icon

Sú detské krúžky naozaj nevyhnutné?

14. jan 2024

Ahojte, chodia vaše deti na krúžky? Moja skoro 9 ročná dcéra nechce chodiť na žiadne, radšej sa doma hra, kreslí si, číta alebo prídu ku nej kamošky, pripadne sa hráme spolu s manželom a malým bracekom spoločenské hry, pozreme si film, chodíme na výlety, prechádzky.. počula som že krúžky sú pre deti veľmi dôležité, aj svokra nás zato dosť kritizuje..

Strana
z2
lubina
14. jan 2024

Nase deti chodili na kruzky, na sport a aj na jazyky. Starsia dcera, uz je dospela, ta este aj teraz hovori, ako jej angictina pomohla v skole a ako ju gymnastika naucila discipline. Dakedy sa o tom rozpravame a hovori, ze je rada, ze tam chodila. Mladsia, teenagerka, chodila na vytvarnu, aj anglictinu, aj tenis. Zial je na strednej skole a nema tak vela casu, cize ostal uz iba sport, ale ak ma chvilu volnu, tak aj doma si stale maluje a hovori, ze aka skoda, ze uz tam nemoze chodit, ze to bolo super, ked im tam cosi povysvetlovali....cize nutit asi netreba, ale mozno posunut, aby cosi vyskusala, aby to ako starsia nelutovala, ze nic ani len neskusila

breznica
14. jan 2024

@gab1sol píšeš, že nevieš žiadny šport, pritom ste chodili stále lyžovať. Ja som nikdy v živote nestála na lyziach, ani na lyžiarskom som nebola,lebo naši vyhodnotili,že je to zbytočné, keďže nechodíme lyžovať. Pritom oni obaja ako deti aj dospievajúci lyzovali. Tiež neviem ani plávať (mám strach z vody,ktorý vekom rastie). Na krúžky sme nechodili na žiadne,naši rodičia boli toho názoru, že nám to aj tak dlho nevydrží. Takže keď som chcela ísť študovať na strednú pedagogickú, mohla som ísť akurát tak do prdele. Rovnako ma bavili športy od gymnastiky cez atletiku až po tenis, ale na žiadny športový krúžok ma rodičia nedali. Pre nich bolo dôležité len aby sme sa dobre učili a pomáhali doma

gab1sol
14. jan 2024

@breznica možno som sa zle vyjadrila - neviem žiadny šport v ponímaní - nič som nerobila profesionálne, alebo aspoň pod dohľadom profesionála, či trénera. Chodíme lyžovať, snažím sa k tomu viesť aj deti, ale je to amatérske. Zlyžujem aj čiernu zjazdovku, ale či mám techniku správnu, to neviem… Aj plávanie - rodičia ma naučili plávať, plávam aj v mori, aj v hlbokej vode, ale kraula nezaplávam, pri prsiach nejdem hlavou pod vodu. Takže skôr z tohto pohľadu som to myslela…😉

palicka
14. jan 2024

Ak tvojej dcere vyhovuje byt doma, vie si urobit program, program nie je o pc a telefone...tak si myslim, ze je to uplne v poriadku. Netlacila by som.ju do niecoho, lebo sa to ocakava alebo patri. Hlavne, ze je stastna!

luccija
14. jan 2024

Ako pre ktoré dieťa.Moja ide rada plávať, hrať pingpong, badbington, ale organizované krúžky nikdy nemala rada Skúsili sme rok gymnastiku to uz po pár mesiacoch ju nebavilo, keramiku kreslenie na sklo krúžok sa zrušil... sama si potom vybrala 2r učiteľku AJ.
Ak dieťa chce a k niečomu inklinuje tak super, ak tam ide preto, aby niečo robilo podľa rodicov a nebolo doma na mobile tak nie.
Naučí to dieťa zodpovednosti, režimu musím ísť aj, keď sa mi nechce.Moze z toho raz čerpať vo výbere strednej skoly, zamestnania...spozná ľudí naučí sa niečo nové, socializuje sa.

