icon

Ako riešiť nezáujem o krúžky u 11-ročných?

29. sep 2024

Ahojte, dcéra (11r.) chodí piaty rok na klavír... Celé leto mi pílila uši, že tam chodiť nechce, hocikedy som ju našla uslzenú a keď som sa jej opýtala čo sa stalo povedala, že myslí na klavír ako tam zasa bude musieť chodiť. Ona je veľmi šikovná aj učiteľ ju chváli, že má talent, rýchlo sa vie naučiť, ale vidím, že ju to nebaví ako na začiatku. Aj dnes som jej povedala nech niečo potrénuje a teda trénovala a slzy padali a padali. Mne je ľúto hodiť 5 rokov za hlavu. Ona by bola najradšej celé dni na mobile ako jej spolužiačky. Poraďte čo robiť, bojím sa, že jej spôsobim depresie.

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2024

Este take prirovnanie-dospely clovek chodi do prace, dieta do skoly-tam si velmi vyberat nemozeme, su to v podstate povinnosti. Kruzky su na travenie volneho casu. Chcela by som vidiet dospeleho, ktoremu by niekto zacal linkovat travenie volneho casu. Napr. by chcel chodit behat a niekto by mu povedal, ze nepojdes behat, musis chodit na klavir.
Takze neporovnavajte povinnosti so zaujmovou cinnostou.

name_354
29. sep 2024

Nech skusi nieco ine tanec box alebo ine kruzky nenúťte ju do klavíra

kp7333
29. sep 2024

@colsami to vazne chces zaujmove kruzky porovnavat so skolou ci nebodaj frajerom? hra na hudobny nastroj predsa nie je zivotne dolezity skill. 5 rokov chodila, uz nechce. ok, nech si vyberie nieco ine, comu sa povenuje aspon 2 roky. hlavne aby ju to bavilo a naplnalo.

missviolet
29. sep 2024

Ako dospela fakt lutujem, ze ma nutili chodit cele detstvo na kruzky, kazdy den som prichadzala domov o 6, ba az 7 a este ma cakali ulohy a ucenie. Fakt nanic, urobilo to zo mna streserku. Jedine za jazykovku som vdacna. Podla mna cesra he, aby si dieta SAMO vybralo jeden, max dva kruzky... hoc aj by menilo nazor jazdy rok ci dva

slavomira236
29. sep 2024

Moja ma v skole pinpong..chodi do sportovej triedy je druhacka. Nejak ju to nebavi ale musi chcela a maju to normalne znamkovane ako predmet. Ako predskolacka chcela ludove tance po pol roku sa mnohe deti odhlasili chodili s placom lebo cely rok robilu to iste. Moja rok dokoncila potom uz nesla. Chodi aj na vytvarku od predskolacky teda teraz treti rok kreslenie ju bavi a v skolke vsetky ucitelky hovorili ze ma talent..len sme menili zusku teraz zo sukromnej na statnu,lebo v sukromnej stale odpadavali hodiny ale platit trebalo..minuly rok zacala s plaveckym aby sa naucila plavat. Tiez niekedy plakala rano ze sa jej nechce plavanie bolo rano sobotu nedelu.ale ked bola tam tak uz bola ok. Teraz mala chodit znova no idu nam rekonatruovat plavaren co ma trvat rok takze je po plavani co ma mrzi..

bluka2
29. sep 2024

Ja mám kamaráta, ktorý je síce doktor, ale hra super na klavír a rad sa tým prezentuje 😀 a fakt je to veľmi pôsobivé, keď zahrá… hovoril, že ako teenager to nechcel robiť, ale rodičia po rovnako takto po pár rokoch tréningu povedali, že do 18tky to bude robiť a potom s tým môže seknúť. Teraz hovoril, aký je rad za prístup rodičov. Myslím, že si užíva tu pozornosť a vyvazila mu tie tréningy, keď sa mu nechcelo 😀

h2
29. sep 2024

😳 Tvoja dcéra hocikedy plače, keď si spomenie na klavír a keď ju proti jej vôli donútiš cvičiť, tak pritom plače?! Prepáč, ale to vážne takto týraš dieťa? Je ti ľúto hodiť 5 rokov za hlavu a vlastného dieťaťa ti ľúto nie je?!

