icon

Čo hrozí učiteľovi za smrteľný pád dieťaťa v škole?

17. máj 2021

Žienky, počas prestávky zomrelo 10 ročné dievčatko. Spadlo nešťastne zo stromu a to tak, že po páde aj hneď zomrela. Celé sa to odohralo počas veľkej prestávky. Čo hrozí učiteľovi? Kedy je "priamo" učiteľ na vine? A kedy je na vine škola napríklad?

martinusik91
18. máj 2021

ucitelke hrozi väzenie. Kedysi mi vravela jedna ucitelka ze jej kolegyni sa to stalo a isla do väzenia.

nttnnt
18. máj 2021

@taskataska uplny suhlas

stanulienkat
18. máj 2021

@peony13 no v mediach to je pre nieco. Preco? Lebo niekto zo zachranarskych,alebo policajnych zloziek zavola do novin,alebo Tv za penaznu odmenu. Nie kazdy je taky "charakterny". Myslite si,ze policajti len tak informuju verejnost o takychto pripadoch? Nie. Vyjadruju sa k tomu,az ked ked to zverejni nejaky dobrak. Po druhe- ty by si chcela,aby Slovensko pretriasalo vasu rodinnu tragediu?

K autorke prispevku: Viem,ze je tazke pre rodica nieco taketo zazit. Urcite budu hladat vinnika kade-tade. Mozno aj ja by som hlsdala. Ja mam 1 dieta a niekedy mam co na ihrisku robit,aby som ho doniesla "cele" domov. Biem, co sme my vystrajali pocas prestavok. To by musel mat kazdy ziak na dohliadanie svojho ucitela. Keby dieta nespadlo zo stromu, tak sa smykne na chodniku, potkne sa o snurku, spadne na tel vychove, spadne zo stolicky,soti ho spoluziak......JE NEMOZNE, ABY BOL UCITEL VSADE A USTRIEHOL 20-50 DETI. Po dalsie: dieta je dost stare,aby vedelo,co moze a co nie. Na to su rodicia,aby deti vychovali a podporovali ucitelov v tom, ze ucitel je autorita. Co v dnesnej dobe je skor naopak. Vinny by bol ucitel,ak by mu kazal na ten strom vyliezt.
Pred dvoma rokmi bol pripad,ked pocas prechadzky spadol na dieta strom a to dieta zomrelo. Uvitelku skoro zlyncovali, ze naco boli na prechadzke a preco nedavala pozor???.a preco....??? Kua- na druhej strane sa ti isti rodicia stazuju,ze preco chodia deti v skole malo von, preco nechodia na prechadzky, do prirody....?? Proste nevyhovies a stale je zle.

90909
18. máj 2021

@stanulienkat no počkať, ale oni išli na prechádzku v čase výstrah, kedy bol silný vetrisko a upozorňovali na zvýšenú opatrnosť. Takže v tomto prípade to nebola len taká náhoda ale dalo sa to vopred predpokladať. Áno ľudia hovorili, ako veď nemôžme všetci ostať doma, sa musí chodiť do roboty, nemôžme sa vyhovoriť na vietor. Ale oni na tú prechádzku predsa nemuseli ísť. Ja osobne nemám rada obviňovanie pri tragických udalostiach, lebo ako sa hovorí, nešťastie nechodí po horách ale po ľuďoch, ale v tomto prípade som si aj ja ťukala na čelo.

jana_eyre_2
18. máj 2021

@stanulienkat ja len k tomu prípadu čo píšeš nakonci.. v ten deň bola výstraha vetru 3.. pamätám si to, pretože chlapec bol syn kamaratkinej kamarátky... (Zodpovednosť za tu smrť majú nakoniec vraj vodári, čo malitie stromy zrezávať)

Neuveriteľne strašné keď zomrie dieťa, je to nepredstaviteľné, ale zväčša je za to proste niekto pravne zodpovedny a bohužiaľ to býva dospelý človek čo má robiť dozor.. musí byť extrémne náročné ustriehnuť deti.. nešťastia sa stávajú denno denne, my môžeme maximálne znižovať riziko predvídanim a upozorňovanim.. ale ani to nezabráni nešťastiu.. krutý život....

