icon

Ako zvládnuť zbavenie sa závislosti na cumlíku u detí?

7. júl 2025

poraďte prosím ako ste sa zbavili cumlíka, hlavne u detí so silnou závislosťou na cumlíku :( Nejaké rady a tipy? Veľmi som to chcela zvládnuť bez silných emócií, bojím sa aby dieťa nemalo z toho traumu.. Cez deň je bez cumlíka, na spánok obedný aj nočný ho má, nevie bez neho zaspať. Skúšala som už rôzne dohovárať, máme aj knižku, kde víla cumlík zoberie a donesie hračku, najskôr povedala, že áno, ale potom nastal taký hysterický záchvat, že som jej ten cumlík musela vrátiť. To nebol ani plač, ale doslova krik, ktorý neprestával :(

Strana
z2
autor
7. júl 2025

Respektíve, nejaká skúsenosť s tým, či išlo vaše dieťa do škôlky s tým, že malo cumlík (len doma na spanie) zvládlo zaspať v škôlke na obedný spánok?

jankamiskova
Autor odpoveď zmazal
viestta
7. júl 2025

Zoberte cumel a odneste ho do parku na cumlikovy strom, aby ho mohli zobrat pre male babatka. Zvycajne to uz pri buducich skokaroch zabera. Alebo nejaka taka legenda, kde sa same dieta cumla vzda. No a potom ho mozno par noci bude pytat ale staci povedat, ze vsak uz ho ma ine babatko a ukludna sa.
Nas si jedneho pekneho vecera dudel zasantrocil sam, ani sme nevedeli kde, isiel spat bez cumla, sice zaspaval 3 hodiny, ale bez placu, len si spravil "diskoteku" az zaspal od unavy. Dalsi vecer to uz bola len hodina a na treti den uz ani cumel nechybal. Cumel sme nasli asi po troch mesiacoch kdesi zakopnuty

maminkadeticiek
7. júl 2025

O ako starom dietati sa vobec bavime?

weleda123
7. júl 2025

Aké staré je dieťa? Moja dvojročná ho mala aj cez deň, nie len na spánok. Jedného dňa som jej odstrihla špičku z neho. Sama ho nechcela potom. Povedala som, že dudlik sa pokazil, tak ho hodila do koša. Večer, samozrejme, nastal problém. Treba vydržať a nepovoliť. Najhoršie boli prvé 3 dni. Vrieskala a vrieskala a uspávala som ju na rukách. Ešte asi týždeň sa nám ťažko uspávalo, aj keď už neplakala. Potom sa to nejako prelomilo a bol pokoj.

janetinka27
7. júl 2025

@author nieledy pomoze po kusku odstrihovat

3petka
7. júl 2025

@author Ja som spravila vždy tak že sa cumel zobral a už sa neukazoval. Pri prvom keď bol chorý a nemohol s ním dýchať. A pri druhom keď mi ho v noci zahodil (kebyže mu ho podám dá si ho do úst) ale urobil to takto 2 krat reku už ti ho nepodám a schovám.
Obaja mali okolo 1,5 roka. Proste už nedať. Možno bude hľadať, aj robiť scény ale treba len vydržať.

januska12323
7. júl 2025

Odstrihni kúsok a nový nekúp. Párkrát si poreve a potom prestane pýtať. Žiadnu traumu nebude mať.

autor
7. júl 2025
@maminkadeticiek

O ako starom dietati sa vobec bavime?

@maminkadeticiek skoro tri roky, tým že si ho cez deň nepýta len na uspávanie tak som to neriešila, ale už sa blíži skôlka..

7lenka11
7. júl 2025

Naša má 2,5r a cumel má nonstop. Dokonca mala úraz tvare, nemohla mať cumlík, vydržala to, aj keď zaspávanie bol boj. No aj tak sa k nemu vrátila 🤷🏻‍♀️ o pár mesiacov ide do škôlky a nevieme ani odpoienkovat, ani odcumľovať..

maminkadeticiek
7. júl 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek skoro tri roky, tým že si ho cez deň nepýta len na uspávanie tak som to neriešila, ale už sa blíži skôlka..

