Čo s rozmaznaným bábätkom?
nemyslela som ze takto dopadnem a po takmer roku co som si myslela ako vsetko robim dobre, budem prosit o pomoc, lebo nebudem vediet ako dalej... dcerka ma 10 mesiacov, od jej narodenia som riesila kazde zaplakanie, stale som si hovorila ze je este malinka, teraz mam doma velku tavu, ktorej nic nie je dobre. spi len zavinuta!!! s cumlom a ked ju hladkam po hlave. takze pol dna travim s nou v posteli aby vobec spala. odist nemozem lebo len co sa pohnem je zas hore. v kociku spi tiez len kym sa hybe, s tienidlom, aby ju noc nerusilo...viem ze je to len rozmar lebo vecer zaspi sama. a ked ju necham zaspat samu, nikam to nevedie, rumadzga ihned az sa zachadza, a potom zostane taka rozrusena, ze uz ju ani ja poriadne neuspim. ked navela zaspi, spi kratucko, lebo jej trva aj hodinu - dve kym zaspi a je zas hladna. potom vsak poriadne neje, lebo je unavena a je to takto dookola a ja uz nevladzem a nevidim cestu von - nechat ju plakat poste nejde, lebo jaci tak ze ja nevidim kde by tomu mohol byt koniec a nejaku pol hodinu ju naozaj plakat nechat nedokazem... ak viete pomozte
@anicka1981 nikto ta neodsudzuje, len sme sa ti snazili povedat, ze nie je dobre nechat dieta vyplakavat. Verim, ze si vycerpana a preto vidis utok aj tam, kde nie je. Spociatku je to niekedy naozaj velmi tazke, ale ver, ze bude lepsie. 🙂
@inkinka nam uz dobre je, to ze si maly pobrucal v postielke 10 min pred tym ako zaspal mu niako neublizilo, pochopil, ze ide sa spat a spal, to je vsetko..... urcite by som ho nenechala revat pol hodinu, aj ked mne sa tych 10 min zdalo ako vecnost, jednoducho to bolo krajne riesenie a hotovo , ja som na vyber uz nemala, bol ten spravny cas a ja som uz viacej nevladala ist takym sposobom ako pred tym,,, 😉 Maly je ok, stastny a vesely chlapec,,,, ja som tiez nebola zastanca takehoto sposobu, ale u nas to zabralo, ale nemala som na vyber .. a uz viac nemienim komentovat uz som vsetko napisala k tomu 🤐
@anicka1981 ja som svojim spievala ked boli v postielke, aj cez den aj vecer....a zvykli si, ze ked ich ulozim a zacnem spievat, stichnu a pomaly zaspia....a ked este placu, to ich nieco trati- prebalim, dam este cajik a tak....
Ale uz si zvykli na spievanie 🙂
Aj ked je to urcite falosne 😀 😀
@gemini2 my problem so zaspavanium uz nemame, pekne ho ulozim,, pohladkam ho po hlavicke, pustim zvonkohru,, pohladkam ho, zakryjem, a spinka,,, plakal iba prve 2 dni, a aj to neboolo nic strasne, skor iba rozmarny plac... 😉 takze my sme ok, 😉
ja som mu spievala, ked som ho v kociku hojdala a uspavala, ale asi som nebola velmi dobra spavacka :D
@anicka1981 ja som tiez nedavno obhajovala tento nazor a tiez sa tu domna riadne pustili, netreba si to vsimat lebo cim viac budes reagovat tym viac budu rypat...🙂)) ja som tiez niekolkokrat maleho nechala plakat a presne viem o com hovoris s tymi rozdielnymi placmi, lebo kazda matka vyciti kedy ma uz ten plac hranicu a moze byt pre dieta nebezpecny...moj maly ked plakal a zacala sa to stupnovat prisla som nachvilu k nemu pohladkala ho a ked sa ukludnil dala som ho spat do postielky a odisla...my sme totiz chodili 3 x denne von aby spal, lebo postielku poznal len na nocny spanok, a ked mal cca 10 mesiacov a bola vonku uz riadna zima tak som musela toto pouzit aj ja aby som ho naucila spinkat vnutri uz aj v jeho zaujme🙂) tiez mame rezim a mali sme ho uz ako 3 mesacny aspn ako taky a doteraz z neho cerpam...a neviem si to vynachvalit...deti potrebuju vediet presne kedy co a nam sa to podarilo...takze chcem nechcem si aj ten Panelak pozriem🙂)) lebo maly uz vie ze o 20.00 sa u nas uz spi...🙂)) ale to je nasa sikovnost a nie hlupost alebo odstrcenie vlastneho dietata🙂)) nezabudnem na debatu do ktorej som sa primiesala kde mi taketo ako tebe dnes pisali ze maly si jednoducho zvykol na moju nepritomnost a zmieril sa s tym ze nepridem...bolelo to, ale preniesla som sa cez to, lebo mozem byt len pysna na to ako som si dieta doteraz nastavila.))) a on je spokojny lebo ma istotu🙂) a samozrejme lasku🙂)
