icon

Pád v škôlke

cruz741
14. dec 2016

Ahojte..Dnes syn spadol v škôlke v herni na koberec,odrel si koleno,ruku a buchol si aj hlavu..Podla jeho slov..Učiteľka pád nevidela..Odvtedy sa už nehral len sedel..Akonáhle sme prišli domov zaspal..Keďže už máme skúsenosti s otrasom mozgu ked bol menší a spadol z postele,bojím sa že to môže byť zas..Teraz ale nezvracal..vníma,trafil si prstom na nos,zrenice ma rovnake..len je spavý..Som na vážkach..Ísť,neísť do nemocnice?..Určite by si nás tam nechali..Žial u nas to nejde, ze spravia Ct a ak vylúčia otras mozgu tak sa môže isť domov..Ďakujem za skúsenosti a povzbudenie..

miaxy
14. dec 2016

@cruz741 tiez sme dnes boli ns urgente na detskom boli velmi prijemny spravili rtg pri tom plakal snad viac ako pri pade z postele.. nakoniec nas poslali dom.zajtra sa ma.neuro zopakovat tak snad bude vse ok..
Ako ste dopadli na urgente?

cruz741
autor
15. dec 2016

Tak sme vcera boli na úrazovke,spravili Rtg, vyšetrili,Ct neodporučili,že netreba..Chceli si malého nechať na pozorovanie,čo sme odmietli..Pozorovala som ho celú noc..ráno sa zobudil ako keby mu včera nič nebolo..Bude mať kľudový režim a snáď žiadne následky,keďže sa mu to stalo už 2 krát,vraj zvykne v takýchto prípadoch ohrozená pamäť,pozornosť,a.t.ď..Ďakujem Vám za príspevky..A čo sa týka učiteľky,čo sa sa tu včera rozoberalo,ani vo sne by ma nenapadlo ju obviňovať,proste bežal na Wc a potkol sa..to len tak na okraj..

ask
15. dec 2016

@cruz741 Tesim sa, ze ste o.k:-) Inak ma napadlo ze ci sa len tak mimochodom nepridruzila crevna chripka, viacere mamicky pisali ze aj tu mali v skolke... ale som rada ak nie.

timea7
15. dec 2016

@cruz741 som rada, ze je syncek v poriadku

marfikchov
15. dec 2016

@tajka1986 prepáč, ale si sebecká, ty máš doma jedno a nepovedz, že ti dieťa nespadlo, alebo sa neudrelo... takto prehnane ochranárske matky zbožňujem... minulý týždeň som len išla povedať, že moje deti sú choré a teda do škôlky neprídu, otvorím dvere, učiteľka na zemi rozčapená sedela, jedno stískala, dalších 5 okolo nej v kruhu, zvyšok sa samostatne hral, no ale toho hukotuuuuu, kriku... ja by som sa zbláznila... nevravím, že úrazy treba bagatelizovať, ale detské úrazy sa stávajú... dokonca aj dospelým a to si vedia dať na seba pozor... áno, zverujeme deti cudzím osobám a dávame im dôveru, že sa o tie naše deti postarajú, ale strážiť 20 detí je rozdiel, ako doma jedno či dve!

tajka1986
15. dec 2016

@marfikchov presne preto ze mam len jedno! Nepotrebujem aby sa dorazilo niekde v skolke len preto ze ucitelka je neschopna. Je to jej volba byt ucitelkou,tak teraz ju predsa nebudeme lutovat,ci? Ked sa nieco stane tvojim detom,nech sa paci,chod jej podakovat. Ja si to budem riesit ako uznam za vhodne...

marfikchov
15. dec 2016

@tajka1986 tak ho zamkni doma a stráž sama! už z tvojich reakcií mi stačí. Ja ako pedagog by som teba, ako matku nikde nechcela stretnúť!! Howk!

maciatkolulu
15. dec 2016

@tajka1986 repac, tebe dieta nikdy nespadlo???? Ty si nejaka zvastna. Ved dieta ti padne aj z kolien niekedy, stava sa... Mne vsetky tri deti trepli z postele a co ako? Vycitala som si to, ale proste niekedy nezabranis. Ucitelka mohla byt otocena, mohla sa starat o tvoje prave revuce dieta a duhe za chrbtom spadlo. Bola si predpokladam dieta😉 a vies , teda ak sa pamatas, co vsetko si stvarala.... skus trosku porozmyslat a apropo - lutujem ucitelky co sa staraju o tvoje dieta

sardinka336
15. dec 2016

@tajka1986 a ty si myslíš nebodaj, že ked mas len jedno dieta ze sa ti nikde nemoze dorazit? Uraz moze mat kedy kolvek a ešte to len pride...v škole - futbal, bude chodit same domov zo školy, neskor kamarati a behanie po vonku...
Prilišna uzkostnost je na škodu, deti ju preberaju od rodičov a prestavaju byt odvazne, zvedave lebo su učene aby sa všetkeho bali. To len same - nechytaj nožnice lebo si vypichneš oko, nechytaj sirky lebo..nerob toto lebo sa ti stane toto...

