Zmení sa školský systém do roku 2026?
Co je na tom pravdy? Nebude sa znamkovat... Nebudu domace ulohy... A ze do 2026 maju na to prebehnut vsetci.
@aaadkaaa To ťažko dosiahneš, veď nemá kto učiť, nie to si ešte vyberať, koho vezmeme a koho nie 😂
@zuzanockamt ved prave, preto treba zacat tam a nie zase nejake bububu reformy, len aby bolo na papieri a pritom ziadna zmena realne nenastane
@aaadkaaa Zmena v tom, aby bol absolvent motivovaný ísť učiť, tak skoro nenastane. Je problém udržať tých, ktorí tam sú - zrelých učiteľov s praxou.
Už teraz sú tie deti veľmi sproste-moje slovné vyjadrenia berte s rezervou. Učia sa oveľa menej ako my za mladi. Ucebnice majú väčšinou viac obrázkov ako textu. Keď sa budú ešte aj takto slovne hodnotiť ako malé deti v škôlke, cele zle. Toto školstvo je už úplne v prdeli, táto dementná vláda si asi vychováva nových tupých voličov. Nemá konca toto čo sa v tejto republike deje. Spokojné budú asi len mamičky, ktoré majú pomalšie a menej chápavé deti. Ale proste génius nemôže byť každý. A ani nemusi. Už teraz nemajú tie deti motiváciu, sú lenive sa učiť a keď im postačí slovné hodnotenie -že "Miškovi to ide", snaha u tých deti bude ešte menšia.
@aaadkaaa mne to zbytocne nepride, zmena uz bola potrebna. Castokrat je velmi tazke opustit to stare a niekedy sa to da spravit len tak, ze "sa to nejako spravi" a casom sa to preklopi k tomu, ze vacsina dokaze tu reformu aj uchopit. Zmeny v tak skostnatelych systemoch, ako je skolstvo, sa deju len velmi tazko. Takze ako vravim, ja vitam kazdu zmenu, ktora posuva vzdelavanie viac do tohto storocia. Aj ked to nebude dokonale.
@akvi Táto reforma ale nie je posun vpred. Učitelia sú unavení z neustáleho vzdelávania. V r.2026 okrem reformy aj padnú tzv. kredity , príplatky za inovačné vzdelávanie, čiže -12% dole z platu. Už dorábame ďalšie, aby sme to stihli. Takže žiadne nadšenie, eufória zo zmeny. Skôr znechutenie.
@doriiis presne. Aj moh piatak ma vybavene za 5 minut a potom nic.
@vivuska666 to, ze vasi druhostupniari maju tak malo uloh je len a len o stasti na ucitelov. Reforma sa druheho stupna vobec netyka. A kym pride az do deviatky, prejde este dobrych 10 rokov.
U nas na skole je slovne hodnotenie od korony. Musi byt len pozitivne, prikaz vedenia. Na co je spatna vazba, ked dieta ani rodic nevedia, v com ma dieta rezervy, v com pridat? Napisat pozitivne hodnotenie dietatu, ktore nepracuje, chodi nepripravene, vysledky su 0. To je take po slovensky, len aby bolo a nikto sa nestazoval, vsetci boli spokojni.
Najvacsia reformatorka, riaditelka, kde na jej skole sa to overovalo, spolupracuje na reforme, to pochopila tak, ze 2.cyklus co je 4.a5.rocnik, co mal byt este v ramci terajsieho 1.stupna, tak uz stvrtakov ucia hlavne predmety druhostupniari a kazdu hodinu niekto iny. Takze nie, ze sme posunuli piatakov na 1.stupen, ale stvrtakov na druhy👏
@stanulienkat ja len ze tuto reformu nezacala tato dementna vlada
@zuzanockamt podla mna to je posun vpred, zacina sa respektovat to, ze nie vsetci vsetko musia nutne rovnako v rovnakom case - uz to je velky uspech. Konecne niekto pochopil, ze je dolezita spatna vazba. Aj ked ju mnohi nevedia dat, ale ja verim, ze sa casom naucia. Ti dobri ucitelia vela z toho robili aj doteraz. Dokonca poznam skoly, ktore robili vela veci "nelegalne", dnes to maju odobrene aj ministerstvom - napriklad spajanie predmetov a ucenie cez temu, nie striktne nasledovanie tematickych planov jednotlivych predmetov, ale pekne prepajanie tem. Tiez bloky miesto vyucovacich hodin. To robilo vela ucitelov na 1.stupni, mna nevynimajuc, ziadne predmety, ale robime, kym potrebujeme, neskaceme hore dole, lebo zvoni..
