Kúpa nehnuteľnosti bez zápisu vlastníka: Je to riziko?
Pozeráme jednu nehnuteľnosť, ktorá sa nám veľmi páči, ale je tam jeden háčik. Predávajúci tvrdí, že ju získal dedením a všetko je už vybavené, len ešte nie je zapísaný ako vlastník na liste vlastníctva. Vraj je to už len otázka času a formalít. Priznám sa, že mi to nie je úplne príjemné a neviem, či zbytočne nepanikárim. Šli by ste do toho, alebo by ste počkali, kým bude všetko oficiálne prepísané? Ďakujem.
@anonym_autor ako ti moze niekto predat nieco, co nie je jeho?? Precitaj si to po sebe este raz, este 3x, este 100x, kym ti to nedocvakne.
Jasne ze by som pockala. Ked uz je "vsetko vybavene", tak to nebude zalezitost dlhych mesiacov, kym sa tam oficialne objavi. 🙃 Alebo zeby nie.
@anonym_autor ako ti moze niekto predat nieco, co nie je jeho?? Precitaj si to po sebe este raz, este 3x, este 100x, kym ti to nedocvakne.
@sissy27 Predaj trvá nejaký čas, kým sa všetko vybaví v banke, nie je to zo dňa na deň. Teda v čase, keď by sa už prevádzala nehnuteľnosť na mňa, by bola napísaná kupovaná nehnuteľnosť už na nového majiteľa.
@anonym_autor Počkať minimálne na plombu na LV o dedičskom. Zápis trvá 60 dní, zatiaľ máte čas začať riešiť banku. Záložnú zmluvu môže podpísať, až keď bude oficiálne vlastníkom.
banka aj tak nedá hypotéku, kým nemá záložné právo na nehnuteľnosť. A záložné právo si nemôžu uplatniť n cudziu nehnuteľnosť.
@sissy27 Predaj trvá nejaký čas, kým sa všetko vybaví v banke, nie je to zo dňa na deň. Teda v čase, keď by sa už prevádzala nehnuteľnosť na mňa, by bola napísaná kupovaná nehnuteľnosť už na nového majiteľa.
@anonym_autor nerozumiem tomu, pokiaľ viem, predávať môže vlastník nehnuteľnosti...ako to chceš banke dokladovať, keď nemá LV? ...možno len keby si uzavrela zmluvu o budúcej kúpe, ale neviem, či niečo také existuje a či by to banka akceptovala ... predaj/ kúpa domu netrvá tak dlho, aby si tak veľmi riskovala...
ak nechces prist o par stovak tisic eur, tak sa dohodnite, ze pockate, kym na tom LV bude.
A ako dotyčný preukázal, že je/bude vlastníkom? Videla si dedičské osvedčenie? Je na LV plomba? Tá je na LV relatívne hneď po dedičskom konaní. Ak tam nie je ani plomba a ani si nevidela notárom overené dedičské osvedčenie, tak by som sa s dotyčným ani nebavila.
@anonym_autor dobre. Tak chod do toho a potom sem prid plakat, ako ta niekto o.ebal o kopu penazi 🤷♀️
Alebo skus este predtym predat susedov dom, len tak pre srandu, ci to pojde. Nie si majitelom, ale ved to podla teba nevadi 😅
Neblázni dievča, v žiadnom prípade 😱
nemozes kupit nehnutelnost od niekoho, kto nie je na liste vlastnictva..... pravne to neexistuje.
zbytocne panikaris? skor si myslim,ze si uplne sprosta (!!!) ked neovladas zakladnu vec. ako mozes kupit byt od niekoho, kto ho nevlastni. Vlastnik je len ten, co je na liste vlastnictva. A nikto iny. Nikto iny Ti ho nemoze predat.
Ak uz ma dotycny vsetko vybavene, tak pekne krasne pockate na zapis do listu vlastnictva. Uz je tam aspon plomba na LV? ze tam prebieha nejaka zmena?
Odporucam poslat peniaze vopred na ucet, vsak on to potom prepise, ked to konecne zdedi🤣😂
Ak Vám ukáže právoplatné rozhodnutie z dedičského konania, smelo môžte pripravovať kúpu. Dedičom sa stal už na základe tohto rozhodnutia. Následný zápis v katastri má len administratívne účinky. Koniec koncov toto rozhodnutie notár zasiela katastru, čiže na LV na objaví tzv. plomba (vidno na liste vlastníctva červeným). Kataster má na tieto zápisy 60 dní.
Návrh na vklad záložnej zmluvy môže tento proces dokonca urýchliť.
Ak Vám ukáže právoplatné rozhodnutie z dedičského konania, smelo môžte pripravovať kúpu. Dedičom sa stal už na základe tohto rozhodnutia. Následný zápis v katastri má len administratívne účinky. Koniec koncov toto rozhodnutie notár zasiela katastru, čiže na LV na objaví tzv. plomba (vidno na liste vlastníctva červeným). Kataster má na tieto zápisy 60 dní.
Návrh na vklad záložnej zmluvy môže tento proces dokonca urýchliť.
@draik Banka nespíše záložnú zmluvu, kým dedič nie je vlastníkom zapísaným na LV,
je už plomba na katastri? Ideš to kupovať priamo alebo cez RK? Lebo ak cez RK, tak by som sa ani nebála, veď aj tak budeš riešiť najprv rezerváciu, tam sa dá termín dokedy to musí mať majiteľ vyriešené, ak nestihne, tak buď dodatok na predĺženie lehoty (úplne bežná vec) alebo ti vrátia zálohu (plus zmluvnú pokutu) a ty prídeš len o čas, nie o peniaze, lebo tá záloha zostáva v RK, nejde majiteľovi.
Ak už má dedičské konanie za sebou a teda už by mala byť aj plomba na katastri, tak je to záležitosť pár týždňov a mal by mať osvedčenie o dedičstve a to ti môže ukázať a ty budeš mať väčšiu istotu.
Ja som už predávala pár takýchto nehnuteľností, nikdy nebol problém.
Horšie je, ak ešte dedičské neprebehlo a je len domnelý dedič, tam by som asi do toho nešla. Možno, ak by som mala kopec času, minimálne 6 mesiacov a rátala by som s tým, že to nemusí vyjsť, keďže domnelý dedič je krásna vec, ale môže sa teoreticky ešte objaviť závet, alebo nový dedič...

Ked tam nie je zapisany, nie je to jeho a nemoze ti nic predat... pri takychto sumach ako je kupa domu, sa neriskuje...