icon

Nákup nehnuteľnosti a hypotéka s doživotným právom

michaelavikinka
Dnes o 11:27

Dobrý deň prajem je tu niekto kto by mi vedel poradiť. Chcem kúpiť byt od mojej neter. Moja mama ma tam doživotne právo. Ja jej ho nechcem dat zrušiť skôr ako budem mat schválenú hypoteku. Zmluva bude postavená tak ze doživotne právo sa zrusi schválením peňazí. Poraďte mi prosím. Dakujem

Strana
z2
anonym_0b26bc
Dnes o 13:16

1, Banka neschvali hypoteku, kym na LV bude VB, ani sa tym nebudu zaoberat. 2, V praxi nie je mozne "zmluvu postavit tak, ze dozivotne pravo sa zrusi schvalenim penazi." To je cisty nezmysel.

natalka13
Dnes o 13:16
@michaelavikinka

@melanta Znalec vypracuje posudok: Príde do bytu v nafotí ho a určí jeho hodnotu. ​Návšteva banky: Bankárovi odovzdáte znalecký posudok a nepodpísaný návrh kupnej zmluvy a zrusenie bremena. Banka úver schváli: Právnici v banke skontrolujú zmluvu. Uvidia, že zánik mamičkinho bremena je ošetrený podmienkou Banka vám úver schváli a povie: „Peniaze vám pošleme, ale až vtedy, keď nám dokážete, že ste tie bremená odniesli vymazať na kataster.“

@michaelavikinka ved ked je to tak, tak to urob.co chces poradit?

michaelavikinka
autor
Dnes o 13:39
@melanta

@michaelavikinka kto ti povedal, že to banky bežne robia? Nerobia. Ak je na nehnuteľnosti takéto bremeno, nezaujíma ich, čo je v kúpnej zmluve, rovno zamietnu.

@anonym_f171e9
@melanta a ked niekto kupuje byt uz z hypotekou ktoru ma predošli majiteľ?

michaelavikinka
autor
Dnes o 13:41
@zojazoja

A ako vieš ze dostaneš hypoteku?

@zojazoja to snáď nebudem vysvetľovať tu. Viem

michaelavikinka
autor
Dnes o 13:45
@anonym_29f925

Radšej to vyrieš v banke, lebo tu iba múdrujú

@anonym_29f925 asi tak . Uz som to vyriesila😉

anonym_f171e9
Dnes o 14:01
@michaelavikinka

@anonym_f171e9

@michaelavikinka Moje oci😵‍💫

amonet
Dnes o 14:30
@michaelavikinka

@anonym_f171e9

@michaelavikinka to je iny druh bremena, ktory je akceptovany a v podmienkach vyplateny a nahradeny. miešaš dve rozdielne veci

michaelavikinka
autor
Dnes o 14:38
@amonet

@michaelavikinka to je iny druh bremena, ktory je akceptovany a v podmienkach vyplateny a nahradeny. miešaš dve rozdielne veci

@amonet Máš pravdu, , poplietla som to sorry – Viem, že banka by byt s doživotným právom mami nikdy nevzala ako zábezpeku a úver naň nedala.
​Pointa je v tom, že ja nechcem, aby banka schválila úver s tým, že tam to bremeno ostane.
​Riešim to tak, že do banky na schválenie nenesiem len čisté LV, ale rovno kúpnu zmluvu spojenú so zrušením vecného bremena, kde mama vystupuje ako tretia strana a podpisom súhlasí so zánikom svojho práva pod podmienkou prepisu bytu. Banka teda neschvaľuje byt s bremenom, ale schvaľuje zmluvu, ktorá to bremeno ruší.

anonym_dabebb
Dnes o 14:55
@michaelavikinka

@amonet Máš pravdu, , poplietla som to sorry – Viem, že banka by byt s doživotným právom mami nikdy nevzala ako zábezpeku a úver naň nedala.
​Pointa je v tom, že ja nechcem, aby banka schválila úver s tým, že tam to bremeno ostane.
​Riešim to tak, že do banky na schválenie nenesiem len čisté LV, ale rovno kúpnu zmluvu spojenú so zrušením vecného bremena, kde mama vystupuje ako tretia strana a podpisom súhlasí so zánikom svojho práva pod podmienkou prepisu bytu. Banka teda neschvaľuje byt s bremenom, ale schvaľuje zmluvu, ktorá to bremeno ruší.