gabriela_obzerova
18. máj 2021

Tak viete, nestastie sa stane rychlo, aj vlastnej a akokolvek opatrnej matke, ktora ma na starosti len jedno-dve deti (pisem zo svojej skusenosti) Zrejme podaju trestne oznamenie a rozhodovat bude sud

panelacikova
18. máj 2021

@dazdovka nie som posadnutá, normálne zdravo ma to zaujíma, to je celé. keby som bola posadnutá, tak lúskam internet hore, dolu, strčím sa do rôznych miestnych skupín nitrianskeho kraja či už tu alebo na FB....atď. láskavo ma nesúď, keď ma nepoznáš. posadnutosť to nie je. ak už to mám nejak nazvať, stále je to nedôvera, neverím, že sa to stalo, to je tak celé. rovnako, ako som neverila, že sa deje iná vec na inej škole v inej téme, ktorá je už aj zmazaná.... verím tomu, že zmažú aj túto, lebo niekedy už to presahuje všetky medze...

panelacikova
18. máj 2021

@stanulienkat súhlasím s
@90909 tam doslova vtedy ľudia predvídali, že budú padať strechy a stromy. odhliadnuc od toho, bola to hrozná tragédia takisto :( ja som sa vtedy hnevala na bývalého matku, lebo mi mala vziať dcéru zo školy. ešte dcére som hovorila, nech idú rovno domov (akože k ex), lebo majú "padať strechy" 😀 a tá hlúpa babka ju vzala na gaštany rovno popod stromy - niektoré labilnejšie! samozrejme, dcéra sa potom, čo jej asi 3 gaštany padli rovno na hlavu, sama driapala domov. ale tiež som si ťukala na čelo... že takmer 70 ročná pani doktorka ide za takého počasia s deckom popod stromy na gaštany...

leskovael
18. máj 2021

Ach 😔 ťažko takéto správy čítať...

K otázke : toto všetko určite záleží na okolnostiach, ak dozor nebol na šk.dvore a mal byť, nesie určite zodpovednosť, ak tam bol tak to neviem.... Nepoznáme udalosti, ťažko povedať
.. No autorka nemôžeš to brať prístupom, akým to berieš, nešťastie sa môže stať v sekunde a môže byť prítomný aj rodič, nie učiteľ.. Tak ako spadlo zo stromu, tak mohlo nešťastne z preliezky žiaľ.. No ale10rocne dieťa by už malo troch vedieť čo môže a čo nie. Otázne je tiež či deti stále lezú po strome na školskom dvore alebo nie a majú to zakázané.. dieťa mohlo byt napomenute x krát aby tam neliezlo a vyliezlo aj tak, práve keď učiteľka kt mala dozor dala pozornosť na ine deti iným smerom. Tu sa nedá asi povedať ako to bude vyhodnotené alebo uzavreté.

stanulienkat
18. máj 2021

@90909
@jana_eyre_2 to som nevedela o tej vystrahe. Ok- keby zobralo skole strechu a zomreli by piati? Keby vyvalili okno? Proste su niektore udalosti... Ucitelka z lyziarskeho,ked deti boli opakovane upozornene,ze sa nemaju sankovat mimo vyznacenej drahy a tiez zomrelo dieta? A ked ucitelka okrikne dieta,ked neposlucha,tak cely MK by isiel minimalne za riaditelom,alebo na ministerstvo, ze co si to ucka dovolila? Ja viem, je to hrozne a dufam,ze nikdy nezazijem. Tiez by som asi hladala vinnika kde kade. Ale nie vsetko vieme ovplyvnit.

att123
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
18. máj 2021

@att123 čo je hrozné, v dnešnej dobe máš už veľa detí takých, ktorým znížená známka zo správania imponuje! a rodičia si z toho nič nerobia.... je to fakt smutné :(

att123
Odpoveď bola odstránená
mariska1989
18. máj 2021

@panelacikova presné tak to bolo aj u nás .potom sme boli nahnevaný na tú h čo robili ešte hluk že kvôli nim sa musíme chodiť hore dole🙈

jana_eyre_2
18. máj 2021

@stanulienkat zhodou okolnosti práve na našej škole pred pár týždňami strhlo strechu, našťastie v noci.. to bolo aj v médiách.. fyzicky mi bolo na grcanie keď som videla že padla tam, kde som stála s dcérou pár hodín pred udalosťou a čakali sme na syna.. deti tam hrali futbal..v polovici preťala strecha škôlku čo stojí vedľa.. zodpovedni sú stavebníci ktorí tu strechu urobili tak na hovno že ju strhlo ako papier, zodpovedny je ten čo urobil revíziu stavby a obec čo nezabezpečila lepšiu kontrolu.. celu strechu teraz prerábajú, podklad vyzerá úplne inak ako predtým (predtým boli dosky na každých 50cm a teraz sú jedna vedľa druhej, tam sa už inak bude pripevnovat plech)

