Samoobslužné pokladne - áno/nie

@janinah och takyto plagat by mal byt pred kazdym obchodom,nech si to ludia precitaju a trosku nech sa zamyslia,co robia ked to podporuju.
My to nepodporujeme a vzdy ideme k predavacke.
@anonym_8aeeb5 a ze tento plagat vyrobila umela inteligencia a zobrala pracu grafikovi, to ti nevadi, ano?
Ja využívam len samoobslužné a ak veľký nákup tak skener , neznášam v klasických, že rýchlo znova do košíka, nakoľko za mnou stojí rada
@anonym_e20232 tie už ani nie sú 👀. Všade pribúdajú ručné. K 🍓🍓 sa nevyjadriš?
@anonym_ddb757 čo by nie, ešte som z obchodu nejedla jahody takej chuti a kvality, ako zo samozberu. O tom, že som jahody kúpené v obchode išla na druhý deň reklamovať, lebo boli plesnivé, je hádam zbytočné písať. A keď ich kúpiš viac, lebo ich potrebuješ na tortu, tak ťa to celkom naštve. Okrem toho samozber bol lacnejší, ako jahody v obchode. Ak potrebujem kilo jahôd, tak to neriešim, ak 20, tak áno. Presne o tom to je, písala som, že by som uvítala možnosť výberu v obchodoch, nie štyri samoobslužné v prevádzke a jedna klasická.
@anonym_ddb757 čo by nie, ešte som z obchodu nejedla jahody takej chuti a kvality, ako zo samozberu. O tom, že som jahody kúpené v obchode išla na druhý deň reklamovať, lebo boli plesnivé, je hádam zbytočné písať. A keď ich kúpiš viac, lebo ich potrebuješ na tortu, tak ťa to celkom naštve. Okrem toho samozber bol lacnejší, ako jahody v obchode. Ak potrebujem kilo jahôd, tak to neriešim, ak 20, tak áno. Presne o tom to je, písala som, že by som uvítala možnosť výberu v obchodoch, nie štyri samoobslužné v prevádzke a jedna klasická.
@anonym_e20232 samozber trvá chvíľu. Prečo si potom nekupis na samozbere nazbierané,to ti už nevadí si zbierať a oni ta este aj skasiruju? Zo slovickami sa vieme hrať tak ako nám vyhovuje. Stále je to o tom,že aj na samozbere si zbieras sama,tak ako pri nákupe sa obsluzis sama a oni ta len skasiruju 🤷🏻♀️.
Využívam ich a nemám problém kým neblbnú. Klasické blokovanie by bolo fajn, ale to by sme sa museli vrátiť dozadu 30 rokov kedy ani klasické pokladničky neboli náhrada strojov. Blokujú rýchlo a človek nestačí odkladať a navyše napríklad v Lidli skoro vždy mi dali iné pečivo ako som mala a samozrejme drahšie... Lebo proste idú ako stroje a nepozrú riadne čo to.je...
@marsmykkok mne tam predavacka povedala, ze maju rychlostné normy, kolko musia napipat ked sme sa stazovali, ze nestihame odkladat
@marsmykkok mne tam predavacka povedala, ze maju rychlostné normy, kolko musia napipat ked sme sa stazovali, ze nestihame odkladat
@kat_y áno ja viem že sú nútené od zamestnávateľa, plus ešte tie slúchadlá čo je tiež nedôstojné že nevieš či sa rozpráva s tebou alebo s kolegom. Proste dnes nejaká ľudskosť a služba ľuďom neexistuje, pre zamestnávateľa sú ľudia len stroje čo majú podať najvyšší výkon. A detto nejaké predajne ako elektro, stavebniny a tak, nie je to ako kedysi že tam bol odborník vyučený čo ti poradil ako vedel najlepšie s dobrým úmyslom, dnes zamestnanec nemusí vedieť nič a stačí že tlači ľuďom najdrahšie produkty, predĺžené záruky, nákup na splátky a podobne aby sa na zákazníkovi zarobilo. Teda ten vzťah zákazník a predavač sa vytratil už dávno pred zavedením samoobslužných pokladní...
@janinah je doba, kedy sa ľudia "nudia" a snažia sa hľadať veci, proti ktorým sa dá protestovať. Nemám slov....chcem, idem na samoobslužné, nechcem, nepôjdem a nie takéto bludy že protestovať proti samoobslužným.....nech chodí len na normálne ten človek čo to vymyslel a hotovo.