althejka
29. sep 2024

Nevidim zmysel nutit deti chodit dalej tam,kde uz im to nesposobuje radost ,ale iba plac a stres.

zuzulka558
29. sep 2024

Ja som sa trápila 8 rokov na husliach lebo nadi chceli,, mojej to nerobím

kaktusik007
29. sep 2024

ja som rodic, ktory je prisny a ktory nedovoli dietatu seknut s kruzkom len tak... Mladsi sa rozhodol pokracovat vo vytvarnom odbore aj v druhom stupni a teraz vie, ze to musi proste dokoncit - avsak ak by mi tam chodil s odporom a plakaval by, zrusila by som to sama. Aj ked je to skola a beriem to ako jeho povinnost - akonahle by to sposobovalo az takyto stres, nestalo by to za to.
Mam velmi nadane dieta na hudbu - zial, jeho ucitelka velmi vazne ochorela a prestala ucit a moj otec, ktory ho tam vodieval, zomrel. Dopadlo to tak, ze syn chodil na klavir, avsak realne na tej hodine nebol - chodil poza skou, flakal sa... A to mal prosim OSEM rokov!!!!!! Jasne ze mi to bolo luto, jasne ze mi to vadilo... Nadane dieta a toto!!! Lenze - je to moje dieta. ktore milujem nadovsetko na svete  Takze zaver rozhovoru bol - dokoncis vytvarku, klavir ked chces - nechaj. Teraz ma 13, zvazuje ze v klaviri mozno bude pokracovat.... Ale to uz je na nom, netlacim, neriesim. To, ze mi osemrocne dieta chodilo poza skolu a klamalo ze v skole je a nebolo - mi staci ako ponaucenie do konca zivota.

cyberk
29. sep 2024

teraz si viacere vydychli, ze nastastie taku matku, ako si ty nemali... a ja tiez, hnus. Vdaka bohu za mojich rodicov, ktory ma podporovali vo vsetkom, co som chcela skusit.

name_354
29. sep 2024

Nenúťte ju.
To potom nema ziaden zmysel.
Preboha spamätajte sa sak to detsko dovediete takto rovno na psychiatriu lebo sa fyzicky aj psychicky zruti len kvôli tomu ze ju nutite?!!!!!!

sisaka
29. sep 2024

@simca06022011 Takže keď si nejaké 5-6 ročné dieťa povie, že chce hrať na klavíri (alebo ho rodičia nenapadne pošupnú tým smerom a tvária sa, že to bolo jeho rozhodnutie) a v 11 zisti, že ho to nebaví, tak smola, lebo už chodil 5-6 rokov a teraz musí až do 18, lebo keď si raz vybral, tak už nemôže zmeniť názor.
Aha, takže mňa keď bavilo v 20. rokoch vyšívať , tak teraz do smrti by som mala aspoň 3x do týždňa chytiť ihlu, lebo však ma to pred 30. rokmi bavilo a teraz už len špekulujem a stačí do mňa hučať a hneď ma bude to vyšívanie baviť ….Možno tak niekto funguje, možno nejaké deti potrebujú, aby na nich rodičia neustále tlačili, ale moje deti určite nie, čím väčší tlak, tým väčší odpor. Tak nebudú tanečnici, gymnasti, či virtuózy… toto tlačenie detí do výkonov, len aby si rodičia niečo dokázali fakt nechápem.

tululu
29. sep 2024

@colsami a mozno prave preto, ze je dieta od mala len do niecoho tlacene, tak potom na prahu dospelosti ani poriadne nevie, co ho bavi, v com je dobre a co ho definuje. a mozno prave preto, ze to nemalo sancu prirodzene spoznat potom na tom prahu dospelosti, ked uz ide do tuheho zacne panikarit a menit vsetko. mozno. a nie, neexistuje len moznost a, nutit dieta chodit roky na kruzok,ktory ho nebavi a moznost b, decko si zacne robit absolutne co chce a ked si zmysli,ze chce byt domskolak tak sa cela rodina posklada do kocky a dietatu naplni kazdu tuzbu a vystrelok. medzi tym je siroka skala moznosti.

