Kúpa dovolenkového bytu v Taliansku: Stojí to za to?
Ahojte má niekto apartman alebo domček v zahraničí?Oplatila sa vám kúpa?Zvažujeme Taliansko na juhu nakoľko sú tam pomerne lacné nehnuteľnosti a krásne pláže.Najprv sme chceli Bulharsko ale po návšteve Bulharska teda nič moc a nehnutelnosti išli riadne hore.Budem rada za vaše názory.
@marca12 ano už máme a počula som,že je to tam náročné čo sa tyka úradov a vybavovania.
@anonym_autor Zivit auto v Takiansku je samovrazda, pozri si co je "Bollo" (Ich system zdanovania aut)
@patrike moja kamarátka ma apartman v bulharsku a taktiež ho neprenajima.Boli sme tam v lete a zadarmo.Vždy pred odchodom vypína elektriku aj vodu a platí naozaj drobné.Chodi tam aj počas zimy,keď si chce oddýchnuť.Zatial žiadne sťažnosti a ten apartman vlastní už dobrých 5rokov.
@anonym_autor Si ocividne rozhodnuta kupit si tu nehnutelnost, takze cela tato diskusia je asi zbytocna. Chcela si si od nas len precitat, aky je to super napad.
Za tie peniaze, ktore das do jedneho pevneho miesta, mozes dozivotne chodit na dovolenky na rozne miesta. Spocitaj si to.
@patrike tu platí ako u všetkých nehnuteľností, že je to investícia. Tiež mám apartmán pri mori a cestujeme dosť aj tak. Nechodíme na dovolenky len sem. A aj keď sme tu tri týždne vkuse, vždy je tu čo robiť a objavovať. Máme tu tu piaty rok a akurát včera sme boli na miestach, o ktorých sme predtým nepočuli. Minulý týždeň sme objavili krásnu kalváriu. Keď dobre vyberieš, vždy nájdeš niečo nové. Bonus k tomu. Ceny tu išli o 25% hore za tie roky, takže aj keby sa mi to tu zunovalo, rozhodne neprerobim.
Neprenajimam cez airbnb a pod, len po známosti. Robím to tak, aby mi nájom zaplatil náklady na dane a energie.
Poriadne si všetko pozisťuj.
My sme prešli 4 krajiny, boli sme vo viacerých realitách,sledovala som viacero fb skupín, kým sme sa rozhodli. Taliansko je aj moja srdcovka, napriek tomu sme išli do španielska, kde veci fungujú. Úrady, zdravotníctvo, banky, poskytovatelia energií, internet. Všetko funguje. Toho som sa v Taliansku bála. Známi majú apartmán v Taliansku a tí rozprávali príhody, to ma odradilo.
My to máme tak, ako píše kočka vyššie, ohradený areál s 24 hodinovou službou, ktorá nielen stráži objekt, ale aj opravuje veci. Keď hosťom tieklo WC, pán to rýchlo opravil. V areáli máme vonkajší aj vnútorný bazén, fitko, dve sauny, garáž, vonkajšie parkovanie. V zime si ťaháme citróny priamo zo stromu.
Chodievali sme v zime na tri mesiace, na jar a na jeseň, ale tento rok sme tu boli v zime len mesiac a teraz sme tu len týždeň. Snáď sa podarí dlhšie na jeseň.
@patrike
Mas "uplne pravdu" vo svojich analyzach, ale ty si asi taky Slovensky mudrak co vsetko vie a skutek utek.
Takze my sme kupili pred Covidom za 630,000 a sused velmi podobny nasmu mensi pozemok predal v marci
za1250 milliona.
@anonym_6792d2 Cize mam pravdu. Taky cisty zisk, rozumej okolo 100% za 6 rokov (a bez dani a skrytych nakladov) mam v pohode z financneho trhu.
@patrike tu platí ako u všetkých nehnuteľností, že je to investícia. Tiež mám apartmán pri mori a cestujeme dosť aj tak. Nechodíme na dovolenky len sem. A aj keď sme tu tri týždne vkuse, vždy je tu čo robiť a objavovať. Máme tu tu piaty rok a akurát včera sme boli na miestach, o ktorých sme predtým nepočuli. Minulý týždeň sme objavili krásnu kalváriu. Keď dobre vyberieš, vždy nájdeš niečo nové. Bonus k tomu. Ceny tu išli o 25% hore za tie roky, takže aj keby sa mi to tu zunovalo, rozhodne neprerobim.
