icon

Je slobodná matka terčom pre vydieranie?

18. nov 2024

Stretli ste sa s tým, že akonáhle ľudia a okolie zistili, že ste na dieťa sama, začali si na vás a na dieťa dovoľovať a nepriamo vydierať?

unicornlady
19. nov 2024

Toto ani nie je iba o slobodných matkách, ale stretla som sa s tým, že k žene si dovoľujú viac, ale paradoxne sa mi to stalo na úradoch, že tie tety staršie boli dosť protivné. Pochybujem, že k chlapovi by si to dovolili.

earlgrey
19. nov 2024

@unicornlady Ku mne keď je niekto drzý, na úradoch, tak upozorním...dokonca som upozornila aj sudkyňu na súde...áno, dovolila som si to, keďže bola nepríjemná...a potom zrazu zmenila tón a už bola milá...ja som vo všeobecnosti veľmi milý človek ale nenechám si skákať po hlave...

aurora33
19. nov 2024

Syn má spolužiaka a jeho mamina je slobodná matka. Je to jedna úžasná, sebavedomá žena, je veľmi šikovná a doslova z nej žiari spokojnosť. Pracuje, chodí so synom na výlety, každý kto môže jej pomôže ale nie tak okato, že ty si slobodná matka, ale skôr štýlom, že či sa nejdú chalani spolu pohrať.

unicornlady
19. nov 2024

@earlgrey Ja sa asertivite ešte len učím. Nemala som to kde "odkukať". Najmä, keď som bola naučená, že treba byť ticho a trpieť.

earlgrey
19. nov 2024

@unicornlady chápem...u nás to bolo rovnaké...ale život ma naučil..

simca06022011
19. nov 2024

nie nestretla, ani nevidela, ani nevidim preco by som to mala niekde riesit, alebo nikto to riesit.

autor
19. nov 2024

@simca06022011 tiež som si to myslela.

tarvika
19. nov 2024

nepohybujem sa asi v takychto kruhoch asi, aby som toto nejako pocitovala, ale je vela grobianov, ktori sa potrebuju na slabsich odbavovat. Je pravda, ze casto sa stavalo, ze ma niekam nevolali, kedze isli rodiny s detmi (v zmysle pary zena + muz + deti) a ja by som tam asi nezapadla. Moja babka kedysi mala take reci, ked sa dozvedela ze budeme s dcerou samy, ale hned som ju stopla.

unicornlady
19. nov 2024

@earlgrey Ja som prečítala aj knihy o asertivite, ako nastaviť hranice, ale dosť často sú tie veci nepoužiteľné. Lebo väčšina vychádza z toho "keď robíš toto, ja cítim toto", ale to sa dá použiť len pri ľuďoch, s ktorými máme blízky vzťah, a ktorým záleží na tom, čo cítime.

Preto som rada, že tento rok vyšlo aj niečo praktické. Táto kniha od nemeckého autora (Martin Wehrle).
A troška iná kniha, zo psychologického hľadiska je dobrá aj táto "Na jednej vlne".

earlgrey
19. nov 2024

@unicornlady Ďakujem za tip! Rada si tie knihy prečítam. A áno, súhlasím s tým, čo si napísala ale v realite (aspoň u mňa) to funguje perfektne. K drzým ľuďom, treba pristupovať drzo, ja som zo začiatku bola milá aj na drzých a potom ma to štvalo, teraz? si drzý, budem aj ja a musím uznať, že to zaberá, pretože ľudia si dovolia len toľko, koľko im dovolíš ty. Takto som mala s jednou predávačkou v KE skúsenosti. Ja milá, ona drzá. Tak som začala byť drzá a ona zrazu bola milá. Ďalší krát keď som bola v tom istom obchode, ja milá, ona zase drzá, tak som jej povedala, či si chce zopakovať výmenu názorov opäť, pozrela na mňa, bola zase milá. Ale takto to je s ňou za každým, takže možno si to ani neuvedomuje, je taká ku každému, pokiaľ jej to niekto priamo nepovie, že by sa mohla krotiť.