Ak by vyvalili okno, zodpovední su stavebníci a aj dozor v škole, pretoze musia predchádzať takýmto udalostiam.. ak by okno vyvalilo moje dieťa pod mojím dozorom, zodpovedná som ja.. tak to proste je..

panelacikova
18. máj 2021

@att123 najsmutnejšie na tom je, že to celé kazia už v zárodku rodičia a ich nevýchova, to som tým chcela povedať. a áno, diagnostický ústav je posledná stanica. žiaľ, odtiaľ sa máloktorý vráti reálne "napravený" :( v konečnom dôsledku si nedôslednosť rodičov odpykajú deti...

att123
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
18. máj 2021

@mariska1989 áno. potom tie poslušné deti už pokrikujú po tých neposlušných, aby konečne zavreli huby (doslova) 😀 lebo chcú konečne jesť. čiže potom tí vychovanejší pomáhajú učiteľke vychovávať tých nevychovanejších 😀

stanulienkat
18. máj 2021

@att123 skus prehodit niekedy s ucitelkou rec. Len tak. Ked ti povie zopar prihod s rodicmi, tak si povies, ze by si tu pracu nerobila ani za 2000e. Takze si neviem predstavit nejake znizene znamky zo spravania. Stacia mi niekedy prispevky mamiciek z Mk ohladne ich nedocenenych genialnych deti.

panelacikova
18. máj 2021

@stanulienkat veru, to už zďaleka nie je také pekné a príjemné povolanie ako pred cca 40 a viac rokmi :( :(

att123
Odpoveď bola odstránená
leskovael
18. máj 2021

@panelacikova
@att123 presne tak, ja mám pocit že dnes je každé druhé dieťa hyperaktivne... Česť výnimkám.. poznám jedno hyperaktívne dieťa, ale teda to je naozaj diagnóza. Dnes sa ale za hyperaktivitou často schováva len nevychovanost a neposluchanie.. Ale tak jasné že je jednoduchšie keď rodič nazve dvoje dieťa hyperaktivne,akoby si mal priznať, že je nevychovane... dieťa si tak môže robiť čo chce a tak to potom vyzerá...niekdy stačí hodinka na ihrisku, alebo nákup v potravinách a mám dosť... A nie, to nehovorím o malých 2-3r deťoch a období vzdoru.

fotoarch
18. máj 2021

Takto mam 3 deti. posielam ich do skoly ucit sa. V skole povedia tu sa sedi, tam sa prechadza, tu sa je, zdravime sa, podakujem a pocuvame. Lezieme na stromy je tam kde ? pri vsetkej ucte. Ucitelka ma vzdelavat dieta a vychovat k zodpovednosti, nie strazit ZS ci sa neliepa na strom. Skolkar je ine- ten je hlupy- uci sa pocuvat. V kazdom pripade strasna tragedia pre rodicov aj ucitela, dozivotny stres. Skoda dietatka. Takato nepochopytelna tragicka udalost sa ale moze dotknut kazdeho z nas. Dieta si zvolilo co spravi.
Otazka - idete dnes ucit ked ste nohou v base ?

90909
18. máj 2021

@jana_eyre_2
@stanulienkat súhlasim s jana_eyre_2. sú rôzne nešťastné udalosti a niektoré aj majú svôjho vinníka, ako aj ten prípad s tou strechou. ja som len pri tom prípade s prechádzkou chcela podotknúť, že tu si o to už malinko koledovali aj učiteľky. Ešte jeden príklad. Keď sa utopila Naya Rivera, viedli sa o tom neskutočné špekulácie, čo mala, nemala urobiť, a ja neviem, či sa to vôbec aj podarilo presne objasniť. Ale neprišiel mi ten jej výlet tak rizikový, že musel nevyhnutne takto dopadnúť.. ale keď sa rok, dva dozadu utopila časť rodiny pri splave v Čechách, kedy išli raftovať do rozbúrenej rieky s malými deťmi, a tušim tam boli tiež nejaké výstrahy, to už som si na nich povedala, že to boli fakt kreténi.

