icon

Bábätko a 10- sekundové omdletie po zadusení sa

21. júl 2021

Čaute milé mamičke, sme s manželom neskuseni v tejto oblasti, nase bábätko ma 6 týždne... No dnes sme skoro infarkt dostali az sme 112 chceli volať ....mala pekne papa, plne dojcena... Dávame jej decko kvapky na lyžičku a aj keď velmi plače, ze ju boli bruško tak sem tam Coliprev 10 kvapky... No a dnes ked plakala najprv sme ju ukludnili a tak sme jej dali tie 10 kvapky, no jej zaskočilo a úplne ocka červené, nevedela sa nadýchnuť ja som ju hned zobrala od môjho na ruky,, prehodila cez plece... Nevedela som co v tom soku robiť, on do nej fúkal s ústami... No trvalo to krátko ale bol to šok pre nás... Zľakli sme sa veľmi, pery nemala fialové len ocka strašne a aj okolo očí... A normálne mi padala, proste úplne taka bola ako keby omdletie mala (viete čo myslím, také telíčko padave) a ked som ju chcela, ze si ju otočím na ruku dole hlavkou ta vtedy sa rozplakala... No ale obaja infaroktove stavy... Proste netrvalo to cele viac ako 30 sekúnd asi ale aj tak sa bojim, dúfam, ze jej to nepoškodilo v hlavičke nic, ked nemala okyslicenie... A teraz nechce ani pit mliečko, plače ďalej, nespokojná je...

petulda333
21. júl 2021
cefka29
21. júl 2021

Aj v komentaroch ste niekolkokrat napisala ze sa zadusila. Keby to bolo raz tak si to ani nevsimnem 🤷‍♀️

petulda333
21. júl 2021

Teraz ti napisem komentar ako matka, kt sa stalo podobne. Syn mal cca 8m. Muz bol prec, isla som na wc a z izby som pocula chrcanie. Ked som tam vosla, syn lezal vystrety a lapal po dychu. Uplne bol tuhy, ze aj ked som ho dvihla bol v tej istej polohe. Akurat prisiel muz, zacal na neho fukat, prskat vodu. On uplne mimo, oci otvoril ale nevnimal nas vobec. Volala som do nemocnice. Nakoniec si kychol a vyletelo z neho kopa hlienov a zacal dychat. Tiez to trvalo 30-40sekund kym sa nadychol. Lekarka povedala co robit a celu noc sme ho sledovali a rano k dr, asi po 2-3dnoch zapal pluc. Ty mas mesacne babo, ani sekundu by som nevahala a sla ho dat pozriet. Co sa ti nechce? Ci ta to zabije? Som rada, ze jedna zena ti napisala, ze netreba. No len, aby si to nelutovala casom

autor
21. júl 2021

@petulda333 ja teraz tiež sedim pri nej pri postieľke... Nezaspím len tak lahko a potom sinju dám k sebe na posteľ... Ale jej proste len z tej kvapky, vies moj ju drzal na rukách a ja som jej isla dat tie kvapky.... Proste my smd vedeli, co jej zabehlo a kolko toho jej zabehlo...

autor
21. júl 2021

@cefka29 tak pardon zadusit sa u nas je aj ked na 10 sekund aj ked ja pijem vodu a ma dusi... Tak poviem, ze som sa zadusila s vodou ... No tak pardon

cefka29
21. júl 2021

Ved ja sa nehnevam. ked sa to tak podla vas hovori tak to tak kludne hovorte.

euka210
21. júl 2021

nas asi 10mes. nieco prehltol a vracal a plakal...volali sme 112, poradili, kym sme volali vysiel z neho kus papierika...asi o hodinu mi volali ako sa ma...takze minimalne by som zavolala na 155 alebo pohotovost ci treba pozorovanie alebo je to ok.

petulda333
21. júl 2021

Je jedno preco sa to stalo, je to male dieta a byt bez dychu par sekund.. No neviem. Drzim palce. No zajtra urcite daj vediet pediatrovi

deti95060810
21. júl 2021

nič sa nestalo...nám dcéra skolabovala v marci, prestala dýchať, omodrela....zavolali sme záchranku prišli o 20 min. samozrejme dcéra sa medzitým už prebrala a povedali nám načo sme ich volali že dcéra sa už prebrala.... 🙄
skôr to povedz len pediatrovi... uvidíš čo povie, možno len vyšetrí dieťa a pošle vás na odborné vyšetrenie...a možno ani to...😉

cefka29
21. júl 2021

@deti95060810 keby sa mna spytal zachranar naco som ho volala k dietatu ktore skolabovalo, nedychalo a omodrelo tak by si ten cirkus pamätal do konca života…

andreatytler
22. júl 2021

Mila autorka,
Skus si ty zapchat nos a usta a nedychat na 30 sekund a uvidis aka je to sakra dlha doba a ty si dospela zena. Tvoje dieta nedychalo uz tak dlho ze zacalo stracat vedomie. Toto nebola len taka neskodna forma zaskocenia.