@vuvu163 tak takto..obrazok som dala na uputanie a zaujimal ma nazor inych,viem,ze doba pokrocila,,ja samoobsluzne viem pouzivat,ale vzdy sa im vyhnem,ak je v predjni aj clovek za kasou. Ovela horsie je,ak sa chcem kdesi na instituciu dovolat a riesit problem a automat ma posiela stlacit to i ono a niekolko minut cakam na cloveka a velakrat sa ani nedočkam.Mame x nezamestnanych ľudi,ale vsade napchame stroje,aby sa usetrili peniaze. Neda sa ist hlavou proti muru,co si urobime to mame,len ci je to vzdy pozitivne?,peniaze nie su vsetko. Kdesi som citala ako v istom obchode nie na SK sklada nakup do tasiek chlapik s Down sy a do kazdej tašky hodi na malom papieriku citát. Pred tou pokladňou sa tvoria rady,ľudia trpezlivo čakaju,debatuju....
Mam radsej samoobsluzne. Som vzdy vybavena skor ako ti ludia co stoja pri normalnych pokladniach. A nemusim kukat na zdutu predavacku, ktora mi blokuje rychlostou blesku, ze ledva stiham chytat vsetky veci. Ja s nimi problem nemam.
@ivanakal presne tak, a všimla som si, že takto rýchlosťou blesku blokujú odvtedy, co sú samoobslužné pokladne, akokeby to robili naschvál aby sme nechodili k nim, ale do samoobslužnej.
@vuvu163 tak takto..obrazok som dala na uputanie a zaujimal ma nazor inych,viem,ze doba pokrocila,,ja samoobsluzne viem pouzivat,ale vzdy sa im vyhnem,ak je v predjni aj clovek za kasou. Ovela horsie je,ak sa chcem kdesi na instituciu dovolat a riesit problem a automat ma posiela stlacit to i ono a niekolko minut cakam na cloveka a velakrat sa ani nedočkam.Mame x nezamestnanych ľudi,ale vsade napchame stroje,aby sa usetrili peniaze. Neda sa ist hlavou proti muru,co si urobime to mame,len ci je to vzdy pozitivne?,peniaze nie su vsetko. Kdesi som citala ako v istom obchode nie na SK sklada nakup do tasiek chlapik s Down sy a do kazdej tašky hodi na malom papieriku citát. Pred tou pokladňou sa tvoria rady,ľudia trpezlivo čakaju,debatuju....
@janinah keby som nepoznala tvoju politicku preferenciu, tak by som predpokladala po tomto prispevku, ze si konspirator a dezolat. Typicke hecovacky za nic spadaju pod ich vlajku😉
Rozhodne ano. Dakedy neexistovali ani samosky a predsa ludia nepicuju ze si musia sami vyberať tovar
@janinah ja som jednoznačne za áno, bežne sa pri nákupe akurát naseriem lebo predavačka sa ponáhľa, ja nestíham ukladať nákup a ešte sa na mňa tlačia ostatní. Na samoške si to pokojne odpípam, zaplatím, uložím, nikto ma neženie jak kravu na paši. Celý tento bojkot nechápem. Samošky šetria čas aj nervy.
@kat_y mňa ich normy nezaujímajú, ja som na nákupe nie v pelotone maratónu.
@janinah keby som nepoznala tvoju politicku preferenciu, tak by som predpokladala po tomto prispevku, ze si konspirator a dezolat. Typicke hecovacky za nic spadaju pod ich vlajku😉
@anonym_7cf44f co vieš, možno zmenila politické preferencie.
@kat_y áno ja viem že sú nútené od zamestnávateľa, plus ešte tie slúchadlá čo je tiež nedôstojné že nevieš či sa rozpráva s tebou alebo s kolegom. Proste dnes nejaká ľudskosť a služba ľuďom neexistuje, pre zamestnávateľa sú ľudia len stroje čo majú podať najvyšší výkon. A detto nejaké predajne ako elektro, stavebniny a tak, nie je to ako kedysi že tam bol odborník vyučený čo ti poradil ako vedel najlepšie s dobrým úmyslom, dnes zamestnanec nemusí vedieť nič a stačí že tlači ľuďom najdrahšie produkty, predĺžené záruky, nákup na splátky a podobne aby sa na zákazníkovi zarobilo. Teda ten vzťah zákazník a predavač sa vytratil už dávno pred zavedením samoobslužných pokladní...
@marsmykkok tak ale vies preco to je. porusili sa mnohe odborne ucilistia, odborne skoly, vsetci tlacia deti len na gymnazium. dnes je naozaj problem zohnat kvalitneho odbornika. pomaly odchadza do dochodku generacia tychto vyucenych pracovnikov a nahradit ich nema kto. a to sa tyka aj predavacov, dnes staci rychle zaucenie miesto 3-4 rocneho studia.
