icon

ZRPŠ zaplatené učiteľkou

3. nov 2022

Syn navštevuje škôlku druhý rok. Tento rok bude chodiť len do januára, lebo sa sťahujeme a on prestupuje. Minulý rok sme platili Zrš 100€ tento rok to rozrátali na 15€ na mesiac. Dokopy chcú zaplatiť 180€. Ja som povedala, že to celé nezaplatím, nakoľko syn v tej škôlke bude len do toho decembra. Plánovala som vyplatiť za mesiace, ktoré škôlku bude navštevovať. Zbieralo sa to teraz v októbri. Syn do škôlky celý október nechodil, a nepôjde ani v novembri ,pretože je chorý a potrebujeme to preliečiť, kolektív dr neodporúča. Učiteľku som samozrejme oboznámila s tým, že nastúpi až začiatkom decembra a od januára prestupuje. Dnes mi triedna volala, že jej treba zaplatiť tých 180€ pretože,ich za nášho syna do toho Zrš vyplatila ona, keďže sme to nezaplatili. Vôbec neviem ako sa teraz zachovať. Ja som učiteľke nekázala nech to Zrš platí ,neviem čo jej to vôbec napadlo. Ja som to platiť neplánovala keďže je situácia aká je , syn prestupuje a nevidím dôvod škôlke tých celých 180€ vyplatiť. Už tých 100€ minulý rok bolo viac než dosť . Síce sa oháňali tým, že sa z toho bude platiť Mikulášsky darček, pohostenie a darček na besiedke, deň detí. Ale nič z toho sa u nás kvôli pandémii nekonalo. Ani Mikuláš nechodil ani besiedka nebola ani MDD neorganizovali, takže reálne sa z toho zrš pre to dieťa nezaplatilo nič.zaplayili by ste učiteľke tých 180€ keď už bola taká aktívna a vyplatila to?

rude_baby
3. nov 2022

@akvi tebe by nebolo trápne neuhradit ZRŠ a pritom by tvoje decko dostalo Mikuláša, chodilo na predstavenia atď? By som sa od hanby prepadla, ze moje dieťa dotuju cudzí, lebo som zgrlava 🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
3. nov 2022

ucitelka to nemala platit, toto je prilis velka ciastka na to, aby to potom vymahala alebo prisla peniaze, ziadala by som navratenie penazi ucitelke spat, pisomne, cloveku, ktory ma financie na starosti a ty zaplat, kolko uznas za vhodne, tiez mi pride dost nemiestne neplatit nic a ocakavat napr mikulassky balicek, ale aj ja som uz neraz platila za ziakov, ucebnice, ktore boli objednane, rodicia boli oboznameni a napriek tomu som na peniaze cakala aj mesiac a fakturu bolo treba uhradit

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
rude_baby
3. nov 2022

@elizabet173 neviem, či to malo byt mne, ale súhlas. Tiež by som zaplatila 9-12/22 bez ohľadu na to, kedy moje dieta bolo choré... To miesto mu tam držali, mohlo tam ísť iné dieťa... A áno, na rodicku, rade rodičov to bolo odklepnute, neskoro sa sťažovať na výšku 🤷‍♀️

daja07
3. nov 2022

@hylary aj my platime v statbej skolke 10€ /mes.

lienka.7
3. nov 2022

@elizabet173 betty, ale zrps nie je predsa povinnost platit, nech si rodicia odhlasujú platit aj 50€ mesacne. Je to ich vec. Obzvlášť, ked rok predtým zaplatila @autorka a nic. Kde sú teda tie peniaze? Načo boli použité?
Predpokladám ze mesačný poplatok - "skolne" alebo ako to nazvať, za dieta plati - ze "zabera" miesto inému. Ale prečo by mala platiť nejaké zrps za mesiace, ked tam to dieta vobec nebolo??? Za december zaplati, moze teda dostať mikulášsky balicek, ked uz ide o to. Ci? Ked nezaplati cely rok tak nič?

cajnik
3. nov 2022

Nie, nezaplatila by som 🙂. To, ze to zaplatila ona je jej problem, ale neprekvapilo by ma keby to nebola pravda.

koniarova
3. nov 2022

Bez problémov to vedia vrátiť naspäť učiteľke. Požiadaj pokladníka združenia. A zaplať len 4 mesiace.

akvi
3. nov 2022

@rude_baby no neviem, ako u vás, ale u nás kto ZRPS nezaplatil, platil si akcie sám. Takže nie, nebolo mi blbé to nezaplatiť.

