Povinný ,,tringelt" v kaviarňach cez terminál
Všimli ste si že v kaviarňach vám automaticky podsunú terminál s obrazovkou nastavenou na výber % trinkgeldu? Čo si o tom myslíte? Koľko % im dáte? Ja nerozumiem prečo by som mala platiť niečo naviac k už aj tak predraženej káve pripravenej za minútu. (Košice latte 3,8€ z 3,0€ za krátku dobu). Ale ak človek nedá, pozerajú sa na neho cez prsty... a potom sa bojím, že mi tam nabudúce napľujú alebo ktovie čo. Tak automaticky dávam 10% a nie som na to hrdá. Nepáči sa mi to. Našťastie mám doma pákový kávovar a návštevy kaviarní a reštaurácií som obmedzila na absolútne minimum.
Nie je povinny a tak sa k tomu staviam, ja rada dam tringelt ale nie je to pre mna automatika a nech sa pozeraju ako chcu 🙂. Ja tiez dostanem bonus, len ked si zasluzim a nie za to, ze pridem do prace.
Ak by mi to prekazalo, zvolil by som inu kaviaren. Pri tichej tolerancii sa nikdy nic k lepsiemu nezmeni.
To, ze ti to prekaza je v poriadku, ale moja osobna rada je aby si sa tejto prevadzke vyhla ak mas obavy, ze by ti personal kvoli 30 centom naplul do kavy.
Nie je povinny a tak sa k tomu staviam, ja rada dam tringelt ale nie je to pre mna automatika a nech sa pozeraju ako chcu 🙂. Ja tiez dostanem bonus, len ked si zasluzim a nie za to, ze pridem do prace.
@petamich nie je to povinné, ale nepáči sa mi ako mi to drzo podsunú pred oči, a minule som kupovala predraženú minerálku (supermarket bol ďaleko) a aj za toto chceli tip
Problém je skôr v Tebe ... že sa bojíš, že sa na Teba budú pozerať cez prsty, veď sú to cudzí ľudia, nič zlé nerobíš, keď odmietneš, je to ich robota ... tak nech ... Ty za svoju prácu dostávaš tringelt?
@dzulli1980 nedostávam. Asi trpím nedostatkom asertivity. Chcela som vedieť ako to majü ostatní 🙂
Ešte dodám, že si v 99% beriem kávu so sebou, takže ma za stolom neobsluhuje nikto (síce aj za toto sú platení), a kávu mi pripravia tak za pol minúty
Tips dávam, ak som nadmieru spokojná, ak dostanem niečo navyse: extrémne dobrý servus, výbornú kvalitu a podobne. Ak tam žiadna pridaná hodnota nie je a ešte je u cena vyššia, proste si nechám vydať do centa a nenechám nič navyše.
@dzulli1980 nedostávam. Asi trpím nedostatkom asertivity. Chcela som vedieť ako to majü ostatní 🙂
@anonym_autor
Trenuj asertivitu. Ja mam peniaze tazko zarobene, a delim sa o ne s tymi, co si nedokazu tak zarobit ci su chori. Ale dobrovolne davat peniaze mlademu, zarabajucemu cloveku za jeho pracu - to nie. A prave obsluha, ked budu zit z tringeltov, tak nikdy nebude dostatocny tlak na to, aby im zaplatili normalnu mzdu.
Davam iba v pripade ze mame velku utratu, boli sme narocni hostia, alebo sme sa vyborne bavili. Pri beznych kavach, mineralke atd ma ani nehne.
Ja tringelty nenechavam a este sa mi nestalo, zeby za to na mna niekto divne pozeral
@anonym_autor ja automaticky prikladam kartu a ked nejde platba cakam aby s tym nieco urobili. Ale atava sa mi to tak 1-2x do tyzdna ked idem z prace na obed. Ja fakt nezarobim tolko aby som.este aj za denne menu davala tringelt.
