9 mesačné dieťa nič nevie
Mamičky, ja som sa dnes už zrútila. Moje dieťa bude mať 9 mesiacov. Nevie nič - sedieť, plaziť sa, štvornožkovať, ani sa nevie dať na 4. Nevie povedať nič, len kričí, žiadne slabikovanie mama, baba, nevie dať papa ani tlieskať.
Knižky nevníma, nesleduje, záujem nulový. Hračku jeď posuniem Keď hračku posuniem začne plakať a otočí sa inam. Je nesústredené, s ničím sa nepohrá viac ako minútu. Je nervózne, aj pri dojčení si klepka nohou. Nereaguje na svoje meno, ked sa pýtam na iného člena rodiny (kde je tato) nepozrie jeho smerom.
Každý ked sa môjmu dieťaťu venujem, učím, ukazujem, cvičím, rozprávam a ono to nemá žiadny výsledok. Akoby sa zaseklo v 4-5 mesiaci. Nemyslím si že je chyba vo mne a mojej starostlivosti, skôr sa chcem opýtať, či nemôže mat niečo, neviem.
Už ma napadol aj autizmus?
Dr vraví že na všetko ma čas, bojím sa že niečo zanedbám a bude neskoro.
Ďakujem.
Pfuuu toto zavana skor - maminka daj si vino, vanu, sviecky a kopu hudby na uvolnenie...9 mesacne babatko sa vo vyvoji musi len - pretacat na oba smery, plazit, dat hore na styri - stvornozkovat musi az v roku... ak mas pocit, ze motoricky uplne zaostava (u nas to bola skor flegmaticka povaha deti, ze mali na salame - dnes intenzivne sportuju... ), tak sa spytaj lekarky (ale tam si bola a podla nej je vsetko v uplnom poriadku, takze...?). Slabikovanie, sustredenie, zaujimanie sa o knizky... nemusi, proste nemusi... este teraz nie... a autizmus zeny co s tym mate, je to ako keby taky desivy vyrok a strasiak dnesnych matiek? Syn je autista a bol hypermobilny, ani ti nebudem pisat, ako rychlo napredoval vo vyvoji...odchylky sa ukazali az omnoho neskor...takze tak no... daj mu cas.
Skôr by som povedala, že preháňaš a stresuješ,... Ma 9 mesiacov... Nie všetky deti sú rovnaké.. Hovoriť? Niektoré deti v 2 rokoch nevedia nič povedať alebo ukázať, tak byť v kľude, venuj sa dieťatku, ale určite sa na hadinku denne povenuj aj sebe. 😉
Tak sup sup volať neurologické, fyzioterapeutke.
Toto vaňa ani chlast nevyrieši. Tu treba skontrolovať svalovy tonus lebo 9 mes dieťa by už malo byt akčnejšie
Na knižky ti v tomto veku kašle z vysoká. V tomto veku je dôležitá hrubá motorika.
Mozno ma iba svoje tempo.moja dcera lezala este do 10 mesiacov v hlbokom kociku na chrobaka ziadne plazenie ziadne sedenie.vsetko prislo naraz v jednom tyzdni.je normalne ze sa neprehra.je malicka..co zvukove svietiace hracky vie co ma stlacit? vnima?vidi?pocuje? Kocku chyti do ruky?postavi dve na seba?hodi ju aspon po tebe?
Nerozumiem premotivovaným mamičkám, ktoré by boli najradšej aby ich deti už v roku recitovali básne, plynulo rozprávali a behali 100ku za 3 minúty....jasné, že to bolo nadnesene, ale mi to tak príde...všetko má svoj čas...pokiaľ tvoje dieťatko reaguje na vonkajšie podnety (vizuálne, zvukové) tak začne postupne sa viac zapájať do hry a pod. Deti sú rôzne...ja mám tri a ani jedno nebolo vo vývine rovnaké...daj si oddych a vychutnávaj si čas so svojím bábätkom...
standardne aj ja pisem odpoved, ze dieta ma svoje tempo ALE ak je to skutocne tak ako pises (na cast veci ma skutocne cas, ono nema uplne behat v 9 mesiacoch na odrazadle a recitovat mor ho) a nerobi veci, ktore by uz isto mal - skus si na webe vyplnit vyvojovy dotaznik pre jeho vek a to ti da nejaky obraz co by cca. mal vediet (ja ho nosim na kazdu poradnu, pediatricko ho vyzaduje) a uvidis - bud sa dozvies, ze mas iba prehnane naroky na svoje dieta alebo spozornies a urcite by som sla na kontrolu fyzioterapeutovi, aj ked len pre tvoj klud
A naucilo sa od tych 4-5 mesiacov vobec nieco, ci sa odvtedy naozaj nevyvija? Problem je, ak dlhsi cas nevidis naozaj ziadny vyvoj alebo nedajboze vidis prepady. Otacat sa brusko a past koniky zacalo kedy?