ava11
3. nov 2022

U nás je poplatok 60€ za polrok. Štátna škôlka BA. Financuje sa z toho veľa - divadielka, akcie, mikulášske balíčky, ale aj nábytok, hračky na Vianoce, hracie prvky do exteriéru, výtvarné potreby atď atď. Nie sú žiadne iné peniaze, z ktorých by sa to mohlo kupovať, bohužiaľ školstvo na Slovensku. O tieto financie sa stará jedna kolegyňa pod dozorom rodičovskej rady. Všetky účty a faktúry sú kedykoľvek k nahliadnutiu.
K tvojmu prípadu, jednoznačne by som zaplatila len prvý polrok a ak si vopred oznámila, že napr celý november nepríde, to by som si odrátala. Učiteľke by som nevrátila nič, nech si to rieši s pokladníkom, ktorý má k tým peniazom prístup.
U nás napr omylom za jedno dieťa zaplatili obaja rodičia, bez najmenšieho problému sa im jedna platba vrátila.

akvi
3. nov 2022

No a presne, sakra by som si dala bacha, že na čo sa minuli peniaze minulé roky, keď žiadne akcie a pod. neboli. Nechápem, prečo rodičia viac nevyžadujú kontrolu nad tým. A nechápem komentáre tých, čo im je akože blbé nezaplatiť. Praktiky väčšiny MŠ a ZŠ ohľadom ZRPS sú viac, ako drzé. Keďže akosi automaticky počítajú s tým, že rodičia budú platiť. Netreba zabúdať, že ZRPS je občianske združenie a členstvo v ňom je dobrovoľné. Škola nemôže podmieňovať nič, čo sa deje počas vyučovania zaplatením členského. Ak to robí, koná protiprávne. A je na rodičoch, aby sa ozvali a nie držali huby.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
3. nov 2022

A našim rodičom sa zdalo veľa 20e na polrok...🙄
Zaplať len polrok.
Co urobia s tými 3600e za rok????? (Ak počítame min.20deti v triede....)
Ja by som za tu sumu urobila z triedy hotové interiérové ihrisko (...ako sa poznám) 😆😆😆...
Ale vážne, toto je naozaj veľmi vysoké zrps. Zrps by nemal byt jediný zdroj peňazí v triede. Nábytok, kancelárske potreby a pod veci sa kupujú z iných zdrojov. Mikuláš aj keby stal 5e na dieta... No nerozumiem...

ava11
4. nov 2022

@elizabet173 no nie su, ledva poslu vyplaty

akvi
4. nov 2022

@ava11 to ale nie je predsa problém rodičov, že je ledva na výplaty. Treba sa zaujímať, kam idú peniaze, prečo niekde je mesto/obec schopné škôlky aj zrekonštruovať a vybaviť a niekde je ledva na výplaty a rodičia platia zo svojho. Financovanie zo štátu je rovnaké, zriaďovateľ si ale tie peniaze prelieva ako sa mu chce. Tak isto podielové dane nejdú tam, kam by mali. A to je presne na ľuďoch, aby sa pýtali, aby tlačili na poslancov, aby peniaze šli tam, kam majú. Plus samozrejme projekty a pod. Niektoré dediny museli spraviť aj opatrenia, ako zlúčenie škôlok so školami. Rodičia najprv hundrali, ale z môjho pohľadu to je výborné opatrenie, lebo v konečnom dôsledku všetci získali. Učila som v čase, keď sa to dialo, teraz vidím, že tí, čo sa nebáli spraviť ten krok, tak majú dosť peňazí, veď už len ťahať jednu budovu miesto dvoch, je aká úspora. Tak isto platiť vedenie, stačí úplne jeden riaditeľ. To isté projekty. Proste je veľa možností, ako zefektívniť chod škôl a škôlok, len v niektorých mestách zaspali.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katikkatkita
4. nov 2022

Nezaplatila by som.
1. Dobrovoľnosť
2. Prestup, odchod, chorobnosť.
3. 180€ ročne? My sme štátna, okr. DS, 20€ ročne.

thoughtfulweirdo
4. nov 2022

Nie, nezaplatila, je to dobrovoľný príspevok. A aj by som žiadala o nahliadnutie, k čomu bol použitý príspevok z minulého roka 🙂

ververon
4. nov 2022

Ak ich reálne zaatila tak nieje normálna nedala by som ani cent neviem skade akože vyratavaju takéto sumy na zrpš co im kupujú zlaté náramky na Mikuláša? My platíme 15€ majú celkom pekný mikulášsky balíček a dostali balíčky aj na MDD a podobne... Ozaj nerozumiem takéto sumy mi prídu nenormálne 🤷‍♀️

ava11
4. nov 2022

@akvi
@elizabet173 vsak jasne, ze to nie je problem rodicov, ja len vravim realny stav. A takto to je vysoko pravdepodobne v mnohych skolkach. Teraz sa nam po mnohych rokoch zmenil starosta a aj riaditel skoly, tak hadam sa to niekam pohne.

