Ako zorganizovať domácnosť s novorodencom?
Chcela by som sa spytat, ci by ste mi poradili ako si mam zorganizovat domacnost pri novorodeniatku. Muz chodi domov z prace okolo 15 tej, mne konci sestonedelie. Chcela by som to mat zorganizovane ako mamicky, ktore vidam vonku s kocikom, upravene, drobcek im spi v kociku, alebo len tak si lezka, mamicka ma topánky s vysokym opätkom, je pekne oblecena, ucesana, namalovana. Ja totiz momentalne nemam akoby energiu na nic, len spat, potom ledva vstanem na plac malickej, pripravim jej umele mliecko, lebo musim dokrmovat, popri tom mala velmi place a mne je do placu z toho aka som pomala, nedokazem po porode este ani poriadne sediet, mam problemy s kojenim, ledva ju nakrmim, potom sa chce nosit na rukach, potom po hodinke zaspi a za chvilu je hore zase, place, chce jest. Ja sa ledva napijem vody, o sprchovani po kazdom WC mozem len snivat, niekedy ledva stiham ist na zachod. Pri porode som mala velke straty krvi, tak mozno aj preto som taka unavena. Dajte mi prosim typy ako si zorganizovat malicku, domacnost, pranie, zehlenie. Vari muz.
@septemberkl super ze ste na ten zapal prisli! Treba veru vzdy skontrolovat aj zdravie maminky, ak sa citi nestandardne unavena...moja sestra tiez po porode dlho lezala, nevladala chodit ani sa zohybat, hovorili ze to je preto, ze necvici :/ napokon sa ukazalo, ze mala vaznu autoimunitnu chorobu a mohla ostat az na vozicku, keby sme netlacili aby chodila.na milion vysetreni :O
Co sa tyka organizovania domacnosti verim ze uz si si isto nasla ako-taky system, skusila si aj to nosenie?
Nasla som k tomu btw vcelku fajn clanok 🙂 http://www.klbkostastia.sk/blog-nosenie-lahsie-...
@jajkuschon práve to, že lekári zvyknú človeka odbiť tým, že veď to je normálne a bla bla bla, tak človek potom nemá ani chuť ísť k doktorovi. Keď som sa na niečo sťažovala v pôrodnici, tak mi ponúkli tabletku proti bolesti. A najlepšie bolo, že dva dni po pôrode prišli, že mala som veľmi zlé výsledky krvi a rozmýšľali dať mi transfúziu, ale vzápätí ďalší deň som mala perfektné výsledky, priam ukážkové, tak sa len spýtali, či sa mi točí hlava, že keď nie, tak to je potom už v poriadku. Človek aj tak na všetko príde až keď je už doma. Keď si predstavím, že som počas tehotenstva riešila také blbosti ako "akú postieľku, aký kočík, aké oblečenie pre bábätko", tak si myslím, že chýbajú nejaké informácie pre ženy, čo všetko sa môže s ich organizmom diať po pôrode. Aby boli informované a nemali pocit, že sú neschopné matky.
Šatku som skúšala, maličkú som v nej mala, je to výborná vec, ale teraz nedávno sa jej v tej šatke otlačila nožička tak, že tam má takú malú modrinku a preto sa teraz bojím dávať ju do šatky, chcem ešte počkať, kým bude väčšia aspoň o dva týždne, lebo vraj nožičky vonku môže mať až od 8 týždňov.
@jajkuschon .. a ešte chcem dodať k tomu, že lekári jej povedali, že to má z toho že necvičí, tak s prepáčením nakopať do zadku takých lekárov. Pred niekoľkými rokmi ma seklo v krizoch a neurologička mi povedala, že to nič nie je, že musím cvičiť, že mám ochabnuté svalstvo. Tak som cvičila, bolesti sa zhoršovali, tak som prišla tej neurologičke ďalší krát, že to bolí stále viac. Zase ma pozrela a začala sa ma vypytovať na môj súkromný život a že či by som nezvážila návštevu psychiatra (a to som vtedy od bolesti už ledva chodila). No ale to som už vybuchla, naštvala sa a zmenila doktorku. (predtým som sa ešte ale dostala na pohotovosť, kde mi povedali, že som cvičiť práveže nemala vôbec)Tá ďalšia neurologička ma hneď poslala na CT, zistili poškodenie platničky a liečilo sa to. Ja lekárov nemusím, česť výnimkám.
@septemberkl môžeš jej nožičky dávať von už pokojne od 1-2 týždňov, som poradkyňa nosenia a určite by som staršiemu bábätku ani nedávala dnu 🙂 a ak sa ti zdá, že ju tlačí kraj do nožičiek skús šatku trošku menej povoliť, nemalo by ju to otláčať 🙂
no...doktori sú kapitola sama o sebe...niektorí sú skvelí odborníci, ale všimnú si ťa, až keď "ležíš na áre" :/
Kazda chceme vyzerat pekne, ale mate narocne obdobie za sebou a narocne obdobie stale pred sebou. Nerieste teraz svoj vzhlad, ste urcite krasna mamina, ktora ma krasne babatko. Hlavne sa vyspite, najdite si s babatkom rezim, spite vtedy, ked aj babatko, jedzte vela vitaminov, mineralov a este ostatne Vas este len caka. Toto obdobie nebude trvat dlho, budte len trpezliva 🙂
@septemberkl Zabudla som:
Tiez som bola velmi unavena - mala som tiez velku stratu krvi: doplnte si zelezo - najlepsie prirodzenymi zdrojmi - lepsie sa vstrebavaju do krvi ako umele zdroje:
najlepsie: marhule, cervene maso, pecienka
http://plnielanu.zoznam.sk/c/868/zelezo-je-pre-...
@jajkuschon dakujem, uz ju tam tak davam 🙂
@septemberkl niet za co 🙂 drzim vam moc moc palce!
Prispejem aj ja.mame 8tyz.dievcatko,ktore mi takmer vobec doma cez den nespi..musim utekat s kocikom aby spala.akonahle ho odstavim,je hore.nastastie dojcim,takze pri tom si oddychnem.takze si viete predstavit ako sa da stihat domacnoat😀 mam svokru po ruke,aj muz pomaha ale ten ma dost roboty okolo domu este..je to narocne a tiez cakam casom zmenu.hlavne v tom spanku.lebo u mna neplati spi ked aj dieta..jedine v noci
@septemberkl čo by ste robila keby ste bola sama na tri deti neviem.
Keby vam muz robil v zahraniči,a museli by ste sa sama starat o domacnost,varit,robit ulohy s detmi,chodit kazdy den na treningy,na futbal,s druhym na tanečnú,potom chodit na súťaže,celu noc byť hore pri babätku a rano o 5 vstavať niekde na druhy koniec slovenska na súťaž,pretoze dieťa chce ten daný šport vykonavať...a s malym babätkom chodit hore dole.
Keby bol muz kazdy den doma,tak ma ani nenapadne sťažovat sa.
A ked počuvam mamicky ktore maju iba jedno dieťa a nariekajú tak sa musim smiať.😃😃

@septemberkl Joj tak super, že sa to poriešilo, človeka ani nenapadne, čo všetko može byť príčinou únavy. Aj počasie sa už polepšilo, tak je hned veselšie. 🙂