Ako vypočítať preplatok z vyúčtovania elektriny?
Zdravim vás ako by ste vypocitali toto ? som v podnájme nasťahoval som sa v polke apríla (18.aprila 2025)
Prišlo vyúčtovanie z elektriny v novembri 2025, v nájomnej zmluve mám rozpísané energie elektrina je na 24€
mesačne, ale majiteľka platila za mňa len 4€ mesačne čiže jasne že vznikol nedoplatok, keďže som začal bývať od polky aprila do novembra som mal teda 7,5 splátky čiže (180€) oni za cely rok aj s nedoplatkom zaplatili 152€, môžem požiadať majiteľku o preplatok podľa týchto splátok ? Či podľa spotreby ? Lebo vlastne oni za 7,5 mesiaca zaplatili za mňa 95€ a ja som im dal 180€ čiže preplatok 85€, ale podľa spotreby to vychádza o dosť menej ten preplatok, kebyže to ide podľa spotreby tak na mne vlastne zarobia nie ? V preberacom protokole mám zapísané že som začal pri 570kwh keď bolo na elektromeri
Posielam aj vyúčtovanie a nájomnú zmluvu Vďaka
@zdeno525 ako si vypočítal tvoju spotrebu? Že si spriemeroval rok na mesiac? Ale ako vieš, koľko oni do apríla reálne spotrebovali?
Príklad. Ak do apríla v byte nikto nebýval, teda tam nebola spotreba, je nesprávne počítať spotrebu cez priemer mesiacov. Ak do apríla spotreba nebola, resp. minimálna a reálna spotreba začala tvojim nasťahovaním, celá spotreba je tvoja.
Takže začni tým, že si zistíš, aká bola tvoja reálna spotreba.
@gab1sol On svoju reálnu spotrebu je. Má zapísané, aký stav elektromeru bol, keď sa nasťahoval.
@miro25 čiže o 35€ menej ako keď som to počítal podľa záloh, podľa záloh to vychádza tých 95€ za mňa k tomu som došiel takto, férovejšie by bolo toto či ? Koľko zaplatili za mňa toľko zaplatim aj ja, podľa spotreby by som sa riadil keby zálohy sedia s nájomnou zmluvou vtedy jasne podľa spotreby
Zaplatené zálohy: 44 €
Mimoriadna platba: 4 €
Spolu zaplatené: 48 €
Nedoplatok: 104,19 €
Celková ročná cena elektriny:
48 € + 104,19 € = 152,19 €
Moje obdobie bývania
(18.4. – november) je približne 7,5 mesiaca z 12.
Priemer na mesiac:
152,19 € ÷ 12 ≈ 12,68 €
Moja spotreba za obdobie:
12,68 € × 7,5 ≈ 95 €
Ja som zaplatil:
7,5 × 24 € = 180 €
Rozdiel:
180 € – 95 € ≈ 85 € preplatok
@zdeno525 Nemôže sa použiť priemer spotreby, pretože počas zúčtovacieho obdobia boli dve rôzne osoby ako odberateľ. Priemer je zradný, keď ja zjem 2 jablká a sused 0, v priemere zjeme každý 1, ale určite to v realite nie je pravda. Keď je v danom období iba jedna osoba, je to jednoduché, celá faktúra ide tej osobe. Ak sa počas obdobia zmenia osoby, tak sa to musí počítať tak, ako som už písal a ako píšu aj iní.

@miro25 čiže o 35€ menej ako keď som to počítal podľa záloh, podľa záloh to vychádza tých 95€ za mňa k tomu som došiel takto, férovejšie by bolo toto či ? Koľko zaplatili za mňa toľko zaplatim aj ja, podľa spotreby by som sa riadil keby zálohy sedia s nájomnou zmluvou vtedy jasne podľa spotreby
Zaplatené zálohy: 44 €
Mimoriadna platba: 4 €
Spolu zaplatené: 48 €
Nedoplatok: 104,19 €
Celková ročná cena elektriny:
48 € + 104,19 € = 152,19 €
Moje obdobie bývania
(18.4. – november) je približne 7,5 mesiaca z 12.
Priemer na mesiac:
152,19 € ÷ 12 ≈ 12,68 €
Moja spotreba za obdobie:
12,68 € × 7,5 ≈ 95 €
Ja som zaplatil:
7,5 × 24 € = 180 €
Rozdiel:
180 € – 95 € ≈ 85 € preplatok
@zdeno525 ako si vypočítal tvoju spotrebu? Že si spriemeroval rok na mesiac? Ale ako vieš, koľko oni do apríla reálne spotrebovali?
Príklad. Ak do apríla v byte nikto nebýval, teda tam nebola spotreba, je nesprávne počítať spotrebu cez priemer mesiacov. Ak do apríla spotreba nebola, resp. minimálna a reálna spotreba začala tvojim nasťahovaním, celá spotreba je tvoja.
Takže začni tým, že si zistíš, aká bola tvoja reálna spotreba.