drobec004
4. nov 2022

Nečítala som komentáre.
Neplatila by som jej vôbec.Jedine za tie mesiace ktoré bol a bude .
Ak dieťa vymeska 30dni v kuse vtedy je možné požiadať o výnimku z vyplatenia ale iba na ten daný mesiac rátajú sa do toho aj víkendy ak nebol napríklad od 15.10 do 15.11 v škôlke ani jeden deň išla by som za riaditeľkou a žiadala o prerušení dochádzky od toho 15.10 -15.11 dá sa to aj spätne 😉a vtedy si oslobodena od vyplatení zrps
Ja som to riešila minulý rok dcéra nebola v škôlke od 17.11 do 10.1 ak by vyšlo až do 17 čiže 60 dní neplatila by som zrps 2x

abbey1
4. nov 2022

@drobec004 Ake oslobodenie? ZRPŠ je dobrovolne, netreba žiadať o odpustenie platenia.
Školné je povinné. Nemýlite si to?

akvi
4. nov 2022

@drobec004 pleties dve úplne rozdielne veci. Školné je jedna a ZRPS úplne iná vec. Absolútne spolu nesúvisia.

ivett1
4. nov 2022

Ale toto asi nebude štátna škôlka?
V súkromnej škôlke sú pravdepodobne inak nastavené pravidlá, či?
Ale prikláňam sa k názorom ostatných, uhradila by som maximálne za polrok, nie plnú sumu...keď učiteľka zaplatila, tak nech si ona požiada o vrátenie a ty prispeješ sumou podľa termínu, kedy bolo tvoje dieťa do zariadenia prihlásené, i keď sa mi zdá, že tento poplatok je prispevok a nie je povinný 🤔

andrejkaadrian
Odpoveď bola odstránená
evkamotka
4. nov 2022

Je to neprijemne ale nezaplatila by som, max ten pol rok co bol riadne zapisany. Slusne by som ucitelke povedala, ze ti syn chodil do skolky realne mesiac tak ze je to neadekvatne a poradila jej, nech nabuduce iniciativne neplati za druhych ludi poplatky skor ako ich ma s nimi odsuhlasene

Mne sa stalo nieco podobne. Kamoska zaplatila dalsiemu kamaratovi jazykovy kurz, dala vela ludi do hromadneho mailu, ze ma napad sa na to poskladat a teda zaplatila to zo svojho. Asi mnohi aj prispeli, ja som mail neriesila (nechcela som prispiet). Casom mi od nej prislo upozornenie, ze som neprispela a kurz uz hradila zo svojho.....tak som ju slusne zrusila, ze ja som jej neslubila prispiet a peniaze nedala

kubkovamama
4. nov 2022

Aktívnu triednu by som razne poprosila,aby finančné a žiadne záležitosti neriešila za mňa.Je to divné,neslušne,neviem..aj keď akože dala za teba, dobrý skutok alebo čo,mohla a nemusela.Najprv ju poziadaj o potvrdenie,potom pokladníka o vrátenie a riaditeľku o pokec,že čo to má byť.180€ je neskutočná suma,my máme 4 deti a mám čo robiť po tieto 3 mesiace,neviem si predstaviť,že každý rodič,cca 25 deti naozaj súhlasil a aj to uhradil?Zaplať iba za tie mesiace ako si napísala.A hneď si mala ísť z riaditeľkou.Toto som ešte nepočula, tá mega suma a aj triedna aká rýchla.Keby 10deti nezaplatí,to vycáluje všetko sama?Inak zrps je pre mňa dost diskutabilná položka,presne aj u nás cez covid sa nič neorganizovalo,dcéru som aj odhlásila na celý rok a oni mi v lete volali,že doplatiť druhý polrok..Pritom prvý odchodila iba september polku rodička som zaplatila.Samozrejme,že vrátiť mi nič nechceli,ale že žiadali doplatiť za čas,kedy tam dcéra už reálne nechodila ma vytočilo do biela.Netreba sa dat,veď len preto,že ostatní to a tamto a ja nechcem vybočiť?Potom to tu tak aj vyzerá..

simona99687
5. nov 2022

Samozrejme by sa mi to nepáčilo a povedala by som jej k tomu svoje aby vedela do buducna ze nemá rozhodovať o druhých ale určite by som to zaplatila bolo by mi to blbe aby niekto za mna platil.