icon

Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?

paris3
25. jún 2012

Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?

mummy01
26. jún 2012

@mandragora22 no nemyslela som ze nespi v postielke ale ze ho tam nedavam ked chcem nieco porobit...teda to mi nikdy tak nefungovalo...
A teda mali sme obdobie kedy spal so mnou v posteli,teraz mu uz chvalabohu staci ked spim s nim v jednej izbe kazdy vo svojej posteli 😉

ichbinich
26. jún 2012

Umyvat dlazku, pokial je pri vedomi, som sa pokusala iba raz... skoncilo to tak, ze som mala kybel na balkone a chodila si prat handru vonku... este nevedel otvorit dvere... Teraz iba pokial spi, alebo je doma manzel alebo su vonku.
Kupelku/zachod umyvat umyvam iba ked spi, resp. je doma manzel. Celkovo nerada robim nieco, kde si najprv musim umyt ruky, aby som ho mohla ist "zachranit". Takze ani riady neumyvam, ked som s nim sama a je pri vedomi. Tam mu pomahat nedam, lebo v rukach umyvam iba noze a citlive pohare, to by som dopadla 😉

@paris3:
Asi to uz tak robis, ale moj sa naucil, ze jeden suflik v kuchyni (s cestovinami, ryzou a omackami) si moze vykladat, ako chce, to mi bolo jedno, ostatne nie. To mu zvycajne stacilo. Mam vsetko v dozach alebo este neotvorene, tak mi nastasite este nic nevysypal. Niekto takto vyhradi dietatu suflika da donho hracky. Ale casto su "nehracky" lepsie hracky...

Ale ono sa to lepsi, fakt. Pohra sa so svojimi autickami, takto pred rokom som sa vyhybala vareniu a domacim pracam, teraz sa to uz da aspon ciastocne. Sice mu kazdu chvilu musim nieco podat, ist pozriet, co spravil a podobne, ale da sa. Preto nerobim veci, kde si musim umyt ruky, ak to prestanem robit... Lebo musim zachranovat auticka spopod gauca, otvarat krabicu, v ktorom ma puzzle, podat mu farbicky alebo hocico, na co nedosiahne.

Ale, co plati podla vsetkeho aj pre narocne deti, je ako pise Dr. Karp "hadzat mince do parkovacich hodin": venovat mu par minut, potom zase ist po svojom. Zase sa venovat, a ked je zabaveny, ist po svojom. Uz sa celkom dobre naucil aj pockat, ked mu poviem, ze dokoncim toto alebo hento a pridem.
No a este vitamin B komplex pre mna na nervy 😀

Sice nesuhlasim s pozeranim televizora malymi detmi denne a dlho, ale ked si chce pozriet rozpravku, tak mu pustim Timmy Time alebo Bob the Builder, on si tych par minut pozrie a ja stihnem nieco urobit. Ale po troch je koniec, a to mam zvycajne obratom mensi zachvat, takze sa mu potom MUSIM hned venovat...

Ked chce ist vonku, ideme vonku. Vsetko stoji, vraciame sa medzi poslednymi okolo 7 vecer, rychlo sa najest a uspat. Minimalne chleba alebo kasu prenho mam, takze on sa moze najest hned. Potom sa my mozme najest (co byva aj o pol 10, kym konecne zaspi) a robit ostatne. Su dni, ked vyberam ciste taniere po jednom z umyvacky, lebo som ju 3 dni nevylozila a uz mi dosli taniere 😒

