icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

anjelicek26
20. jún 2012

@natas4 - a keby ti to financne odrazu nevychadzalo? Manzel prisiel o pracu? Tiez by si pisala vety.... neporodila som a nechcela dieta aby slo k pestunke? Zivot je tak nevyspytatelny. Niekedy to inak nejde a osobne si myslim, ze pestunka, jedna stala osoba, ako jasle plne chorlavych deti. Dieta je v domacom prostredi. Ty by si mohla v pohode pracovat.

mandragora22
20. jún 2012

@bubelko nuz to mas svatu pravdu, ja som vsak citala len poslednych par prispevkov, z ktorych som pochopila, ze sa tu vrhli na nejaku osobu len preto, ze ma vraj pestunku 😀 😀 😀 ale prakticky vzate, ano. ked ti ma kto pomoct, je jasne, ze je vsetko jednoduchsie a menej stresujuce 😉 😉 ja som aj prave preto "odisla" od partnera, ktory bol cele dni okrem vikendov v praci a dieta mam az prilis "zive". odisla som tam, kde mam rodinu a spustu ludi, ktori mi dokazu s dietatom pomoct, je mi ovela lahsie na dusi a lahsie sa mi funguje, ked ma sem-tam na hodinku dve odbremenia od dietata. takze s partnerom momentalne fungujeme "na tyzdnovky" a s dietatom som v blizkosti ludi, na ktorych sa mozem kedykolvek obratit. a mozem potvrdit, ze ano, je to ovela jednoduchsie a menej stresujuce 😉 🙂

sorciera24
20. jún 2012

@kaja73 asi tak...ja som pri malom za tri roky nesedela viac ako minutu...cize vobec.... 😝

anjelicek26
20. jún 2012

@kaja73 - ja sa na svoje deti nestazujem 😀 Mozno mi to tretie vynahradi 😀

natas4
20. jún 2012

@anjelicek26 ja ti poslem moju zivu dcerku na tyzden, nudit sa urcite nebudes 😀 od rana do vecera som s nou a hrame sa, pretoze sama sa nezahra ani pat minut..vyzaduje si ma na 100 percent...varim, upratujem po veceroch..cez den som len a len s nou..ale aj ja sa musim najest, ist na wc....ano vodim si ju na wc so sebou, jedavam po stojacky malokedy si k jedlu sadnem, napriek tomu dokaze za par sekund take veci vymysliet, ze cloveku sa az zstavuje rozum...precitaj si stranu dozadu co som pisala aka je..poslem ti ju chces? 😀

hajanka
20. jún 2012

@bubelko navaris ked dieta spi 😉

kaja73
20. jún 2012

@anjelicek26 tak tisko ti klud tvojich deti zavidim-lebo mna uz asi klepne z toho mojho milovaneho zbojnika. 😲

