Je bezpečné piť alkohol počas možného tehotenstva?
Dobrý deň,
Chcela by som vedieť, či sa môže piť alkohol (nie nejaké veľké množstvo), keď ešte neviem, či môžem byť tehotná.
Ide o to, že plodné dni som mala 1.4.-3.4. podľa ovulačných testov a začali sme sa snažiť o bábätko.
14.4. ideme na oslavu, na ktorej by som si zrejme dala nejaký alkohol.
16.4. by som mala (podľa aplikácie) dostať menštruáciu, ktorú mávam relatívne presnú (+-3 dni).
Ak by som si aj urobila test toho 14.4., je možné, že by ešte nebolo nič vidno, ale napr. 15.4. alebo 16. 4 už by bol pozitívny.
Aj pri prvom dieťati som si robila test v deň kedy som mala dostať menštruáciu a už bol pozitívny.
Vopred ďakujem za odpoveď.
@hr15 takto... ziadne mnozstvo alkoholu v tehotenstve nie je bezpecne, ani odporucane... ak teda nevyhnutne potrebujes pit v case kedy ocakavas pozitivny test... tak nie, vplyv na vyvin dietata ako takeho to nema, nakolko do 10-12 tyzdna nie je plne napojene na obeh matky...ja som vikend predtym ako som zistila , ze som tehu vypila vodky viac ako dost , bola som na tetovani obocia... lenze to som nemohla tusit, ze otehotniem prirodzene... ak by som to vedela, urcite by som to vynechala... ked som bola po vklade IVF zial nesla som do SKotska na svadbu letecky, pretoze som sa bala, ze proces ohrozim... tehotna som nakoniec zial nebola
taka hlupa otazka... rob si co chces. Ked si potrebujes dat trosku alkoholu a nevvvydrzis alebo nevies odoilat tlaku okolia, tak si daj, s kludom a cistym svedomim. Dietatu tym mozno neublis a mozno ano. Naco sa pytas na modrom konikovi??? To potrebujes od nas odsuhlasit, ze si mozes dat za poharik???
Asi vies, ze alkohol nie je vhodny ani len bez tehotenstva, nieto este v moznom alebo potvrdenom tehotenstve. Zufale.
Však si nedaj. Hádam nie si alkoholička a prežijes bez alkoholu
@hr15 ak je tu moznost, ze si tehu a vies to, preco by si pila? Ved si dones nealko sampus. Akoze vazne sa oslavovať aj bez alkoholu.
Ale ak potrebujes fyziologicke vysvetlenie, tak kym nastane uhniezdenie a vajicko nie je oplodnene, embryo de facto nie je spojene s telom, cize sa mozes ozierat kolko chces. aj 14.4 a aj potom a aj ked porodis. Nebudes prva ani posledna. Zufalky si davaju aj konacik ked su tehotne, aby lepsie spinkali.
Môžeš nič sa nestane.
Lebo bez alkoholu to proste nejde,že? Nikdy nepochopím takýto prístup
Jezis, pisete, jak keby bola alkoholicka, co ma potrebu byt naliata nonstop v liehu 🙄
Normalne si daj na oslave pohar vina. Ved este ani nevies, ci z toho nieco bude.
tiez tomu nerozumiem. ak mas taky problem odolat alkoholu, tak tam nechod vobec. to chces potom cely cas trpnut, ci sa mu nahodou nieco nestalo alebo nebodaj, ak mu nieco bude, rozmyslat, ci si to vtedy nesposobila? akoze najvacsie riziko v tomto skorom stadiu je potrat, ak ti to za to stoji a mas este kopu casu...
@diewcatqoo lebo zeny, ktore maju zdravy rozum a vsetky kolieska pokope sa toto ani nespytaju, preto si zasluzi byt v kategorii alkoholicka, ocividne je to problem nedat si 14.4 trosku vinka.
A ked sa bude snazit rok, dva, tak si nemoze ani pohar vina dat? Akoze fakt prehanate niektore uz.
Jasne, ze si daj, ten pohar naozaj nic nespravi.
Ja som uz bola jedny Vianoce tehotna, ale nevedela som o tom, lebo som si robila test kvoli ATB, co som brala predtym, bol negativny, neriesila som, na Vianoce som ocakavala MS, ale mne meskava stale, mam nepravidelne, isli sme k nasim, neriesila som, normalne sme si dali pripitok na navsteve a vecer este nieco so sestrou a svagrom. A na Silvestra sme s muzom vypili flasu medoviny a 3.1. mi to nedalo, leb meskalo uz dost dlho, a kolajnice ako hrom. Odvtedy som si nedala uz ani kvapku, ale naozaj, toto sa stava celkom bezne, ze zena nevie, ze je tehotna a fajci, da si nieco. Dakedy ani take citlive testy neboli, ze sa o tehotenstve dozvedeli az od lekara a ovela neskor ako dnes. No a dcera je tu, ziva a zdrava, uz ma 9,5 roka, je sikovna, mudra.
Akoze jasne, ze neodporucam nejak extra pit, ale na oslave si pripitok dat, deci vina, ked este vlastne ani nevies, ci si tehotna alebo nie, mi nepride nic strasne.