aknel1985
26. jún 2012

Ahojky ja by som si asi z toho tazku hlavu nerobila co sa tyka domacnosti ..aj ked ja takyto problem nemam pretoze moja 13 mesacna dcerka sa vie pekne zahrat cize ja pri nej dokazem pozehlit a vcera som aj zavarala a da sa to a manzel chodi domov o pol 8 cize akurat mi malu okupe a da jej pepkat veceru aspon to , chodi domov na obedy cize este aj to musim stihnut. Mala mi spinka dva krat za den doobeda a poobede a aj keby tank presiel tak sa nezobudi je to spachtosko fakt, podla mna sa netreba stresovat kvoli domacnosti zaklad je usmiate dietatko a spokojna mamicka a myslim kto chce prist na navstevu tak pride k nam a nie aby kontroloval com mam spravene cize upratane a co nie

vanessm
26. jún 2012

@paris3 No s nejakými výnimkami presne ako u nás. Moja malá keď som jej nevymyslela činnosť a začala sa nudiť, tak presne ako popisuješ plač a pýtanie sa na ruky. Ani pri jedle sa nemohla nudiť, lebo bolo dojedené 🙂 Musela sa vždy s niečím hrať a ja ju rýchlo kŕmiť. už som nevedela, čo jej tam mám nasypať, čo ju na chvíľu zaujme, čítali sme pri jedení, pýtala som sa jej nech hľadá v knižke rôzne predmety, vysypávala rôzne potraviny ako hrach, šošovicu a proste hocičo ma napadlo, veď sa s tým hrala len pri mne, ako som ju kŕmila. Poradila by som ti schovať polovicu hračiek, a vytiahnuť ich za mesiac a budú pre ňu ako nové a vymýšľať jej zábavu, keď potrebuješ niečo urobiť. Varila som jedlá, ktoré som nahádzala do hrnca a varili sa samé, nič zložité na prípravu. Tiež som nemohla nič upratovať, keď spala, lebo aj keď pukli parkety,tak sa zobudila, tak som oddychovala. Daj jej prstové farbyčky nech maluje kým varíš, tak abysi ju malastále pod dohladom samozrejme, keby chcela ochutnať. Bude lepšie keď bude mať cez rok nejaký ten mesiac, už ju začne zaujímať aj rozprávka. Moju začal zaujímať elmo keď mala asi rok aj 4 mesiace a vtedy som vedela, že keď jej to pustím na pol hodku, tak sa odtiaľ nepohne a ja môžem kmitať. Teraz má 4,5 a je strašne šikovná ( tie hodiny venovania sa je vidieť 🙂 , múdra, samostatná a sme na ňu veeľmi pyšní.

xena22
26. jún 2012

Ja si zasa myslim, ze drviva vacsina zien robi to co moze a este lepsie povedane preto, lebo skratka musi... ja jednoducho musim navarit obed za akejkolvek nalady mojej najmladsej bez ohladu na to v akom veku a rozpolozeni bola... tak isto co sa tyka upratovania v rodine s tromi detmi - uplna rezignacia skratka nehrozi,... ono vela veci sa odbije a mozno aj odflakne ale spravit sa to musi a aj ked ich zapajam do chodu domacnosti aj ked sa im dostane do ruk handra a vysavac, nie je to spravene podla mojich predstav, ale vdaka aj za to 😀 alebo dost casto vyuzijem sluzby manzela - pride domov a prebera stafetu s detmi a ja sa menim na upratovacku alebo podla toho co ine treba robit - na inu funkciu 😉 no a este vela urobim ked idu decka spat, napriklad uz si ani nepamatam kedy som umyvala pocas dna kuchynu,,, vzdy je to pred spanim, umyjem, zhasnem, sprcha a spat , lebo viem ze v plnom dome ludi sa skratka cez den umyt dlazka neda... to len ked daco vyleju (co je dost casto 😀 )

xlucia
26. jún 2012

@mamkabeika absolutne nesuhlasim ze vychova je najdolezitejsia do troch rokov. plati to az po pubertu. dovtedy treba dieta ucit a vplyvat max. dobrym moznym prikladom. potom ist do ustrania a byt poruke a dufat ze sa v dietati bude mat prevahu to dobre, co sme do neho dali nad zlym prikladom napr. spoluziakov.
no a ked zvladne pubertu, potom je to uz viac menej rovnocenny partak

