icon

Zmení sa školský systém do roku 2026?

27. dec 2024

Co je na tom pravdy? Nebude sa znamkovat... Nebudu domace ulohy... A ze do 2026 maju na to prebehnut vsetci.

sella38
28. dec 2024

@chupakabra pochybujem, ze toto je prvak na zs. Lebo reforma sa aktualne v zapojenych skolach tyka 1. rocnika zs.... Keby ste aspon ludia rozumeli tomu o com pisete....

@karinly ano, mas pravdu... no comment k celemu skolstvu... pokial budu v skolach ucitelia neschopni ucit inac a rodicia neschopni prijat zmenu....

zuzanockamt
28. dec 2024

@sella38 V niektorých školách už sú aj druháci reformní. Už minulý školský rok boli školy zapojené.

sella38
28. dec 2024

@zuzanockamt ano, mas pravdu, napriek tomu si myslim, ze opis vyucovania vyssie sa metykal ani druhaka...

zuzanockamt
28. dec 2024

@sella38 Žiaľ, môže sa týkať, sú také školy a učitelia. O jednej viem. Ide o druhákov a systém taký, ako popisuje diskutujúca.

lucia147852
28. dec 2024

@stanulienkat nemám vôbec pocit, že by sa učili menej. Mám druhacku a to čo sa učia, som sa ja učila podstatne neskôr. Idú ako z rýchlika. Ďalšia vec, načo sa učiť strany a strany nepodstatných blabolov z ktorých si dnes 99% ľudí skoro nič nepamätá? Deti treba učiť myslieť logicky, motivovať nachádzať nové cesty a postupy, ovládať finančnú gramotnosť, triezve myslenie, asertivitu, uvedomiť si vlastnú hodnotu. Zamerať sa na jazyky. To je cieľ dnešnej doby. Nie sa biflit poučky. Potom tu síce máme bývalých jednotkárov, ale ženy a mužov absolútne nepouzitelnych v živote.

akvi
28. dec 2024

@aaadkaaa je v poriadku, že ty si myslíš, že reforma je zbytočná. Ja si myslím opak. To je akoby sme odmietli zavedenie elektriny pred 100 rokmi, lebo väčšina nemala doma žiarovku. Niekedy proste treba spraviť niečo, aj keď ľudia nie sú úplne pripravení. Pretože ak máme čakať, kým všetci budú, tak prejde 100 rokov.

zuzanockamt
28. dec 2024

@lucia147852 Učivo je posunuté do vyšších ročníkov a výrazne zredukované. Takže je fakt, že sa učia menej.

benit
28. dec 2024

@akvi len na tu reformu treba pripravit nielen ucitelov, ale aj rodicov. To ze sa nemaju davat ulohy neznamena, ze doma neotvorime nic. Nie kazdemu zalezi na vzdelani svojho dietata a vyslivene na nich kaslu. Cest vynimkam. Nie vsetkym detom staci prebrat tov skole. Stale pisem o prvakoch.
Kazdy chce mat doma pokoj. Potom tu mame deti, blizi sa polrok a nepoznaju pismena, nezlozia slabiku, prepisat este ide, odpis uz nie.
Ucitel vsetko neda. 25prvakov, z toho uz 5 deti ma PO, asistent sa moze pretrhnut spolu s ucitelom. Ked sa nemaka aj doma, tak to to dieta neda.

letfenixa
28. dec 2024

@lucia147852 mám druhaka a ešte len v novembri prešli na scitovanie a odcitovanie do 100. Ja som sa v 2.triede učila nasobilku.

akvi
28. dec 2024

@benit hlavne si treba prestať myslieť, že v starom systéme sa deti naučili viac a že neexistovali rozdiely. A tiež treba opustiť predstavu, že "zachránime" všetky deti. No nezachránime, ani keď by sme sa sebeviac snažili. Vždy tu budú rodičia, ktorí kašlú na deti a je úplne jedno, aký systém bude. Skôr treba pozerať na to, či sa vytvoria lepšie podmienky na rozvoj potenciálu každého dieťaťa. A podľa mňa nový systém lepšie rešpektuje inakosť. A práve to je dnes dôležitejšie, ako vychovávať armádu rovnako mysliacich robotníkov a vojakov.