Nauc sa spravnu terminologiu, lebo ak niekedy budes potrebovat, ako opises lekarovi co sa stalo ak nepoznas rozdiel medzi dusenim, zadusenim, zabehnutim (zaskocenim). Vsetko to splietas jedno cez druhe a pritom je v nich velky rozdiel.

Nauc sa prvu pomoc pri duseni. Prehodenie cez plece nie je spravne. Pri duseni, treba reagovat okamzite a nie az ked zacne dieta omdlievat. Ked zacne dieta s prikrmami, tak potom sa este len bude dusit... bud pripravena.

Hned niekolko zien ti napisalo, ze ak sa dieta zacne dusit preto, lebo sa mu do dychacich ciest dostane tekutina, tak z toho dostane zapal pluc a to je nesmierne nebezpecne ochorenie. Problem je v tom ze aj ked dieta vykasle tie kvapky von a zase normalne dycha, tak bakterie, ktore boli v tej tekutine uz ostanu v dychacich cestach a sposobia zapal. 6 tyzdnove dieta ma velmi slaby imunitny system. Urcite ho zober na vysetrenie zajtra.

Ono je mozne ze sa nedusil, ale mal epilepticky zachvat ako tu uz niekto spomenul... toto je velmi dolezite aby sa to podchytilo hned na zaciatku.

jana_eyre_2
22. júl 2021

Tak dúfam že aspoň dnes pôjdeš k tvojmu pediatrovi a popises mu celú udalosť aby zhodnotil čo ďalej, keď sa ti to už nechcelo včera riešiť.. ak naozaj 20s nedýchala, to by som ani náhodou nezlahcovala bez zhodnotenia doktora.. veď je to bábätko, tomu stačí málo a stane sa zle, nepodcenuj to..

kulumulu123
22. júl 2021

@zafir01 ona sa zadusila.... Zabehli jej kvapky

0Odpovedz toto si nepísala náhodou ty??? Asi preto ti každý píše ze je rozdiel sa dusiť a zadusit a to teda sakra veľký rozdiel.... Ale ok nebudeme sa tu chytať za slovíčka....

danielahamar
22. júl 2021

Ako dievčatá, táto diskusia je na smiech😁
🙄 Ona nechcela radu 😉
A chuda malé 6t sa zadusilo v tejto diskusii najmenej 10x, tak hádam je ok🙄

zafir01
22. júl 2021

@kulumulu123 nerozumiem tvojmu komentu, ale absolútne. Skutočne mal smerovať mne? Vetu "ona sa zadusila, zabehli jej kvapky" napísala autorka diskusie, mne.... A potom už som nereagovala. Radšej. Pretože sa ma bola vo svojich príspevkoch domotana.

kikaaa444
22. júl 2021

Ja nechápem autorka načo sa tu teda pytas rady ? Skoro každá jedna ti tu napisala že smer pohotovosť a tebe sa tato rada nepáči tak sa radšej obhajuješ ako sa nakoniec nič zle nestalo ? To ti vôbec nezáleží ani trochu na tvojom dietati ? Niečo sa ti stane ak na tu pohotovosť pôjdeš ? Nechápem ozaj …

jana_eyre_2
22. júl 2021

@zafir01 podľa mňa proste
@kulumulu123 len odkopirovala prispevok autorky a tak ta to znova označilo keďže akýkoľvek @.... zmodrie, nemyslela to ako že si to písala ty..

beronsche
22. júl 2021

najprv to opisujes ako zivot ohrozujuci stav a potom, vraj o nic neslo..
Ak ti dieta vdychlo tekutinu a dostalo sa mu, hoci len male mnozstvo do pluc, moze mu to sposobit vazne problemy..
Dieta je este malinke, radsej ist k lekarovi zbytocne ako neskor lutovat.. A ked sa niekomu v podobnej situacii nestalo nic, to rozhodne neznamena, ze sa v takej situacii nestane nic nikomu!