Toto nie nie nie 😔 Veď to dieťa má 9m. Netlač na pílu... Venuj sa mu s láskou a nestriehni na všetko "zlé". Ja mám dcérku (1r9m). Prvý krát si sama sadla, keď mala 1r a 3 dni, štvornožkovať začala par dni nato. Je tu krásna, zdravá. Nie taká rýchla a šikovná ako jej rovesníci, no pre mňa je najšikovnejsia na svete.
@anjelicek26 uplne s tebou súhlasím. Za 30min na mna vyskocil druhy prispevok, kde sa mamicku boji, ze je dieta autista.
Ja mam 13mesacnu a knizky ju tiez,, neberu", mama povie, ale vyslovene nie mne, kde je tato? Nekukne na manzela.
V 9 mesiacoch to bolo uplne babatko a nic nezmeskala.
Pre teba terapie, vyzera to na nejake uzkosti. Ak si chces byt ista, ze dieta je ok a nestaci ti nazor pediatra, skus vas objednat do centra vcasnej intervencie, kde sa na neho pozru odbornici a poradia vam ci treba dieta nejako specialne stimulovat pri vyvoji.
A co si spravila pre to stvornozkovanie? Mozes ist k fyzio, plavanie, bezne nosenie v pozicii klokanka. Zvlada druhe vzpriamenie, alebo nie?
9 mesacne dieta nemoze vnimat knizky - si sa zblaznila? Deti sa ucia udrziavat na kratku dobu pozornost v predskolskom rocniku. To maju 6 rokov. Pani ucitelky ich rok trenuju, aby obsedeli aspon 15 min na zadku a sustredili sa. Niektore sa nedokazu poriadne sustredit ani v 1 triede. Jasne, ze nesedi ked este ani nie je na styroch. Netlieska a nerobi veci podla kniziek - pretoze ma na to zjavne cas. Vnimas, ze na teba reaguje niekedy? Usmieva sa na teba? Zaujima sa niekedy o veci? Ked robi aspon niekedy nejake veci, tak s nim nic zle nie je. Chore deticky nerobia NIKDY nic. Nemaju na to kapacitu. Aspon obcasne prejavy su znakom, ze bejby je ok.
Môj má 10 mesiacov, nerobí nič len sa pretáča z chrbta na brucho a späť. Nič nechce opakovať, blaboce len slabiky, žiadny náznak slova mama, pá pá, nič. Chodila som s ním síce cvičiť fyzioterapeutke ale opakovane mi povedala, ze mu nič nie je, to isté aj obvodná, že má len pomalšie tempo. Tebe z toho riadne prepína, zober ju na neurológiu nech ju skontrolujú aby si mala dušu na mieste lebo inak budeš potrebovať pomoc ty. Ale psychiatrickú. Inak nerozumiem či je to dnes v móde, že si každá mamka myslí, že má doma autistu 🤷
Ako isto by bolo najlepšie si s ním prejsť odbornými vyšetreniami, aby sa proste potvrdilo alebo vyvrátilo to, či má nejaký zdravotný problém a potom sa uvidí čo ďalej
Takto, osobnú skúsenosť nemám. Ale môj brat sa do 1,5 roka nepretočil na bruško, nesedel nelozil, nič. Mal 2 roky, keď rovno začal chodiť, dovtedy vôbec nič, len ležal kam ho položili. Ja som začala rozprávať až po 2 rokoch, dovtedy som len zvuky vypúšťala. Dnes sa živím rozprávaním. Mama mala šťastie, že sme obaja narodení v 70-tych rokoch, kedy nefungoval internet a ženy si nevytvárali hneď katastrofické scénare. Takže asi ako píše anjelicek, daj si pohár vína a ukľudni sa. Niekedy mám tu na koňovi pocit, že niektoré matky by chceli, aby ročné dieťa už pomaly recitovalo.
nerozpráva, neslabikuje, nevie, kde je tato?! Preboha, má 9 mesiacov!!! Preber sa! To všetko príde, ale keď ho budeš už v tomto veku nútiť do pozerania knižiek a 50-krát denne doňho hučať "kde je tato", tak mu to akurát všetko zhnusíš. Premotivované matky, nervózne z toho, že ich dieťa "nič nevie" (!) prenášajú svohu psychickú nepohodu aj na dieťa. Iná vec je hrubá motorika, tam môžeš pomôcť - polohovanie, cvičenie, plávanie a pod. A hlavne ho miluj a vychutnávaj si bábätkovské obdobie, aj keď chúďa zlaté malé zatiaľ nič nevie! Btw, príde mi zvláštne, že v celom príspevku hovoríš len o "dieťati", väčšinou matka povie môj synček, moja malá, proste nie tak neosobne...