@michaelavikinka ono sa to bude dať, ale peniaze banka uvoľní až keď to bremeno tam nebude

kocuris
Dnes o 15:11

Zbytočne špekulujete. V takomto prípade by som postupoval tak, že by som si dal vypracovať predbežný skóring, či vôbec sa dá úver poskytnúť, určili by sa podmienky čerpania, existuje aj tzv. úverový prísľub, to je potvrdení banky, že poskytne hypo, ak sú splnené podmienky. Ak prejde z hľadiska schopnosti splácania, urobiť výmaz VB na katastri, keď bude LV čisté, požiadať o hypo. Podmienky banky musia byť splnené, buď ZP, niekedy stačia aj foto nehnuteľnosti a ZP netreba. Schvaľovateľovi sa posunú už hotové dokumenty: žiadosť, ZP, resp. foto, KPZ, čisté LV.

kocuris
Dnes o 15:20
@michaelavikinka

@michaelavikinka "​Pointa je v tom, že ja nechcem, aby banka schválila úver s tým, že tam to bremeno ostane." Neboj, toto sa určite NESTANE.

kocuris
Dnes o 15:36

Toť dva týždne naspäť sme brali hypo na rekonštrukciu bytu. Manželína dlžník, ja spoludlžník záložca. Byt je na mňa, mimo BSM. Bez ťarchy. Skóring vyšiel, podmienky boli: fotky bytu (bez ZP), stanovená bola bankou všeobecná hodnota nehnuteľnosti, suma úveru podliezla (asi 40%), vinkulacia poistnej zmluvy. Čerpanie bolo po podaní na kataster "na plombu". Účel netreba preukazovať. Celé sme to sklepali za 7 dní.

michaelavikinka
autor
Dnes o 17:55
@anonym_dabebb

@michaelavikinka ono sa to bude dať, ale peniaze banka uvoľní až keď to bremeno tam nebude

@anonym_dabebb v banke mi povedali ze musí byt urobená dobre postavená kúpnou predajňa zmluva zo zrušením vecného bremena. Takúto zmluvu banka akceptuje a dá zmluvu s tým ze ked sa odnesie uz zmluva z banky a moja kupnopredajna zmluva na kataster to overí pečiatkou. To potom sa odnesie naspäť do banky a banka uvoľní peniaze.

anonym_7f877e
Dnes o 18:06
@michaelavikinka

@anonym_dabebb v banke mi povedali ze musí byt urobená dobre postavená kúpnou predajňa zmluva zo zrušením vecného bremena. Takúto zmluvu banka akceptuje a dá zmluvu s tým ze ked sa odnesie uz zmluva z banky a moja kupnopredajna zmluva na kataster to overí pečiatkou. To potom sa odnesie naspäť do banky a banka uvoľní peniaze.

@michaelavikinka Tým chceš povedať, že banka zriadi záložné právo na nehnuteľnosť s ťarchou? To je novinka, o ktorej som ešte nepočula.

michaelavikinka
autor
Dnes o 18:20
@anonym_7f877e

@michaelavikinka Tým chceš povedať, že banka zriadi záložné právo na nehnuteľnosť s ťarchou? To je novinka, o ktorej som ešte nepočula.

@anonym_7f877e nie ťarcha sa najprv da preč a potom do banka záložné právo len to ze nemusím čakať kým sa vymaže ta ťarcha ale stačí to len podať na vymazanie

anonym_dabebb
Dnes o 18:46
@michaelavikinka

@michaelavikinka banka uvoľňuje peniaze až keď je na katastri plomba

michaelavikinka
autor
Dnes o 18:53
@anonym_dabebb

@michaelavikinka banka uvoľňuje peniaze až keď je na katastri plomba

@anonym_dabebb ano vysvetľovali to mužovi jednoducho sa to nejako robi s kupnopredajnou zmluvou ktoru urobi právnik.

kocuris
Dnes o 19:25
@michaelavikinka

@anonym_dabebb ano vysvetľovali to mužovi jednoducho sa to nejako robi s kupnopredajnou zmluvou ktoru urobi právnik.