Chceš nožnice? Ok, naučím ta s nimi robit....chceš sirky? ok, ale s nimi len takto a takto nikdy nie inak (to moj 10 ročny pyroman miluje zakladanie ohna) chceš krajat s nožom? Ok ..(všetci svätý ochranujte) robi sa to takto a takto. Staršie deti su praveze radi ked mozu robit ,,dospelacke veci,,.
Naše decka šupu zemiaky škrabkou aj rezu bezným nozikom - naučii sa to. Jasne ze kdesi v kutiku duše sa bojim aby si neublizili ale čo ich budem držať v nevedomosti? Co si nebudu vediet ani chleba odkrojit lebo mama sa boji? Spravia si aj same desiatu ked treba.

Určite ma davat učitelka pozor, to je jasne, ale nejake bezne odreniny a pady su normalne. Ja si pamätám ziačku čo sa tak nešťastne potkla, ze si vyrazila predne zuby - tie lopaty...mama ked to videla tak plakala. Dievča a vybité trvalé zuby..no kto za to mohol? Učitelka? Tomu sa nedalo zabranit....

sardinka336
15. dec 2016

@maciatkolulu matky jedinačikov🙄 čo to nepoznáš?

tajka1986
15. dec 2016

@sardinka336 bohuzial,ale to ja uz neovplyvnim...

tajka1986
15. dec 2016

@maciatkolulu aj ja 🙂 ale taky je zivot. Za chyby sa plati. Howk

marfikchov
15. dec 2016

@tajka1986 tak ako ani tá učiteľka? či tie deti treba namiesto do papučiek a tepláčkov molitanom obaliť?

kaja73
15. dec 2016

@tajka1986 ano,plati ten kto spravi chybu.....maly bezal a spadol tak plati ..co mala ucitelka skocit z druheho konca a vrhnut sa pod neho...chybu spravil maly ze behal ked behat nemal..moj sa takto strepal zo schodov..dva krat..raz doma a raz v skole..raz celo ako z filmu tom a jerry..za 10 sekudn navrte do vysin,hned smer pohotovost a druhy raz podliatnina na chrbte v mieste obliciek velka cca 20cm..smer sono hned..oba razy bezal ked bezat nemal..raz som bola pri nom ja..2 metre a pozerala som na neho..stihla som zakricat nebez a hups,druhy krat bola ucitelka cca 5 metrov od neho ani nestihla zakricat...zial toto sa stava a plati ten kto spravil chybu...v tomto pripade dieta.

intrograla
15. dec 2016

Mna vzdy tak pobavi ako za vsetko moze ucitelka. A len tak na okraj mile damy, vasmu dietatu sa doma nikdy nic nestalo? A to mate pod dohladom iba jedno, dve popripade tri... 🙂

emilia25
15. dec 2016

No uz ako dieta ktore sa uci chodit sa uci aj padat na zadok.robia to vsetky deti ziadne dieta sa neudrzi pri chodzi tak aby nikdy nespadlo.a teda tie zaciatky deti behaju furt a neviem si predstavit matku ktora by bola nonstop pri dietku aby nahodou nespadlo.moj syn si nikd nic v skolke nespravil az uplne posledny den zakopol o nohu stolicky a letel.zle sa stane hned a rodic sa moze aj pokakat nezabrani tomu.ale toto mozu tvrdit len matky co ich deti este nechodia ale len lezkaju.este aj pri stvornozkovani nemusi sa na ruckach uplne udrzat.

katrinka8
15. dec 2016

@tajka1986 - no len dieťa sa Ti môže doraziť napr. na ihrisku, a kľudne budeš stáť pri ňom. Či Tvoje dieťa sedí doma zavreté v bublinkovej fólii a nechodíte ani von? Moja si rozťala čelo v obočí - boli pri nej 3 dospelí. Doma. No, hold, utekala v crocsoch napriek upozorneniam. Ja ako malá som si tiež rozťala čelo - narazila som doma do dverí.
Videla som aj nezodpovedné učiteľky (resp. učiteľa), ktoré s 2 triedami škôlkárskych detí vtrhli na detské ihrisko k 1-2-ročným deťom ako divá zver a stáli v strede ihriska, kde trkotali o tom, aké je nebezpečné ich nechať na tie preliezky liezť samé, lebo sa nedá byť naraz na 25 miestach. Ihrisko je typu, že zvládnu aj malé deti, ale vyslovene pod dozorom a nie, keď tam behá 30 pojašených väčších detí, čo nepočujú, nevidia, lebo kričia. Tam keby sa stal úraz, je to vyslovene chyba učiteliek. Ale ak sa dieťaťu stane niečo pri bežnej činnosti v škôlke, že sa potkne alebo narazí do niečoho a ublíži si, to nie je chyba nikoho. Tam nebolo zanedbané nič, snáď nebudeš chcieť od pedagóga, aby chodil Tvojmu dieťaťu za zadkom a tlmil mu prípadné pády...