sella38
28. dec 2024

@benit akvi pise dobre. To, ci sa maka aj doma nie je o ulohach, ale o rodicoch. Mam deviataka, ktory uz bezne ulohy nemava, ale je na mne - na mame, ze sa pytam, zistujem a pravidelne doma precvicujeme to, co v skole nestacilo.... Ved nechajme zodpovednost aj na rodicoch, su to v prvom rade ich deti.

dskjhfdlkdjhl
28. dec 2024

@akvi Neviem sa vyjadrit ku vsetkym predmetom, ale co sa tyka matematiky, tak rozdiely sice boli aj v minulosti, ale celkovo to v matematike bolo v minulosti lepsie a to nie je o tom, ci si to myslim ja, alebo Ty, to je proste fakt. Kazdou reformou sa to akurat (vo vyuke matematiky) zhorsilo.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
28. dec 2024

@kittykat22 fuha. Toto je katastrofa

chupakabra
28. dec 2024

@letfenixa prváčka a piatak

jana_eyre_2
28. dec 2024

@stanulienkat no ja si myslím, že tupi voliči tejto vlády sa učili ešte podľa starého systemu a vidíš ako to dopadlo..

Moje deti sú všetky podľa novej reformy a nemám dojem že by to bolo zle, ani že sú sprosté 😉

benit
28. dec 2024

@sella38
@akvi to netvrdim, ze zachranime vsetkych. To ja vysvetlujem teraz prvackej ucitelke. Len rozvoj potencialu vsetkych je take nadnesene slovo. Nic ine sa na skolach neruesi len deti s PO, inspekcia sa zameriava ldn na nich. Je ich uz tolko, ze beznym detom nie je css sa dostatocne venovat a o nadanych sni nevravim. Ved tie to zvladnu same. Len tuto krsjinu mozu potiahnut tie sikovne deti. Viem, ze nie je dieta zz ako dieta zz. Ak su to dysky je to ok. Len mame viac a sviac deti, ktore maju tazsie dg, psychiatricke dg a narusaju vyucovanie, nie je sanca pri nich pracovat normalnym detom a na tie nepozera nikto.
Viem, ze kazda mama aj toho s tazkou dg si predstavuje pre svoje dieta inkluziu, len ta je krasne namalovana na papieri, realita je niekde uplne inde.

akvi
28. dec 2024

@dskjhfdlkdjhl za mňa je úplne v poriadku, ak časť detí v matematike ostane pri sčitovanî a odčitovaní prirodzených čísel a časť bude v rovnakom veku počítať kvadraticku rovnicu. Toto je presne to, o čo sa treba snažiť. Nie tlačiť slona do myšacej diery. Proste vždy tu boli a budú deti, ktoré nemajú jednak šancu pochopiť tú kvadraticku rovnicu a jednak drvivej väčšine ľudí je kvadraticka rovnica na dve veci. Deti, ktoré majú na viac, by to "viac" mali dostať. Nie sa nudiť polku času. A deti z opačného spektra majú dostať to, čo potrebujú a nie ich tlačiť do niečoho, na čo ani náhodou nemajú. Si všimni práve na tej matematike, veľa detí zhorí vo vyšších ročníkoch na úplných základoch. Ak by dostali viac času utvrdiť si základy, možno by sa dostali omnoho ďalej, ako sa reálne dostanú, pretože ak raz neviem základ, môžeš vysvetľovať ťažšie učivo koľko len chceš, nemáš šancu ho pochopiť. Alebo krásny príklad som ja zažila v škole, kde sme mali veľa detí rómskych. Učitelia jazykov boli z tých detí úplne zúfalí, sami chápali, že je úplne scestné učiť tie deti angličtinu a nemčinu. Pretože tie deti vedeli ledva po slovensky, zato vedeli dobre po rómsky a veľká časť aj po maďarsky. Nebolo by pre ne vhodnejšie, aby sa naučili poriadne po slovensky, prípadne kľudne aj po maďarsky? A tí, čo na to majú, tak ok, pridáme im AJ. Ale učiť ich všetky ďalšie dva cudzie jazyky??