Plazit sa nemusi vobec. Na sedenie a 4nozkovanie ma este dost casu. Zvladat druhe vzpriamenie, otacanie okolo svojej osy na brusku, valanie sudov by uz malo, ak to nezvlada, ja by som uz isla k fyzio. Na ostatne veci ma tiez cas. To nesustredenie moze byt tym, ze ho prilis zahlcujes. Nechat mu menej hraciek, radsej obmenit casom a aj cas sam so sebou v tvojej blizkosti mu nechaj. Ked vidis, ze sa zabava samo, nechat ho tak. Knihy skus kupit nejake "pohyblive" a co najjednoduchsie( napr. Svojtka). Kazde dieta je ine, zaklad je neporovnavat. Ak ta ma upokojit odbornik, vyhladaj ho. Nech netlacis zbytocne, lebo potom pride hnev a frustracia smerom k dietatu a to by ta raz mohlo mrziet.
Fuuuu. Tak to je dost ze si sa zrutila.
Myslim ze potrebujes odbornika skor Ty ako Tvoje dieta.
Pozri si na nete tabulky co ma vediet 9 mesacne dieta a od toho sa odraz. Aj ked, kvoli tomuto sa chodi na poradne. A dr Ti povedala ze to je v poriadku.
Ale Ty si sa aj tak zrutila. Smer psycholog. Urcite. Kvoli sebe a aj kvoli dietatu.
Neboj sa vopred, ved so strachom nepomozes ani dietatku, ani sebe. No necakaj. Trvaj na tom, aby ta poslali na neurologiu a k fyzioterpetovi. Povedz doktorke, ze sa potrebujes ukludnit.
su deti, co nestvornozkuju vobec, jednoducho sa jedneho krasneho dna zo sedu postavia a chodia. moj synovec bol taky a je uplne zdravy, sikovny, 15r.futbalista.
moja dcera ma 13, plazit sa zacala asi v 10mes. stvornozkovat asi v 11, vtedy si aj sama sadla. chodit zacala v 13mes. rozpravat zacala v 2.5roku a do roka a pol nebolo ziadne mama, baba, tata. zaujem o knihy tiez asi v roku a pol. co som sa od svokry napocuvala, ze je vo vsetkom pomala a co z toho dietata bude, lebo "nie je normalne". ona normalna bola, len nie vsetky deti su tabulkove a vdakabohu za moju pediatricku, ktora mi stale toto prizvukovala.
dnes sa mojej dcere huba nezavrie, je najlepsou ziackou v triede od 1.rocnika doteraz, snuru a mlynske kolo urobi na pockanie.
Moja momentálne dvojročná dcérka z toho čo píšete vedela v 9m jedine sa trocha plaziť, inak v podstate rovnako ako váš. Akurát som nevedela že by som sa kvôli tomu mala zrútiť, takže som bola v pohode 😉 v 10m začala štvornozkovať, v 11tich si sadla, stavala sa, po roku začala chodiť, trochu rozprávať, do dvoch už bola bez plienok, teraz začala rozprávať viac a sem tam si už pozrie nejakú tú knižku a pohrá sa 😃... Na precvičenie hrubej motoriky odporúčam na FB skupinu "správny vývoj a manipulácia s bábätkom", pani má dobré tipy na cviky aby bábo spevnelo a začalo štvornozkovať (potom až sedieť a chodiť). A ten zvyšok čo píšete, sústredenie a rozprávanie a tlieskanie... Uf, naozaj ma čas.
Podľa mňa upokojovanie, že dieťa je v poriadku, nie je v tomto prípade úplne šťastné, pretože môže oddialiť riešenie problému a stratený čas sa bude ťažko doháňať. Existujú dotazníky na vývoj dieťaťa, podľa ktorých budeš vedieť, či sa treba problémom zaoberať, alebo nie (mám k dispozícii len anglické, určite sa dajú nájsť aj v slovenčine). Druhá dôležitá vec je, či dieťa napreduje - hoc aj pomaličky, ale musí ísť vpred
Trochu ta upokojim. V lete som bola s malym hospitalizovana a bola som na izbe s mamickou s cerstvo 9-mesacnou dcerkou. Ta mala nerobila nic, iba sa vedela pretocit z chrbata na brusko alebo naopak. Nedavala sa do druheho vzpriamenia ani nic ine. Neblabotala, neskumala hracky. Len lezala ako babika, ani neplakala. Mama si pri nej lustila krizovky a vybavovala telefonaty. A hovorila mi, ze doma ma 3,5 rocnu a ze ta bola este pomalsia. Ze ta jej cely prvy rok iba lezala, sadla si az po roku, v 15 mes. sa postavila a v 18 mes. zacala chodit. A je z nej zdrave dievcatko. Aj tato mala je vraj v poriadku, v nemocnici boli s inym problemom. Takze tak. Ja som si s mojim v 9 mesiacoch uz knizky pozerala, ale niektore deti maju skratka pomalsie tempo. Chapem, ze si z toho nervozna. Skoc na neurologiu a k fyzioterapeutke, aby vylucili nejaky problem a uzivaj si svoje dieta.