@anonym_autor To je vsetko?To je prve dieta asi,ze? Pozri ak je dieta po inych strankach pripravene na skolku,myslim emocionalne,odplienkovane,sampstatne tak by som toto vobec neriesila.Znamy chlapec mal rovnaku zavislost a uplne prirodzene dudikal iba doma a v skolke ani za svet!Hadam by nebol pred kamaraymi za babatko!A casom prestal urcite.Syna som nechala s cumlom dokedy potreboval,a potreboval tiez do cca 3 rokov.Jedneho dna ho odlozil a bolo.Proste na to netlac.Urcite sa ti to podari a potrebujes to robit sebe a tomu dietatu?Naco?Nechaj to tak.Skusaj,ale nasilne by som to nerobila.A to hovorim ako matka ktora to pri 1.nasilne musela kvoli zubom spravit a bolo to drsne.Takze mam skusenosti aj aj.

autor
7. júl 2025
@7lenka11

Naša má 2,5r a cumel má nonstop. Dokonca mala úraz tvare, nemohla mať cumlík, vydržala to, aj keď zaspávanie bol boj. No aj tak sa k nemu vrátila 🤷🏻‍♀️ o pár mesiacov ide do škôlky a nevieme ani odpoienkovat, ani odcumľovať..

@7lenka11 máme to podobne, tiež ho mávala aj cez deň stále, ale viac ako pred pol rokom sme ho začali na deň skrývať a to prijala celkom dobre.. plienky máme už dlho preč, to rýchlo pochopila aj prijala.. keď je dieťa pripravené ide to rýchlo, isto sa to aj vám podarí. A možno bude u Vás rýchlejšie zbavenie sa cumlíka

autor
7. júl 2025
@januska12323

Odstrihni kúsok a nový nekúp. Párkrát si poreve a potom prestane pýtať. Žiadnu traumu nebude mať.

@januska12323 podobne mi to radili kamarátky, ale keby to bol len normálny plač, ale to je hysák, až sa o ňu bojím a to som len raz skúsila nedať jej ho na spánok :(

7lenka11
7. júl 2025
@anonym_autor

@7lenka11 máme to podobne, tiež ho mávala aj cez deň stále, ale viac ako pred pol rokom sme ho začali na deň skrývať a to prijala celkom dobre.. plienky máme už dlho preč, to rýchlo pochopila aj prijala.. keď je dieťa pripravené ide to rýchlo, isto sa to aj vám podarí. A možno bude u Vás rýchlejšie zbavenie sa cumlíka

@anonym_autor no naša má ešte mladšiu sestru, u nej vidí plienku aj cumlík a to nás asi dosť brzdí…🤷🏻‍♀️

autor
7. júl 2025
@maminkadeticiek

@anonym_autor To je vsetko?To je prve dieta asi,ze? Pozri ak je dieta po inych strankach pripravene na skolku,myslim emocionalne,odplienkovane,sampstatne tak by som toto vobec neriesila.Znamy chlapec mal rovnaku zavislost a uplne prirodzene dudikal iba doma a v skolke ani za svet!Hadam by nebol pred kamaraymi za babatko!A casom prestal urcite.Syna som nechala s cumlom dokedy potreboval,a potreboval tiez do cca 3 rokov.Jedneho dna ho odlozil a bolo.Proste na to netlac.Urcite sa ti to podari a potrebujes to robit sebe a tomu dietatu?Naco?Nechaj to tak.Skusaj,ale nasilne by som to nerobila.A to hovorim ako matka ktora to pri 1.nasilne musela kvoli zubom spravit a bolo to drsne.Takze mam skusenosti aj aj.

@maminkadeticiek áno prvé dieťa, je pripravená na škôlku, teší sa do nej, má rada deti, je odplienkovaná, pekne rozpráva, len cumlík je jej láska najväčšia a nechce sa jej vzdať, ani vymeniť za hračku, sladkosť, ani dať "menším deťom" ani počuť o tom.. nie je pripravená, chápem to, nechcem na ňu tlačiť, ale mám strach z toho, že nebude vedieť v škôlke zaspať keďže pre ňu zaspávať znamená dudlať..

mdse
7. júl 2025

Kúpiť héliový balón a naň priviazať cumlík. Zakývať na rozlúčku papaaa. A povedať, že cumlík ide k detičkám, ktoré sa narodia.

autor
7. júl 2025
@7lenka11

@anonym_autor no naša má ešte mladšiu sestru, u nej vidí plienku aj cumlík a to nás asi dosť brzdí…🤷🏻‍♀️

@7lenka11 chápem, tam už asi musí prísť len nejaká iná motivácia a vysvetľovanie, sama neviem aké, keďže nám nič na ten cumlík nezaberá zatiaľ

januska12323
7. júl 2025

Berieš jej niečo na čo je od narodenia zvyknutá, nemôžeš čakať, že zamáva a vybavené. Skús nedávať na obed, večer doma tiež až keď si ho nájde sama.

autor
7. júl 2025
@januska12323

Berieš jej niečo na čo je od narodenia zvyknutá, nemôžeš čakať, že zamáva a vybavené. Skús nedávať na obed, večer doma tiež až keď si ho nájde sama.