@janinah v tomto musím súhlasiť, ľudia si pília konár sami pod sebou a ešte sa pri tom usmievajú.
Úroveň nakupovania klesá (pre mňa nejaká samoobslužná pokladňa neznamená zvýšenie úrovne, práve naopak - nakúpte si u nás, nablokujte sami, pobaľte sami a ťahajte do P)
Vytiahnem zahraničie, lebo u nás je to markantný rozdiel.
Kanada pred 20 rokmi - milé, usmievavé predavačky za pokladňou, v kritickom čase zväčša všetky pokladne otvorené, pozdravili sa, príhovorili sa, prehodili pár slov, kým blokovali, pomocný pracovník vám balil tovar (nie hádzal) do bezplatných igelitových tašiek (zvyčajne študent strednej školy, či osoba s mentálnym handicapom). Tento pracovník uložil tašky na vozík a odviezol ich až k mojmu auto, kde ich poukladal do kufra. Veľmi výhodné, zvlášť keď človek robí väčší nákup a má pri sebe malé deti, či pre staršie osoby.
Súčasnosť - predavačkám akosi zamŕza úsmev na tvári, je ich v predajni oveľa menej, ide pár pokladni, kde kmitajú, zvyšok nahradili samoobslužné. Pracovnici sú často imigranti, ktorých nikto nenaučil maniere, niektorí ledva precedia cez zuby pozdrav alebo študenti, ktorých maniere nenaučili rodičia a patria do generácie, ktorá sa “zabúda” pozdraviť. Väčšinu času v obchode nie je pomocník na balenie, alebo je tam jeden, ktorý behá medzi tými pár pokladňami a bali ľuďom s väčším nákupom alebo na požiadanie. Žiadne igelitové tašky, treba si kúpiť buď papierové vrece, čo nič nevydrží, alebo latkovu tašku, ktorá tiež veľa nevydrží a na rozdiel od tej igelitovej sa nedá recyklovať alebo nosiť neustále pri sebe nejaké tašky v prípade, že sa človek rozhodne zastaviť v nejakom obchode a nechce donekonečna platiť za hnusné tašky, ktoré v domácnosti nemajú žiadne využitie a len sa kopia.
Odvoz k autu, jedine ak o to nejaká stará tetuška požiada… Ale hlavne že tam máme 6 samoobslužných pokladni, na ktoré sa čaká v šore a na ktoré dohliada 1 predavačka. To, že mladí nemajú kde brigádovať, lebo už zďaleka nie je potrebných toľko miest je už druhá vec. A nie, ceny vďaka tomu nešli dole, tie neustále len stúpajú, pričom úroveň nakupovania klesá.
Ja tam fakt nevidím žiaden + pre zákazníka. Jedine, že mám šťastie a nikto nie je pri samoobslužných, mám pár kúskov, ktorým fungujú kody a netreba ich hľadať a nie je potrebná asistencia predavačky.
Keby som si mala možnosť vybrať, tak beriem stav v minulosti.
https://www1.pluska.sk/regiony/samoobsluzna-ale... uz to je aj na nete
@janinah Povedala by som,ze vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody. V samoobsluznych vidim vyhodu pri malych nakupoch...pri väcsich skor klasicka pokladna. Osobne radsej chodievam do klasickej pokladne, ale nie za to, ze by som nevedela ovladat samoobsluzne a ani nie za to, ze by som sa citila na nich ako brigadnik/zamestnanec-takto to rozhodne neberiem. Ale neraz sa mi stalo, tym,ze sa uz vela ludi hrnie do samoobsluznych, ze tam isla rodinka s malymi detmi a ano svojim tempom, taktiez aj na dalsej sa tam s tym trapila starsia pani (trapila pisem preto, lebo len za ten cas co som stala pri pase oslovila 4x predavacku, lebo jej tam nieco neslo)...kym "sa" rodinka nablokovala aj ta starsia pani, ja uz som mala zbalene a odchadzala som, co oni este pipali a nakladali. A nejeden krat som si vsimla,ze to tam brzdia ludia svojim tempom, co za ten cas uz su aj 3 na normalnej pokladni nablokovaní. Nehovorim, su aj sikovní ludia a teda hlavne, ked maju maly nakup v tych samoobsluznych, ale ked tam cakaju vo fronte na samoobsluzne s plnymi vozikmi, tak ma aj prejde vsetka chut tam ist a v tej normalnej kase je ludi menej alebo to ide rychlejsie kolko krat. Dalsia vec, napriklad starsi ludia-moja mama, ci iní starsi ludia