5 mesačný syn nám padol z gauča
Ahojte mamičky, prosím vás ja viem že sa nestalo len mne, ale strašne sa bojím o malého, dneska nám spadol z gauča na zem, máme na podlahe našťastie koberec, netušíme vôbec ako sa mohol sklznuť, kedže bol v takej polohe akej bol :( popozerali sme ho aj sme ho sledovali celý čas, správa sa normálne, nevyzerá že by ho niečo bolelo... chcem sa spýtať, či takéto malé deti (má 5 mesiacov) môžu ísť na nejaké vyšetrenie hlávky napríklad, či sa mu tam niečo nepoškodilo :( lebo sa fakt bojíme .. Ďakujem za odpovede
Neboj sa pokial ma normalne reakcie nic mu nieje aj nam tak spadol maly teraz som hrdinka ale vtedy mi nebolo vsetko jedno
Juj pozname mne padla takto na podlahu, pokial reaguje v poho tak sa neboj. Inac mala ako rocna mi pada kazdu chvilu 😀
@anicka246 Ahoj, maly mi asi ako 14mesacny spadol za gauca, a to rovno na hlavu, mal tam aj poriadnu hrcu. A to sme boli obaja v izbe, ale bola to sekunda. Nastastie uz ma 3,5 a podobne zranenia sa nam zatial vyhybaju. Vtedy sme ho sledovali, isli sme ale rovno na pohovost, kde behal po cakarni ako splaseny. Pravda je, ze otras mozgu sa moze prejavit aj do niekolko hodin. Ale ked mi ho na pohotovosti poslali na RTG (preventivne), a predtym som videla, ze sa nahana po cakarni, rozhodla som ho nedat ozarovat a ten doktor, co robil RTG mi to odobril. takze neboj, ja myslim, ze je ok, este k tomu tam bol koberec, nas mal padol z dost velkej vysky - tam kde je opierka chrbta, mal riadnu hrcu a bol ok, hlavne ho sleduje, ci mu napr. nie je na vracanie, nie je malatny. v podstate asi jedine vysetrene je RTG a vtedy som to vzhladom na situaciu odmietla
mne keď mala spadla tiež bola v cca takom veku volala som hneď našej lekárke, opísala som jej ako sa to stalo a hlavne z akej výšky spadla (zo sedačky) a šli sme najprv k nej, potom na chirurgiu a neurologiu.pretože lekárka vravela že pred takými pádmi má rešpekt, ala už zopár prípadov keď sa to neskončilo dobre ....to bolo prvý a posledný krát čo mi malá spadla ovtedy dávam sakra pozor ...chirug sa ale tiež vyjadril že tých pádov ešte bude ale že pri dieťati do roka treba viac dávať pozor
@anicka246 nechala si ho samého, takže to tvoja vina je... a jasné že si to vyčíta, aj ja by som si, rpeto som písala že dieťa na gauč nikdy nedám. P8D Z GAUČA JE PÁD KTOREMU SA DA PREDISŤ....!!! ked sa bude ucit chodit, tomu tazko predides, ked bdue cupitat sem a tam, co sem furt montujete to chodenie?? to som vobec nespominala, prave naopak som to jasne napisala, ze tam uz pady budu a nie vinou matkya.. Toto bola tvoja vina a mas guraz priznat verejne ze si ho enchala sameho.. a necuduj sa potom mojim reakciam...
@anicka246 ..ja viem,ze kazdy si to vycita,ked mu dieta spadne ☹ ..ved aj ja som bola cela bez seba ..netrap sa..ak mu nic nie je ,tak to je podstatne a zapametas si to...necuduj sa seemani..je to dokonala matka a takých je malo na svete..umenie je priznat si vinu a poucit sa z nej..neboj,pozoruj ho a uvidis ..bude o.k.. 😵
@seemani ja som mala malú od malička pri sebe na gauči, ale je pravda, že my máme iný gauč ako sú klasiky, je široký 90 cm, takže miesta viac ako na posteli a tiež mi spadla a to sme sedeli vedľa nej, viac pádov bolo, keď sa naučila vyliezať hore na sedačku ale dole ešte nie a aj z postele mi spadla, ale ona nechcela postieľku, mala som ju len bez jednej bočnice prirazenú k posteli, spávala tam, ale mala otvorený priestor a doteraz neviem ako v spánku sa presunule zo svojej postieľky, cez moju stranu postele, priateľovu stranu až na zem a to mala 4 mesiace. A ja som mame spadla z postele v 2 mesiacoch aj s perinkou. Na zem som ju dávala, keď sa vedela pretáčať, skôr nie a tiež som ju obloženú vankúšmi nechala na posteli, som celé dni sama, čo ju mám so sebou brať aj na záchod? teda teraz už nie, lebo chodí, ale keď bola malinká, musela som ju aj samu nechať, kto nezažije hysáky detí, ktoré sa položia do postieľky alebo do ohrádky, lebo tam nechcú byť, tomu sa ľahko radí 😉
@zuza24 ja ju neosudzujem, ja som sa k nej nevyjadrila až po môj posledný príspevok.. mne prišlo divné nechávať dieťa na gauči a len ma zaujímalo, rpečo ta mamičky robia a ako tie deti môžu padnúť.. NIČ INE! to vy stále píšte že tu niekoho súdim.. koho ?? alebo ste sa za mojimi príspevkami našli, hoci neboli nikomu adresované?Ani raz som sa tu neudrela do hrude, že mne sa nikdy nič nestane, priznala som že aj u nás bude pádov kopa, ale jedno viem- z gauča to nebude..
