5 mesačné dieťa sa nevie naučiť spať
takze mam 5 mesacne dietatko, malo neustale problemy so spankom, az posledne dni sa to strasne vyhrotilo, budi sa v noci kazdu hodinu a je hore pocas noci aj hodinu a pol,napriklad dnes od pol jednej do druhej, pricom rano nespi do viac ako piatej. Knihu kazde dieta sa ..... sme uz vyskusali a je to na figu,lebo toto nase asi nie. Je tu niekto,kto mal podobny problem ? Resp. Ako sa toto da zmenit? kazda skusenost urcite pomoze.
@mima4 Francuzske deti som nikdy nevychovavala, ale poznam dospelych francuzov a vela krat som vo Francuzsku bola...zaujimave ze ako deti su empaticky, ale v dospelosti sa mi zda ze im to nejak "vysumi" z hlavy ci co. Ano, vedia sa spravat kultivovane, ale to len tak na oko. Z mojich skusenosti su prave Francuzi silne egocentricky, neuprimny a dost povrchni ludia...akoby im chyba prave ta ludskost a hlbka. To ze sa svet netoci iba okolo deti, to sa predsa ucia aj deti na Slovensku, povedala by som ze vo vacsine rodin je to tak. A ano slovenskym zenam casto chyba nadhlad a schopnost zostat sama sebou aj ked sa stane manzelkou a matkou.....ale to je tazko porovnavat situaciu na Slovensku s Francuzskom, lebo tzv. "emancipacia" sa tu a tam vyvijala znacne odlisne a je na inej urovni. A propos dojcenie a blizkost s dietatom s tym az tak uplne nesuvisia. Dojcenie sa s pracou casto krat da krasne sklbit len sa musi chciet. A tiez kultura prace z domu a ciastocnych uvazkov sice pomaly ale isto ide aj k nam...takze viac a viac zien vie sklbit profesny a sukromny zivot.
@kofoluska pisala som ze skor je nenormalne....to neznamena ze dieta je nenormalne, narusene, alebo uz neviem ako si si to domyslela....normalne je nieco co sa vyskytuje bezne, vacsinovo, teda je normou, resp. pravidlom. bezne je, ze deti minimalne do jedneho roka sa budia a nevedia same znovu zaspat. moj odhad je ze takychto deti je minimalne 70 percent, skor 80. ano ja viem, tvoje dieta zaspavalo krasne same, zvadza to k tomu mysliet si, ze tie ostatne matky su asi neschopne, ked to nevedia. A o tom systeme v nemocniciahc v akej kontretne to tak funguje? Ja o ziadnej takej neviem...vsade je umozneny podla kapacity rooming-in, nikto nemoze matke zabranit dojcit jej na poziadanie....ano, personal je aky je, casto stara skola...a tu krasne uz sa ukazuje dosledok nasej vychovy, ze vacsina mamiciek nasej generacie su take trosku "teliatka" poslusne, ze sa nechaju zahnat takymto personalom do kuta a su im upierane veci na ktore maju narok. K tej inteligencii....pisala som ze jednou z pricin dobreho spanku dietatka moze byt aj jeho nizsia vnimavost...nie ze dieta ktore zle spi je inteligentne...to je naozaj dost prekrutene. 🙂
@canama no,pouzila si zle slova a tak to vyznelo..hej, vacsina deti takto spi, do urciteho veku je to predsa samozrejme...jasne,ze male babo ,ktore je este len na mliecku sa moze budit viac krat za noc,lebo je hladne, smadne..mna skor "udivuje" ked sa 2-3 rocne deti budia casto v noci..
@canama Tak, ako píšeš o jednej z možných príčin dobrého spánku dieťatka - ako o jeho nižšej vnímavosti a nižšej inteligencii v budúcnosti je rovnako možné aj to, že zlý spánok dieťatka je odzrkadlením toho, že nedokáže spracovať podnety prežité počas dňa, ba dokonca v určitom veku ešte stále nedokáže rozoznať ani len rozdiel medzi dňom a nocou/svetlom a tmou. Tým pádom nebude schopné primerane spracovávať podnety vonkajšieho prostredia ani svojho vnútorného sveta v budúcnosti; bude menej inteligentné ako deti, ktoré podnety spracovať dokážu primeraným spôsobom. Pritiahnuté za vlasy???