V takom Francuzsku ci Taliansku by asi bolo vsetci degenerovani, tam sa bezne k obedu pije vino, slabsie, ale predsa. Toto si ja neviem predstavit, ale maju taky zvyk...a ziju.
@nevenka podla mna dve rozdielne situacie - dat si a nevediet/ neocakavat tehotenstvo a ocakavat/byt tehotna a riesit alkohol. Jasne, ze sa nic nestane, ale to alkohol v moznom tehotenstve neospravedlnuje. A to, ze si prisla o odpustenie na modrykonik je ubohe.
Minule tu jedna pisala, ako je na materskej a da si za poharik slivocky a jej najvacsi problem bol, ze sa nevie potom zbavit alkoholoveho dychu...a stale sa nasli zeny co jej radili dat si listerin namiesto vvyhladania odbornej pomoci ... nechutne ako sa to na slovensku toleruje.
A ano, vo Francusku alebo UK si daju pohar vina ku obedu, ale nie kazdy den a nie flasu, jednu dve. Viem o com hovorim 😉
@diewcatqoo nestacim sa cudovat
@tanicka907 ani ona nechce pit kazdy den, a ani stiahnut flasu na tej oslave, preboha...citas, na co konkretne sa pytala?
@autorka ja som uz mala na 11 dpo pozitivny test, tak mozno uz budes mat pozitivny a nemusis riesit.
@nevenka samozrejme a aj som vyssie reagovala, ze zena so zdravym rozumom takuto otazku ani len nepolozi, preto je v kategorii "alkoholicka", aj keby malo ist o deci vina na cely vecer, aby jej rodina dala pokoj a nemala hlupe otazky. Ja sa nebudem tvarit, ze konzumacia alkoholu v pripade mozneho tehotenstva je v pohode aj ked to de facto nema ziadny vplyv na plod, pretoze nie je.
Je smutne,kolko je smutnych a frustrovanych zien,ktore sa potrebuju takto odbavovat na inych zenach..
Ked si das poharik vinka,urcite to nema ziadny vplyv na dieta v takto skorom stadiu a uz vobec nie je z toho potrat🤦🏻♀️
Vďaka za reakcie.
1. Ok,možno to nebola najlepšie položená otázka. Myslela som ozaj možno prípitok alebo tak. Chcem aby bolo jasné,že nie som žiadna alkoholicka, dám si pohár vína niekdy raz za 2-3 týždne, niekedy raz za týždeň - myslím,že je to dosť sporadické. Hlavne po tehotenstve a vyse ročnom kojeni. Takže áno viem nepiť aj skoro 2 roky a som s tým úplne ok.
2. Tiež som názoru,že v tehotenstve by sa nemalo piť,fajčiť ani veľa ďalších vecí. Nerobila som to ani pri 1. Tehotenstve a nebudem to robit ani pri žiadnom inom,keď o ňom budem vedieť.
3. Chcela som len asi vedieť,či keby si náhodou dám pripitok alebo proste 1 pohár, s tým že predtým si spravím test a bude negatívny, a o 2 3 4 dní alebo týždeň by bol pozitívny, či môžem byť ok. Skôr som myslím si že opatrná ako že som nejaká alkoholicka ako to možno pre niektorým vyznelo.
4. Skúsme si do otázky dať namiesto alkoholu tatarák alebo sushi,ktoré sa v tehotenstve tie nesmie/nemalo by sa.
5. Je možné,že tehotná ani nebudem,len je zaujímavé že vlastne tie 2 3 týždne keď žena nevie tak teoreticky by nemala robit aj veľa iných veci,nie? A toto riešiť každý mesiac..
Ja som pila pri oboch tehotenstvach, az pokym som nezistila, ze som tehotna....pri 2 tehotenstve, to bolo necakane, lebo sme sa vobec nesnazili - pred dovolenkou do Dominikanskej rep. som otehotnela, 2 tyzdne sme tam boli, kazdy den som mala nejaky drink a az ked sme prisli domov, tak som zistila ze som tehotna...obe deti su zdrave, ziaden alkohol im neublizil
@hr15 Si si odpovedala sama 🙂
Ak si myslis ze mozes byt tehotna, tak nepi, nejedz tatarak a podobne. Naco?
Ale ak ti to pomoze: na uplnom zaciatku je to uplne jedno, ci si ten drink das alebo nie.
Nechapem co sa hned do nekbpustate. Vsak nevie naisto ze je tehotna.
Budem stručná. Opíjať sa nie. Pár deci s rozumom asi raz za čas nezaškodí ale ak vieš isto, že si tehotná, tak so daj pauzu 🐥
má to veľmi jednoduché odborné vysvetlenie, skús pozrieť, čo na to hovoria vedci. ak by si bola tehotná, vplyv je takýto: https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticle...

@hr15 neviem a to uz ked 9 mesiacov budes musiet vydrzat tak nevydrzis jeden den naviac pre dobry pocit? Ja som tiez na oslave si dala alkohol predtym nez som zistila ze som tehotna ale to mi este ani nemeskala ms a netusila som o tom