icon

Kúpa pozemku bez vyriešeného prístupu: Je to riziko?

11. júl 2026

Našli sme pekný pozemok za dobrú cenu, ale má jeden veľký háčik.
Vedie k nemu cesta cez cudzí pozemok. Vraj sa tadiaľ bežne chodí roky, ale právne to nie je nijako doriešené. Predávajúci tvrdí, že sa to časom vybaví, len ja sa bojím, či by sme vôbec dostali stavebné povolenie.
Išli by ste do takého pozemku, alebo je nevyriešený prístup rovno stopka?

Strana
z2
anonym_8e098b
12. júl 2026
@moonlight1210

@anonym_8e098b maju aj inu moznost pristupu?

@moonlight1210 ono takto. Oficiálnu a jedinú prístupovú cestu mali z opačnej strany od jednej dediny cez pozemky slovenského národného fondu, normálne lesná asfaltová cesta, lenze lesaci dali na začiatok zavoru a autom sa tam nedá prejsť; tak si chatári vymysleli alternatívu krížom cez súkromne pozemky, predstáv si kopec na vrchole toho kopca mám pozemok ja, na jednej strane sú záhradkári čo majú podiely aj na prístupovej ceste normálnej od mesta (práve tam som si odkúpila pozemok aj s tým podielom na spoločnej ceste a z toho pozemku si plánujem urobiť pristúp ku svojmu) za mojim pozemokom z druhej strany toho kopca sú ti záhradkári ktorý si skracovali cestu krížom cez môj pozemok priamo z mesta ale lesakov aby im povolili prístup neriešili aj keď oni chodili k svojim záhradám akoby zo zadnej strany …… neviem či som to napísala zrozumiteľne 😂 ale to je vlastne jedno

anonym_b43864
Autor odpoveď zmazal
anonym_b43864
12. júl 2026
@anonym_8e098b

@moonlight1210 ono takto. Oficiálnu a jedinú prístupovú cestu mali z opačnej strany od jednej dediny cez pozemky slovenského národného fondu, normálne lesná asfaltová cesta, lenze lesaci dali na začiatok zavoru a autom sa tam nedá prejsť; tak si chatári vymysleli alternatívu krížom cez súkromne pozemky, predstáv si kopec na vrchole toho kopca mám pozemok ja, na jednej strane sú záhradkári čo majú podiely aj na prístupovej ceste normálnej od mesta (práve tam som si odkúpila pozemok aj s tým podielom na spoločnej ceste a z toho pozemku si plánujem urobiť pristúp ku svojmu) za mojim pozemokom z druhej strany toho kopca sú ti záhradkári ktorý si skracovali cestu krížom cez môj pozemok priamo z mesta ale lesakov aby im povolili prístup neriešili aj keď oni chodili k svojim záhradám akoby zo zadnej strany …… neviem či som to napísala zrozumiteľne 😂 ale to je vlastne jedno

@anonym_8e098b takže iný prístup nemajú.
A lesaci mali právo na to dat tam závoru?
No nezávidím ti keď to budeš celé riešiť.

anonym_b43864
12. júl 2026

@anonym_autor tak sa porozprávaj s tým majiteľom tej cesty co sa po nej prechadza.

anonym_8e098b
12. júl 2026
@anonym_b43864

@anonym_8e098b takže iný prístup nemajú.
A lesaci mali právo na to dat tam závoru?
No nezávidím ti keď to budeš celé riešiť.

@anonym_b43864 majú, pretože lesaci tam nemajú čo mat rampu. Ale je jednoduchšie pre ľudí chodiť priamo
Z mesta cez súkromne ako požiadať lesakov o prístup alebo odstránenie závory ktorá je tam neoprávnene. Ja s tým na 99,9% problém mat nebudem.

moonlight1210
12. júl 2026
@anonym_8e098b

@anonym_8e098b len ma to zaujimalo v priapde, zeby niektory zahradkar (alebo viaceri) ziadali pravo pristupovej cesty (zriadit bremeno vecne).
Ale ak je ta ina moznost prostupu, tak by najskor neuspeli.

anonym_56d5a1
12. júl 2026

@anonym_autor nešla by som do toho. Pozemok bez prístupovej cesty je hlúposť. Majiteľ nech vybaví, je časom, ale k predaju.. Mám skúsenosť z okolia. Syn postavil v maminej záhrade dom , prístup mal cez strýkov vedlajší pozemok. So strýkom sa nepohodli, strýko dal veľkú železnu bránu, svoj pozemok zamkol a vybavená kapusta... majiteľ domu chodí cez mamin pozemok. So sestru sa za to hadajú.. Odsťahoval sa z toho domu, nežije v ňom.

anonym_d59e3b
13. júl 2026

Stavebné povolenie by ste nemali dostať, pokiaľ tam nebude vecné bremeno s právom prechodu. A nedostanete ani hypotéku pravdepodobne. My sme to riešili z opačnej strany. Keby to bolo také jednoduché ako ti predávajúci tvrdí, tak by to mal už dávno vybavené a navýšil by tým cenu pozemku. Určite by som do toho neisla. Ak ťa to veľmi láka, skontaktuj majiteľa uvedeného pozemku a budeš vedieť ako to je.

Strana
z2