90909
18. máj 2021

@stanulienkat s tými nedocenenými deťmi máš veru pravdu.

jana_eyre_2
18. máj 2021

Inak máme na škole jednu druzinarku, moje deti ju nemajú, iba syn mal v prvej triede.. ale ona je s deťmi vždy vonku.. ale presne tak si predstavujem dozor nad deťmi - prídu na ihrisko, kým ešte nemajú rozchod, ona sa k nim otočí, dá si dole Rusko aby ju bolo riadne počuť a dôrazne nahlas zopakuje všetko čo majú deti dovolené a čo nesmú.. robí tak každý deň keď idú von, je vysoká a má výrazný hlas, potom ich nechá behať a aj keď sa s niekým rozpráva, pozerá sa na deti.. ak nejaké dieťa plače, všimne si to.. tak si predstavujem dozor nad deťmi a strašne rada na ňu pozerám keď čakám na decká (tie už do ŠKD nechodia).. nikto od učiteľov nechce aby nad každým dieťaťom krúžil, ale takéto jasne a opakovane pravidlá sú super.. nevravím že sa nemôže pri nej nič stať.. ale myslím že je o dosť nižšia pravdepodobnosť ako keď sa učiteľky rozprávajú v kruhu a nepozerajú na deti.. proste predvídanie a ostražitosť treba a úprimne musím povedať, že niektoré učiteľky pozor nedávajú tak ako by bolo vhodné.. tým nikoho nekritizujem, ale je to fakt.. deti vymýšľajú, je úplne jedno či sú vychované alebo nie, každé občas napadne blbosť, každému sa občas vysmykne noha..

annaanna
18. máj 2021

to je hrozné... chúdatko dievča.
Ide aj o to, či im učiteľka "kázala" loziť po stromoch, alebo lozili svojvolne a aj napriek zákazu. Neviem si predstaviť, že by moja dcéra liezla na strom a učiteľka by kričala na ňu, že nemôže... čo má tá učiteľka robiť, vyliesť za ňou? Niekedy fakt tie deti sú ako z divokých vajec a nerešpektujú nikoho a tu začína problém, či nie je na vine rodič, ak teda aspoň jeho rešpektujú. Ak je to pravda, čo autorka síce potvrdila ale nepíše kde sa to stalo, je to veľmi smutná udalosť.

mariska1989
18. máj 2021

@panelacikova U nás to funguje stále ale skôr pri starých učiteľkach a čo sú mladšie učiteľky tak to vôbec nerobia.A tam je vidieť ten rozdiel. Ale zas taká družina funguje vonku tak že každá učiteľka zadíva ná určitú stranu i keď sa rozprávajú niektoré deti sú na ihrisku niektoré na trampolíne tam je učiteľka pri nich potom jedna skupinka je pod stromami ďalšia zase pri škole v tieni ale na každé dieťa učiteľky vidia ale zas je pravda že v družine zas neni toľko detí je ich tam dokopy 50/60 tak sa to ustriehnuť dá alebo bohužiaľ tu sa stala chyba a vína nie len na učiteľovi ale aj na tom dieťaťu ale život jej to už nevráti 😔aj keď by bolo rozhodnutie a keby bolo

jana_eyre_2
18. máj 2021

@mariska1989 dieťa nemôže niesť žiadnu vinu, pretože aj napriek veku si nemusí uvedomiť riziko.. tak ako ten chlapec čo sa utopil v bazéne, kde sa zasekol pod vodou lebo tam chýbala mreža.. teraz vraj dávajú na neho spoluzodpovednosť, to je do nebavolajúca drzosť, podľa mňa.. dospeli dozor im dovolil sa ponarat, mreža tam chýbala a na neho dá niekto vinu? Preto je aj zákonom stanovená predsa zodpovednosť deti, do určitého veku nenesu ani trestnú zodpovednosť, tak nemôžeme chcieť aby mali zodpovednost z nehody..

anjelicek26
18. máj 2021

Co sa tyka dozoru tak mne je tych uciteliek luto, syn bol v nultom rocniku - dva krat im zo skoly komplet odisiel, raz nasadol na autobus a odviezol sa cez cele mesto, raz isiel na stavenisko oproti a vyliezol tam na bager... tri krat ho davali dole zo strechy, na ktoru vyliezol po strome, lebo tam boli orechy. Dole ho davali poziarnici - kym tam boli a skladali naradie, tak tam vyliezol zas, lebo si tam "zabudol" teda tie pozbierane orechy. Ucitelka skoro infarkt. My inak tiez mavame pravidelne. Zo ziadnym dietatom som nebola tak casto na chirurgii sit ako s nim... ziaden pud sebazachovy, vysoka tolerancia bolesti, ziadna kratkodoba pamat (to sa potom tie zakazy blbo vysvetluju, ked to on hned aj zabudne...)... skole sme nic nevycitali, lebo vieme, aky je a aspon je sikovny ako opica od malicka (hypermobilita + chodi cviccit na naradi, plava, hra hadzanu)... Co sa stane tam, moze sa bohuzial stat aj doma pod mojim dozorom..dodnes mam pred ocami ako preskakuje plotik a zapichava si to do chrbata... ja v polke vety - neskac cez to!