icon

Čo hrozí učiteľovi za smrteľný pád dieťaťa v škole?

17. máj 2021

Žienky, počas prestávky zomrelo 10 ročné dievčatko. Spadlo nešťastne zo stromu a to tak, že po páde aj hneď zomrela. Celé sa to odohralo počas veľkej prestávky. Čo hrozí učiteľovi? Kedy je "priamo" učiteľ na vine? A kedy je na vine škola napríklad?

jana_eyre_2
18. máj 2021

@anjelicek26 presne.. inak aj pod mojím dozorom spadol najstarší zo stromu na zahrade.. dokonca spadol na pen čo máme podnim na kalanie dreva.. mala som len šťastie že.bol len doskrety, nič viac.. mám kopu zážitkov čo všetko urobil a primne s úrazom.. najmladší zase napr.utiekol zo škôlky.. nemám pocit že by boli nevychovani, každý kto na nich kedy dával pozor, ich chváli.. ale jednoducho sú to chalani čo nemajú taký silný pud sebazáchovy ako napr.vacsina dievčat.. a aj dcére sa stanú úrazy z nepozornosti.. kto veľa skáče, veľa padá.. bohužiaľ niekedy to môže dopadnúť zle....

number19
18. máj 2021

Ja mam s ucitelkami mojej dcery prisernu skusenost. Jedno ci sa bavime o skolke ci o skole.
Nezijem na SK, ale tu ked sa nieco stalo, tak prve co ucka vypluje je ze ona nevie, ona pri tom nebola. A ja si neustale kladiem otazku, tak kde do certa si bola? A ak si tam nebola, tak tu celkovo nemas co robit. 🙄
Na stastie, matky su tu aspon pri zmysloch a uz nejedna druzinarka/ucka musela opustit nasu triedu.
Ja osobne mam s mojimi ucitelkami velmi dobre spomienky. Ale to uz bolo davno. A asi aj ina doba?

pipikcek
18. máj 2021

@rooberta dosť hnusné pre mna dávať to sem, keď vie, ze aj mama toho dievčatka je tu a aj daná učiteľka 😰 Fakt v dnešnej dobe su uz ľudia horsi ako zvery.

snazilka_bio_mamka
18. máj 2021

pre autorku: je toto prípad z Dvorov nad Žitavou? viem totiž o jednom dievčatku, ktore takto spadlo cez prestavku a umrela ale nebolo zo stromu ale z pódia. Ak to nie je ten prípad, tak je strašidelne rovnaky az na par detailov. A necitala som vsetky komenty, ale o tomto pripade nevie vela ludí, viem len preto lebo mam znameho z Dvorov a on mi to vravel. Malá je už pochovaná.. je mi luto oboch strán. Ja som pocula, ze bola chora na srdciecko

autor
18. máj 2021

@stanulienkat Súhlasím s tebou. Nie je ľahké vôbec byť v súčasnosti učiteľom. A keď si už pýtajú vyšší plat, už je oheň na streche ...

A dokonca teraz už rozumiem, že prečo niekto potrebuje za každú cenu vedieť meno, mesto a dátum. 🙈 Médiá, peňažná odmena ...

mariska1989
18. máj 2021

@jana_eyre_2 Máš pravdu ,toto ma nenapadlo .ale aj tak myslím že tie učiteľky aj rodičia či rodína dievčatka prežívajú ťažké obdobie .ani jedna zas nevieme čo by sme robili či by sme šli a chceli trest pre učiteľku alebo odpustime učiteľke/učiteľkám a pokúsime sa nejak žiť s tým že viac mi dieťa zo školy nepríde 😔

aurorastone
18. máj 2021

@stanulienkat tak tak akurát som to šla napísať... Mam priateľa je učiteľ a berú každý rok na 14 dní 3 učitelia 50 deciek do vysokých tatier na túry a výlety, atrakcie, na lanovky, plávať, do lanového parku a kade tade, a majú ohromne zážitky ale ja mam nervy lebo co keď, samozrejme podmienka je aby sa celý rok chovali skusne ináč ich na konci roka neberú ak vedia ze sú problémovi ti ziaci... Ale sú to decká druhý stupeň vymýšľajú bláznia sa a naháňajú, a ja mam strach, síce viem ze on je zodpovedný, chodia tak už niekoľko rokov vždy šťastne ale ak by čosi tak co, vždy mu mam chuť povedať ze nech sa na nich vykasle nech si idú rodicia s nimi, nie sú to jeho deti, budeme mať vlastné babo vlastnu rodinu a neviem si predstaviť ten lync od rodičov keď by sa niečo stalo a co by bolo s našimi životmi... Ale on mi vždy povie aby som sa nebala, ukludni ma a povie ze to zvládnu ako vzdy, je aj super ze on ma dosť veľkú autoritu u deciek takže jeho poslúchajú na slovo, ale ak by sa čosi stalo tak neviem ako by som to aj ja zvládla....on sa pre to povolanie jednoducho narodil a robí to so všetkou láskou a silou co v sebe má