simona20201309
19. nov 2024

@earlgrey ja som sa toto učila dlhé roky ale pochopila som ze inak to nejde. Presne tak, netreba sa báť ohradiť. Nie som 15r decko aby si na mne niekto cudzí zakomplexovany dvíhal ego. Ani na 15r dieťa by si nikto nemal dovolovať! Ak niekto na mňa vyskočí, zareagujem 2x hlasnejšie a agresívnejšie. Okamžite sa ta druha strana spamätá! Automaticky. Mam to odskúšané a som sama na seba hrdá že som sa to naučila aj keď mi to trvalo. Dlho som nevedela reagovať a ostala som zaskočená keď som sa dostala do podobnej situácie.
Takže sudkyna nesudkyna.... klobúk dolu. 😉

earlgrey
19. nov 2024

@simona20201309 Viem, o čom hovoríš, prežívala som to dosť dlho, pokiaľ som si nepovedala, že stačilo. Ja mám rešpekt a úctu voči ľuďom, ktorí ju majú voči mne. Ináč sa ani nedá fungovať v tomto svete.

autor
19. nov 2024

@unicornlady ďakujem, pozriem si ich.

unicornlady
19. nov 2024

@earlgrey
Tá prvá kniha od nemeckého kouča je viac praktická, sú tam rôzne formy manipulácie, ktoré na nás iní skúšajú, rôzne taktiky, ako reagovať atd..
Tá psychologická kniha, tam sú rozoberané 4 komunikačné typy, s tým, aby človek bol schopný používať každý z nich, tiež sú tam príklady.

earlgrey
19. nov 2024

@unicornlady Super. Isto si ich kúpim, ako vidím, je tam dosť príkladov z realného života, s ktorými som sa aj sama často stretla.

unicornlady
19. nov 2024

@earlgrey Ja som najprv pokúpila kopec kníh, ktoré mi moc toho nedali, ale mali dobré hodnotenie na internete alebo boli tu odporúčané. Teraz radšej pozerám, či je tam ukážka z tej knihy, nech viem, či to nie sú len teoretické kecy, ktoré mi nič nedajú.

napr. kniha od Julie Smith- "Prečo mi to nikto nepovedal", mala (aspoň zo začiatku) veľmi vysoké hodnotenie, aj na zahraničných stránkach, a ja som to začala čítať a prišlo mi to strašne o ničom, nič do hĺbky. Akoby to hocijaký laik písal.

nenne27
19. nov 2024

@stanulienkat jasne ze zvladol stat.aj ja, hoci som bola vo vysokom stadiu tehotenstva.som sportovkyna, mam kondicku aj teraz po 40.ale ide o princip, to nechapes?stojis s bruchom a malym deckom a hadze ta zo strany na stranu a ziadneho de.ila nenapadne vstat.a mimochodom, bolo to pred 20rokmi a ak si vtedy zila tak si pamatas ikarusy harmoniky?uz ta vidim ako si tam s brusiskom a 4 r deckom "stojis"

stanulienkat
19. nov 2024

@nenne27 Áno už som sa v príspevku vyšsie ospravedlnila, lebo som si nevšimla, že si písala o tom, že si bola vtedy aj tehotná. Na druhej strane som dosť asertívna na to, aby som požiadala o sedadlo. To nie je hanba.

letfenixa
19. nov 2024

@stanulienkat mne príde tiež normálne otvoriť ústa, keď niečo potrebujem.

nenne27
19. nov 2024

@letfenixa typicke.ja som ta sprosta.nie tych 45 chlapov co smrdia borovickou a nechaju tehotnu zenu stat s malym deckom.hovorila som o pristupe ludi a nie co som nasledne robila ja.tak klud damy

lady18
22. nov 2024

Som slobodná matka a nestretla som sa s tým

e640
22. nov 2024

ahoj ja som sa s tým takisto stretla

lion777
22. nov 2024

Áno, najpresnejšie to popísala lauritka
@laurita285 . Je to veľmi presne vystihnuté v jej prispevkoch, ako sa spoločnosť správa k takýmto ženám, ale aj k ženám všeobecne. Ale stretla som sa aj s ľuďmi, ktorý nám pomohli, nielen takých, ktorý sa chceli vyvrsiť. Tie knihy, čo ste sem dali, super. V rodine sú tiež dosť pokrútené spôsoby, to sa tiahne generáciami.
Škola, úrady , ako kto a kde sedí. Ak by som stála tehotná v buse, vždy som požiadala o uvoľnenie miesta. Niektorí mali aj reči, ale čo už. Ešte je čo doťahovať, sú to akési stare programy a preto to majú ženy ťažšie. Chcelo by to odstrániť.