A hláška lekárov, že nespí preto lebo je inteligentné, ako písala @kofoluska je univerzálnou odpoveďou na nespavosť a asi tak frekventovanou ako napr.: Máte bolestivú menštruáciu? - To sa upraví po pôrode 🙂
@veriiii Ved to, ze tych faktorov je velmi vela. A neda sa generalizovat len na nieco. Plne s Tebou suhlasim, ze hlavnym je nevyzreta nervova sustava. A s tym ide ruka v ruke to, co som pisala aj ja - ze dieta je prepodnetovane a nedokaze tolko podnetov nevyzretou nervovou sustavou spracovavat. Napriklad. Casto ked matka najde zdravu rovnovahu medzi podnetmi a schopnostami dietata ich spracovat, problemy so spankom pominu. Ak nie, problem je inde. No rozhodne ho hladat treba, pretoze kazde dietatko sa potrebuje vyspat. Bez toho, aby bolo dobre vyspate nedokaze plnohodnotne fungovat. Vsak aj ja ked som nevyspata, je to otras. 🙂
@canama A toto som kde presne napisala? ze kazdy kto sa v noci budi je nevyspaty? 🙂))))
@veriiii Kamaratkina dcerka zase cez den ani za svet spat, bude mat pomaly tri roky. A tiez je to s nou potom poobede uz jedno velke trapenie, co je tak preunavena. A nas maly? Ten akurat ked sa menil cas sa tvaril, ze bude prechadzat z dvoch spankov na jeden. No houby houby zlata rybka, pekne som ho preonacila nazad na dva spanky. Vecer ho nakrmit uz bolo mission impossible. Je pravda, ze zaspal aj cez den aj vecer behom piatich minut, ale tej mrzutosti, matozenia a nervozity, co sme si uzili........
@kofoluska o 17:12 "Casto ked matka najde zdravu rovnovahu medzi podnetmi a schopnostami dietata ich spracovat, problemy so spankom pominu. Ak nie, problem je inde. No rozhodne ho hladat treba, pretoze kazde dietatko sa potrebuje vyspat. Bez toho, aby bolo dobre vyspate nedokaze plnohodnotne fungovat. Vsak aj ja ked som nevyspata, je to otras."
@kofoluska potreba spanku deti je velmi individualna. moja dcera tiez uz cez den nespava (najdu sa vynimky, ked cestujeme autom alebo ked je chora), nepotrebuje to lebo celkovo jej staci naspat za den cca 10 hodin spanku....zacala chodit do skolky, tam nemala problem ist si s detmi pospat, ved jasne ze chce robit to co oni a zacali problemy....neslo by o to, ze isla vecer neskoro spat (aj ked teda ja nie som zastanca toho aby batolata boli do 23.00 hore), ale ani za svet sa nie ukludnit, v noci mala plytky spanok, potom zaspala tvrdym spankom rano, ked bolo treba vstavat...no chaos. tak sme spanie v skolke na velke pocudovanie vychovavateliek (a sklamanie lebo ved takto sa jej musia venovat) zatrhli a hned spi zase krasne. ano, tiez sa jej obcas stane ze je vecer uz mrzutejsia z unavy, alebo sa zacne pytat spat o piatej poobede, ale to sa da riesit, dolezite je ze kvalita nocneho spanku je dobra. poznam aj deti 4 rocne co nemaju problem si pospat poobede od 13.00 do 16.00 a potom o 19.30 uz idu zase do postele, ale to by bolo u nas ciste sci-fi aj ked mala dcera rok. je to velmi individualne, pokial je dieta spokojne a vyspi sa (aj ked sa pocas spanku zobudza), ja teda nevidim problem. Btw, rodic castokrat ani nevie kolkokrat sa dieta za noc zobudi, ja ked mam tvrdy spanok tak sa niekedy nezobudim na to ze dcerka sa chce napit, alebo nieco vykrikuje zo sna. Dalsia vec, nocne odplienkovanie....no neviem ako by sme ho dosiahli keby som brala za divne ze sa dieta v noci zobudi na to ze sa mu chce cikat. 🙂 ...ved to chodime kolkokrat aj my s muzom.