derdia
18. máj 2021

Ako zeny cudujem sa Vam ako dokaze sudit a odsudzovat tu a tam, bez jedineho zamyslenia sa... Uz ste boli nafa skolskom dvore? Uz ste videli hrbu deciek lietajucich zo strany na stranu ako blaznov? Asi ano...
Stat sa moze cokolvek... Bohuzial milion dezi liezlo po stromoch a nic sa im nestalo... Ucitel nie je vsemohuci...ano su aj ucitelia ktori dlabu na vsetko, ale su aj taki, ktori chudaci dokonca zivota budu trpiet za to, ze sa nieco stalo pocas toho ako oni mali davat pozor.. Teraz sa pozrite na seba ci by ste tam vy dokazali ustrihnut vsetky tie decka...
Je rozdiel ked ucitelka zaduci dieta v skolke lebo ho nuti jest... ( poznam taky pripad z 80 rokov) alebo ked sa nedajboze niexo odohra nedopatrenim...strasbe nie ze by ste boli vdacne, ze mame ucitelov, ktori su ochotni starat sa nam o deti, kedy my sme v praci a mozeme zarabat...
A ano kopec aj vasich deciek je nevychovanych, ktore absolutne neposluchaju a robia si co chcu... A este ked na nich ucitel rakrici tak hned to idete riesit... Ucitel sa uz aj boji vychovavat alebo co i len postazovat, a povedat na rovinu ze decko je drzan drzy.... Behaju na stvorkolkach, na motorkach a pomaly su viac ako ucitelia...a este k prispevku...
Stala sa strasna tragedia, ale uvedomte si, ze tou ucitelkou ste mohli byt Vy, Vas manzel, mama, otec... Urcite za to ucitel nenesie zodpovednost.

autor
18. máj 2021

@panelacikova Trošku si oponuješ, nezdá sa ti? Ty nie si posadnutá, ale normálne ťa to zdravo zaujíma. Hej? Predtým zase píšeš, že je to vymyslené celé a idiotom. Ja pevne dúfam, že ty učiteľkou nie si. 🙏

autor
18. máj 2021

@derdia Lajkujem aspoň takto 👍👍👍

pink_lady
18. máj 2021

kolko nestasti a tragedii sa stalo a v mediach ani ťuk...Je mi luto dievčatka aj rodičov...asi zodpovednost ponesie, ale je mi jej luto ...zial, kazdy ucitel je jednou nohou v base...deti vymyslaju, sama viem,ked som bola s triedou 10r na vylete...boli strasne nahnevane ze im nedovolim vyliezt na posed, na strom, ist samym...

panelacikova
18. máj 2021

autorka: predstav si, že som učiteľka. a áno, presne pre toto ma to zaujíma. pretože sa mi nechce veriť, že sú medzi nami takí, ktorí si nevedia dať rady s deťmi a deti im lezú po hlavách a po stromoch... nechápem. mala som na lyžiarskom sama s kolegyňou na starosti 60 pubertiakov - v noci. a ustriehli sme ich. a im veru už kadečo behá po rozume, aj sa pokúšali robiť hlúposti, aj si asi chceli zapáliť. no nerátali s tým, akú sekeru (mňa) tam majú a že lozím každú chvíľu po chodbách.... mali proste smolu. riešilo sa to raz-dva... a preto nechápem, ako môže toto niekto dopustiť. rovnako, ako nechápem, ako môže 10 ročné dieťa nebyť matkou poučené o tom, nech nerobí hlúposti a neriskuje, pretože je to nebezpečné. dnes sú vo všeobecnosti deti dengľavé, sama som to videla na TSV, úraz na úraz..... a ešte aby mi liezli na strom? no neexistuje. nech si lozia doma, keď ich majú na starosti rodičia...
a toto s tou finančnou odmenou a médiami - to bolo z tvojej strany vrcholne trápne, naozaj...