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. dec 2024

@akvi Ano, to by bolo v poriadku, keby ti, ktori ostanu pri zakladnych poctoch, isli potom na skoly, kde im tie pocty stacia. Ale aktualny stav je taki, ze tito ludia sa dostavaju na VS a to kludne aj na technicky zameranu. Ano, udrzia sa tam jeden semester, ale uz aj v ramci toho jedneho semestra oberaju tych dobrych o riadnu vyuku. A toto ta reforma bohuzial nevyriesi. A takych problemov je hodne a ich riesenie v nedohladne.

zuzanockamt
28. dec 2024

@akvi A kedy dobehnú potom ten zvyšok, ktorý majú ovládať v poslednom ročníku ZŠ? Robia totiž T9 a prijímacie skúšky a tam je balík učiva, ktorý ovládať musia. Už som to písala veľakrát, ak učiteľ hlavných predmetov nebude tlačený z každej strany kvôli skúškam a T9, tak sa môžeme hrajkať, zatiaľ to tak nie je a makáme.

stanulienkat
28. dec 2024

@jana_eyre_2 my podla reformy nejdeme a vidim o kolko menej toho v skole maju a o kolko menej toho vedia. V ucebnici same obrazky, textu minimum. Na pisomku sa mi dieta uci 15 minut a ma jednotky. Ulohy si stihne spravit v skole. Citatelsky dennik mininum-rodicom sa zdalo poburujuce, ze by deti mali doma citat. Tak ako boli pobureni, ze sa maju ucit basnicky, robit ulohy, projekty.....Proste deti by sa mali doma asi len hrat a neotravovat. V skole by mali samozrejme dostavat len 1a2. Memorovat poucky naco... ? Hudobna naco...? Telesna je sikana a podobne. Uz teraz maju lahsiu skolu ako generacia pred nimi a stale sa polavuje z narokov. Takze volicska zskladna bude len horsia. Deti hlupnu-dokazuju nam to rozne testy a porovnania s okolitymi krajinami. Niekto vyssie spomenul, ze naco sa ucia tolko pouciek, aj tak to zabudnu. Ano, urcite percento da zabudne. Len je rozdiel, ci sa to percento zabudne z velkeho mnozstva uzitocnych i formacii, alebo z minima. Deti nemaju vseobecny prehlad,logiku, lebo uz aj rodicia argumentuju, ze ved si to vygooglia. A to sa uz rutime do zahuby.

benit
28. dec 2024

@kittykat22 ja by som to cesko az tak neospevovala. Syn tam chodil na sš a bolo to to iste len v bledomodrom. Ucitelia mu dali riadne pocitit, ze nemluvi. Boli tam ucitelia co makali aj co flakali. Deti co boli nadpriemerne, priemerne sj podpriemerne.

dskjhfdlkdjhl
28. dec 2024

@jana_eyre_2 Aby si nebola prekvapena, kolko tupych volicov nam vyrasta.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. dec 2024

@kittykat22 V Cesku mozes pisat bakalarku cesky, slovensky alebo anglicky.

benit
28. dec 2024

@kittykat22 bol na gymnaziu. Hned posudzujes a odsudzujes.

jana_eyre_2
28. dec 2024

@stanulienkat
@kittykat22 ale veď ja netvrdím, že nás školský systém je úžasný a vidím aj ja veľké nedostatky.. len som reagovala na to, že drvivá väčšina voličov dnesnej koalície pochádza z čias keď bolo vraj viac učenia ako je dnes.. tak to asi tiež o niečom poukazuje.. navyše to v čom majú úľavy - opäť to robia ľudia, ktori sa učili v minulosti a chcú od svojich detí stále menej a menej.. a stojím si za tým, že moje deti rozhodne nie sú sproste..

@dskjhfdlkdjhl ja nie som prekvapená už z ničoho.. avšak to, v akom stave je dnešné školstvo a deti môžu ľudia ktorí absolvovali staré školstvo ako som už písala a o Tom bol môj príspevok ak teda nebol pochopený..

benit
28. dec 2024

@kittykat22 dufam, ze tvoje deti drzia krok a uz su na harvarde z toho gympla ceskeho.
Tu cestinu vyzadovali len tupci, ktori nevedeli ucit. Na ten gympel chodilo viac slovakov a problem mali stale ti isti vyucujuci.

akvi
28. dec 2024

@dskjhfdlkdjhl to je ale chyba vysokých škôl, že berú kvantitu, nie kvalitu. A reforma toto práve nezmení, s tým súhlasím, ale toto je skôr problém financovania škôl, že sa prachy rozdeľujú podľa počtu.