selenka7
29. sep 2024

Ja uz som svoju skusenost pisala v podobnej diskusii. Chodila som na klavir 10 rokov, druhy stupen som nedokoncila, ked som mala 16, konecne som mala dost drzosti, aby som si presadila, ze tam chodit nebudem. Nebola to moja volba, mala som sluch a vedela som spievat, tak na mama prihlasila v prvej triede na klavir. Bolo mi to cele na nic, nikdy v zivote sa mi to na nic nezislo, tento nastroj je maximalne neprakticky, nikam si ho nevezmes (ako napr. gitaru niekam ba chatu, k ohnu...), pokial dieta nie je rodeny virtuoz a nema pasiu v tom, aby si same k tomu klaviru sadalo a hralo s radostou, je to len trapenie a strateny cas. Ale uz pozna noty, co tak skusit iny nástroj? Mozno tu gitaru? Alebo spev?

sissy27
29. sep 2024

@colsami akoze neviem ako ty, ale ja vidim sakra rozdiel medzi povinnostami (skola / praca) a volnocasovymi aktivitami 🤷‍♀️ dalsia vec - pol roka v zivote dietata a pol roka v zivote dospelaka je nieco uplne ine. A ak by si citala s porozumenim, tak by si v prispevkoch v tejto diskusii nasla aj to, ze:
- dietatu autorky sa hudobna omrzela po 5 (slovom piatich) rokoch - to uz je hadam ok aj pre dospelaka zmenit pracu, nie??
- nesuhlasim so zmenou kazdy mesiac ci v inych kratkych intervaloch
- je v poriadku vyskusat iny kruzok po vyuziti zaplateneho obdobia
Vies, lebo tvoj priklad, ze treba sa zatat a vydrzat aj nasilu potom vedie aj k takym veciam, ze ludia zostavaju nestastni v nefunkcnych vztahoch (lebo mama ma ucila vydrzat aj nasilu), v zamestnaniach, ktore ich nebavia a aj ten vykon tak vyzera (zdute neprijemne uradnicky, oprskle sestricky - lebo ved radsej bude vyhoreta kysla zneprijemnovat zivot vsetkym naokolo, nez zmenit pracu, tak ju to mama naucila, ze??) a celkovo k smutnemu zivotu, lebo vsetko “sa musi” a z nicoho nie je radost…

zuzanna822
29. sep 2024

@colsami tak velmi suhlasim. Vdaka tomu ze ma rodicia viedli k sportu som precestovala cely svet, naucila sa discipline, spoznala ludi, nazory. Mam pocit, ze v tejto dobe sa rodicia prisposobuju detom lebo je to “moderne”. Viem ako to vyzera aktualne v skolach (kedze pracujem tak, ze sa s detmi stykam) a aky je rozdiel medzi detmi, ktore si “mozu robit co chcu” a tymi ktore maju kruzky, zaujmy. Je to tak velmi priepastny rozdiel. A z kazdeho rohu len slovo depresia.

A verte mi, tiez som bola nestastna, unavena, nechcelo sa mi a ako hovorite, povazovala som to za krivdu. A teraz z toho teda ziadnu depresiu nemam🙂