To, ze ucitelia nie su dobre zapateni, no bohuzial, je to aj ich chyba, nedokazu sa za seba postavit, uspokoja sa s malom.. Velmi sa mi pacil navrh mojho kamarata zriadovatela skoly ohladom novej reformy, ze by mali ucitelom ubrat hodiny z uvazku a ten cas, ktory by usetrili priamou vyucbou, by venovali priprave na reformu, pretoze to chce naozaj dobre premysliet a spojit sa napriec skolou, napriec predmetmi. Aby to zase nebolo o tom, ze ucitelia budu makat v case volna, pretoze ta reforma naozaj vyzaduje viac pozornosti, ako len precitam si novy SVP a opravim tri veci v planoch, ktore ucim 30 rokov.. Na tomto to presne bude krivat, ze nie vsetci tomu venuju cas, nie kazdy riaditel dokaze spojit ucitelov pre vec. A nie kazdy ucitel to bude chciet odmakat zadarmo. (comu rozumiem samozrejme) - to by mali ucitelia teraz hlasno kricat.
Svagrina dpise kazdemu osobitne,,napr: pri citani nedocita slovo : domcek, dom. Vynechava hlasky, cita.prilis rychlo. ....atd. Je to pracné, no ma.to vacsiu vypovednu hodnotu ako znamka. Rodic potom vie lepsie na com popracovat.
@akvi TVVP už predsa dlho povinné nie sú, učiteľ si môže učivo prehádzať, posunúť z ročníka do ročníka, môže učiť v blokoch (ja si napr. ak sa mi to dá prepojím MAT a SJL na 2.stupni, ak učím v ročníku oba predmety), veľa učiteľov už učí inak. Len ty tu stále vyťahuješ len 1.stupeň, na 2.stupni je úplne iná práca.
@zuzanockamt ved to pisem, ze uz mnohi ucia inak a reforma dava este vacsi priestor tomu celemu. A je na riaditelovi, aby spojil ucitelov, aby to nebolo o tych par nadsencoch, ale aby vsetci zacali premyslat inak. Akoze k mojej predstave ucenia to ma cele este na mile daleko, ale ako vravim, podla mna lepsie nieco, ako nic.. Uz som pochopila, ze nemozem ocakavat nejaky vyrazny zlom, ze to proste bude trvat veky a pojde to pomaly..
@ivka225 však zamestnaný už budú hádam ako dospelí, nie ako deti. Pocit zodpovednosti sa dá určite budovať aj inak ako deptaním (detí aj rodičov) domácimi úlohami
@akvi stojim si za tym, ze tato reforma je zbytocna, pokial sa nezmeni myslenie ucitelov a to sa nezmeni, pokial sa nezmeni system v skolstve, kola byrokracie, kopa nadprace, xyz dalsej roboty, plne rozbehnuta inkluzia bez dostatku personalu...nasa skola uz na tento cyklus nabehla a tak to vidim v praxi...
Škola do ktorej mi chodia obe deti už je zapojená do tohto systému. Učitelia si to i tak upravili po svojom. Domáce úlohy sú stále, k tomu pribudlo kopec projektov navyše. Známky samozrejme tiež. Teraz osledný týždeň prazdninami , mali každý deň 3 písomky , projekt každý deň atď. Úlohy si v škole nemôžu robiť , každý deň sme ťahali do 9tej-10tej aby bolo všetko hotové. Čo sa týka známok tak všetko sprísnené dieťa správu dve chyby v teste a má trojku lebo si učitelia bodujú úlohy . ,,o tom, že z hudobnej mu hrozia že bude robiť komisonalky lebo nemá rytmus , nevie spievať atď. Tento nový systém čo prichádza mám pocit , že chce aby deti boli v každom smere dokonalé. Úprimne ja som už z toho unavená , deti tiež. Prídeme domov je 5h a ťaháme všetci ďalšiu šichtu kým nejdeme spať.
@chupakabra to sú prváci?
Veta ,,deti známky stresujú”, by mala vypadnúť z nášho slovníka. My mame takú prisprostu učiteľku, ktorá sa stále vyhráža, že odíde, čakáme čakáme a nič. Deti majú dostavať aj známky, aj domace úlohy. A keď dostane 5, tak ju proste dostane, lebo nebol pripravený a nie že dostane slovne hodnotenie že je sprostý. To je aká výpovedná hodnota?! No coment k celému školstvu. Každá ,,reforma” horšia a horšia.

Moje dieta sice v 1.triede bolo hodnotene slovne, ale to mohla kludne nosit aj trojky domov ako "pis pekne! Bud pozorna! Pracuj rychlejsie!" A podobne... ked mala v zosite iba podpis, to sme brali ako znak uznania, ze pani ucitelka nenasla ziadnu chybu...zhruba tak raz do mesiaca. Koncorocne vysvedcenie bolo zhruba v style "citanie ovlada, ale cita pomaly, nepise pekne, v matematike je dobra, na vytvarnej ma vlastny svet" takto to slo 4 roky, hoci potom uz mala znamky...moje dieta nenavidi skolu... takze slovne hodnotenie nezaruci uspech ani pozitivnu motivaciu, pokial je ucitelka puca. A to pisem ako pedagog. Dodnes lutujem, ze som ju neprelozila inde, ale uz to nezmenim. Uz by som tu chybu neurobila.