icon

Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?

paris3
25. jún 2012

Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?

zuzananinka
26. jún 2012

asi pre mna bolo dost výrazne upokojujuce, ked mi svokra povedala, že teda s týmto malým musim tolko energie vydať ako ona nemusela o dve deti s vekovým odstupom 1 rok plus sem tam tretie o ktoré sa starala obcas - - -vtedy som zacala zavrhovat ten stav, že som si myslela, že som neschopná, že ine matky to stihaju a ja nie, že proste niekedy to nefunguje a basta - - - -urcite ma chapu maminy, ktoré maju takéto narocné dietatko doma - -ja to vidim, len v tom že jedina cesta je mat niekoho na vypomoc alebo vydrzat par rokov - - -
@chovancova27 u nas nastastie tiež manzel si je vedomý toho co mame doma aj ked isté rezervy v jeho vypomoci este stále sú 😀

tina_22
26. jún 2012

@poleva Ja som tiež chodila prvé mesiace ako múmia- neučesaná, bez make up-u 😀 Ale potom som si povedala, že no iste. Potom príde muž a doma najde starenku, strhanú. Vytvorila som si režim dňa, radšej vstanem skôr, dám sa dokopy, suseda príde s malým na kávu- detičky sa pohrajú a my si za jazdy vypijeme kávu 😝 A aspon mám dôvod upratať, keď príde 😀 , no a varíme aj spolu, keď sa inak nedá, posadím na kredenc, do bezpečia a varí so mnou.
Jeden staručký kňaz mi raz povedal, že muža mám doma čakať s večerou, pivečkom-ale iba jedno a v sukničke, žiadne tepláky 😀 😀 😀 No ale mal kus pravdy, veď keď sa mu šereda zunuje, nebudem sa čudovať. Len s tým pivom by som polemizovala

poleva
26. jún 2012

@tina_22 super

tina_22
26. jún 2012

@poleva Ďakujem

poleva
26. jún 2012

@tina_22 ja tiež ked deti vypijú mliečko,vychutnávam si kávičku v pyžame a oni zatiaľ pobehujú,alebo sa hrajú s legom 😀

tina_22
26. jún 2012

@poleva No veď nie keždé dieťa sa vie samo pohrať, moje bolo nesamostatné pricucnuté na mne do jedného roka- kým nechodil, ale zase nevyhovieť mu vo všetkom, aj to je riešenie- nech búcha na dvere, ak pôjdem von hladná, budem nervozna a on so mnou, tak nech sa naučí, že aj mamička potrebuje priestor- samozrejme s rozumom 😀

zuzin78
26. jún 2012

@paris3 ahoj ,jedine co ti pomoze, urobit si ako taky zoznam veci na den co by si chcela urobit, ja topoznam, Sofi spala max za den 45 minut a to som bola rada .vecer som odpadavala s nou, nastastie zaspala o 19ej a raz sa zobudila. vsetko som robila s nou, varila som aj tak, ze v jednej ruke bola Sofi a s druhou som varila. pre niektorych som bola cudna,ale lepsie pre mna ako mat doma uplakane dieta a ja by som z toho sedivela. vysavali sme spolu,prach tiez sme utierali, prali sme spolu, zehlili sme spolu,proste daj jej nieco do ruky a povedz jej nech ti pomoze, ona to uz chape, nie je uzbabatko ,aby ti nerozumela, bude opakovat púo tebe, hracky jasne, ze ju nebavia, tie nebavia ani moje dve holky . ak ju nebude bavit nieco dlhsie ako 10 minut tak jej daj muku, dozu a posad ju na zem a to ju bude bavit. ja ked som piekla, tak potom jasne ze som mohla skoro celu Sofinku hodit do pracky, ale mala som aspon napecene, obe nas to bavilo, bavili sme sa na tom, fotky name z tej akcie uzastne. 😀 😀 😀 😀 😀 teraz ked sa Zari narodila, ona je este zivsia ako Sofi , tak niekedy fakt stihanie domacnosti je o drzku, ale musim, rano este musim vychystat a zaniest Sofi do skolky, o 11.30 hod doslovne utekame pre nu, a potom ideme vonku, hrame sa, perieme, proste co sa musi. nemane dom cisti ako bol niekedy ,ked sme nemali deti,ale mame cisto..
nik mi nechce verit, ze pri tychto mojich dvoch detoch -zajkov duracelkov stiham aj varit dzem, a zavarat uhorky, marhule,. a piect kolace na Vianoce. vsetko je na ukor volneho casu,a le vzdy sa mi to vracia v podobe usmevu deti, ked mozu robit nieco dolezite. ved aj uhorky vie davat do fliasky za tvojej pomoci aj tvoja 11mesacna. bude ti to trvat dlhsie,ale stoji to za to.
pevne nervy . 😉 🙂 😉 😅