ysseba
22. nov 2024

Ja poznám len jednu slobodnú matku a to bol práveže opak. Ona to, že je sama, priam až využívala. Príklad - išla si pýtať zvýšenie platu. Jej argument, že viete, lebo som samoživiteľka. Ale to, že má priateľa, ktorého si k sebe nasťahovala a ten jej prispieval na byt (hypotéku mala tým zaplatenú) aj stravu a skrátka, že fungovali ako v manželstve, to už nepovedala. A druhá vec, že my kolegyne sme vedeli ako pracuje, ako to fľáka (netajila sa tým), že skôr by si zaslúžila výplatu znížiť a nie zvýšiť 😀 Alebo.... vybavila si home office vysoko nad rámec toho, čo majú ostatný. Jej argument opäť, lebo som samoživiteľka. Pravda však bola taká, že si rozbiehala svoj biznis a počas týchto dní si riešila ten. Alebo chodila na nechty, ku kaderníčke, do fitka. Ale nič netrvá večne a šéfovi to začalo dochádzať...

autor
22. nov 2024

@ysseba šéfovi už začalo dochádzať, alebo šéfovi si šéfovi neprestala donášať svoje závistlivé kydy? Ešte aj koho si nasťahovala k sebe a ako jej prispieval finančne vieš a si dovolíš pchať do toho nos. Také kolegyne ako si ty, sú tá trest. Typická “dobrá Slovenská duša” o ktorej je presne táto téma.

abbey1
22. nov 2024

@lion777 Ako sa spoločnosť správa k ženám všeobecne?

ysseba
22. nov 2024

Moja zlatá a ty čo si sa tak rozohnila? 😀 To, že niektoré slobodné mamičky nie sú chudinkami a že aj takúto situáciu vedia obrátiť vo svoj prospech je skrátka fakt. A môžeš sa aj na hlavu postaviť. A áno... Náš šéf nie je včerajší a keď vidí, že niekto, kto má o polovicu viac home officov za mesiac ako iní a aj spraví za mesiac o polovicu menej, tak mu asi dôjde, že čo v tom asi bude. My sedíme v kancelárií viacerí a neviem ako ty s kolegami, ale my sa normálne bavíme aj o bežných veciach a nebolo žiadne štátne tajomstvo, že táto kolegyňa má priateľa, že spolu bývajú a ani to, koľko jej platí. Takže neviem čo sa tu rozčuľuješ a kydáš na mňa keď o tom h.vno vieš - typická Slovenská duša. Alebo som Ti stúpila na otlak a preto ťa to tak rozčúlilo? 🙈

autor
22. nov 2024

@ysseba a teba je čo do toho či tvoja kolegyňa má/mala priateľa? Priateľ jej isto nefinancoval dieťa a jeho potreby a tiež mať priateľa nie je žiadna záruka, lebo priateľ jeden deň je, zajtra nemusí. V práci ťa nemá čo zaujímať cudzie zázemie a nemáš čo strkať nos do cudzieho súkromia. Ja byť tvoja zamestnávateľka, tak letíš prvá, lebo si typická intrigárka, ktorá strká nos kolegom do súkromia.

minenkak
22. nov 2024

Ty ideš,ja si myslím,že slobodné matky zas majú moc privilégií a rodičia celkovo

autor
22. nov 2024

@minenkak čo som si všimla, ty celkovo reaguješ veľmi antirodinne. Úrčite sa staráš rodičom o deti a tak môžu ťahať aj po škôlke, či škole a tiež cez víkendy.