icon

Od akého veku ste prihlásili svoje dieťa na klavír?

alexandra909
30. apr 2023

Baby prosím od akého veku ste prihlásili detičky na klavír?zvládne prvák?

deti95060810
30. apr 2023

chodila som od druhej tr.
ale myslím že aj prvák zvládne...

popoluskaxy
30. apr 2023

Učila som aj 4,5 ročné deti. Prvák zvládne v pohode. Ak vieš, že sa dokáže aspoň 20 minút sústrediť, určite ho daj do ZUŠ. No najskôr bude mať len teóriu, prvý polrok. Potom pribudne nástroj.

euka210
30. apr 2023

@alexandra909 prvaci u nas idu v 1.r do pripravky, kde maju teoriu a po pol roku aj nastroj. Az v 2.r ZS je to 1.roc.na ZUS a riadne 1h teorie a 1 kratka a 1dlha h nastroj. Este v 3.r sa da nastupit...neskor by uz siel na skratene studium.

leniel
30. apr 2023

ideálny čas začať, pôjde do prípravného štúdia na rok, naučí sa základy z hudobnej teórie (45 min. raz týždenne) , základy na klavíri (25 min týždenne v druhom polroku) a ďalší rok bude v prvom ročníku na ZUŠ. Ak vydrží, končí školu rovnako ako ZŠ

pragmaticka
1. máj 2023

Mladšia chodí od 5 rokov. Staršia začala v 3.rocniku na ZŠ. Úplný rozdiel-ovela motivovanejsia, disciplinovanejsia, ľahko pracuje s notami. Cez vianoce sa sama naučila hrať last Christmas Ani nie po polroku. Ta mladšia to neberie tak vážne a ani my nie. Žiadne očakávania. Uvidíme ci aj budúci rok bude chcieť chodiť

jan510
1. máj 2023

ja tiez rozmyslam ze dam 5 rocneho na nejaky nastroj, len ja som hudobny antitalent, bojim sa toho, ze mu nebudem vediet pomoct ak bude trenovat na nastroj doma. Ja vobec neviem noty ani nie som hudobne zrucna

ada309
1. máj 2023

@jan510 presne pre toto sa tiez obavam moju prihlasit,ze nebudem jej vediet pomoct...

jan510
1. máj 2023

@ada309 ja poznam aj rodicov co deti chodia a oni nevedia na nastroj. Len neviem naozaj ako to chodi. Zatial som ho dala na tanecnu od sept uvidime ci sa mu bude pacit.

ajapa
1. máj 2023

Moja chodí od 2. triedy do prípravky, teraz je tretiačka a je v 1. ročníku na ZUŠ. Druhu dcéru idem dať už ako predškoláčku do prípravky, učiteľka mi povedala že škôlkari to zvládajú najlepšie pretože nemajú ešte iné starosti a naučia sa tam aj písmenka (tí ktorí nevedia).
Ja ani mm nehráme na žiadny nástroj.

jan510
1. máj 2023

@ajapa a doma trenuju deti same?

ajapa
1. máj 2023

@jan510 áno samé, keď niečo nevie povie na ďalšej hodine učiteľke. Ale to sa málokedy stáva. Cvičiť treba každý deň minimálne pol hodinku.
Podľa mna je dôležité mat dobrú učiteľku a aj rodič musí to dieťa potiahnuť, pretože budú aj chvíľky kedy to bude náročné.

alexandra909
autor
1. máj 2023

@pragmaticka
@popoluskaxy prosím a teda keďže vôbec neviem.ci vydrží toho polroka tu teóriu a ci to bude potom zvládať treba klavir kúpiť hneď na začiatku? Neskor jasne chápem musí doma cvičiť ale ci ho teda treba hneď nakoľko netusim ci mi po 2 mesiacoch nepovie že tam nechce....presa len je to 6 r dieta

ullala
Autor odpoveď zmazal
ullala
1. máj 2023

Zvladaju to aj predskolaci, takze tohto sa neboj. Bud mu to pojde alebo nie. Treba vyskusat.

leniel
1. máj 2023

@alexandra909 no bez aspon jednoduchsieho elektrickeho piana to nepojde 🤷‍♀️

januarova
1. máj 2023

@alexandra909 v prvej triede v pohode. Dcéra začala ako prváčka, to isté syn s gitarou

viera77
1. máj 2023

Dcérka nastúpila do ZUŠ minulý september ako šiestacka na gitaru (už vedela super hrať) a ide si dať prihlášku na klavír od budúceho septembra (ako začiatočník). Po ukončení ZŠ plánuje ďalšie štúdium na konzervatóriu.