katka1981
26. jún 2012

@paris3, poznam, poznam, poznam, ja som nestihala ani varit 😀 potom bolo trosku lepsie, ale len chvilocku a teraz ako cez den nespi a je unavena, tak sa stale nudi a este ked je aj noc na prd, skvele cirkusy k tomu..... dnes si asi spravim meter a budem strihat, neviem sa dockat skolky. 😀

chovancova27
26. jún 2012

@poleva teraz neviem ako to myslíš... či sa mám uraziť, alebo smiať?🙂 ja som spokojná so všetkým tak ako robím to čo robím🙂

ichbinich
26. jún 2012

Moj sice nie je typicke narocne dieta, ale dava(l) mi zabrat dost...
Najhorsie to bolo medzi 1 a 2 rokom. Do 1 roku sup do nosica, to som vedela s nosicom chodit aj na wecko 😅 Potom bolo hrozne obdobie, to som rezignovala a radsej sla s nim vonku aj doobedu aj poobede. Tam bol spokojny, doma sme si iba navzajom liezli na nervy. Ja som mala pocit, ze musim nieco robit, ci uz pracovat alebo domacnost (pracovala som z domu od jeho 3 mesiacov). Vonku bol spokojny, tak som piekla babovky akurat tak z piesku...
Naroky na domacnost redukovat na minimum. Nerobit jedno velke upratovanie, ak nenastala prave idealna situacia, ze sla svorka alebo manzel s malym von. Radsej jeden den kupelku a wecko, druhy den povysavat, treti den utriet prach atd. Okna mi umyva uz treti rok zasadne mama, ked pride, aj zehli asi 90% toho, co sa nam nazbiera 😉 (nosime rifle a tricka, zehlit treba akurat tak fajnove veci, ked niekde ideme a bluzky) 😀 Inak sa snazit spravit co najviac, ked spal. Ale to som musela ist za pocitac a sustredit sa. Takze vecerne/nocne smeny a take sradny ako o polnoci este rychlo poslat nieco sefovi, lebo to potrebuje hned rano...
Ked pride domov manzel, mozem "konecne" ist varit 😉 Minimalne 4 porcie naraz, aby sme obaja mali jedlo aj na druhy den. Ked som nemala navarene pre mna, jedla som jogurty a pod. Pre syna som mala na 99% nieco bud v mrazaku alebo varil ujo Hipp.
Zaujimave je, ze prat a vesat pradlo nikdy nebol problem. Preberal stipce, vysypaval... To akceptoval. Vykladanie/nakladanie umyvacky hroza, furt mi chyta tie spinave riady. Varit som sa naucila aj jednou rukou, ale to som robila iba vo vynimocnych pripadoch. A tiez rad vysaval. Vzdy mi nastavil vykon na minimum na kobercoch a na maximum na parketach 🙄
Teraz mi pri vareni asistuje, stoji pri mne na stolicke, pozera, komentuje, podla moznosti pomaha. Naorim si riady, ale nachystam si do misiek a on mi to prisypava, sme skoro ako v televiznej kucharskej sou 😀 Uz spolu aj pecieme, mafiny a jogurtovy francuzsky kolac vie spravit aj 2,5 rocny 😉 Netreba mixer, vsetko sa zmiesa dokopy metlickou a hotovo.
A uz sa vie pohrat aj pekne sam, ked ma naladu. Len treba kontrolovat, minule, ked sa "krasne hral sam", kym som ja varila veceru, tak mi pomaloval gauc a vsetky svoje auticka 😀 Nech zije Ikea a opratelne potahy 😀
Hlavne nadhlad a pevne nervy. Ked ma prist navsteva, povysavat, umyt zrkadla, umyvadlo a zachod a hned vyzera, ze je vsetko vygruntovane 😀