nevenka
29. sep 2024

@anjelicek26 moj muz hovori, ze hudba je matika - ma to svoje pravidla, uzasnu logiku. Hudobna teoria dava rozhlad. Hudba ako taka rozvija myslenie. A vidim to na nom, co sice nevychodil ZUS, ale chodil na gitaru par rokov sukromne, potom sam sa ucil a je to rozdiel, ked ja som sa naucila par akordov a taka hlucha som zahrala par pesniciek pri ohni. On si dovolil aj koncertovat, hrat s kapelou, vymysliet doprovody a sola. Lebo tomu kus rozumie a ma sluch. Ja mam talent skor na tanec, ked uz...Ale vzdy ma mrzelo, ze neviem ani "zatat", vzdy sme chodili k sesternici na prazdniny, a vavidela som jej, ze jej otec ju vozieval na hudobku. A ja som tak strasne chcela, ale h nas sa nedalo, nebolo na kruzky atd...Teraz pred 3 rokmi si syn sam vybral, ze chce chpdit na klavir. Predpokladali sme, ze si zvoli skor gitaru. Ale prekvapil nas. A chcela som sa ucit s nim, no len som nemala cas. Raz si to ale doprajem, hoci aj sukromneho ucitela. Mame doma klavir a tak rada by som si sadla a daco zahrala. Viem si to zivo predstavit...Uvidime.
Nase deti napriklad nie su na sport, ani jedno. Syn aspon chcel vhodit na sebaobranu, chodil rok na krav magu a ked odisiel trener, tak dalsi rod na sebaobranu. To som jasala, lebo jemu okrem bicyklovania nejde ani futbal...Dcera tiez ziadny sport, len tanec, takze pohyb maju, len nie su na to nadani.
Toto tu je taky asi pubertalny problem, mozno daka kriza, ktora caka aj nas. Deti vedia spekulovat, kalkulovat, puberta je zakerna vec. Sama viem, aka som bola.
Ja by som sa s nou skusila porozpravat, v kludnej atmosfere, snazila sa zistit, v com je naozaj problem. Zbrklo by som ju neodhlasovala.

anjelicek26
29. sep 2024

@nevenka zbrklo urcite nie.. len autorka pise, ze to spomina cele prazdniny, ze place.. to mi prijde uz velmi zle, ked jej to robi taketo psychicke problemy. Ano mozno je to aj puberta, mozno chce mat viac casu sama pre seba, sukromie, cas ist s kamoskami von a aj cas nerobit NIC... aj nic nas niekedy vie posunut vyvojovo velmi dopredu... Niekedy to tlacenie na vykon, na spravne vyuzitie volneho casu...len posilni vnutorne rebelovanie...

svetlonos
29. sep 2024

Autorka,
bez ohľadu kto ti co napíše a HLAVNE! bez ohľadu na to co ty chceš- zahod hrdosť, ego aj rodičovskú nadváhu a vetu: chcem predsa len tvoje dobro!
Alebo nie, nad tou poslednou vetou sa zamysli úprimne... Naozaj chceš pre svoje dieťa len dobre?
Po piatich rokoch to nemusi byt rozmar z puberty. Po tak dlhom čase ona už vie, čo ju baví a co neche. Možno keby si netlačí na pílu, povedala by ti aj prečo nechce. Možno by ti povedala aj o tom debilnom tiktoku. A ty by si ju pochopila, no predsa nedovolila točiť sprostosti a vysvetlila jej svoj pohľad. Na tie sociálne siete a o čom je život.
Možno ma tých krúžkov už plne zuby. A je v podstate hnusné, ze decko sa nevie vzoprieť a odmietnuť ako dospelý.
My sme naoriklad 4 dní v týždni chodili na plavecký po skole, celých 8 rokov. Deviaty som odmietla. Okrem toho plávania som bola športový antitalent. Mama súhlasila a neboli žiadne sceny ani hádky a to ona vyhrávala trojboje kedysi.
Na SŠ som bola hnilo na telesnej, s učiteľom som sa dohodla, že mi dá pokoj, za to koli známke raz záplavami tisícku a keď nie, nech ma kľudne necha prepadnúť! Riadne som ho pobavila ale ukecala. On bol nachystaný na fiasko - nevedel o mojom plaveckom. No co, bola to sranda, este aj čas som mala dobry.
Pointa je v tom, ze i keď som prestala, nezanevrela som na plávanie a vždy som plávať chodila dlho aj ako dospelá.
Co keby si sa s dcetou dohodla, nech si vyberie co by chcela?
Ty to možno myslíš dobre ake aj ona iz dokázala, že je vytrvalá a dobrá v tom. Prečo neskúsil niečo nive akebo ju kludne nechať polroka ci rok bez krúžkov? Ok ešte ttu jazykovou, budis. Ale čo ju baví, tak naozaj?
Skus sa najskôr dat do kludu ty, co by pre teba znamenalo, keby fakt rok nikde nechodí? Prečo by ta to hnevalo, v skutocnosti- nie ze vyhodené roky, peniaze. Co strašne by sa mohlo stať?
A potom sa úprimne porozpravaj s ňou, co by naozaj chcela. Ja nemyslím urobiť si z mobilu naj kamosa. Ale čo rada robi? A hlavne, prečo nechce chodit. No to ti možno povie neskôr alebo aj vôbec.
Keď ona casto place a ma s tým problémy, bolo by to pre mňa prvoradé. A nie názor 80% žien, ktoré ti tu napíšu, nech nevymysla a chodí ďalej aj cez slzy. Je to tvoje dieta a ono si z toho pinesie následky do zivota. Odskaces si to ty, nie oni. A to kľudne môžu mať aj xy pozitívnych skusenisti s odstupom času.
Ono ja vidím rozdiel v tom, či dieťa trucuje ale je nešťastne. Ona kľudne potom môže odmietanie prejaviť inde a inakšie.
A poukazuje, co ju to naučí okrem vytrvalosti?
No možno ešte aj to, že postavit sa za seba je zbytočné, môj názor je aj tak nič platný - i keď sa veľmi trápim. Druhí (kľudne aj partner neskor) má nerespektuje, no zbytocne sa ozvem, aj tak to musím...
To už potom ale nebude o tréningoch ale pruseroch v reálnom živote. Nemusí byť, avsak casto to tak je.