panelacikova
18. máj 2021

@derdia mnohí rodičia sú horší než tie deti. doslova :(

katpox
18. máj 2021

Ie nadarmo sa vravi, ze ucitel je jednou nohou v base, mne sa na telesnej stala taka vec, nazorne som ukazala detom ako sa prejde po kladine, ako udrzat rovnovahu, prizvukovala som, aby na konci kladiny NEZOSKAKOVALI,ale zosli krokom, nejde o ziaden beh, cielom je udrziavat rovnovahu. Samozrejme, mladenec sa musel predviest, prebehol a na konci skocil, udrel si ruku tak, ze mal prasknutu kost,... Tiez cez prestavku vonku je prizvukovane nebehajte, nesacat, no a isto je zodpovedny ucitel, ale bohuzila niektorym veciam sa nezabrani, je to smutne a bolestive, hlavne ak príde o zivot nevinne dietatko, isto ucitel bude niest trest... Ale nestastie sa lahko moze stat aj doma...Aj pri rodicoch, staci len blba chvila...

jana_eyre_2
18. máj 2021

@mariska1989 musí to byť strašné... Akákoľvek smrť dieťaťa má velmi vezme...

90909
18. máj 2021

Inak nedá mi nedať ešte jeden príspevok. Čo sa týka toho medializovania takýchto prípadov, nemusí ísť o nejakú zvrátenú potrebu vyžívať sa v tragédiách, alebo túžbu ísť potenciálneho vinníka lynčovať. Ja mám v hlave kopu podobných tragédií, mnohé neviem predýchať, hoci som tých ľudí vôbec nepoznala, ale mňa to napríklad donúti sa vždy na chvíľu zastaviť a prehodnotiť, nakoľko ja beriem do úvahy všetky možné nebezpečenstvá a občas si rozšírim vedomosti o situácie, ktoré som predtým možno ani nepredpokladala, že by sa mohli stať(napr. videopestúnka, ktorá spôsobila tragický požiar) a takisto si myslím, že nielen deti, ale aj rodičia si častokrát myslia, že sú nesmrteľní, snažia ponechať svoj životný štýl, kam sa rozhodnú začleniť aj svoje deti, čím skôr tým lepšie a tiež možno až príliš podcenia rôzne situácie(tí rafťáci, alebo 6 ročný chlapec, čo sa v Rakúsku zrútil zo skál, ale na turistiku sa vybrali do terénu vyslovene určeného pre skúsených turistov). A v neposlednom rada je tu ten smutný paradox, ako keď sa na niektoré tragédie pravidelne upozorňuje a napriek tomu sa stávajú rok, čo rok(deti ponechané v rozpálenom aute).

panelacikova
18. máj 2021

@90909 presne tak. takéto prípady slúžia aj ako ponaučenie pre iných... nechápem, ako za tým hneď niekto vidí túžbu o privyrobenie si.... ale asi súdi podľa seba :(

cinda555
18. máj 2021

@panelacikova no autorovi ide o trest pre učiteľku. Bez vyšetrenia políciou by bola rada keby na MK respondenti vyniesli trest. Tento príbeh je na veľmi slabých základoch. A ešte jedna poznámka. Polícia vydá tlačovú správu pre všetky médiá nie je to o záchranárovi a hasičov a lekárovi že volajú media. Normálnou cestou sa správa dostane k adresátovi. Skôr chamtivosť niektorich ľudí čo fotia a natáčajú nešťastie je zdrojom pre ich zárobok. Pre Nový Čas to je za 30 eur a musí to byť sakra dobrá pikošky.

nikaeli
18. máj 2021

Som učiteľka.. pôsobím v špeciálnej škole, mám v triede (iba) 4 deti s autizmom. Jedno kde postavím, tam nájdem (všade ho musím doslova ťahať za ruku). Druhé pre všetko 'trucuje' nikam nechce ísť, na protest si sadne na zem. Tretie chvíľu nepostojí, večne sa mi kdesi zamotá, kým sa 'naťahujem' s tými dvomi. A štvrté? vytrhne sa a beží a beží a beží. Nezastane. Nebojí sa ničoho, nevníma nebezpečenstvo. Minule mi vyliezol na trampolínu, len ma oblial pot. Tí prví dvaja na zemi, tretí sa motká a on skáče. Vidím všetkých štyroch, no ako môžem všetkých ochrániť? Priznám sa, radšej s nimi nikam nechodím (čo sa rodičom nepáči). Nedávno sme mali na dvore úraz, dieťa spadlo a udrelo si hlavu na betóne. Chlapci hrali futbal. Mamička podáva trestné oznámenie, lebo učiteľka nedala pozor.