zafir01
22. júl 2021

@jana_eyre_2 ja som to už pochopila neskôr, keď som sa prebrala po ránu 😂😂 ťažké vstavanie

iwesska
22. júl 2021

Zadusit sa clovek moze len raz,potom uz nezije. Takze kedze zijes aj ty,aj dcera,ani jedna ste sa nezadusili. Zaskocilo jej,tak sa dusila,dolezite je,ze popadla dych. Ked uz nic ine,mohla si zavolat na 155 a popisat situaciu,oni by zhodnotili,ci potrebuje vysetrenie,alebo nie. Myslim,ze sa jej nic nestalo,ani sa jej mozog za tu chvilku neposkodil. Mne x krat v zivote zabehlo,aj tak,ze som myslela,ze to je koniec,to iste deti,ale zapal pluc sme nikto nemali. Tych kvapiek nie je take mnozstvo,ako keby velky hlt vody vypila.

jana_eyre_2
22. júl 2021

@zafir01 poznám 😅

oblecenie99
22. júl 2021

Tak prepáč autorka, že som aspoň pre pokoj v duši radila volať, ale podľa opisu, že mala mala oči červené, padala, muž do nej fúkal, 30 sekúnd nedýchala, potom bola plačliva, prakticky ešte novorodenec, to na "pohoda lahoda trošku jej iba zabehlo" veru nevyzeralo 🙄

kulumulu123
22. júl 2021

@zafir01 prepáč to malo patriť autorke len som skopírovala správu ktorú ti poslala a nejak to prišlo k tebe... Sorry 🙄

kulumulu123
22. júl 2021

@iwesska len pre tvoju informáciu je sakra rozdiel tekutinu vypiť a vdýchnuť.... To co vypijes to spodkom vypustiš... To co vdychnes aj par kvapiek ta môže zabiť aj niekoľko hodín po aj keď vyzerá všetko ok... Počula si niekedy o suchom utopeni sa??? Ja nechápem všetci tu mudrujete a pritom nepoznáte základné pojmy a prvú pomoc poniektoré 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

banderaska29
22. júl 2021

akože ja by som už niektoré matky fakt fackala. dusí sa mi dieťa a ja píšem na modrého koníka.. nonsens, ako keby sa zemeguľa menila na ostrov prepnutých ...

autorka ty si pri zmysloch? ak áno, zdvihni si zadok a choď so svojim dieťaťom ku doktorke. nie si odborník a nie si ani zodpovedná matka, lebo keby si bola, tak vieš, že nakoľko nie si odborník nemôžeš vedieť, či tvoje dieťa neprekonalo epileptický záchvat, nemá nejaké poškodenie po 30 sekundovej zástave dýchani... zle mi zostalo ako sa vykrúcaš aby si nemusela ku dr s malým bábätkom. si totálne ale že totálne nezodpovedná.

zuzanka.zuzu
22. júl 2021

@cefka29 ano lebo presne toto ten zachranar na nocnej potrebuje zazit, cirkus do konca zivota 🙄 si hrdinka, super

cefka29
22. júl 2021

@zuzanka.zuzu keby ten zachranar vyhodnoti vyjazd ku skolabovanemu a pridusenemu dietatu ako zbytocny a vystrasenej matke povie naco ste nas volali tak nema na svojom mieste co robit prezoze nema kuska empatie v sebe. A hrdinka by som bola keby som potom co mi skolabovalo a nedychalo dieta v klude poradila sama a nemusela by som obtazovat zachranarov na nocnej. Este stastie ze su aj zdravotnici co chapu slovu poslanie a pomahat a take nieco by si nikdy nedovolili povedat.

luccija
22. júl 2021

Ja len dúfam, že keď ste jej tie kvapky dávali tak mala vyvýšenu hlavu či držala si ju v sede.Okrem toho tie kvapky treba dávať po jednej dvoch a nie 10 naraz.

danieli
22. júl 2021

@oblecenie99 super, ze mate takuto linku nonstop, my mame nastastie nasho detskeho takto nonstop, reaguje nepretrzite, moj velky obdiv jeho rodine, ze toto davaju 🙂

oblecenie99
22. júl 2021

@danieli Aj nasa pediatricka je prakticky non stop k dispozícii, ale našťastie funguje aj ta linka na centrálnom v detskej nemocnici. Raz som ju už využila, pani nám veľmi dobre poradila, malý začal v noci kašľať, bol to ako záchvat, predtym nás pustili z nemocnice, tam schytal nejakú virozu, pani ho v telefóne vypočula ako kašle, hneď hovorila, že to budú zadné hlieny, čo mu zatekaju do zadu, keď kašeľ prestala, hneď sme mu odsali, na jej radu dali fenystil kvapky a hneď na ďalší deň ráno sme išli k pediatricke. Nebola to vec na pohotovosť v noci, ale ani maličkosť, pre ktorú by som pokojne spala, malý ozaj hrozne kaslal až sa zadušal a bola som veľmi rada, ze mam sa kde poradiť aj v strede noci.