Neprenajimam cez airbnb a pod, len po známosti. Robím to tak, aby mi nájom zaplatil náklady na dane a energie.
@tilly Rast ceny 25% za "tie roky" ? To je kolko rocne ? Ved to pomaly ani inflaciu nepokryje.
@anonym_autor uz som to tu niekde pisal... chod v oktobri na veltrh byvania do Incheby... a vela si studuj medzitym - hlavne si vyhladaj nevyhody, aby si vedela, ake su rizika (vyhody urcite vies)...
Je to super vec, ale nie je byt ako byt (plati to vsade, aj na SK)...
A bez miestnej podpory / spravy by som do toho na 100% nesiel.
Lietaju ti tam tie nizkonakladovky niekam blizko?
@anonym_d497f3 ma tom veľtrhu v inchebe nič nebolo. Strata času. V starej tržnici to býva lepšie. Sú tam aj panelové diskusie s oredajcami z rôznych štátov, ale tí samozrejme tie nevýhody nepovedia
@blondiee83 Presne tak. Mne sa pacia hory (Taliansko, Rakusko) a vzdy chodim inde. Nikdy by som nekupil nehnutelnost kdesi tam v horach. Financne to zmysel nedava, po odpocitani nakladov na spravu / dane / udrzbu to nevychadza ani pri zohladneni rastu ceny, co je navyse nieco hypoteticke. Volne peniaze investujem do akcioveho trhu a za vynosy mam 2 - 3 dovolenky rocne a to zdaleka nie je cely rocny vynos.
Kupit si nieco svoje ma vyznam pre dochodcov, ktori preferuju teplo. Typicky Briti takto nakupovali v Spanielsku a tam pekne vidno, ako sa veci rychlo menia, stacil Brexit a zrazu je vsetko zlozitejsie.
@patrike Britov je v benidorme plná 🍑. Vôbec nie je cítiť, že nie sú v EÚ. Okrem toho tu dist nakupujú Kanaďania a Američania, tiež nie sú v EÚ... a dve tri dovolenky ročne niekomu stačia, niekomu nie.
mala som aj ja taku viziu, pacil sa mi aj napad s tymi domami co tam v podstate rozdavali, za rekonstrukciu a mohla si byvat.. popozerala som to a nesla by som do toho, mozno keby som bola fit 20tka co ma chlapa a budu svojpomocne makat a vozit veci. velakrat tam nic dookola nie je, tych par ludi co som sledovala pred rokmi na nete,t ak tobol doslova nomadsky zivot. Na to ist tam, na mesiac v lete mi to pride zbytocne. Je to daleko, nik sa ti tam o to nepostara velakrat (to teraz riesim to co som ja pozerala, ak sa postara napr v apartmanovych domoch, zbytocne zvysok roka saplati servis, strazit to treba, zariadenie duplicitne nakupit). Okrem toho klasika primorske oblasti, voda, zemestrasenie sem tam.. za mna nie.. blizsie nieco ok.. sever talianska, sever chorvatska, clovek sadne do auta a za par hodin je tam, ok. Teoreticky ak by som byvala blizko letiska, ze skocim a potom vyskocim a som tam, tak mooozno ale jedine ak by som mala na to hociekdy tam ist, na predlzeny vikend, ci tam bude co robit mimo sezonu letnu atd.. je tiez otazka..
Poriadne si všetko pozisťuj.
My sme prešli 4 krajiny, boli sme vo viacerých realitách,sledovala som viacero fb skupín, kým sme sa rozhodli. Taliansko je aj moja srdcovka, napriek tomu sme išli do španielska, kde veci fungujú. Úrady, zdravotníctvo, banky, poskytovatelia energií, internet. Všetko funguje. Toho som sa v Taliansku bála. Známi majú apartmán v Taliansku a tí rozprávali príhody, to ma odradilo.