andreah25
20. jún 2012

Srandovné čítanie to tu je 🙂.
Z celého, čo som si zatiaľ prečítala môžem zhrnúť najzaujímavejšie poznatky, ktoré som prečítaním tejto diskusie získala:
1) urobila som si dieťa - môj život sa tým skončil
2) nemám právo byť unavená a nervózna, napriek tomu, že som s dieťaťom 24 hodín denne
3) nemám právo sa vyspať, pretože mám dieťa
4) nemôžem doma variť, piecť, upratovať, žehliť - lebo je to pre dieťa nebezpečné
5) musím si zabezpečiť pestúnku, aby som mohla vykonať bežné domáce práce
6) so zoznámením nebezpečenstva pre dieťa mám čakať, kým to nebezpečenstvo pochopí samé (tipujem 5 rokov veku? na plné pochopenie, či viac?)
7) nesmieť dieťaťu capnúť po zadku, musím len dohovárať - dohovárať denne miliónkrát i keď ma dieťa viditeľne ignoruje
8) dieťa ma môže fackať, môže do mňa kopať - ja môžem len dohovárať
9) dieťa si vyberá, čo bude jesť - nechce polievku?, chce keksík? tak čo chce to mu dám
10) tresne sa mi v obchode na zem, lebo mu nekúpim to čo chce a ja mu musím len dohovárať
Neviem, čo ešte sa tu preberalo, ale chcem len poukázať na to, že nehnevajte sa, ale nepríde vám to trošku smiešne 🙂. Ja sa ani nečudujem, že dnešné deti sú tak agresívne, nevychované, alebo vlastne vychované k totálnemu individualizmu bez ohľadu na druhých, k arogancii a sebeckosti.
Zastávam názor, že výchovné má dieťa dostať, že sa má stretať s nebezpečenstvom v domácnosti (aj ja som malému priložila prst k trúbe aby pochopil, že je horúca a viac k nej nešiel). Dohováram pravidlom trikrát a dosť. Trikrát upozorním - nezájem? - dostane po riti - zapamätal si tak, že stačí, že sa postavím a viem čo to znamená. Tresne sa mi na verejnosti o zem? - poviem nech sa páči, ešte sa nezabudni dobre vyváľať a všetko vyčistiť. Alebo sa s nezáujmom otočím chrbtom, poviem papa a idem preč - funguje, dvihne sa a ide. A riešiť pestúnku? - ak tak iba kvôli práci, ale nie na bežný deň, keď som doma a len preto, aby som urobila domáce práce, sorry, ale to je podľa mňa riadne trafené a ďalšia vec, bežné ženy na v SR na to nemajú ani finančne i keby akokoľvek chceli alebo potrebovali, takže dávať rady a osočovať ženy/matky a pritom dotyčná má pestúnku - je to trápne a úbohé.
Ale k téme, môj dostáva po zadku bežne, občas sa mu ujde aj facka - vrátená, ktorú dal on mne, dostáva aj po ruke, ak chytá alebo berie čo nesmie.....
Neviem, no ja som bola bitá ako decko varechami a remeňom, kľačala na polene alebo hrachu - bohužiaľ som nebola tak zlé dieťa - to len ako najstaršia som si odnášala všetko za mladších, som však tu, nijako mi to neublížilo a nemyslím si, že som iný, alebo zlý človek. Samozrejme ako som bola vychovávaná ja, tak určite vychovávať nemienim, alebo capanec po zadku mi nikto nebude zakazovať svojmu dieťaťu dať, ak to inak nejde a ja to uznám za vhodné.....
A nebezpečenstvo v domácnosti? Môžete robiť čo chcete, ak sa má čosi stať, tak sa stane - napr. malý sedel vedľa mňa na gauči, len trochu podskočil a ani neviem ako a skončil s monoklom pod okom, čo sa tresol o konferenčný stolík, alebo napr. odbehla som si len na toaletu a po max. 2 minútach som skoro zinfarktovala - malý na jedálenskom stole stál na kraji s pomarančom v ruke a pozeral sa na zem s úžasným smiechom (najskôr som nechápala ako tam tak rýchlo vyliezol, pretože stoličky sú ťažké a neodsunie ich, až som ho raz videla, ako sa jednoducho vyštveral po jeho detskej jedálenskej stoličke), z ohrádky vyliezol tak, že sa tými malinkými prstíkmi zakvačil pomedzi oká sieťky na ohrádke a už bol vonku - môžeme nosiť dieťa stále na rukách, aj tak sa mu môže niečo stať (napr. sama matka sa pošmykne 🙂, berte samozrejme ako humor).
Takže nehádajte sa, každá má svoje výchovné metódy a každá je presvedčená o svojej pravde. Pekný večer 😀 😀 😀

natas4
20. jún 2012

@kaja73 presne aj ja musim na zemi sediet 😅 ked nesedim s nou na zemi tak to je vreskooooot 😝