cruz741
autor
15. dec 2016

Poznala som jednu úzkostlivú matku,čo sa chorobne bála o svoje dieťa,že keď išli na klzisko,okrem prilby čo je samozrejmosť,jej strčila do oteplovačiek vankúš..ak by náhodou padla aby si nenarazila zadok..A to som si myslela o sebe že som úzkostlivá..🙂

timea7
15. dec 2016

@janinah no celkom blízko 😎

timea7
15. dec 2016

som rada, že sú tu normálne mamičky, ktoré dokážu pochopiť, že ak je dieťa v kolektíve vyše dvadsiatich detí, je tam väčší predpoklad, že sa môže stať úraz. V zahraničí je bežné, že je v triede okrem učiteľky aj asistentka, často dve a detí je samozrejme menej. No aby to bolo reálne aj na Slovensku, za materskú školu by rodičia platili tak, ako platia za súkromnú, čo si nemôžu ani zďaleka všetci dovoliť. Z mamičky, ktorá je chorobne úzkostlivá a má pocit, že svoje dieťa ochráni pred všetkým zlom sveta, si ja nič nerobím, iba sa na nej bavím, občas sa s takými mamičkami stretávam. V takom prípade navrhujem, nech si dieťa nechajú doma, prípadne ho dajú opatrovateľke, tam je možno menšia šanca, že dieťa k úrazu príde, v materskej škole jej nemôžeme garantovať, že sa nikdy úraz nestane, robíme všetko preto, aby sme mu predchádzali, ale nie je v ľudských silách zabezpečiť, aby sa úraz nestal. Dokonca ani tak nie, že by deti sedeli po celý deň za stolíkmi a vonku sa iba prechádzali - čo je proti zdravému rozumu a hraničí to s týraním. Ja mám inak tiež jedináčika, zlomil si v škole na TV ruku, asi som mala žalovať učiteľa, možno aj školu, aj zriaďovateľa. Len nechápem prečo, veď deti neboli v telocvični samé, učiteľ tam bol s nimi, za to, že môj syn pri basketbale zakopol a spadol tak nešťastne, že si zlomil ruku, skutočne nemohol. Okrem toho by som nič nedosiahla, učiteľ si robil svoju prácu, nesedel v kabinete a deti neponechal svojmu osudu.

maciatkolulu
15. dec 2016

@timea7 jajajajaj, urazy sa stavaju, mne sa moja starsia dcera ked mala desat a vedela sa fakt dobre korculovat pred ocami a pred domom strieskala na prdel a zachytila sa rukami a praska zapastie.... a stala som pri nej, to proste nejde ustriehnut

timea7
15. dec 2016

@maciatkolulu tak ale ty si na vine, neustriehla si ju!!! 😎 Keby si jej nekúpila korčule a keby si ju prilepila lepiacou páskou o stoličku, nič sa jej nemuselo stať.

stardust
15. dec 2016

som nazoru, ze prehnane uzkostlive matky vazne skodia svojim detom. Ja som tym svojim nechavala volnost v pohybe, velmi rychlo sa naucili, ze pady bolia a su celkovo opatrnejsie. Skor take decka uzkostlivych matiek su mantave a lahko pridu k urazom.