My to máme tak, ako píše kočka vyššie, ohradený areál s 24 hodinovou službou, ktorá nielen stráži objekt, ale aj opravuje veci. Keď hosťom tieklo WC, pán to rýchlo opravil. V areáli máme vonkajší aj vnútorný bazén, fitko, dve sauny, garáž, vonkajšie parkovanie. V zime si ťaháme citróny priamo zo stromu.
Chodievali sme v zime na tri mesiace, na jar a na jeseň, ale tento rok sme tu boli v zime len mesiac a teraz sme tu len týždeň. Snáď sa podarí dlhšie na jeseň.
@anonym_6792d2 dobre ste napísali.Tiw
@tilly ďakujem za odpoveď 🤗
@anonym_autor Si ocividne rozhodnuta kupit si tu nehnutelnost, takze cela tato diskusia je asi zbytocna. Chcela si si od nas len precitat, aky je to super napad.
@anonym_5cb66f chcem odpoved ľudí čo majú skúsenosť a nie zakonplexovane mudrosti
@anonym_d497f3 ma tom veľtrhu v inchebe nič nebolo. Strata času. V starej tržnici to býva lepšie. Sú tam aj panelové diskusie s oredajcami z rôznych štátov, ale tí samozrejme tie nevýhody nepovedia
@tilly tak moze tam ziskat nejaky prehlad, kontakty a zacat aspon niekde... ked nema ziadne info... cim viac eventov navstivi, tym lepsie...
Ako casto ho vyuzijes? Radsej idem rozne, da sa prenajat plazovy domcek na vela miestach. Chodila som tak do Toskanska. Za mna zbytocne, okrem toho by to asi bolo ako bezny byt, poplatky, dane a podobne...
mala som aj ja taku viziu, pacil sa mi aj napad s tymi domami co tam v podstate rozdavali, za rekonstrukciu a mohla si byvat.. popozerala som to a nesla by som do toho, mozno keby som bola fit 20tka co ma chlapa a budu svojpomocne makat a vozit veci. velakrat tam nic dookola nie je, tych par ludi co som sledovala pred rokmi na nete,t ak tobol doslova nomadsky zivot. Na to ist tam, na mesiac v lete mi to pride zbytocne. Je to daleko, nik sa ti tam o to nepostara velakrat (to teraz riesim to co som ja pozerala, ak sa postara napr v apartmanovych domoch, zbytocne zvysok roka saplati servis, strazit to treba, zariadenie duplicitne nakupit). Okrem toho klasika primorske oblasti, voda, zemestrasenie sem tam.. za mna nie.. blizsie nieco ok.. sever talianska, sever chorvatska, clovek sadne do auta a za par hodin je tam, ok. Teoreticky ak by som byvala blizko letiska, ze skocim a potom vyskocim a som tam, tak mooozno ale jedine ak by som mala na to hociekdy tam ist, na predlzeny vikend, ci tam bude co robit mimo sezonu letnu atd.. je tiez otazka..
@simca06022011
Ja som nedavno pozeral anglicky program o takejto renovacii kde bol dom kupeny za 1 € ked boli prec tak susedia im tam nasadili mak a udali a ked prisli tak ich policia zavrela ze tam produkuju opium .
@marca12 ano už máme a počula som,že je to tam náročné čo sa tyka úradov a vybavovania.
@anonym_autor skus si pozriet na IG ludi co kupili aj rekonstruovali, nieje to az take hrozne, potrebujes tlmocnika, ale toho ti vybavia agenti k podpisu zmluvy.
Kamarat kupoval cely dom, za 2m mal vsetko vybavene.
na IG italskydomov priamo ponukaju nehnutelnosti v Kalabrii.
@anonym_autor Zivit auto v Takiansku je samovrazda, pozri si co je "Bollo" (Ich system zdanovania aut)
@martinmmartin ale no? zivis auto v IT?
@anonym_autor velky pozor si musis dat na lokalitu a aj samotnu stavbu. Ked je nieco lacne, tak tak ma dovod. Napriklad, ze tam bude najma v zime (mimo sezonu) zla obcianska vybavenost. Dalej v Taliansku este viac ako v Spanielsku vycinaju "ocupas". Proste squaterri. Na "spravu" tiez niekoho potrebujes. Prasknut vodovodna trubka moze aj ked tam nebudete. Ak nemate lokalnu podporu, bude sa tazko riesit hocico. Zvazte aj dopravu (lieta tam - casto - nizkonakladovka?). Na koniec... bez realitky, co vsetko miestne vybavi (a tym myslim aj vsetky urady a dodavatelov po kupe by som sa bal to robit)... velku opatrnost pri "vyhodnych" ponukach...