popoluskaxy
1. máj 2023

@alexandra909 poviem to takto: treba brať Zuš ako školu, nie ako krúžok… toto vysvetlit aj dieťaťu, možno pri prvom zaváhaní trvať na tom, že treba ešte vydržať a nevzdať sa hneď.
Čo sa nástroja týka… ja vždy hovorím, že akusticky nástroj nikdy nenahradí žiadna elektrická verzia. Áno, viem, je to drahé, zavadzia to, nemožno to stíšiť či preniesť len tak do inej miestnosti. Ak už sa rozhodnete kúpiť elektricky klavír (nie keyboard), dbajte na to, aby mal aspoň dynamickú mechaniku (t.j. kladivkova mechanika na klavíri), nech vie dieťa od začiatku pracovať s tónom a dynamikou.
Ak by ste mali priestor, skúste predsalen, pozrieť inzeráty na bazosi, inzeráty v hudobnej škole, spýtať sa pedagóga, či nevie o staršom pianíne.

euka210
1. máj 2023

@pragmaticka aj u nas tak...starsi siel od 1.r na gitaru, ma hudobny sluch, tak skoda nedat, ale nechce sa mu uz cvicit...je 5roc. Druhy siel na sport, lebo je pohybovy a spev nic moc u neho...ale velmi chcel na flautu, tak v 3roc.sme ho dali...a zatial ho to bavi, trenuje, uz aj vystupuje, ucitel ho chvali kolko sa naucil za pol rok.

pragmaticka
1. máj 2023

@alexandra909 nam doniesol Klavier Ježiško, pričom baby začali chodiť od septembra. Tu v Rakúsku sa žiadna teória nekoná. Od začiatku si brnkali do Klaviera s učiteľom veľmi hravou formou.

lenkakravcova
1. máj 2023

@alexandra909 väčšina detí začína od 2.rocnika - dieťa musí vedieť písať a čítať, aby si robilo poznámky z teórie. Ak to tvoj prvák vie, kľudne ho daj aj skôr. 🙂

katkaba1
1. máj 2023

Ja som nastúpila do ZUŠ na klavír tušim v 4. alebo 5.ročníku (predtým som ale hrala na zobcovej flaute), ale teda musela som mať skrátené štúdium - 7 rokov ZUŠky som musela zvládnuť za 5r.
Na začiatok by som kúpila len elektrický keybord (len nech má dostatok oktáv na tréning). Ak sa chytí dieťa tak piano. Ja ho mám do dnes❤

yoxinka
1. máj 2023

Syn začal chodiť na klavír ako druhák. Teraz je piatak a klavír/hudba ho neskutočne baví. Veľa počúva kadečo, sám sa učí skladby podľa youtube videí, keď sa mu niečo páči, hneď to skúša hrať. Má perfektný sluch. Len ho moc nebavia tie klasické klavírne skladby. Ale má super učiteľku, tá sa mu snaží vyberať také, aby ho to chytilo a niektoré veci sa proste musí učiť. Už si v tom našiel systém a nejako to prekusne a zase sa vráti k tomu, čo ho baví. On rád chodí aj na koncerty, nebojí sa hrať pred publikom. Dcéra si vybrala husle, tak ideme na prijímačky, som zvedavá ako toto dopadne 🤣🤣🤣🤣. Ale keď mám byť úprimná, neverila som, že to syna tak chytí.

basska_b
1. máj 2023

@pragmaticka Ta teoria je daka novinka... za mojich cias sa slo rovno na nastroj. Tiez si myslim, ze dcerku nebude bavit rok suchej teorie

sofia1979
11. máj 2023

@alexandra909 zvládne aj prvák ťažšie je to s hudobnou náukou, ktorú tiež musí absolvovať

leniel
11. máj 2023

@sofia1979 pokial viem, na ziadost rodica uz nemusi 😉 zas na druhej strane je to skoda neabsolvovat - dokaze to naucit aj ucitel klavira, ale prave na ukor sameho hrania na hodine 🤷‍♀️

sofia1979
12. máj 2023

@leniel ak ide o štátne Zuš neviem táto info ma obišla.Čo viem tam sa začína najprv teóriou. Aspoň som tak šla ja.

ullala
12. máj 2023

@leniel Ja som chcela minuly rok dcere zrusit teoriu, ale neslo to. To je nejaka novinka?

miriam11
12. máj 2023

@alexandra909 od 6 r.syn aj dcéra

miriam11
12. máj 2023

@ullala zrušiť teóriu? Je to veľmi dôležité. Ucia sa tam noty, rytmus, všetky súvislosti,aby pochopili hru na nástroj. Neskôr všetky základy o hudbe, skladateľov. Však to je základ, to nie je len, že hup a hrám si🙈🙈🙈