pe
26. jún 2012

mne sa osvedcilo robit vzdy len to najnutnejsie, ako je dcerka starsia uz sa to da aj popri nej, nieco stihnem cez jej obednajsi spanok a najlepsie upracem, ked ma prist navsteva a clovek ked musi, hodi take turbo 🙂 a potom je este fajn hodit nad niektorymi vecami rukou a nejako sa to pozvlada... varim, ked pride manzel domov a zabava malu, alebo take lahsie veci tiez popri nej - nejake prilohy uz len a tak

stvura
Odpoveď bola odstránená
dejnas
26. jún 2012

ja mám doma dvoch čertíkov, 3,5r a 2r. ... pred rokom sme sa sťahovali do nového (bývali sme rok u manželovej babky, kým sme predali byt a kúpili nový a následne ho prerobil - tam to bolo všetko úplne o inom), od vtedy som nútená ako tak "stíhať" domácnosť... ale je to najmä organizáciou času....
varím večer, keď je doma manžel a dohliadne, resp. zabaví deti (navarím na 2 dni), teraz v lete na večeru zvykneme jesť pečivo a veľa zeleniny, príp, robím často rôzne nátierky... to nezaberie veľa času,,, takisto rýchle raňajky, prípadne jogurty, kaše, veľa iných mliečnych výrobkov... riady umývam tiež hlavne večer (také väčšie, hrnce, panvice...), ale umyť počas dňa 2-3 taniere, ihneď po dojedení, tiež nie je problém,,,, večer, keď krpci spia, periem a vešiam prádlo - ak suším v byte na sušiaku ( lebo inak by mi ho decká, ešte mokré poroznášali po celom byte 😝 )... keď je teplo operiem rýchlo cez deň a vysuším na balkóne, decká sú pri mne (stále ich očkom sledujem, vtedy nerobia "zlobu" sú, radi, že tam tiež môžu byť).. v celom byte máme plávačky, vysávačom prebehnem každý deň celý byt, trvá to max. 10 minút...
doodbeda sa hráme doma, poobede veľa času trávime vonku,
ak výnimočne treba okamžite niečo riešiť / urobiť... pustím deckám rozprávku (funguje to u nás asi 2 mesiace)... momentálne to "žerú", tak chvíľku obsedia v kľude bez toho, aby dačo vyviedli alebo sa pobili 😅
ak treba "väčšie" upratovanie - tak jedine cez víkend, manžel vezme decká von a ja sa realizujem.... prípadne, občas sa stane, že deti postrážia starí rodičia a vtedy makáme obaja 😉
manžel spočiatku hundral, že čo večer ešte robím (jeho mama asi všetko stihla počas dňa 😝) holt nie som dokonalá, ani stroj, mám systém, ktorý mi vyhovuje... a manžel si už zvykol 😀
a tiež je pravda, že deti veľmi baví, keď ich zapájam do činností, napr, cez víkend "pečieme koláčik" a pod. 😉

poleva
26. jún 2012

@chovancova27 nezabúdaj aj na seba,,,fakt si predstav viac detí,čo by si robila?? hm

poleva
26. jún 2012

@zuzin78 si šikuľa,príklad toho,že ak dsa chce dá sa a správny systém k tomu

zuzin78
26. jún 2012

😅 @stvura dakujem 😀 🙂
ja sa len niekedy pousmejem ,ked niekto povie ze nestiha s 1 dietatkom 😀 😀 😀 😀 poznam pripad co jednej dieta spi 2x za den 2 hodiny a dieta si moze zobrat hocikto s kazdym vydrzi, a povie mi ze je unavena a to tie 4 hodiny lezi s dietatom. ja keby som mohla spat cez den 30 minut tak som happy. v noci spat v kuse 3 hodiny tak uz asi lietam od stastia 😀

zuzin78
26. jún 2012

@poleva dakujem, ale jane ze aj mne nervy tecu ale ked si nieco zaumienim, tak to spravim. teraz po nociach s mm malujeme , chodime spat okolo polnoci aby sme rano mali cisto

poleva
26. jún 2012

@zuzin78 áno poznám,,,vždy ked sa robí niečo navyše,tak za cenu nevyspatia,atd...ale výsledok stojí zato

chovancova27
26. jún 2012

@poleva čo by som ako mala robiť?🙂 to isté čo doteraz... 🙂 ešte som zabudla dodať, že stíham študovať aj na VŠ, tak aj preto je domácnosť druhoradá u nás...🙂) hlavne že sú všetci spokojní a dieťatku sa stále venujeme.