@anonym_autor Mnohí to majú podobne ako ty a mnohí podobne ako ostatné žienky v komentároch.Vo veľa prípadoch si môžu znechutiť zákazníkov a zase veľa zákazníkom sa to zdá normálne.Ale nám, čo sa to zdá vtierave v podstatne my po podnikoch aj tak nechodíme, akurát tak raz za rok.
Chodime casto jest von... Skusame nove reštaurácie, kde sme spokojni, dame štedro.. Kde nie, tak nie
tiez za kavu nedavam.. lebo ved tam nic take nikto nemusel predviezt..tiez si ju vacinou beriem so sebou.. preco by som mala niekomu platit mzdu miesto zamestnavatela? ak nechcu robit za minimalku nech si najdu inu pracu
Tringelt nechávam výhradne keď platím v hotovosti, lebo vtedy mám aspoň akú takú istotu, že sa to dostane danému čašníkovi. Kdežto pri platbe kartou je to veeeeľmi nepravdepodobné, že sa “šéfko” podelí 🙂. Takže nemusíš sa cítiť blbo.
@petamich nie je to povinné, ale nepáči sa mi ako mi to drzo podsunú pred oči, a minule som kupovala predraženú minerálku (supermarket bol ďaleko) a aj za toto chceli tip
@anonym_autor ale ako drzo ti to podsunu? je to predsa softwarova vec = automaticky to tam maju pri kazdej platbe, maju automaticky nastavene hodnoty a system im to dopocitava 🙂 personal si nevybera teraz to tam ukazem a teraz nie a preto si to mala aj pri tej mineralke a prave preto, ze to nie je povinne, je tam moznost nedat tringelt, za mna to privelmi "prezivas", tak ho proste nedaj ten tringelt a hotovo
No, vyjadrím sa spoza baru a nie ako zákazník. Občas chodím vypomáhať a ta možnosť tringeltu je na terminále automatická, to nieje že čašníčky si to vymysleli to je proste obyčajné nastavenie. Je tam samozrejme pod tými 3 tlacitkami kde sú % aj tlačítko že tringelt nechať nechceš, neviem aky problém je stlačiť to. 😉
Tringelt nechávam výhradne keď platím v hotovosti, lebo vtedy mám aspoň akú takú istotu, že sa to dostane danému čašníkovi. Kdežto pri platbe kartou je to veeeeľmi nepravdepodobné, že sa “šéfko” podelí 🙂. Takže nemusíš sa cítiť blbo.
@a0 a toto tiež nieje pravda, tringelt kartou sa dostane k personálu úplne rovnako ako ten v hotovosti. Apsoň “u nás”.
Som strcena na kave denne a teda vôbec ma to nerozculi, vsak kliknem ze bez a bodka. Ked chcem, tak dam
@anonym_autor výborne 👍, ani tam radšej nechodiť.... keď idem cez námestie....mne tí ľudia prídu na tých terasách akoby sa hrali na celebrity....🤣🙂🤣🙂 len aby ma niekto videl....😆 česť výnimkám
neviem, ale vždy má človek možnosť výberu..či? buď dáš alebo nedáš, hotovo, bodka a pekný deň 😉
@anonym_autor no ja napríklad chodím občas tankovať na jednu benzínku kde keď zastavím auto tak už čaká pracovník kedy vystúpim z auta a že on mi natankuje, že aké palivo chcem. Hotovosť so sebou nenosím, platím skoro vždy len kartou a už keď mám hotovosť tak sú to väčšie bankovky. No a keď zaplatím a vrátim sa k autu tak mam taký pocit že čaká odmenu za natankovanie. Ja to beriem že si robí svoju prácu a neplatím mu za to 🤷
Kde v Košiciach sa bojíš, že ti napľujú do kávy ? 😂😂
Ak dlhšie sedíme, super servis, niečo naviac, tak dávam tringelt.