@kofoluska tak potom uz neviem ze o com tocime, nepacil sa ti moj komentar ze nocne budenie deti v urcitom veku je normalne...ty tvrdis, ze je to problem, ktory treba riesit, pises o nevyspatosti a neschopnosti fungovat. moja skusenost je a to nie len z vlastnej skusenosti, ze to s nespokojnostou a nevyspatostou dietata nema nic spolocne. kvalitne spankove navyky sa deti naucia same, ak k tomu maju vytvorene podmienky, netreba ich do toho tlacit...tak ako netlacime na to kedy zacnu deti chodit aleo skakat alebo rozpravat, neviem preco by sme ich mali tlacit do toho, aby prespali celu noc.
@canama Je rozdiel nevyspat sa (mat nekvalitny spanok) a v noci sa budit. Mozem sa pri malom zobudit v noci aj 10x a rano som vyspata. A naopak ked idem spat neskor a rano on skor vstane, som nevyspata. Ide o kvalitu spanku, nie kvantitu. A to plati aj o dennom spanku. Ze Tvoja dcera nepotrebuje cez den spat je OK, kazde dieta je ine. Ale napriklad ta kamaratkina dcera by spat potrebovala. Lenze ona jednoducho spat ist nexce, nezaspi, neupokoji sa. Neviem, ci ju uspavaju alebo ako to riesia, nebyvam s nimi. No nie raz som bola pri tom, ked uz poobede nedokazala fungovat, bola vylozene zla, lebo bola preunavena. A vecerne zaspavanie bola cista katastrofa. A rovnako viem, ze moj syn (hoc ma uz 17 mesiacov) si potrebuje za den oddychnut dvakrat a v noci potrebuje spat aspon 11 hodin, aby bol rano vyspaty. Kazda matka pozna svoje dieta.
A k tomu nocnemu budeniu. Kazdy sa v noci budi, aj dospely clovek. Nikde som nenapisala, ze to je neprirodzene alebo ze by mi to vadilo. Lenze je rozdiel zobudit sa a ist trebars na zachod alebo sa napit vody a je rozdiel byt dve hodiny hore a hrat sa/xciet sa hrat/skusat vsetky novoziskane zrucnosti. Ja som rada, ze moj syn prespi celu noc od piatich mesiacov -ale nie kvoli sebe. Kvoli nemu. Evidentne na to bol pripraveny a evidentne to potreboval. Do nicoho som ho nikdy netlacila (to sa robilo za nasich cias - sup krupica do vecerneho mlieka od troch mesiacov, aby sa mamka vyspala - a nikto z rodiny nedokazal pochopit, preco toto odmietam svojmu synovi spravit a preco tvrdim, ze ked bude pripraveny spat celu noc, pride to samo). Tak ako ho netlacim, kedy zacne curat a kakat do nocnika. Cakam, az bude pripraveny a sledujem signaly, ktore tomu napovedaju.
Evidentne sa nejak obchadzame v tom, co xce ktora svojimi komentarmi povedat. 🙂 Ja tvrdim, ze nocne budenie je problem, ktory treba riesit - v pripade, ze je dieta nevyspate a nedokaze plnohodnotne fungovat. A to je zvacsa to budenie, ktore trva aj dve hodiny. Nie take, ze sa napije vody alebo mlieka a spi dalej. 🙂 Ak je dieta aj napriek malo odspatym hodinam v pohode - riesit nic netreba.🙂
@kofoluska vies, niekedy s lahko hovori, keby si si s tou kamoskou vymenila miesto, mozno by si tiez nevedela tu malu dostat do postele. moju malu napriklad obed tiez nabudi a je po nom ako na baterky....ja s muzom by sme si pritom po dobrom obediku kludne pospinkali, nas plny zaludok utlmi. ja som si zazila aj to obdobie co pise autorka temy, ze dietatko sa v noci zobudi a chce sa hrat...niekde som si to nastudovala ze to nie je nic neobvykle, to ma dost upokojilo (myslim ze aj dietatu pomoze to ze jeho matka nezacne vysilovat ze "zas je v noci hore" 😒 )...tiez to po par tyzdnoch odislo same, nebolo treba zase dieta nejako "riesit"...tym ze u nas bolo nocne budenie s potrebou upokojenia po prebudeni do cca 2 rokov, precitala som si teda vseliake knihy a recepty a infosky o dobrom spani za ten cas a tie "recepty" z tych knih, je to dost hruba manipulacia s dietatom a nasilie natlacit dieta do nejakej sablony. pritom ako si aj ty napisala, cesta je opacna, snazit sa dietatu priblizit, spoznat ake ma potreby a podla moznosti mu ich naplnit. kazda matka toto musi vediet najlepsie sama.