simca06022011
30. sep 2024

@sisaka nezvyknu chodit do 18tky... a nie, takto som to nenapisala. A podla mna nejde o ziadny "vykon"... ale tak kazdy vie prehanat vo vsetkom samozrejme :D ja som to napisala jasne, kto chape, ten chape, kto nie ten nie.
Ja poznam napr. viac dospelych, co si povedia.. ach skoda ze ma rodicia nedonutili v otm vydrzat.. kazdy rozumny predsa vie, ze raz ked s niecim skonci, tak len tazko zacne znovu... cize ak si to o rok rozmysli, uz sa k tomu aj tak nevrati... vsetko ma dve strany.

simca06022011
30. sep 2024

@anjelicek26 toto nie je psychicky problem, toto je uplne praobycajna puberta, moje dieta sa s kludom teatralne rozrevalo aj ked malo umyvacku vybrat raz za 3dni, ked sa mala ucit basen na slovencinu... fakt kazdej herecke vsetko uverit je velmi nebezpecne, zachvilu budu plakat aj pred odchodom do skoly. A to budu, to sme zazili zase s jej kamoskami, nesla jednej anglictina, revy a nervy rano pred skolou atd... normalne riesili ucitela, ci ich nahodou "netyra" na hodine. Presla era fnukania za kazdu prkotinu co chudiatko musi urobit a zaujimave, aj vymyslanie aj nervy.
ze psychicky problem :D
A ano spomina to, a place, predpokladam, najma pri tom, ked mama povie ze mas ist trochu potrenovat :D

tululu
30. sep 2024

@simca06022011 ako ano, viem co myslis, ale akurat mi pred tyzdnom skolska psychologicka spominala, ako u nich na skole tak pred 2 rokmi dievca zacalo plakavat doma, pred kruzkom, pri ulohach, neskor pred skolou, nevedeli ju dostat dnu...a rodicia tlacili tlacili, nech nevymysla, vydrzi a vzchopi sa a dieta sa nasledne zrutilo. doslova muselo byt hospitalizovane. nevedelo po korone opat nabehnut na ten system. netreba generalizovat, ze vsetky deti to len hraju, niektore su fakt citlivejsie alebo jednoducho prechadzaju zlym obdobim. ja mam kamarata, ktory v bol v detstve ako rambo, xy kruzkov, zaujmov, kamaratov, uspechov a v dospelosti ho "obycajny" rozvod tak polozil na kolena, ze sa uz 5 rokov z toho nevie dostat, dokonca bol 2x hospitalizovany na psychiatrii.

simca06022011
30. sep 2024

@tululu po korone nevedelo nabehnut na system.. asi vidis ten velky rozdiel. Vymyslalo pri vsetkom = tiez vidis rozdiel. GEneralizovat netreba, ale ani sa netraba ist potentovat, z kazdej slzicky pubertaka.
Rovnako mladost a stres z rozvodu... uplne dve ine veci...