Ak sme krátko, dám si len kávu, vodu,... Nedávam.
Neriešim to ani ja a ani obsluha.
A čašníkovala som. Nikdy som na nikoho nepozerala cez prsty, že si dal rýchlu kávu/vodu a neočakávala by som tringelt. Samej mi to prišlo blbé, však sotva som pri tom človeku bola.
Ale zase mala som akciu, kde som obskakovala veľmi panovačnú paničku cez 7-8 hodín, mala žiadosti jak nejaká princezná, slušnosť absolútne nepobrala (prosím a ďakujem evidentne nepočula nikdy), a tá chcela vydať do posledného centu, ešte dvakrát prerátavala, akoby ju niekto šiel okradnúť, aj keď ja som rátala pomaly a rovno pred ňou (bavíme sa o stovkách eur).
@anonym_autor no ja napríklad chodím občas tankovať na jednu benzínku kde keď zastavím auto tak už čaká pracovník kedy vystúpim z auta a že on mi natankuje, že aké palivo chcem. Hotovosť so sebou nenosím, platím skoro vždy len kartou a už keď mám hotovosť tak sú to väčšie bankovky. No a keď zaplatím a vrátim sa k autu tak mam taký pocit že čaká odmenu za natankovanie. Ja to beriem že si robí svoju prácu a neplatím mu za to 🤷
@anonym_07274b jasne, ze caka. Ja rovno poviem, ze si natankujem sama.
@anonym_07274b jasne, ze caka. Ja rovno poviem, ze si natankujem sama.
@anonym_07274b
@anonym_b29184 baby ale viete že je to na pumpách SHELL a že tam to "musia" tí pracovníci robiť, lebo je to zmluvne dané? nikde nie je napísané, že mu musíš dať tringelt, ale robia to, ako aj iné veci čo sa týka vonkajšieho areálu
Ako bolo spomenute, to ze je tam moznost tringeltu naozaj nie je nas vymysel, tieto nove terminaly to tam maju automaticky. A pre vas co tringelty nechavate na terminal - nerobte to, radsej nechajte v hotovosti😄nie, nie je to o tom ci sa sefko podeli, ale skor ci sa tento stat podeli. Vsetko co ide cez terminal sa este zdanuje cize casnika aj ten sef nikdy nedostane plnu sumu. Nehovoriac o tom ze na zaverecnu pri uzavierkach je s tym zbytocna robota😄
Ale uplne chapem a ani sa nehnevam ked mi nenechas tringelt pri kave so sebou, lebo naozaj to nie je nejaky super duper servis.
@anonym_autor no takto: pracujem ako časníčka a tieź máme od januara takýto terminál.IDE aj nam na nervy,chápeš??kto chce nechať hned povie sumu,ale ja musím tuknut sumu úctu a v hlave prirárať,lebo tento poondiaty terminal tak.funguje.Tak.stlač bez a ja profesional uz dopredu viem,ze Ty nedaš,tak to. BEZ stlacim.za Teba.
A. Dalsia vec..
30% z tringeltu na kartu mi majitel odrata,hotovost je moja celá. Keby som nemala tringlelty,tam tam nik.nerobí,je to drina moja zlatá, 12 hodín,jem postojačky,ale ja to robím rada,mňa to taví,mám rada zakaznikov.
Veď tak, ako nie je povinný v hotovosti, tak nie je povinný ani kartou. Naplut Ti nenapluju .
Veď tak, ako nie je povinný v hotovosti, tak nie je povinný ani kartou. Naplut Ti nenapluju .
@michaela329 presne tak..ze bojim sa ze mi naplujú..ach

Problém je skôr v Tebe ... že sa bojíš, že sa na Teba budú pozerať cez prsty, veď sú to cudzí ľudia, nič zlé nerobíš, keď odmietneš, je to ich robota ... tak nech ... Ty za svoju prácu dostávaš tringelt?