zuzin78
26. jún 2012

@poleva presne tak. aj ty si sikulka dvojicky mas . klobuk dole. 🙂

zuzanockamt
26. jún 2012

@chovancova27 trochu v miernejsej verzii, ale velmi dobre poznam 🙂 ... varim po veceroch a v noci, pocas dna bez sance, lebo spi tak hodinku a pol a to vtedy umuvam riad z ranajok, davam prat a stihnem akurat nejaku prilohu k jedlu spravit

bobsent
26. jún 2012

@zuzin78 ,@poleva čo však s dieťaťom kt. nezabaví nič? resp. nebude so mnou upratovať, nebude miešať si čosi v kuchyni, nebude si prelievať vodičku atď..ako si vypiť ráno kávičku keď nesedí a nepije mliečko? on vôbec nesedí.... 😕 a nespí...ako nemyslím to v zlom, len sa pýtam ako? keď nie je v postieľke, v ohrádke, nechce sa hrať...nesedí ani minútu a všetko ho baví 5 sekúnd. v noci ho treba strážiť lebo skáče zo spánku z postele a každú hodinu -dve hore...takže robiť sa nič nedá.
ako som písala, kto nezažije, neuverí....nie je to vždy o organizácii času a schopnosti či neschopnosti maminy.
@chovancova27 ja som vš skončila pred mesiacom... 😉 to bola makačka!

tina_22
26. jún 2012

@chovancova27 Tak to je najdôležitejšie, že si spokojná ty aj tvoja rodina. Kým ťa to neobmedzuje, tak je to úplne v poriadku. Aj tak si šikovná mama 😉

poleva
26. jún 2012

@zuzin78 áno,ako píšeš,sama sa niekedy obdivujem,ale mám podporu môjho manžela,ktorý ked treba aj navarí,aj ostatné,včera večer napr.urobil teľacinku,tak máme dnes obed poriešený 🙂)
celé doobedie sme sa hrali s drobcami na balkone 😀

chovancova27
26. jún 2012

@chovancova27 teraz pozerám že máš dvojičky, no veru, tak to si asi v inom kole ako my ostatné...🙂 ale aspon budeš mať už pokoj a všetko si preskáčete len raz, teda pokiaľ nechcete viac detičiek...

chovancova27
26. jún 2012

@poleva teraz pozerám že máš dvojičky, no veru, tak to si asi v inom kole ako my ostatné...emoticon ale aspon budeš mať už pokoj a všetko si preskáčete len raz, teda pokiaľ nechcete viac detičiek...

tina_22
26. jún 2012

@bobsent Veľa záleží od detí, niektoré sú veeeeľmi náročné na výchovu- hovorím, môj z tohoto pomaličky vyrastá, ale poznám niečo podobné, ako ty. Tu len veľa trpezlivosti

minewka
26. jún 2012

@bobsent a čo ak je také dietko nadpriemerne alebo extra nadpriemerne inteligentné, tieto hry "prekuklo" , nudia ho - skúsiť dať mu niečo intelektuálne náročnejšie?

adetka
26. jún 2012

mno.. tak ja som z ineho súdka 😀 ... manželovi nevarím - aj tak miluje si po večeroch robiť svoje šaláty, ktoré by som ja pokazila.... staršej po škôlke niečo malé a mladšia toho ešte veľa nepoje (uvarené za pár minút)... v domácnosti akurát každý deň periem a umývam riad (je ho málo - stíham večer)... vysávanie a umývanie dlážky má na starosti manžel - a ten to aj každý týždeň robí (máme 100 metreov štvorcových dlažba, plávajúce a pár kobercov)... okná umývame spoločne... záchod a kúpeľku stihnem ´dopooludnia počas víkendu... cez víkendy chodíme na obedy buď k svokrovcom alebo prídu na návštevu naši...

naša domácnosť je o dvoch dospelých ľuďoch, partneroch a nie o slúžke a pánovi ...nenávidela som ako moja mama každý večer perie, varí, žehlí a môj otec rovalený pred telkou...