katrinka8
15. dec 2016

@timea7 - naša pani riaditeľka pre úrazy zrušila v škôlke hojdačky - lebo sa stalo, že si deti vbehli do dráhy hojdacieho sa dieťaťa a rozťaté čelá, raz zase vraj 1 chlapček tak nešťastne spadol, že hlavou rovno na taký ten šrób, čo drží preliezku v zemi. Našťastie v nešťastí mu trafil presne v koreni nosa - medzi očami (ešteže nie to oko) - tak prehodnotili preliezky, dali iné, bezpečnejšie. Lebo presne vraví, že to sa proste nedá ustriehnuť 2 učiteľkám 20 detí vonku tak, ako rodičovi, keď ich má 2. Našťastie areál majú veľký, je tam veľa stromov, taký minilesík 🙂 - tak deťom dajú vonku radšej náradie, fúriky, lopaty a spol., lopty, hračky do piesku a pod. a oni sa tam majú kde aj takto vyhrať, vybehať. Zbierajú listy, šušky zo stromov, konáre, kamienky... Majú tam uja údržbára, ktorý často robí aj vonku práce, na jeseň hrabe lístie, v zime zase sneh - a tie deti mu strašne rady pomáhajú 🙂 Ujo je trpezlivý, behajú občas za ním ako malé psíky, on ich dvíha, aby mohli do koša hodiť nahrabané lístie a pod.
Inak mám s ním teraz takú milú príhodu, je to off topic, ale tak milé 🙂 Šla som včera pre synčeka do škôlky na obed, a šla so mnou aj kamoška s dcérku, nech sa deti ešte spolu pohrajú, lebo cestujú na sviatky preč, tak sa dlhšie neuvidíme. No a ako sa blížime k škôlke, v šatni sme videli cez okno nejakú postavu v červenom akoby overale a niečo biele tam trčalo z neho. A my s kamoškou malej: Aha, Mikuláš je v škôlke, doniesol deťom darčeky (minulý týždeň sme mali pre črevnú virózu a kiahne škôlku zavretú, tak všetky akcie preložené). Vôjdeme do budovy, že Aha, tu je ten Mikuláš. A to "Mikuláš" na rebríku v červených montérkach natiera radiátorové rúry 😀

ukulela
15. dec 2016

@tajka1986 ty si zrejme typ matky, ktora ked dietatu na telocviku pri basketbale spoluziak trafi loptou do hlavy/alebo si pri skosku do dialky vyvrtne clenok, tak zazalujes telocvikara aj so skolou ...
co na tom vidis, ze ucitelka je neschopna, ked sa dieta potkne cestou do zachodu? to ho mala odviest za ruku? a dalsich 20 deti sa s nou malo ist kukat na jozka, ci ma pekne formovane hovienko, lebo inac by v herni ostali same?
ked ta nezaujima, ze ucitelka je jedna v triede a deti sa musia vediet obsluzit, alebo ze ked ich doma neodnaucis strkat prsty do dveri, tak si ich tam prirvznu, tak si radsej najmi vychvavatelku. alebo to svoje drz do neskorej dospelosti/skorej staroby priviazane doma na cecku.
prepac, aj ja mam zatiial iba 1, smrti sa mi rovna pomyslenie, ze by sa mu malo nieco stat. ale uraz ako zakladatelkin sa stava ... segra si v skole zlomila ruku. ja zas narazila koleno. a tu maly druzol cestou na zachod. ucitelka tiez nema 20 parov oci okolo celej hlavy. a ani vo vysnivanej skolke ti ku kazdemu dietatu nepriparia dve aupairky, aby ho jedna drzala za ruku a druha krmila, len aby si vidlickou nevypichol oko.

zuzulik236
15. dec 2016

@cruz741 vankus v gatiach super vec vyskusame aj my 😂

timea7
16. dec 2016

@tajka1986 mas pravdu, za chyby sa plati, ale to, ze dieta spadlo, nie je chybou ucitelky, aspon v pripade autorky temy urcite nie. Dokonca ani to nesvedci o jej neschopnosti.

marlenka0
16. dec 2016

@tajka1986 ja ked som chodila do školky, utekala som, narazila si hlavu na múr a museli mi to zašívať....dodnes si to pamätám a nie nebola to chyba učiteľky...proste sa to môže stať kdekoľvek....aj doma sa môže hocičo stať a to nemáme na starosti 20 detí....ty si typ matky, ktorý fakt neznášam.....pani dokonalá....

tajka1986
16. dec 2016

@marlenka0 dakujem za uznanie 🙂

sardinka336
16. dec 2016

@timea7 vieš čo ja mam taku susedu - jedineho syna ma, 10 ročneho...no proste to decko nič nemoze same robit, nikam ist, hra futbal na ihrisku ona za nim beha či mu nie je zima, či neni smädný šak jej hovorim, ved ked bude niečo potrebovat tak ti povie...a ona ze on mal zapal ucha neviem čo...a furt len ,,davaj si pozor,, ako šialené...uz na tom decku vidno ako je ,,blokované,,....no bud sa jej raz odtrhne z reťaze alebo to bude mamkin cecek a chudatko žena čo si ho uviaze na krk, lebo ona bude svokra ,,furt za riťou,,. Ako katastrofa...
Ja ked som jej povedala, ze syn sám chodi k babke na bicykli z jednej mestskej často do druhej tu v BA čo su asi 3 ulice, tak ona na mna pozerala ako na nezodpovednu matku...ale tak čo to budem doma držat v panelaku? Jasne ze sa bojim..ale zavreť to doma na zamok tiez nie je riešenie.