@anonym_d497f3 ocupas v IT vies vcelku rychlo za pomoci sudu a policie vyhodit, tam to nieje ako v Spain
@tilly tak moze tam ziskat nejaky prehlad, kontakty a zacat aspon niekde... ked nema ziadne info... cim viac eventov navstivi, tym lepsie...
@anonym_d497f3 nejaký prehľad áno, ale mňa odradilo, keď som tam minulý rok videla realitku zo Španielska, ktorá pekne vypiekla s mojimi známymi. Dostali sa do veľkých problémov kvôli nim.
@anonym_d497f3 ocupas v IT vies vcelku rychlo za pomoci sudu a policie vyhodit, tam to nieje ako v Spain
@natalka13 to ano, ale ak je niekde v statistikach evidovanych v ESP 15k pripadov, tak v IT to bolo nejak 4x viac... Takze len treba mat na pamati, ze ak to bude nejaky samostatny byt / dom, v nestrazenom objekte, tak to zistia tak, ze tam pridu... a mozu "lahko v spolupraci s miestnou policiou a sudami" vystahovavat... Ani na SK nevies len tak vystahovat neplatica, a to si tu doma... len to som tym chcel povedat...
@anonym_6792d2 Cize mam pravdu. Taky cisty zisk, rozumej okolo 100% za 6 rokov (a bez dani a skrytych nakladov) mam v pohode z financneho trhu.
@patrike
V urcitom stadiu zivota kasles na fondy do hrobu si ich nezoberies a " start enjoy life",mas pravdu aj ten dom bol financovany z fondov.
@natalka13 to ano, ale ak je niekde v statistikach evidovanych v ESP 15k pripadov, tak v IT to bolo nejak 4x viac... Takze len treba mat na pamati, ze ak to bude nejaky samostatny byt / dom, v nestrazenom objekte, tak to zistia tak, ze tam pridu... a mozu "lahko v spolupraci s miestnou policiou a sudami" vystahovavat... Ani na SK nevies len tak vystahovat neplatica, a to si tu doma... len to som tym chcel povedat...
@anonym_d497f3 na slovensku ak teraz prides ku mne s kuframi ta neviem len tak vystahovat? jedina vyhoda ze tu poznam par ludi, ktori to zvladnu za dve minuty.
@anonym_d497f3 na slovensku ak teraz prides ku mne s kuframi ta neviem len tak vystahovat? jedina vyhoda ze tu poznam par ludi, ktori to zvladnu za dve minuty.
@natalka13 nevies a porusis zakon... mozes ist sediet aj s "par ludmi"... tak to je...
@simca06022011
Ja som nedavno pozeral anglicky program o takejto renovacii kde bol dom kupeny za 1 € ked boli prec tak susedia im tam nasadili mak a udali a ked prisli tak ich policia zavrela ze tam produkuju opium .
@anonym_68de54 no este lepsie...
@anonym_autor Ahoj, neodporúčam kupovať byt v Taliansku na juhu. Sú síce lacné, ale nikto ich nechce kupovať – dokonca ani samotní Taliani

@anonym_autor Nechces prenajimat, to radikalne meni ekonomiu toho celeho. Spocitaj si :
- nakupna cena
- rocne naklady (fond oprav, energie, dane, smeti a podobne poplatky)
- kolko mesiacov v roku tam planujes stravit
- cestovne naklady (auto / letenky)
Vlastne hovoris, idem strcit peniaze do ciernej diery druhej domacnosti 1000 km daleko. Stale dobry napad ? Vynos s toho bytu mat nebudes, len stratu.
@patrike
Mas "uplne pravdu" vo svojich analyzach, ale ty si asi taky Slovensky mudrak co vsetko vie a skutek utek.
Takze my sme kupili pred Covidom za 630,000 a sused velmi podobny nasmu mensi pozemok predal v marci
za1250 milliona.