@anicka246 ja ťa neosudzujem, ale musíš uznať, že keby si ho na ten gauč nedala, nestalo by sa to. Celý čas píšem len otom.. Dôležité je že je malý v poriadku 🙂 ak si mala pocit, že ťa súdim, tak sa ospravedlňujem
@seemani inak napisala niekde zakladatelka, ze nechala to dieta same na gauci, ked ty si stale tu situaciu predstavujes takto? ... je dokazane, ze väcsina urazov deti sa stane za pritomnosti dospeleho/rodica
@mammaroma no presne, preboha vies co pises,iba maminku vystrasis - vazne poranenie lebky!!! to asi tazko lahunke babatko dostane z padu z niekolkocentimetrovej vysky......Napisala som,aby sa zbytocne nestresovala, dietatko kontrolovala.....rontgen tiez nie je nezavazny a lekari ho predpisuju nie len tak, ale casto krat pre istotu,lebo malinke babatko nevie rozpravat a povedat,ci a kde ho boli, preto ten rontgen. Vacsina mamiciek (tak99%) ti potvrdi,ze aj ked na rontgene boli NIC im nezistili, tak co hned panika, a prasknuta lebka, preboha sa uvedom ty, nie ja!
@zuzanockamt ano napísala..
@anicka246 ahoj.nam sa tiež drobec skotulal v 5 mesiacoch.akurat sme mali cestovat na vychod bala som sa a talk davaj k doktorke ta nas poslal na pohotovost tam mu pozrela sono hlavicky a ešte neviem kede ale všetko bolo okej jedine sme ho mali 3dni sledovat.neboj mojim dvom kamoskam sa to stalo pomne 3dni a naše deti maju už 28mesiacov 😉
Neboj. mne mala spdla ked mala 6 mesiacov, ked som jej sla urobit mlicko. potom raz ked mala asi 10 mesiacov. Manzel hej zabudol naskladat papkin ked siel do prace a to sa vtedy chidatko ani nrzobudila. A potom ked mala cca rok. to si narazila peru, to som s nou hned utekala k lekarke. Mali sme ist k babke a to som ju prebalovala a tiez son nieco vybehla z izby. potom sme mali s padmi nadlho pokoj a este spadla 2x v noci ked mala 3 a 4 roky z mojej postele v spalni. Vyska lezania 65 cm rovno na podlahu. ☹Nastastie jej nikdy nic nebolo a ja som vzdy noc prebdela. Teraz uz nepad a vyrastla. 🙂
Ono samozrejme sa opat ozvalo niekolko dokonalych matiek, ktor vsetko robia na 200%, ach jaj.
@martija
Odpoveď nebola pre maminku, ale pre Teba. Vyjadrila som sa všeobecne a hovorila som o horšom páde. Rontgen sa robí nielen detičkám, ktoré nevedia hovoriť. Ja netvrdím, že nie je úplne neškodný, ale zatracovať ho a zatracovať vyšetrenia u lekára skutočne nie je namieste. To hovorím po desiatich rokoch praxe na chirurgii.
@mammaroma ano a v tom je rozdiel, ja odpovedam na otazky v diskusii, nie vseobecne! TEma neznie vyjadrime sa vseobecne k padom,ktore sa odohravaju na celom svete - ale vyjadrite sa k padu maleho dietatka z gauca. Tak ak robis tolke roky na chire, tak naozaj nie je tvoja reakcia na mieste.