Chápem ta, podľa mňa nie si premotivovaná. Pravdaže toto všetko čo popisujes ešte nemusí vedieť... Ale aspoň niečo z toho by malo.
Ja by som na tvojom mieste išla k pediatricke a vyžiadala si nejaké speci vyšetrenia. Neurológ, ortopéd... Radšej všetko riešiť skôr, ako neskoro. Ak sa nič neukáže, o to lepšie. Nenechaj sa odradiť, je to tvoje dieťa. Ale nemyslím, že to, čo popisujes zodpovedá autizmu.
Nestresuj. Naša malá mala 11,5 mesiaca, keď začala všetko naraz aj sedieť , stvornožkovať. Ja celá nešťastná, som utekala k lekárovi, neurológovi. A tí obaja mi vtedy povedali, že je úplne zdravá, že má svoje tempo a ona naozaj za týždeň ako sme tam boli, začala všetko naraz... Teraz má 13 mesiacov a chodí popri nábytku, snaží sa stavať už bez opory, aj vydrží stáť, takže prišlo všetko naraz. Keď sa rozbehne stvornozky po celom dome, tak ako strela😁. Nestačím jej....A rozpráva všetko možné aj nemožné 🙂. Skús dať hračky a nechaj nech sa hrá tvoje dieťa aj samé... Ja už som nevedela čo, tak som skúsila veľkú nafukovačku loptu a ona za ňou začala sama. Dala som ju do chodby a sama z obývačky išla za ňou. Hračky do rohov a išla zobrala. Dovtedy som sa jej venovala pri hre iba ja, tam som robila chybu, že som ju nenechala samú. Nech objavuje , chce hračky sama. Teraz sa zahrá aj sama a s nami. Nemá problém. A ja jej čítam , aj ona zoberie leporelo a prezerá. Aj si pustí hraciu knižku, pozerá , rozpráva sa s ňou. Má také boxy, tam jej dávam hračky a sama si kľakne k nim a vyberá hračky...Niekdy sa so mnou vyslovene nechce hrať, iba sama..Moja mama mi stále hovorila, že jej nedám pokoj , nech sa hrá ako chce aj sama, som ju nepočúvala najprv, ale skúsila som a hneď boli výsledky...Keď si si nie istá, tak sa vypýtaj na vyšetrenie. Ale podľa mňa je to normálne. Každé dieťa je iné, má svoje tempo.
Boze ake ste niektore prijemne ako rakovina 🙄
Mila autorka, hlavne klud. Niektore by vediet malo, na niektore ma este cas. Neviem ci je to tvoje prve dieta, ale ak nie, tak neporovnavaj ☝️
Ak mas pochybnosti, vypytat sa na odborne vysetrenia. Radsej 6x zbytocne. Aj pre tvoj pokoj na dusi.
Ja som tiez tak bola povazovana za sibnutu. A bum, oslabene brusne svalstvo a problem s krcnym svalom (ten ma dokonca stale a nikto nevie, ze preco sa mu to vracia a castokrat drzi hlavu nakrivo) a skoncili sme s vojtovkou… cize materinsky instinkt je najviac.
Ale neboj, autistka urcite nie je. Na takuto diagnozu je velmi priskoro. Skor bude len lenivsia. Ale urcite by som dala skontrolovat svalovy tonus.
Drzim silno prsty ✊☺️
Môj syn keď mal tolkoto tiež nič nechcel robiť proste fest tvrdohlavý ignorat uhukany keď mal 10mesiacou zrazu začal sedieť stvornozkovat stavať sa tiež ani za pana Jana dat papa poslať bostek nič tolko som ho učila aj som na to išla humornim prístupom proste strašne obdobia tak som závidela aj závidím ako su detičky šikovné a s ním je všetko tak ťažké nedá si vysvetliť nic furt len to co on chcem a to už má 3,5 roka

Takto skoro ti nik nepovie ci bude nieco mat...ja som tiez stale tvrdila ze malemu nieco je a nik mi neveril. Venuj sa jej nadalej , viac zatial urobit nemozes. My sme cca v roku zacali riesit psychologa, neskor terapie a td...dg malemu dali az v 3,5 roku