xlucia
26. jún 2012

@xena22 presne tak. problem maju zvacsa len mamy s jednym dietatom, uz ked maju dva viac tak sa to proste vseko musi dat

drabantovazuzana
26. jún 2012

@chovancova27 ahoj, prepáč, nedá mi nezareagovať na Tvoj príspevok 🙂 🙂 🙂 Nič v zlom, naozaj, ale kebyže ja nevysávam 2 týždne alebo neutieram prach 2 mesiace, tak by sme sa asi váľali v špine 🙂 🙂 🙂 Ja toto a okrem toho ešte varenie, pranie, žehlenie a venovanie sa deťom, samozrejme, musím stíhať každý boží deň... Kvôli vlastnému dobrému pocitu... A tiež klobúk dolu pred Tvojím manželom... Ten môj je fakt strašne tolerantný, pomáha mi atď. ale kebyže mu ani len tú večeru nepripravím, tak ma už asi kopne 😀 😀 😀

briketa
26. jún 2012

..

briketa
26. jún 2012

@paris3 NAJLEPSIM RIESENIM ako stihat domacnost pri narocnom dietatku je urobit si rychlo druhe, tretie....atd (doplnte si podla vlastneho zelania) aby sme zbadali, ako pri jednom bola vsetko pohodicka 🙂
A ono cim viac deti mas, tym viac stihas, lebo sa vies lepsie zorganizovat.

@drabantovazuzana tiez vysavam niekolkokrat za den - rozsypane, roztrusene, nanosene...nie cely dom, ale mame velky otvoreny plan kuchynu s jedalnou a obyvackou a tam sa toho nakopi uz po hodinke co sme doma.

xlucia
26. jún 2012

@briketa zeno, ty si to zabila 😀 a plny suhlas s tebou. na 100% 😀 😀 😀

mummy01
26. jún 2012

@briketa
@xlucia ja nesuhlasim..... 😉 mam deti dve...pri prvom to bola pohodicka,vsetko som porobila,dietko bolo 2x denne vonku,nakupila som si,pozehlila a venovala sa aj konickom..... a s druhym prisiel chaos,zrazu nebolo nic tak ako predtym a to mam dobre organizacne schopnosti,no su mi casto naprd 😀
Myslim ze sa tato diskusia zvrhla uplne inym smerom......napokon tak ako skoro kazda 😒

xlucia
26. jún 2012

@mummy01 ja som pri prvom sa stihala ledva najest, teraz mam dvoch a je to ovela ovela lepsie.

zuzananinka
26. jún 2012

@paris3 ano ten rpispevok o tom ako s nou upratujes to si asi bola u nas -- a teda
@mummy01 rovnako suhlasim ani moj syn sa nedá opiť rožkom

a na záver moja mama celý zivot pracovala ako riaditeľka /okrem asi 2 rokov/ v MŠ a podotýkam uspešne -- ju si v modrom z neba pozval žiak, na ktorého nechala dojem a istým spôsobom mu pomohla - a viem, že takých detí bolo veeeelmi vela a prevazne to boli nárocne deti lebo vedela ako na ne ------ no a teda skusená žena ktorej prešlo rukami mnoho deti mi povie, že ma obdivuje, že navarím a teda, že ako to robim, lebo ked je s malym ona a moj otec - -jeden musi byt nonstop pri nom a druhy sa stara o ostatné - - moj syn je dosť samostatný ale ja sa nemozem otocit ani na 5 sekund lebo uz tam nie je a prevazne uz niečo vymysla no ked ho chyti jeho nalada tak chce na ruky a zo vsetkeho je mrzuty - - pritom je to zdrave dieťa -- iba naročné - btw dcera uz rocná vydržala pri jednej cinnosti pol hodinu /pri hracke, pri knižke/ - syn vydrzi tiez ked sa polieva vodou a polieva kvety - popripade vybera zradlo psovi z misky na dvore plus ine zaujimave cinnosti....