@michaelavikinka stále nechápem, prečo je problém urobiť najskôr výmaz a potom čistú KPZku. Prečo to silou mocou chceš mať na KPZ ten výmaz? Prečo 2 v 1? Kataster predsa robí vklady v poradí akom prišli. Na 1 LV môžeš mať súčasne viac plomb... Nerozumiem, prečo to chceš mať takto. Komplikuje si to zbytočne. Banka nebude riskovať vklad KPZ s podmienkou, lebo sa môže stať, že KPZke nemusí byť vklad napokon povolený. Práve z dôvodu VB....

michaelavikinka
autor
Dnes o 19:35
@kocuris

@michaelavikinka stále nechápem, prečo je problém urobiť najskôr výmaz a potom čistú KPZku. Prečo to silou mocou chceš mať na KPZ ten výmaz? Prečo 2 v 1? Kataster predsa robí vklady v poradí akom prišli. Na 1 LV môžeš mať súčasne viac plomb... Nerozumiem, prečo to chceš mať takto. Komplikuje si to zbytočne. Banka nebude riskovať vklad KPZ s podmienkou, lebo sa môže stať, že KPZke nemusí byť vklad napokon povolený. Práve z dôvodu VB....

@kocuris pretože neverím majiteľke bytu ze ak to urobím skôr tak potom moju mamu odtiaľ moze vyhodiť alebo ten lepší prípad ze jej napise znovu to dozivotne právo. A dalsia vec je banka overila priateľa uz aj cez sociálnu poisťovňu a je aj ich klient aj mu vyšla väčšia suma ako stoji byt. Len ja to proste tak ze mama sa vymaže skôr ako bude uver schválený nemôžem urobiť.

kocuris
Dnes o 19:40
@michaelavikinka

@kocuris pretože neverím majiteľke bytu ze ak to urobím skôr tak potom moju mamu odtiaľ moze vyhodiť alebo ten lepší prípad ze jej napise znovu to dozivotne právo. A dalsia vec je banka overila priateľa uz aj cez sociálnu poisťovňu a je aj ich klient aj mu vyšla väčšia suma ako stoji byt. Len ja to proste tak ze mama sa vymaže skôr ako bude uver schválený nemôžem urobiť.

@michaelavikinka tak teraz už vôbec nerozumiem, ved píšeš, že majiteľkou bytu je tvoja neter? Neteri neveríš? Tam myslím bude iný problém... Veď ty keď kupuješ, môžeš tam mamu nechať bývať a neter už podpisom zmluvy nemá na toto dosah... Nie je za týmto niečo, o čom tu nechceš hovoriť? Je to celé potom nejaké divné... Aspoň mne to tak pripadá... Fakt nerozumiem.

michaelavikinka
autor
Dnes o 19:47

@kocuris nie len nemáme dobre vzťahy s neterou. A ja nechcem ohroziť tím mamu ze neter jej zrusi dozivotne pravo a nam náhodou nevyjde hypoteka tak ju moze odtiaľ vyhodiť. A ja ked kupim byt tak samozrejme moja mama v tom byte ostáva naďalej len sa zmení majiteľ.

kocuris
Dnes o 20:49
@michaelavikinka

@kocuris nie len nemáme dobre vzťahy s neterou. A ja nechcem ohroziť tím mamu ze neter jej zrusi dozivotne pravo a nam náhodou nevyjde hypoteka tak ju moze odtiaľ vyhodiť. A ja ked kupim byt tak samozrejme moja mama v tom byte ostáva naďalej len sa zmení majiteľ.

@michaelavikinka veď s neterou podpíšeš KPZ a ona dostane peniaze za byt z tvojej hypotéky. Už ju vôbec nemusí trápiť, či a kde tvoja mama ostane... alebo čo s ňou bude...

Strana
z2