Ja na chirurgii nerobim,ale videla som v mojom okoli dost padov a rozpravala som sa s mamickami o nasledkocho, pad z hojdacky na beton!!!! (nie na koberec) dva stichy v hlave a cuduj sa svete,ziadna prasknuta lebka,ani otras mozgu...(stalo sa to mojej neterke). Len raz v zivote som videla chlapceka s prasknutou lebkou,ale to ako vyzeral neprajem nikomu, spadla nanho skrina.... Tak este raz, vyjadri sa k teme,ako som to urobila ja, a nie vseobecne,alebo ak sa chces vyjadrovat vseobecne zaloz inu temu a ja ti tam prispejem inym prispevkom.
Tvoj nazor budem brat za relevantny ak zakladatelka tejto diskusie potvrdi prasknutu lebku, ale myslim,ze ani nemusim citat jediny prispevok a som si na 99% ista,ze dietatko je v poriadku,alebo???? takze neni o com myslim.....
náš vypadol -mesačný z postielky - cca 20 cm na plávajúcu podlahu, ani moc nereval, tak sme samozrejme utekali na rentgen a zistili mu, že má prasknutú lebku od ocha k temenu cca 5 cm dlhé, tak sme išli do nemocnice na pozorovanie na jis, inak mu vôbec nič nebolo, len akurát ich musia pozorovať, lebo sa mu mohol tade vytlačiť mozog -cez tú dieru. teraz má 6 rokov a je úplne v pohode a aj bol v pohode, akurát sme boli vynerovaní a aj doktori neboli nadšení
nikdy by som si nedovolila napísať,že neboj,nič to nie je....100 detí môže takto spadnúť a nič sa im nestane a stoprvé môže byť zranené...šla by som na pohotovosť alebo minimálne sa poradila so službukonajúcim traumatologom telefonicky
@martija
Ja som sa vyjadrila k formuláciám, ktoré považujem za neseriózne. Ty hovoríš zo svojich skúseností a ja zo svojich. Keď už sme pri tom, prasklina na lebke sa navonok nemusí vôbec prejaviť, podstatný je nález na snímku z rtg a ten je niekedy taký, že len skúsené oko lekára dokáže nález rozpoznať. Tak keď náhodou, nespoliehaj sa na to, že to rozoznáš, napriek Tvojim rozsiahlym štatistikám o pádoch detí.
@mammaroma moja formulacia bola presne namierena na pad z gauca, nie na vseobecne statistiky prepanajana uz to pochop! Strasne tu zovseobecnujes. Moje deti maju tak v priemere dva-tri urazy za rok na hlavu, keby som kazdy pad mala rontgenovat, tak maju tak 20 rontgenov za sebou, ty si naozaj myslis,ze toto je nutne, ved sa uz pocuvaj, tu nikdo neohovori o dopravnych nehodach,alebo brutalnych padoch, padoch z vysky, padoch na beton a pod.... ale este raz z gauca na koberec!!!! Vidim,ze mas male dieta, ked ti zacne chodit, tak urazy na hlavicku budu dost caste,uz teraz ho lutujem,ak zakazdym pobezis na rontgen!
Hned tu vytvaras paniku a pises o praskline na lebke! prosim ta uz neprehanaj dobre! dietatko maminky je v poriadku a to bola tema a to som rozoberala, nic ine,tak tu neplet praskliny,ked to dietatko ju urcite nemalo.....

Neboj, tak ako píšu mnohé maminky, ak nemá príznaky, ktoré opisujú, nič mu nie je. Mne syn spadol z postele ako 5 mesačný, dala som ho do polky manželskej postele, šla vyhodiť plienku a keď som sa vrátila, akurát sa skotúľal na zem, taký bol šikovný. Sledovala som ho, ale všetko bolo v poriadku. Viac som sa zľakla, keď som ho v 7. mesiacoch nechtiac sama vysypala z kočiara na betónové schody. Zaspal mi v kočiari, tak som ho nechcela pripútavať pred odchodom z chalupy, aby som ho nezobudila, samozrejme som na to zabudla a ako som zdvihla kočiar na schody, tak sa zošmykol rovno na hlavu, keďže strecha kočiara nebola vzadu pripevnená o kočiar. Tak si poplakal, ja s nim, ale okrem malého škrabančeka na hlave mu nič nebolo. Také veci sa stávajú, netreba nič podceňovať, ale ani preceňovať. Moja známa utekala na rontgen so synom po každom aj menšom údere do hlavy, nechápala som ju, veď rontgen škodí a divila som sa, že jej ho lekári vždy spravili, ale keď o to požiada matka, tak asi spravia, aby sa krili, keby niečo. No a chlapec mal 3 roky a mal dosť vážny problém so zrakom, neviem, čo mu bolo, ale doktori vraj povedali, že mohol kľudne aj oslepnúť. Takže tie rontgeny nemuseli, ale mohli byt práve príčinou tohoto. Našťastie to dobre dopadlo.