bubelko
20. jún 2012

@anjelicek26 to je predsa jedno, preco ma kto pestunku. nam chodila tiez pani upratovat, ked sa jonas narodil. skratka muz nestihal, ja tiez nie.
ide o to, ze alice pisala, ze dieta bolo u pestunky, ked varila - co vo vacsine svk rodin je nemyslitelnych. skratka idealna situacia pocet deti>pocet rodicov je malokedy. a tym padom sa zvysuje riziko zraneni, pretoze nemozes byt ako rodic na dvoch miestach. a to je to, co dievcatam na jej odpovediach vadi. ze pustis dieta sa pobicyklovat na dvor, ono spadne - napriek tomu, ze si ho upozornila, aby nejazdilo ako sarkan, odrelo si koleno (nedajboze zlomilo ruku) a uz si v podstate hodena do sufliku "nezodpovedna" matka, pretoze si nedohadla riziko urazu,...
tu vobec nejde o to, kto ma koho v domacnosti na vypomoc, ale o to, ako to skresluje jeho pohlad na niektore veci 😉 teda aspon podla mna, tot vsjo...

canama
20. jún 2012

@alice107 ale to ze ona to ma napisane v zmluve neznamena predsa ze ty za svojej zodpovednosti za dieta zbavujes....snad keby sa ti dieta prizabilo v detskej aj s pestunkou zatial co ty pecies v kuchyni asi by si sa citila zodpovedna, nie? ale to je jedno, porovnavas naozaj neporovnatelne, ked si predstavim ze tu moze byt mamicka co zije s muzom a 2 detmi v 2 izbovom byte, navyse muz je napriklad kamionista, co domov pachne raz za 2 tyzdne, tak je jasne ze u nej je to inak. to je ako keby si povedala ze je jedno kolko kto zaraba, zivotny standard musi kazdy zabezpecit dietatu rovnaky. a vyjadrenia typu, kto na to nema nech deti nema, to snad nie je hodne vysokoskolsky vzdelanej osoby, ta by mala mat dostatocne IQ aby toto nevypustila. odopierat cloveku jeho zakladne prava.

hajanka
20. jún 2012

@natas4 pises " keby nemala pestunku a mala zive dieta" a "moju zivu dceru" co tym konkretne myslis? Nie je kazde dieta "zive"? Mas na mysli dieta uplne normalne, detske, hrave, vyzadujuce si pozornost, nie? Takych je (typujem) 99% 🙂

natas4
20. jún 2012

@anjelicek26 ale jasne, keby som musela ist do prace, tak by som isla a riesila situaciu, ale zrejme by som ju dala radsej do jasli ci skolky nech je aspon s detickami...ja neodsudzujem matku ktora da dieta opatrovatelke, to si ma zle pochopila, len sa mi nepaci ako tu alice utoci...ako ok ma iny nazor, beriem..ale ten sa da vyjadrit aj inak..nech je mudra a napise ako by na 100 percent zabezpecila aby sa dietatu nic nestalo keby nan bola sama cely den..nehody sa stavali, stavaju a aj stavat budu

hajanka
20. jún 2012

@andreah25 presne o tom sa tu pisalo par stran dozadu, takto si bola vychovana, takto vychovavas, mozno nie v takej intenzite (remen, varechy..), ale robis v podstate to co ta rodicia naucili, len ty pouzivas buchnutie po zadku, vracias facky.... sposob je mozno iny, ale pointa ta ista.

canama
20. jún 2012

@anjelicek26 fuha to ti zavidim. presne toto som si vravela pred materskou aj ja....ako si to uzijem, nechapala som co take narocne na tom je, co sa zeny stazuju, v praci som bola vzdy dost vytazena, takze som si myslela ze lavou zadnou. nuz a naozaj su chvile kedy si nestiham dojst ani na zachod. ale zase su dni kedy stiham vypisovat aj MK 😉

natas4
20. jún 2012

@hajanka nie, moje dieta je zivsie ako ine deti...mam vo svojom okruhu 6 mamiciek co maju presne tak isto "stare" deti ako ja..moja dcera sa s nimi neda porovnat..od 7 mesiacov je na nohach, od zciatku 8 mesiaca mi vyliezla na vsetky gauce postele a ked niekam nevedla vyliezt tak si prisunula krabicu alebo nieco ine tak aby vyliezla...som cumela ako puk, kde sa to v tej malej hlavicke vzalo...nie vsetky deti su rovnake