Pozerám sa na to ako matka, aj ako učiteľka. Veľmi smutný príbeh s tragickým koncom, no nesúďme, kým nevieme detaily. Koľko detí bolo na dvore, koľko učiteľov, kde boli učiteľky, prečo to dieťa liezlo ma strom, ..... Nech je nám všetkým táto nehoda výstrahou.

autor
18. máj 2021

@panelacikova Pozri, to čo sa stalo tej učiteľke sa môže stať kľudne aj tebe. Neviem, či tvoje ego dovolí ti pochopiť túto vetu.
Bolo, nebolo matkou to dieťa poučené, to ty nevieš! Bolo, či nebolo učiteľkou poučené, tiež nevieš!
Čo vieš, chváliť sa, urážať ľudí a posudzovať !!!!!
To akože ty máš byť učiteľkou?!

panelacikova
18. máj 2021

autorka.... ukľudni sa... ja osobne v mojich príspevkoch nepíšem nič zlé. naopak, ty tu píšeš bludy o tom, že ten, kto chce vedieť, kde sa to stalo, tomu ide o zisk z toho, že to oznámi médiám. veď ty si úplne mimo a úplne trápna...

autor
18. máj 2021

@cinda555 Tak teda diskutujeme! Kde píšem, že mi ide o trest pre učiteľku ????????

panelacikova
18. máj 2021

@nikaeli dobre však vieme, že nedá sa porovnávať bežné dieťa (bez porúch) s deťmi s poruchami... keďže pracujem aj s takými, aké máš na starosti, úplne ti rozumiem. bežné - zdravé deti však už vo veku 10 rokov musia vedieť, čo áno a čo nie. keď vedia inštalovať aplikáciu do mobilu, musia aj rozumieť vete: nelez na strom... to je snáď jasné. súhlasím tu potom s mnohými príspevkami, kde ženy tvrdia, že deti, žiaľ, nemajú dostatočnú výchovu a ponaučenie z domu. nie sú naučené poslúchnuť autoritu, respektíve mnohé ani nevedia, čo to autorita je, bohužiaľ...

cinda555
18. máj 2021

@panelacikova ako ja by som túto osobu už neriešila. Dá sa overiť informacia cez políciu cez ministerstvo školstva cez VUC Nitra. Ale nemá to význam. Je to totálna fabulacia. Žiaľ existujú aj takýto ľudia čo šíria paniku a strach.

cinda555
18. máj 2021

Čo hrozí učiteľovi?

pink_lady
18. máj 2021

@nikaeli och že 4 děti s autizmom..ja mám doma jedneho (taky ten tvoj 4.pripad) a mám dost

bluka2
18. máj 2021

@panelacikova "a preto nechápem, ako môže toto niekto dopustiť" radšej to už pochop, že sa nestastie môže stať aj len - tak napriek snahe učiteľov či rodičov, nech ťa to nemusí naučiť život (karma, ak niekto chce)

autor
18. máj 2021

@panelacikova Nie! Písala to stanulienka! Ja som jej odpovedala, že teraz tomu rozumiem, že prečo niekto nevie, nedokáže pochopiť, že NECHCEM uvádzať bližšie info.
Čiže neakceptuješ názor iného človeka, urážaš a provokuješ !!!
Pre mňa si TY trápna !!!

cinda555
18. máj 2021

Uved miesto udalosti a nerieš hlúposti. Túto info si si vymyslela a hráš tu formu. Nič konkrétne si nenapísala len fabulacia.

nikaeli
18. máj 2021

@panelacikova áno, samozrejme súhlasím.. 10-ročné dieťa nemá čo robiť na strome, keď je v škole.. a má to vedieť.. chcela som tým iba poukázať na to, že mám síce 4 deti v triede, no keby mi to z trampolíny spadlo a nedajbože umrelo, ja skončím v base? lebo som pri ňom nebola? lebo som o pár metrov ďalej riešila iné dieťa na zemi? toho rodiča by to predsa nezaujímalo.. som zaňho zodpovedná.. a kamera by ukázala, že som pri ňom nebola..

nehovorím o pocite žiť s tým do konca života 😥

autor
18. máj 2021

@cinda555 To je stále len otázka, nie tvrdenie!