomto si vedla.
@annm81 naučiť sa sčítavať z hlavy nie je matematika. Sú to obyčajné počty, ktoré s matematikou majú pramálo spoločného. To, že dieťa dobre a rýchlo scítava , odčítava ešte neznamená nadanie na matematiku. Také dieťa môže zhorieť na logike. To je to, čo v matike, aspoň na 1. Stupni vôbec neučia.
@annm81 ale ak potrebujem presne a rýchlo viem to len vizuálne. Pero papier, prsty alebo kalkulačka. Nedokážem to z pamäti. Doslova si musím "nakresliť " potrebujem vidieť
@annm81 ale ak potrebujem presne a rýchlo viem to len vizuálne. Pero papier, prsty alebo kalkulačka. Nedokážem to z pamäti. Doslova si musím "nakresliť " potrebujem vidieť
@dskjhfdlkdjhl debata nebola až tak o tom, či druhák môže alebo nemôže použiť prsty, ale o tom, či sa to dokáže alebo nedokáže naučiť bez nich. Ak učíš matematiku aspoň 10 rokov, tak je nemožné, aby si nevidela, ako klesá úroveň absolventov stredných škôl. Dnes nám tu chodia maturanti z gymnázií, ktorí majú úroveň znalostí na úrovni niekdajších druhákov z priemysloviek! A nie je to vina toho, že by sa rodili blbšie deti, ale že sa robí všetko preto, aby sa detičky náhodou nenamáhali. Môžme ešte viac znižovať nároky, používať prsty aj v piatom ročníku a potom sa diviť, ako ide všetko dolu vodou. Ty vidíš kde konkretne ten vývojový míľnik, ktorý bežný druhák nedosiahol a prekáža mu v nadobudnutí tejto schopnosti?
@shee11 Iste, že to nie je komplexné porozumenie matematike, ale je to schopnosť abstrakcie, ktorá je pre ďalšie štúdium matematiky veľmi žiadúca.
@dskjhfdlkdjhl debata nebola až tak o tom, či druhák môže alebo nemôže použiť prsty, ale o tom, či sa to dokáže alebo nedokáže naučiť bez nich. Ak učíš matematiku aspoň 10 rokov, tak je nemožné, aby si nevidela, ako klesá úroveň absolventov stredných škôl. Dnes nám tu chodia maturanti z gymnázií, ktorí majú úroveň znalostí na úrovni niekdajších druhákov z priemysloviek! A nie je to vina toho, že by sa rodili blbšie deti, ale že sa robí všetko preto, aby sa detičky náhodou nenamáhali. Môžme ešte viac znižovať nároky, používať prsty aj v piatom ročníku a potom sa diviť, ako ide všetko dolu vodou. Ty vidíš kde konkretne ten vývojový míľnik, ktorý bežný druhák nedosiahol a prekáža mu v nadobudnutí tejto schopnosti?
@shee11 Iste, že to nie je komplexné porozumenie matematike, ale je to schopnosť abstrakcie, ktorá je pre ďalšie štúdium matematiky veľmi žiadúca.
@annm81 Ucim 30 rokov, uroven zavratne klesa, ale problem nie je v prstoch, problem je v tom, ze uz sa neuci matematika, ale zrejme len nejake recepty. A tie prsty, tie to nesposobuju. Problem je ovela hlbsi a horsi. To, ze niekto pouzije prsty, to nie je znizenie narokov. Tam to ma aspon nazorne, ze co vlastne robi.

@sella38 áno, deti sú rôzne. Každé zdravé dieťa, aj to umelecky alebo športovo zamerané, má schopnosť zvládnuť to v 2. ročníku ZŠ. A niektoré to zvládnu už v škôlke.
Nie, nikdy som naučila na ZŠ. Tiež by ma zaujímalo, či si učiteľka, obzvlášť matematiky. A zaujímalo by ma, ktorú z mnou menovaných schopnosti považuješ za niečo čo u druháka nie je štandard, alebo čo iné môže druhák nezvládať tak, aby nemal schopnosť naučiť sa takéto sčítanie z hlavy.