nemusia tak ozaj rozumiet tejto technike a teda moja mama si to aj vyskusala za asistencie predavacky (este aj ta nebola moc prijemna) a vravela,ze mala gulas a ovela dlhsie jej to trvalo nakladat takto nez na normalnej pokladni co si len da do vozika a potom si to vklude da do svojho nakupneho vozika niekde bokom mimo pokladni. Takze viem pochopit aj starsich ludi,co nemaju na to nervy a maju z toho chaoz. Nie je kazdy dokonaly na techniku, a to vela krat ani mladsi nez su dochodci...Ja to sice ovladam, ale nejeden krat ma presla nalada tam ist, ked som videla ako to tam prebieha. S pokladnickou/pokladnikom obcas aj prehodime rec, prip.sa na niecom zasmejeme...pride mi to take milsie nez mechanicky si nieco pipat...Ano niekde pokladnici sice blokuju rychlo...ale napr. u nas v Bille su uplne v pohode pokladnici, ktorí ak uz nemate vela si dat do vozika pockaju a ked ano, tak to rozdelia tym rozdelovacom a blokuju dalsieho..ale vzdy aj nieco povedia, ked daju rozdelovac. Takze ja som s tymto pristupom aj ludskostou tychto pokladniciek spokojna nadmieru❤️ Neraz som ich aj pochvalila, alebo ked som videla,ze nema svoj den, tak rozosmiala nejakou hlaskou. Sice som v obchode nepracovala, ale tuto ich pracu si cením aj to akí su.
Ja mám radšej samooblužné pokladne, ale mali by byť vždy otvorené aj klasické pokladne, aspoň 1-2
Pracujem v obchode. Aj mne niekedy idú na nervy tie samoobslužné pokladne ale zas zatiaľ čo pri samoobslužných je jeden zamestnanec vybaví viacero nákupov naraz a zamestnanec čo by sedel v pokladni môže robiť niečo iné na predajni, pretože roboty je stále až až. A ak niekto náhodou chce normálnu pokladňu alebo má väčší nákup dá sa to slušne povedať obsluhe a otvoríme. Nie ako poniektorí hulakaju a rozdrapuju sa. Aký požíč taký vráť. Tiež toho máme dosť za tie hodiny a posledné čo nám chýba je, aby po nás niekto hulákal.
Prestala som chodiť do nemenovaného reťazca kvôli zatvoreným pokladniam. Vždy sú pri samoobslužných problémy, ešte sa mi nestalo, že by priebeh bol hladký 🫣
@marsmykkok tie slúchadlá sú hrozné. Nezavidím im vôbec. Aj keď vidím ako musia vykladať tovar, blokovať, pomáhať zákazníkom, všetko naraz. U nás v kauflande doslova zamestnanci behajú aby stíhali. Robí tam aj kamoška a nemá sa mi čas ani odzdraviť. Vraj má pekný plat, s priplatkami vikendmi, dokonca cely december robia nočné zarobí aj 1000 😀 za tie peniaze je to podľa mňa otročina.
Pracujem v obchode. Aj mne niekedy idú na nervy tie samoobslužné pokladne ale zas zatiaľ čo pri samoobslužných je jeden zamestnanec vybaví viacero nákupov naraz a zamestnanec čo by sedel v pokladni môže robiť niečo iné na predajni, pretože roboty je stále až až. A ak niekto náhodou chce normálnu pokladňu alebo má väčší nákup dá sa to slušne povedať obsluhe a otvoríme. Nie ako poniektorí hulakaju a rozdrapuju sa. Aký požíč taký vráť. Tiež toho máme dosť za tie hodiny a posledné čo nám chýba je, aby po nás niekto hulákal.
@anonym_311181 ludia su blbi. Povysenecki atd, "ja som niekto". Hned do utokov, a to proti beznemu predavacovi, co s tou situaciou casto nic nema, ako tie samoobsluzne pokladne, to predsa vymyslel niekto iny.
Nuz ale soc. siete, tam sa hecuju medzi sebou, kto je aky frajer a ako neustale treba proti niecomu "bojovat".
Uz pocas corony to hecovanie, ako ist bez ruska, nechat tam potom cely nakup.
Vacsina tych ludi vo svojich zivotoch asi vela nedosiahla, potom si to takto kompenzuju, aspon takto sa citia ze su niekto. Nejaki bojovnici za slobodu, spravodlivost, dokonca si myslia ze aj za nas ostatnych 🙂

@janinah Za mňa áno. Nakupujem každý deň a ako otvorili samoobslužné v Lidli som na iných nebola. Pri veľkých nákupoch platíme v klasickej kase.