Ako riešiť nezáujem o krúžky u 11-ročných?
Ahojte, dcéra (11r.) chodí piaty rok na klavír... Celé leto mi pílila uši, že tam chodiť nechce, hocikedy som ju našla uslzenú a keď som sa jej opýtala čo sa stalo povedala, že myslí na klavír ako tam zasa bude musieť chodiť. Ona je veľmi šikovná aj učiteľ ju chváli, že má talent, rýchlo sa vie naučiť, ale vidím, že ju to nebaví ako na začiatku. Aj dnes som jej povedala nech niečo potrénuje a teda trénovala a slzy padali a padali. Mne je ľúto hodiť 5 rokov za hlavu. Ona by bola najradšej celé dni na mobile ako jej spolužiačky. Poraďte čo robiť, bojím sa, že jej spôsobim depresie.
Ja sa len cudujem, ze sa toto riesi vzhladom na vek - 11 rokov. Paneboze, moja dcera bola v tomto veku uz tak uvedomela a samostatna, ze keby zahlasila, ze nechce dalej chodit na ten/onen kruzok, tak by proste nechodila. To nie je 6-7 rocne dieta, ktore este treba motivovat a viest. Ja nechapem, tolko vodite tie deti za rucicky, to je uz naozaj na smiech.
@11bodka11
10 rokov som tancovala vo folklórnom súbore vrámci ZUŠ. Prvé roky som to prerevala, mama musela stáť za dverami, aby som odtiaľ nezdrhla. Keď som už mala kus rozum, zistila som, že je to super. Chodili sme po vystúpeniach po celom Slovensku, zažila som ako decko natáčanie televíznej relácie, kde sme boli účinkujúci, festivaly, rôzne akcie. Bolo to koooopec srandy, zážitkov a perfektných spomienok. Z tvojho pohľadu mi to bolo na nič. Folkóru sa nevenujem, nijako mi to v dospelom živote netreba. Na druhej strane, nemala som asblútne žiadny problém, keď ma na jednom festivale poprosili prečítať príhovor pred 20 000 ľuďmi, nemám problém verejne vystúpiť a niečo povedať, javisko je pre mňa úplne v pohode priestor a tento skill mi teda v živote pomol miliónkrát. Tým nechcem povedať, že treba tlačiť na pílu s silou mocou decko nútiť chodiť na krúžok, ktorý nechce, aby si ma zle nepochopila.
mali sme doma niečo podobné. Dcéra má veľký talent na hudbu, krásne spieva, hrá na klavír, stačí jej odposluch, nepotrebuje noty. Zapísali sme ju na klavír, keď bola ešte prváčka. Najprv sa jej to páčilo, po čase už nie. Nechcelo sa jej cvičiť, tiež nariekala, keď mala mať hodinu, všetko na svete ju bolelo, len aby nemusela ísť. Po 3 rokoch skončila, ale podmienka bola iný krúžok. Už vtedy chodila na iné, pridala nový a šlo to. Neskôr sa rozhodla, že chce študovať na konzervatóriu, tak zaťala zuby a na ten klavír sa znova prihlásila, aby sa pripravila na prijímačky. Teraz je už na strednej a klavír ju baví. Po škole hráva a cvičí do školy aj niekoľko hodín, pritom klavír nie je jej primárny predmet. Na tvojom mieste by som ale skúsila zistiť, čo konkrétne sa jej na tom nepáči. U nás bol problém prístup učiteľky. Bola to staršia pani, dosť rázna. Možno dcére vadí taktiež prístup učiteľky, alebo učiteľa, možno jej vadí výber skladieb. Skúste sa porozprávať s učiteľkou, možno nájde riešenie aj ona. Hlavne hovor o tom s dcérou. Nemyslím, že by problémom bolo, že nemôže byť na mobile ako spolužiačky, veď za tým klavírom je možno dvakrát za týždeň po pol hodinke nie? A ak bude trvať na tom, že ho nechce, nenúťte ju, naozaj stratí čas, ktorý môže venovať niečomu, čo ju bude baviť viac. Namiesto klavíra nech chodí na niečo iné. Základy má a ak by ju to časom chytilo, vie si dorobiť to základné vzdelanie.
@indiankaindi
Syn mi hra na klavír, dcéra na husle, učiteľ je 100% úspechu. Keby syn pred 3 rokmi nedostal novú učiteľku, som presvedčená, že už na klavír nechodí. Dcéra učiteľa huslí miluje, aj učiteľa teórie a to už je čo povedať, lebo teória je pre tie deti nuda sveta. Ale obaja majú nástroj a hudbu radi, sami si nástroj vyberali. Zvlášť pri dcére som len zalomila rukami, lebo husle sú ozaj ťažký orech, ale vyzerá, že si dievča vybralo dobre, tak uvidíme.
Spytala si sa jej na aký iný kružok by chcela chodiť? Mozno ten krúžok len treba nahradiť niečím iným čo by ju bavilo. Nenutila by som 11 ročnú babu už chodiť na krúžok, ked vyslovene nechce a prípadne place. Ked bude starsia može sa k tomu vrátiť a bude vedieť hrať, ved uz chodí 5 rokov. 11 ročná už nie je malé 8-9 ročné dieťa, ktoré treba viac usmernovať. Skús sa jej spýtať aký krúžok by teda chcela. Ked ma hudobný talent, možno by jej vyhovoval tanec, možno divadelný kruzok, možno spev, možno nakoniec vytvarna. Porozpravaj sa s nou. Moj mal tiez take obdobie ale nikdy neplakal iba bol lenivy. Ale jeho som sa spýtala, že ako sa citis ked si na podiu, on to miluje. Tak proste bez trenovania to nepojde, lebo diváci pridu na vystupenie, lebo im niečo ponúknes a majú zážitok. Čize sem tam mu to pripomeniem, ked je po vystupeni, že ako sa citis a on je vtedy nadsený. Preto viem, že ano niekedy treba deti usmerniť ale nie na silu a cez slzy. Krúžok má priniesť detom tie pozitívne pocity a nie stres, že musim.....
@yoxinka ano súhlasím. Ja si myslím, že moju dcéru teraz ten klavír baví tak veľmi preto, lebo má mladého učiteľa, s ktorým stále debatujú nad niečím, konzultuje s ňou skladby, hovorí jej o nich, aby im rozumela, všetko s ňou prejde, notu po note a hlavne ju chváli. To ju motivuje najviac. Predtým dostala pochvalu len raz za čas, skôr ju učiteľka hrešila aj za jeden malý omyl v skladbe, v dôsledku čoho chodila po čase vystresovaná na hodiny, že sa znova pomýli a bude krik.

Ja keď čítam podobné diskusie, vždy sa čudujem, prečo majú ľudia pocit, že výchova musí ísť cez slzy, fyzické tresty, že bez toho sa necht chová dobrý človek so zmyslom pre zodpovednosť, aj tvrdú prácu, že to inak nikam nedotiahne. Tlači sa na MUSÍ í, namiesto CHCE. A ono to pritom ide aj bez sĺz, tlaku, vyhrážania, trestov. Kto chce pochopí, kto nechce, nepochopí. Ako tu jedna užívateľka napísala. .