Môj má rok aj 3 mesiace a stále nevie spať. Nič si z toho nerob 🙂 🙂
@betain ahoj, neviem teda odkial je tvoje info ze pri Sids sa neodporuca spat s dietatkom v jednej posteli? Vyskumy ktore poznam ja hovoria naopak o tom ze spolocne spanie je najlepsou prevenciou nahleho umrtia novorodenca... Jedinym rizikom su zavisle matky, alkohol... Myslim ze je to davno prekonana info.
@leporeloo odkiaľ mám info ? na slovensku sú dvaja doktori ktorí sa dlhé roky venujú tejto problematike a na slovensku s tým vlastne začali, info čerpám z prednášky jedného znich. A celkovo je logické že ak je dieťa ohrozené mechanizmom prehriatia tak spánok pod jednou perinou pri matke asi nebude to najlepšie. Ale už tu boli spomenuté princípy ako riziko minimalizovať čo najviac, lenže to si žena musí o tom dosť načítať a nie len šupnúť dieťa k sebe pod perinu. daj tu nejaký zdroj z ktorého si čerpala, rád si prečítam.
@betain dvaja doktori na slovensku? no to je mi zavratne cislo a dokaz relevantnosti 🙂 no ale pokojne napis ktori a z coho vychadzaju, rada si prestudujem aj ja.
http://www.brianpalmerdds.com/Default.htm
podla mna je sids zlyhanie dychanie kvoli apnoe cize upadnutia do prilis hlbokej fazy spanku, to ze som pri svojom dietati mi pomaha vediet ci dych ako dycha, ci je prehriate a spotene alebo naopak studene takze nejaky argument o jednej perine tu velmi neobstoji...
ak mas anglictinu pokojne ti poslem viac zdrojov...
@leporeloo dúfam,že máš vystudovanu aspoň medicínske vzdelanie,že si ochotná podávať takéto úžasné tvrdenia, ktoré iný studovanejsi podotýkam profesori doktori vyvracajú smahom ruky. Nie všetky matky pojedli múdrosť sveta a vedia,čo je pre ich deti najlepšie. V takýchto v úvodzovkách odborných tvrdeniami by si mohla byť opatrnejšia, lebo takto si môže vziať z teba príklad mamička, ktorej dieťa nato doplatí životom.
@marianna9630 vies ako to je kazdy vyskum ma svoj protivyskum a ja mam oboje v tejto teme celkom prestudovane a tak ako ich niekto podvrdzuje iny ich vyvracia... A studium je na tebe.
Kazda matka sa rozhoduje podla seba a svojich info ktore dufam nekoncia na fore na MK. Takze si vyprosim aby ma niekto osocoval z nezodpovednosti .
@leporeloo to nevyvraciam, ale ak by existovala,čo aj najmenšia šanca na úmrtie dieťatko,tak by som aj tak bola veľmi veľmi opatrná,lebo človek nie je stroj a nemá monitor dychu zakodovany v mozgu,stačí len veľmi krátky tvrdý spánok a môže byť po všetkom,len problém je ten,že ženy ktoré takto prijdu o dieťatko sa s tým nikdy na verejnosti neschválila.
@marianna9630 my sme ti len chceli poradit.a naozaj to babatko je pokojnejsie pri matke. Vseobecne,aj cez den v nosici. Mozem potvrdit z vlastnej skusenosti. Je to na tebe. Ja sim malu u seba zacala prikryvat az teraz,ked ma vyse 2r. A aj tak sa odkope.
Inak teda ti spanie v posteli si teda over na predcasniatkovej poradni,ak ste tam sledovani.

@marianna9630 vyzdra to tak,ze ho nieco trapi,ked sa zacalo ovela castejsie budit, zubky nejdu?alebo,nie je chore?nadcha atd?
co sa tyka k spanku,moja sice bola velmi dobry spac,ale prave okolo 5 mesiaca som zacala s rovnakym vecernym ritualom, vzdy v rovnaku dobu kupel, mliecko,potom asi okolo polnoci este mliecko a prebalila.a otm uz spala celu noc postupne zacala aj to polnocne kojenie vynechavat, co si zvykla...bola kojena, ale co viem, vacsina kojenych deti pokial su kojene sa zvyknu budit v noci viac krat ked idu zubky alebo su chore aj kazdu hodinu..jasne, ze sa to tyka aj nekojenych,ale asi u kojenych je to castejsie..