no ked si uvedomime, že nam musi fungovat rodina, kde sa musi aspon jest a venovat pozornost aj starsiemu dietatu tak s takýmto dieťaťom j to fest náročné

mummy01
26. jún 2012

@xlucia no tak z toho vyplyva ze na pocte nezalezi.... 😝

zuzananinka
26. jún 2012

no asi opustam tuto diskusiu lebo teda keby moje deti boli ako moja dcera tak zvladnem aj stvoričky plus piate do roka :DDDDD

mummy01
26. jún 2012

@zuzananinka no ved prave,trocha si tu maminky jednoduchych deti dvihaju sebavedomie 😝

drabantovazuzana
26. jún 2012

@briketa u nás je to to isté, takže keď sa nasmetí v obývačke, okamžite je toho plný dom... no a teraz, že nevysávaj 2 týždne 😀

briketa
26. jún 2012

@mummy01
dobre, aby sme boli uplne k teme:
5.15 vstanem, ohrejem mlieko, ja do kupelne, sprcha, zuby, obliect.
najmensiemu hrncek s mliekom a prelozim ho do nasej postele.
postavim na polievku,
nalozim pracku
chystam ranajky,
postupne sa budia deti, ranajkuju v pyzame. potom nastup do kupelne, umyvam trojo zubkov, trojo ritiek ...atd. obliekam len najmladsieho, dvaja starsi sa sami.
vystiskat MM, dat mu obed k autu (inak zabudne), deti robia co chcu (u nas su uz velke prazdniny)
nalozim umyvacku, prelozim pracku do susicky, zametiem, poumyvam, poodkladam kuchynu. Vybavim email, nabalim desiatu, obedovy sendvic, ideme von.
Zvonka pridem zvycajne okolo stvrtej poobede (byvame vyssie v horach a ked uz raz odidem z domu, ostavam dlho prec)
Deti dostanu polievku, narobime cerstvu limonadu (to mame taky ritual, oni idu naoberat citrony, sami pripravuju, chvilu ich to zamestna).
Zatial co ja davam dokopy veceru (zvycajne salat a grilujeme vonku, tak marinujem ryby, ma so) deti robia co chcu, hrabu sa vonku v zahradke v hline, hraju sa v malinkom bazeniku, najstarsi si hra hry)
Ked pripravim veceru idem za nimi na terasu a strikujem alebo fotim.
K veceru cakam na manza ked zavola ze konci, ideme do mesta za nim, odtial na plaz a tam grilujeme, alebo idem na koncert (stvrtky).Potom este kratka prechadzka aby mlad pospala a my sa vecer dockoali aj intimnych chvilok s MM, alebo PC, alebo upravujem fotky.
Spat sa mi podari okolo vacsinou polnoci.
Toto je letny scenar dna u nas. Zatial nepracujem, ale coskoro na ciastocny budem, tak zase sa to pomeni.
Pocas dna vacsinou kazdy den musim nieco umyt v kupelniach, vysavat denne, umyvam obden.
Hracky si deti musia ulozit, ale pomozeme im. Vacsie upratovanie robim len ked je MM doma.
Koberce mame len v jednotlivych areach, cize nie celoplosne a tepujem raz za mesiac masinkou, to som hore veru aj do druhej a druhy den zijem na RedBulle..