marca12
14. jan 2024

Nie je to nutne,kolki sme nechodili a tu sme. No aspon jeden kruzok je fajn. Ja lutujem,ze som nechodila ako dieta na ziadny. Teraz by som isla do hudobnej aspon zaklady sa naucit

zuzana76
14. jan 2024

@marca12 zacni sama, kup si nejaky hudobny nastroj a zacni sa ucit, na YT mas navody, dnes sa uz vsetko da. nepotrebujes chodit na kruzok

sense
14. jan 2024

A prečo by mali byť dôležité. Pokiaľ dieťa nesedí celý čas pri TV alebo. Počítači tak žiaden krúžok nepotrebuje

mandzula
14. jan 2024

@autor dôležité je to, aby malo dieťa hodnotne vyplnený čas a je jedno, kto mu to zabezpečí, takže z môjho pohľadu krúžky nevyhnutné nie sú.

luccija
14. jan 2024

@breznica my sme z takej generácie, keď sa krúžky nepovažovali za dôležité, nebolo ich tolko.
Detstvo a pubertu sme trávili vonku.Mna tiež mrzí, že neviem lyžovať rodičia k tomu nemali vzťah, raz, keď som mala 10 r som bola v lyžiarskej škole, plávať som sa na naučila v puberte, korčuľovat na inlinoch, až ako dospelá hudobný sluch a kresliť neviem rodičia vedia aj hrať na hudobný nástroj gitara nechcela som, aby ma to otec učil, mama chodila do ZUŠ na kreslenie podchytila to učiteľka, že má talent
Dnes sa už rodičia deťom viac venujú včera som bola korčuľovať a 5 r deti to vedeli lepšie ako ja🙂

heleninamama
14. jan 2024

Podľa mňa sú krúžky dôležité aj preto, že dieťa sa na nich oťuká, niekde sa naučí spolupráci, inde samostatnosti a súťaživosti, vystupovaniu na verejnosti, dochvíľnosti, presnosti, dokáže bojovať s trémou, stresom a zvýši si sebavedomie... Možno z tých detí nebudú majstri sveta, ale nevyrastú z nich ani neúspešní zakomplexovaní jedinci, ako tí, ktorí tu anonymne často píšu, že sú na strednej škole a nevedia sa zaradiť do kolektívu, cítia sa osamelo, ale nevedia si nájsť kamarátov, často ani dospelí ľudia nedokážu normálne nadväzovať vzťahy, pracovať, necítia sa dobre medzi ľuďmi, trpia rôznymi utkvelými predstavami, fóbiami, nedokážu si nič vybaviť a snívajú o akomsi homeoffice na pustom ostrove.

breznica
14. jan 2024

@luccija nám sa venovali,ale v tom zmysle, že nám veľa čítali, chodili sme na výlety, turistikovať. Neviem z akého dôvodu nás nechceli dať na žiadne krúžky, aj keď máš pravdu, my sme z generácie, kde keď 2-3 deti z triedy chodili do ZUŠky,boli za exotov,ostatní sa nevenovali ničomu, len sme behali povonku

luccija
14. jan 2024

@breznica ale áno ja nepíšem, že nás zanedbávali, ale nebolo tak bežne chodiť na krúžky.Ja som ročník 78 a z mojej triedy si pamätám, že akurát jedno dievča chodilo na kanoistiku a chalan na hokej roky a v puberte s tým skončil.

daren1
14. jan 2024

@luccija ja som teda starsi rocnik a mala som stale nejake kruzky, tanecna, hudobna, dzudo, neviem možno aj zavisi od rodicov, mesta nebolo to dobou, my sme chodili spolužiacky spolu.
A k tejto teme dcera 18 takže možem zhodnotit ze kružky urcite fajn. Nikdy sa nemala cas nudiť. ciže v urcitom veku nehrozilo non stop na telefone, poflakovanie sa po vonku, ma okruh sportovcov v ktorom funguje, maju spolocne sustredenia, sutaže zajdu do kina atd.
Este je mala 9-10 rokov zahra sa bavi ju to s tebou, ale o par rokov bude vyhladavat rovesnikov a vtedy bude dolezite aku skupinku si najde, co ich bude spajať,

slavomira236
15. jan 2024

@luccija u nas tiez tak rocnik s 78 male mesto
Nic tu vyedy nebolo okrem tej zusky. A tam si dost J vyberali. Nebolo tolko tried sko teraz teraz su u nas 4zusky sj cvc kruzky na skolach
Kde sme chodili bili stretnutia iskiciek a potom pionierov😆