hajanka
20. jún 2012

@natas4 nepoznam ju osobne, no nepride mi to nijak vynimocne

angellinka
20. jún 2012

@natas4 ja mam 2 deti a tiez si ma vyzaduju,bez ohladu na vek.Chces od rocneho dietata aby sa hralo same??to je nemyslitelne,nie? 😨 mam medzi detmi 2 rocny vekovy rozdiel.Syn chodi do skolky,po narodeni dcerky sme boli spolu rok doma vsetci traja,a kedze som sa im chcela a musela venovat,kedze boli obidvaja malicky,zaobstarala som si pani ktora mi chodila upratovat.Varila som vecer,ked zaspali,neviem ci sa to da nazvat spanim,kedze dcerka sa mi budila kazdu hodinu 😝 kym zaspala natvrdo,ale pomedzi to som varila a odbiehala k nej,plus este syn 😉 ta pani mi velmi ulahcila situaciu.A ver mi ze vsetky deti su "zive" tak ako to tu poniektore omielate,a kazdemu dietau sa treba venovat 🙂

angellinka
20. jún 2012

teraz s tymto rozumom by som dieta do jasli nedala,tiez by som si zaobstarala opatrovatelku,a ze potrebuje kolektiv?? 😉 rocne dieta nepotrebuje kolektiv,kolektiv potrebuje moj 4 rocny syn,pretoze az teraz sa dokaze hrat vo dvojici s kamosmi 😀 😀 😀 a len tak mimochodom,chodi do skolky na pol dna,ma celiakiu cize mu pripravujem kazdy den obed podla jedalneho listka,varim ked spia.Som vytazena,ale uzivam si to,asi sa fakt dame na to tretie babo 😉 😉

andreah25
20. jún 2012

@hajanka OK, ako by si riešila prípad - malý stojí pri sporáku a púšťa plyn - dohováram ako sa len dá, dohováram denne ani neviem koľkokrát, stojí pri sporáku, pozerá na mňa ako ja sa snažím a točí s kohútikom? Ako to vyriešiš?
Upozorňujem, že nepomáha ho od sporáku zobrať (dostanem facku alebo kopanec), nie je možné zabezpečiť sporák tak, aby sa k čudlíkom alebo ako to nazvať nedostal, pretože sme v nájomnom byte a je to starý typ, na ktorý som nezohnala žiadne kryty ani nič podobné, stolička pred sporákom nefunguje, to mi po nej skôr vylezie a stiahne na seba hrnce, mimochodom kuchyňa je spojená s obývačkou, čiže nemôžem zavrieť dvere a zabrániť tak vstupu do kuchyne - poraď, nechám sa poučiť.
Ak totiž po upozorňovaniach, ktoré nefungujú a odignoruje ich, dostane po zadku alebo po ruke, minimálne tri dni dá sporáku pokoj - potom zase skúša, či som si to náhodou nerozmyslela .... 😀
A mimochodom remeň a varechy boli najmä od starých rodičov, od vlastných pomenej.
I tak si však myslím, že výchovné majú svoje opodstatnenie a nie je to tým, ako som bola vychovávaná, keby som sa totiž riadila tým, ako som bola vychovávaná, tak dnes som nezamestnaná, možno zabývaná pod mostom, bez vzdelania, bez sebaúcty a hrdosti a pod.
Vieš, niekedy je lepšia výchovná, ako nezáujem a ponechanie dieťaťa svojmu osudu, alebo práve naopak, až prílišná starostlivosť - zažila som obe strany - nezáujem u seba, prílišnú starostlivosť u sestry a ver mi, na mieste mojej sestry by si byť nechcela (nebudem to tu rozvádzať), ani ja nechcem a tak mi je mementom toho, že to čo robím, robím správne.
Môj syn je milovaný, je mu dané všetko čo potrebuje, je mu dávané najavo, že je pre nás veľmi dôležitý, napriek tomu, musí poznať hranice svojich činov.