@januska12323 áno viem, preto som sa ešte pýtala na nejaké rady a tipy, čo fungovalo na iné deti.. nedať jej ho nefunguje.. a na obed by nespala, už som to skúsila a vôbec nezaspala

autor
7. júl 2025
@viestta

Zoberte cumel a odneste ho do parku na cumlikovy strom, aby ho mohli zobrat pre male babatka. Zvycajne to uz pri buducich skokaroch zabera. Alebo nejaka taka legenda, kde sa same dieta cumla vzda. No a potom ho mozno par noci bude pytat ale staci povedat, ze vsak uz ho ma ine babatko a ukludna sa.
Nas si jedneho pekneho vecera dudel zasantrocil sam, ani sme nevedeli kde, isiel spat bez cumla, sice zaspaval 3 hodiny, ale bez placu, len si spravil "diskoteku" az zaspal od unavy. Dalsi vecer to uz bola len hodina a na treti den uz ani cumel nechybal. Cumel sme nasli asi po troch mesiacoch kdesi zakopnuty

@viestta ten cumlíkový strom znie dobre 🙂 mne sa to páči, ale viem, že by ho tam nenechala, ďakujem ale za radu 🙂

maminkadeticiek
7. júl 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek áno prvé dieťa, je pripravená na škôlku, teší sa do nej, má rada deti, je odplienkovaná, pekne rozpráva, len cumlík je jej láska najväčšia a nechce sa jej vzdať, ani vymeniť za hračku, sladkosť, ani dať "menším deťom" ani počuť o tom.. nie je pripravená, chápem to, nechcem na ňu tlačiť, ale mám strach z toho, že nebude vedieť v škôlke zaspať keďže pre ňu zaspávať znamená dudlať..

@anonym_autor O to by som sa nebala.Ja som si tiez myslela ze moje dieta nebude vediet jest bez rozpravky (ano,az taka sisi mama som pri prvom bola)a asi si uz pochopila ze nielenze od hladu neumrela ale jedla vsetko zaroven s detmi.To je sila kolektivu,vobec to neries.Dudu by som nechala a zaroven pripravovala, ze velkaci v skolke uz dudliky nenosia.Ze to patri k babatkam s plienovkami nie k velkym skolkarom.Som na 99%presvedcena, ze jej hanba nedovoli vytiahnut cumel.Ono pri mamach platia uplne ine "pravidla"ako v kolektive rovesnikov.Vobec sa neboj.

nevenka
7. júl 2025

My sme to mali zvdy s placom, asi tyzden/dva to bol boj, aj na obed, aj vecerne zaspavanie.
Jedine posledne dieta zahodilo pri nadche same cumel, mala 2 roky, lenze odvtedy som cumel ja, dojcim jj a bez dojcenia nezaspi. A ked spi poobede, tak vecer ani s dojcenim to nejde uplne hladko. Nekludne deti vsetko.
Mu sme proste "zabudli" u starkych, ked sme boli na navsteve a museli sme vydrzat.

basska_b
7. júl 2025

Kamoska do neho urobila dierky a uz to nebolo ono a sam ho nechcel 😅 dalsia kamoska iala s dcerou do hrackarstva, vybrala si obrovsku hracku a povedali jej, ze ked nebude mat cumlik, tak vtedy to dostane... pochopila... prva noc bola tazsia, ale deuha lepsie a tretia uplne na pohodu

smajliica
7. júl 2025

Takých hysákov ešte bude mať 😅 a tým že si jej ho dala to nabudúce bude horšie, lebo vie že to na teba zaberá.
My sme ho museli zobrať zo dňa na deň kvôli zubom. Mala čerstvé 2 roky. Prvá noc hrôza, druha zlá, tretiu už spala normálne aj bez.