akvi
15. jan 2024

Neriesila by som to, pokial sa dieta dokaze zabavit aj samostatne. Ak by som videla, ze sa prilis casto nudi a nevie si najst nic, ponukla by som, ze nech skusi. Idealne zacat tymi v skole. Mozno aj povedat ucitelke, ze ci by sa dcera mohla ist nezavazne pozriet, mozno by ju nieco chytilo. Clovek nevie, kym nevyskusa. Inak toto bolo za nasich cias fakt super, ze sa za nic neplatilo a tym padom to bolo cele take volnejsie. Ja si pamatam, ze som zacala asi tri rozne sporty, prisla tam parkrat na trening a ked ma to nebavilo, skoncila som. A takto som sa nahodne dostala aj k sportu, ktory ma bavi dodnes. Dnes je toto uz problem, ze ak dieta niekam zapiseme, tak sa pochopitelne za to plati a my potom mame tendenciu tlacit ho, aby odchodil aspon ten zaplateny polrok. A to moze cast deti odradit od skusania cohokovlek dalsieho.

babulkomale
15. jan 2024

@ivik4 vidno ze do toho nevidis. Su deti, ktore maju naozaj nadanie na rozne veci a chcu chodit na kruzky.
Ja som vozila autom len kratko, syn sa naucil velmi skoro sam cestovat busmi a je uplne samostatny.
Vozila som ho v ramci vyzdvihovania zo skolky mladsieho.
A kedy ziju? Ved aj na tych kruzkoch, ved ked ich to bavi, tak sa tam umelecky alebo sportovo vyziju, to nie je ze skola, kruzok, ulohy je hnus a zivot je to ostatne okolo toho..Deti, ktore hraju na nastroje a spievaju, maju vianocne koncerty, oslovuju ich na vystupka pre seniorov, na vianocnych akademiach atd...
Ja uz syna bravam na koncerty skutocnych umelcov, aby videl, ako to funguje.
Tie deti maju ovela krajsi a bohatsi zivot ako tie, co sa len flakaju s kamosmi alebo sedia za kompom.

lenka.25
16. jan 2024

Dcéra chodí na tanečnú a basketbal . Tréning ma každý deň a v sobotu výstupenie / zápasy . Ma deväť rokov , ale samostatná je ako ani niektoré 12-13 ročne deti nie sú . Vie si perfektne zorganizovať čas . Vie super komunikovat a vychádzať ako s deťmi , tak aj s dospelými . A áno , toto vsetko jej dal šport.

wewuliatko174
22. jan 2024

Tak v prvom rade svokra nech si necha svoje múdre reči..Ono ani nie krúžky ale je super ked ma dieta zaijmy niečo čo ho baví.. najhoršie su potom nudiace deti a hlavne v puberte ked nevedia co so sebou..ked bola menšia mala rada deti pohyb tak sme nieco vymysleli,ked išla do školy chcela sama velmi na futbal ktory ju baví a drží dva roky,časovo náročné ja som rada ked ma len to a mame aj spolu čas,alebo ze ona ma svoj čas kedy si može robiť čo chce.Ale asi je aj pravda ze aj zavisí od dieťaťa,ked sama nema potrebu.Je to na dohode vas rodičov s ňou.

siska53
5. mar 2024

Nenut. Ja som tiez nechcela. Az ako starsia s kamaratkou. Aj to nas jeden omrzel 😅 syn chodi na kruzky, dcera riez nechce a to ma 11..on chodi aj za nu vlastne 😅😅.
Uz sme jej navrhli, nech popremysla, lebo nema nejak kamosky, je skor introvert. Uvidime.. neviem, ci je vhodne tlacit dieta do niecoho, co mu je neprijemne.. sama som.s tym mala problem, ked sa ma vypytovali doma, ci nechcem chodit na taky, ci onaky. No nie. Musela som sama dospiet k tomu.

siska53
5. mar 2024

@lenka.25 ale nutila si ju ci sama chcela chodit?

lenka.25
6. mar 2024

@siska53 nenútila, ešte som chcela , aby tanečnú vynechala , lebo už má toho naozaj veľmi veľa sa mi zdá na 9 ročné dieťa , ale ona o tom ani počuť . A teraz sa jej ešte pridali basketbalové tréningy navyše , čiže 2 x do týždňa sa jej skončí tanečná a o 20 minút jej začína basketbal .

beahavala
19. mar 2024
Používateľ beahavala je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od beahavala.

tak moje deti chodia na kruzky a podla mna su kruzky dôlezite, obaja robia sporty, aspon potom nevymyslaju somariny

Strana
z2