natas4
20. jún 2012

@hajanka z tych 7 deti ( 6 kamoskinych a moja) je najzivsia...je uplne ina ako ich deti...skonstatovala som to nielen ja, ale aj oni...aj nasa pediatricka

angellinka
20. jún 2012

oblubene terminy na MK "ziva" hyperaktivna"....a pritom normal zdrave deti,pediater nemoze na zaklade navstevy v ambulancii usudit,ze tvoje dieta je "zive" 😉 ja vzdy hovorim,ze takym mamickam treba este jedno dieta 😀 😀 😀
mamicky,neberte to v zlom,a neurazte sa 😵

natas4
20. jún 2012

@angellinka je mi jasne ze rocne dieta sa nebude hodinu hrat same...ona vsak nevydrzi ani par minut bezo mna..kamosky si navaria, upracu ich deti sa hraju chvilu v cestovnej postieke, chvilu v izbe, chvilku im robia spolocnost v kuchyni alebo vymyslaju kde by co spoznali, vyskumali....moja nie, musim byt stale s nou, a venovat sa jej, nestaci ked som len vedla nej, nemozem pri nej varit, lebo ma bude aj hodinu tahat za gate a vrieskat kym sa jej nezacnem venovat...nikde nepisem, ze mi to vadi...ja som dokonca rada, ze je taka a ani si neviem predstavit mat dieta, ktore bude niekde sediet v kute a ticho sa hrat

hajanka
20. jún 2012

@andreah25 odtiahnem ho bokom, poviem mu je to nebezpecne a moze si ublizit a zaroven nezabudnem dodat ze chcem aby sa hral s niecim inym, pripadne v inej izbe, ponuknem mu na hru nieco ine. Nestaci len zakazat. Treba dat aj iny priklad. Potom odviest jeho pozornost na inu cinnost, ponuknut mu nieco ine na hru, zaujat, zabavit, odpriamit pozornost... takto by som to riesila aj som riesila ja, kym nebol dostatocne rozumny aby to pochopil. Nemozes chciet od ani nie rocneho dietata aby kompletne pochopilo nebezpecenstvo, nema este totiz dostatocne vyvinuty pud sebazachovy. Mozes mu to opakovat, ale stale ale musis na neho dozerat aby bol v bezpeci.

Nepomaha ho od sporaku zobrat? Dostanes facku a kopanec? Cudujes sa? Ked ho tiez fackas a capas po zadku? Kto chce kam - pomozme mu tam. Ty si sa to naucila od rodicov, on sa to tiez naucil od teba.

Mozes zabezpecit sporak, ale v provom rade musis zabezpecit dieta.

Skusa, dostane, skusa.... dostane, skusa..... preco asi????? skus sa nad tym zamysliet, ake to ma opodstatnenie??? Ako ho to vychovava? Vysledok je vidiet min. 3 dni a robi to opat. Preco? Co ak si na to capanie zvykne a bude sa ti aj pri tom smiat do oci? Co bude nasledovat potom?

natas4
20. jún 2012

@angellinka pediatricka nepovedala ze je hyperaktivna...iba ze je zivsia ako ine deticky ktore jej chodia do ambuancie..nebolo to ziadne urcenie diagnozy, len normalna komunikacia medzi nami..co mas proti tomu ked niekto povie ze ma zive dieta? Ja by som zas takym mamickam ako ty popriala dieta ako mam ja aby si pochopila co tym myslim

hajanka
20. jún 2012

@natas4 nie je mozne u rocneho dietata diagnostikovat taketo nieco! ved to je hlupost...

alca85
20. jún 2012

@natas4 ja stále vravím...kto nezažil, nepochopí...

alca85
20. jún 2012

@hajanka veď jej ani nikto diagnózu neurčil....to bolo len konštatovanie lekárky

hajanka
20. jún 2012

@alca85 aj tak je to hlupost, kazde dieta je "zive" a v tomto veku duplom

angellinka
20. jún 2012

@natas4 to znamena ze je zdrava 😉 preco by si dopriala mne take dieta ako mas ty??vies ako som ja varila ked mala moja dcera rok?ked som padla vecer do postele,ze som neuvarila na dalsi den?dcera v nosici na mne,a syn pri nohach 😉 a tu som...ano ,bolo to narocne ale vsetko raz prejde 😉