11bodka11
30. sep 2024

A naco jej akoze ten klavir bude? Ako to vyuzije v buducnosti? Mala som kamosku co takto nasilu chodila na klavir. Co sa ta rodicom naklamala, ako cvicila. Vzdy rozlozila noty, vsetko vzdy nafingovala tak ze akoze hrala 😀 Nechapem naco je to dobre. Ani moj syn nechce chodit na kruzky. Do 15 je v skole. Potom ulohy a chce si aj oddychnut, zahrat sa, ist von a tak. Jasne ze mobil ma ale nedovolim mu hrat kolko chce. Ale zas dramu z toho nerobim. Ked vonku prsi tak moze byt viac na mobile. Ked je pekne je viac vonku. Vobec to tak neprezivam. Potom tie deti len klamu rodicom ked maju vsetko zakazane. Ani mne by sa po prichode z prace nechcelo ist 2x do tyzdna niekam.

heln
30. sep 2024

necitala som celu diskusiu, ale ty tu miesas dve samostatne veci dokopy. na jednej strane kruzok - hru na hudobny nastroj na ktory hrat nechce a nechce tam chodit a na druhej strane sedenie na mobile.
kruzok ma byt aktivita na volny cas, ktory si dieta samo vyberie, bavi ho to a je to jeho zaujem, zaluba. zbytocne je nutit ju do toho.
a cas na mobile treba eliminovat inym sposobom, nie nutenim do niecoho co nechce.

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2024

Kruzok by mal sluzit najma na to, aby sa dieta po povinnostiach v skole mohlo aktivne zrelaxovat, cize malo by mat taky kruzok, ktory ho bavi, inak ide zo skoly niekam, kam nechce a v podstate nemoze tak spravne vypnut. Ale tak kazdy rodic je za svoje dieta zodpovedny a zbytocne je niekomu pisat, ako to naozaj funguje, ked ma pocit, ze ak bude dieta do toho tlacit, tak mu robi dobre.

tululu
30. sep 2024

@simca06022011 to dievca vymyslalo odrazu pri vsetkom a bolo to rok po korone.poznam ine priklady aj bez korony, ale uviedla som to,aby to nevyzeralo,ze zavadzam. a ten chlap bol v detstve vedeny prave tym smerom,ze treba makat, vydrzat a ani to nebola zaruka, ze z neho vyrastie odolny dospely clovek. to su len priklady z mnozstva inych.

yoxinka
30. sep 2024

Celodenné sledovanie tik toku, instagramu a podobných záležitostí z mozgu dieťaťa spraví kašu. Hra na hudobnom nástroji je pre mozog neuveriteľne stimulujúca a rozvíjajúca záležitosť. Keby mi tam dieťa chodí fakt s oddporom, riešila by som zmenu nástroja, učiteľa, alebo zmenu aktivity (výmena za tanec, maľovanie, divadlo, šport, …). Ale aby mi decko ostalo doma čumieť do mobilu, tak to by som nedovolila.

andymi
30. sep 2024

Ahoj, ja som to presne tento skolsky rok uz vzdala, taktiez dcera 11 rocna, len islo o iny nastroj. Zlomilo sa to minuly polrok po chorobe. Mojou podmienkou bolo ukoncit skolsky rok a cez prazdniny si to premysliet. Ucitelka ju nechcela pustit, snazila sa ju namotivovat, nas tlacila, aby sme neustupili, ze je talent a tento vek je krizovy, ale ja som uz na to nemala nervy. Nesedi doma na mobile, vybrala si iny kruzok, taky aby bol pre radost a nie pre plac a stres. Mna to velmi mrzi, ale posledny polrok bol fakt trapenie pre vsetkych...