mummy01
26. jún 2012

@briketa no a predstav si ze k tomuto dennemu scenaru mas dietko ktora sa len tak nepohra kym si ty spravis co potrebujes,dietko ktore ti stale nieco musi ukazat,povedat,stale nieco potrebuje a nema trpezlivost pockat.Ja som nepovedala ze nic nerobim lebo sa vyhovaram na narocne dieta,moj den vyzera podobne a este mam na starosti psa a zahradku,navarene mam kazdy den az na vynimocne situacie ked su deti chore alebo sme dlho prec...Len je proste ine riesit domacnost s detmi ktore sa vedia normalne zabavit a zahrat ako s dietatkom ktore to proste nevie,musi sa to proste postupne naucit.
Myslim ze toto nieje o pretekani sa kto kolko vie a nevie pri detoch doma spravit...a to fakt nemyslim v zlom 😉

zahadka
26. jún 2012

@paris3 ahoj, jedine, co ti mozem poradit: skus naucit malu spavat pri zapnutom radiu, nejake monotonne, napr. SRO1. Mozno to bude chvilu trvat, ale potom nebude vnimat tolko hluku a budes moct aj pocas spanku nieco porobit...Lebo o chvilu to bude este horsie. Moj drobec pred vyse mesiacom "ozil" vsade vylieza, nevie, co chce, pri nicom nevydrzi. Ja som na rizikovom na konci 7-ho mesiaca, nevladzem s nim. Byvame vsak u svokrovcov, takze mi vela pomozu a ked aj nic neporobim, nerobia z toho vedu. Ale o chvilu budeme byvat sami, takze sa "tesim", co to bude.

briketa
26. jún 2012

@mummy01 ale ja si myslim, ze stale sa to da zariadit. o narocnom dietati viem svoje, jedno z mojich troch je take. aj tak tvrdim, ze je to o mojej organizacii.
Keby som byvala blizko, tak ti deti vdacne postrazim kym si porobis co treba. Cim viac deti, tym sa lepsie zahraju spolu.
Dohodnite sa s kamaratkou, bezne to tak robim. Ked treba ist do obchodu, alebo v niektorych situaciach ako zubar, alebo aj ked len poriadne upratat.
Treba ku vsetkemu hladat cestu ako sa to da, nie ako sa neda.

paris3
autor
26. jún 2012

@briketa Prepac, ale ja som sa nepytala na to, ze co robite s detmi pocas dna. Ani som sa nepytala, co vsetko stihate. Toto nie su preteky, ze ktora co zvlada. Ja samozrejme obdivujem vsetky mamy, co maju dve a viac deti a ziadnu pomoc od okolia.
Otazka znela, ze ako si poradit s domacnostou s narocnym dietatom. Zaujimaju ma skor rozne rady ako poupratovat s dietatom, ktore ti vykona za 5 minut 40 veci. Ako som pisala, kym mala spi, tak mozem robit minimum veci, kedze sa na vsetko zobudi. Kedze malo spava, tak naozaj nechcem riskovat ze sa zobudi a bude z nej chronicky nevyspate dieta. Navyse pises, ze ked je tvoj muz doma, tak si porobis vacsie upratovanie. Ja nemam ziadnu pomoc, malu mi nema kto postrazit, skor len vynimocne.
Nestazujem sa na unavu, na to, ze tiez chodim spavat neskoro a mala hore uz o 5-tej, takze sa nevyspim.
Ver mi ale, ze je velky rozdiel mat dieta, ktore je povedala by som 'netypicke' a narocne a take 'normalne' dieta resp. deti.
Kamaratky, ktorym som o tom rozpravala pozerali na mna ako by som bola z vesmiru, ze nestiham. Nechapali, ze mala nespi, nevydrzi pri nicom. Do 5 mesiacov som malu nosila cely den rukach, musela som jej ukazovat veci, zabavat ju. Na vsetko ukazovala, pat sekund pri tom vydrzala a uz ukazovala, ze chce pozerat nieco ine. Spala len v kociku, aj to som musela s nim chodit dost rychlo, alebo v aute. Mala sa nevie sustredit na jednu vec, najradsej by robila tri veci naraz, ani sama sa nevie rozhodnut, ze co chce.
No a potom tie kamaratky, ktore to videli na vlastnych ociach, pochopili... Nie jedna mi povedala, ze uz mi rozumie a ze je to velky rozdiel oproti jej detom.