januska2
7. júl 2025

Môj 2 roky. A urobila som to drasticky z dna na den. 3 dni plac hľadanie aj mi bolo ľúto 100x som chcela dať ale nedovolila som . A uz si ani nespomenie ze neaky bol. Drzim palce

marianarem
7. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Je to presne ako pises, ked je dieta pripravene, ide to rychlo. Moj bol tiez zavislak, niekolko pokusov dopadlo velmi zle, nezaspal este ani po 2 hodinach. Do skolky mu dovolili doniest na spanok. Ked mal asi 3 a pol roka, tak podnikla pokus babka, alebo zabudla dat, ani neviem. Len mi povedala, ze zaspal na denny spanok bez cumla. Tak som skusila nedat ani vecer a uplne bez problemov zaspal. Ba co viac, ani len si nan nespomenul, ani raz sa odvtedy nan nespytal, isiel dalej, ako keby ho nikdy nemal. Proste dozrel a uz ho prestal potrebovat.

lenkakravcova
7. júl 2025
@anonym_autor

@viestta ten cumlíkový strom znie dobre 🙂 mne sa to páči, ale viem, že by ho tam nenechala, ďakujem ale za radu 🙂

@anonym_autor napíšem ti svoju skúsenosť s 3 deťmi a cumlikmi.
Prvé dieťa - tam som vzala cumlík v roku približne a tým sa to skončilo. Druhe podobne.
A tretie, úplne iné.. mala cumlík len do asi 9mes. Potom nemala dlho. Potom možno dva tri mesiace mala.. a zase netrebalo. A približne v 2,5r keď som vzala fľašku s mliekom na noc sa to začalo. Začala si cmulat miesto cumlika z fľaše prsty. Ale nie že trošku. Úplne sa jej až obývali nechty ako si to cumlala. Takže to skončilo tak že som jej chtiac nechtiac musela dať cumlík, lebo by si donicila prsty. ☹ (nepomohla ani chili ani peper na prstoch, ani leukoplast).

autor
8. júl 2025
@januska2

Môj 2 roky. A urobila som to drasticky z dna na den. 3 dni plac hľadanie aj mi bolo ľúto 100x som chcela dať ale nedovolila som . A uz si ani nespomenie ze neaky bol. Drzim palce

@januska2 Ďakujem, och keby ja viem byť tak silná a vydržať toľko plaču a kriku pri tom odučaní

autor
8. júl 2025
@marianarem

@anonym_autor Je to presne ako pises, ked je dieta pripravene, ide to rychlo. Moj bol tiez zavislak, niekolko pokusov dopadlo velmi zle, nezaspal este ani po 2 hodinach. Do skolky mu dovolili doniest na spanok. Ked mal asi 3 a pol roka, tak podnikla pokus babka, alebo zabudla dat, ani neviem. Len mi povedala, ze zaspal na denny spanok bez cumla. Tak som skusila nedat ani vecer a uplne bez problemov zaspal. Ba co viac, ani len si nan nespomenul, ani raz sa odvtedy nan nespytal, isiel dalej, ako keby ho nikdy nemal. Proste dozrel a uz ho prestal potrebovat.

@marianarem pekná skúsenosť, taká akú by som aj ja chcela aby to bolo bez veľkých emócií.. syn chodil do štátnej škôlky? Tiež by som jej ho radšej nechala kým nebude pripravená vzdať sa ho.. len ten strach, že buď jej ho nedovolia mať v škôlke alebo bez neho tam vôbec nezaspí

autor
8. júl 2025
@lenkakravcova

@anonym_autor napíšem ti svoju skúsenosť s 3 deťmi a cumlikmi.
Prvé dieťa - tam som vzala cumlík v roku približne a tým sa to skončilo. Druhe podobne.
A tretie, úplne iné.. mala cumlík len do asi 9mes. Potom nemala dlho. Potom možno dva tri mesiace mala.. a zase netrebalo. A približne v 2,5r keď som vzala fľašku s mliekom na noc sa to začalo. Začala si cmulat miesto cumlika z fľaše prsty. Ale nie že trošku. Úplne sa jej až obývali nechty ako si to cumlala. Takže to skončilo tak že som jej chtiac nechtiac musela dať cumlík, lebo by si donicila prsty. ☹ (nepomohla ani chili ani peper na prstoch, ani leukoplast).

@lenkakravcova och to neznie dobre, že si vymenila cumlík za prsty.. ako to nakoniec dopadlo? kedy sa cumlíka vzdala?

Strana
z2