xlucia
26. jún 2012

@paris3 ked bude zaspavat, umyvaj pri tom riad. ked bude zaspavat pri buchote, zvykne si na to po par dnoch, a potom budes moct pocas jej spanku porobit co treba. u nas to funguje. cim som bola tichsie, tym horsie to bolo, reagovali zobudenim tusim aj na dychanie.

briketa
26. jún 2012

@paris3 akurat som tu pisala, ze si s kamaratkami treba deti navzajom postrazit. bezne tak robime. vtedy si porobis co treba.
ja mam taktiez jedno z deti viac nez narocne, (moj manzel je ADHD a skoro cosi predpovedat, ale dcera je po nom) ale perfektna organizacia a fyzicka unava na deti je to co najviac pomaha.
citlivy ale dosledny pristup. jedenastsacne dieta uz chape toho viac nez si myslis.
ja stale tvrdim ze sa to da. ako u dospeleho , tak u deti.
urcite cestu najdes. ked ste si s kamaratkami doteraz nepomahali, zacnite odteraz. urcite to kazda privita.
A pretekat sa s nikym nepotrebujem, u mna je prvorada moja spokojnost a pohoda mojej rodiny. Co si kto mysli je mi sumafuk.

dusika11
26. jún 2012

@briketa tak tak dvojickarka s tebou suhlasi 😀

bambibam
26. jún 2012

@paris3 nič si stoho nerob, koľko stihneš toľko bude,u nás to tak funguje ,večer ked príde muž s práce tak mi pomáha a jedlo si navarím večer, ked pospia ,aby som ráno nemala stres ešte aj variť.
Skús opatrne ich naučiť na rádio -potichúčku,telka a postupne pridávaj šuchy a oni budú aj pri tom spať,naši spia jeden pri práčke,umývačke a druhý pri telke a ja môžem sem - tam poupratovať. A tiež bývam niekedy unavená ako kôň.

chovancova27
26. jún 2012

@drabantovazuzana 🙂)) no vidíš, tiež mám asi tolerantného manžela🙂) ale samozrejme v mojom príspevku som to všetko písala obrazne, nech uteším pýtajúcu sa mamičku, v reale to až také hrozné nieje🙂 večere mu nevarím preto, lebo ich nechce, má rád chleba s natierkou a pod... 🙂 a to že nevysávam neznamená že nezametám každý druhý deň🙂 no ved ja len tak pre vysvetlenie, nech nevyzerám ako bordelárka alebo čo preboha🙂 neberte to zase tak vážne tieto príspevky🙂))))

katkapapacova
26. jún 2012

konecne zaujimava tema, ale k veci, mam polrocnu dcerku a mam to iste, nic ju nebavi, nesmiem od nej ist prec alebo sa len vzdialit na wcko, niekedy mam toho plne zuby,ale hovorim si ved pride doba kedy ma ta moja opicka bude mat na haku a nebudem pre nu zaujimava, upratujem vtedy ked sa da, cez den mi spi x po min.vtedy aspon utriem prach, dam prat alebo vyvesiam, pradlo skladam zasadne vecer ked spi, byvam sice so svokrovcami ale tu pomoc nenajdem kedze mame hospodarstvo, polia a k tomu este stavba, s varenim to mam podelene so svokrou tak nehladujeme,mm maka na stavbe a chodi do prace, tak od neho sa pomoci nedockam, bezne vysavam s malou na rukach, vesiam pradlo tak ze malu mam v kociari alebo v stolicke aby bola pri mne a videla ma,ono to raz prejde len musime vydrzat, teda dufam ze to raz prejde 😀

katkapapacova
26. jún 2012

@paris3 nic si z toho nerob ja mam kamosku co ma take zlate babo ze stihe pratat a aj sa venovat svojim konickom a ja jej ticho zavidim