Ja si tiez myslim ze dietatu sa maju urcovat hranice od malicka. Najlepsim prikladom pre mna je syn mojej sestry. Vzdy zaspaval sam, nikdy netrhal kvety a netahal zaluzie, sam chodi na nocnik od 16 mesiacov a to aj v noci, sam krasne papa...nikdy nic zo stola nerozlial ani nezhodil. A preco? Vzdy mu bolo razne vysvetlene co sa moze a co nie, nikto k nemu hned neletel ked sa trosku udrel...(samozrejme ked to bolo zle tak ano) a nerobili sa kompromisy. Maly je perfektny...dieta ake len tak lahko nenajdete. Mozte si poniektore mysliet a hovorit co chcete. Maly ma silny charakter a je strasne dobry ku vsetkym....rad sa podeli a porozprava z kazdym. Raz isiel s tatok do skolky a bol lad na chodniku. Otec mu povedal nech mu da ruku lebo spadne. Maly nechcel...tak ho nechal ist...a samozrejme maly spadol a plakal. Ale viete co povedal otcovi? "Ja som ale hlupy tato, mal som ta pocuvnut a dat ti ruku...je to moja chyba"..dvojrocne dieta. Moj nazor je ze s mojkanim sa to tiez nema prehanat
Zaujimave ako v kazdej druhej diskusii nakoniec dojdu argumenty a nastupia invektivy. Nechapem, na co sa zakladaju diskusie, ked ludia nechcu radu, ale len potlapkanie po pleci a uistenie, ze vsetko robia super. A ked niekto nesuhlasi, tak ho hned podme osocovat a nazyvat supermatkou. A riesit este aj to, ake ma kto prispevky v inych temach... nechapem.
@katarinnak s mojkanim sa to tiez nema prehanat? trosku divne mi to znie, ked to pouzijes na male dieta, ale ako myslis. Ja tiez neletim k mojmu synovi zakazdym ked zamrnka alebo sa trosku niekde tukne, ale nemala som dieta na to, aby som ho vychovavala sokovou terapiou. Dieta tym, ze place, vacsinou chce aj nieco povedat. A co ma robit, ked ho zrazu vsetci ignoruju?! Jedine vyplakat sa az pomaly do "bezvedomia" . mne toto pride chore.
Dieta sa nerodi s tym, ze potrebuje byt uspavane na rukach alebo ze potrebuje spat pri mame v posteli. Tak ho to ucime my. Ked sa zrazu rozhodneme, ze uz stacilo, ulozime ho zrazu do postielky a strasne sa divime, ze place. Vsak ved on si zvykne ☹
@katarinnak to ale nie je len o mojkani-nemojkani, je to aj o povahe, mam dve deti, takze to mozem porovnat, su uplne rozdielni a pristup k nim bol a je rovnaky 😉 Nechat dieta plakat v postielke, lebo place "z rozmaru" ... pre mna nepochopitelne, ale co by som chcela napisat, tu uz napisali @desszi a @hajanka a @kvetinqa
Dakujem za rady, aj ked vidim ze diskusia usla medzicasom kamsi tatam. Nase dieta nebolo planovane ale rozhodla som sa ako som sa rozhodla-deti som nildy nechcela lebo som tusila aka fuska to je - nechapte ma vsak zle, dcerku milujem viac nez cokolvek - a prave preto som robila veci tak ako som robila. Neuvedomila som si ako sa do toho zamotame - a kedze nie vsade zial materska trva 3 roky coskoro sa musim vratit do prace - tu v dansku je to po roku a bojim sa ako ju dovtedy naucim spat normalne, lebo viem ze tam sa s nou nik pinkat nebude- nechcem aby z toho mala mojou vinou sok. Nie som za ani roti supermamam ale ja osobne nedokazem nereagovat na jej plac
Práve včera som čítala krásnu štúdiu o tom, že malé dieťa sa nedá rozmaznať. A že aj prílišné mojkanie škodí? tak moje deti sú mojkané a budú. To nemá nič s modernosťou. Moja mama nás tak vychovávala a ja tak vychovávam svoje deti už 15 rokov a som si istá, že chybu nerobím.
Dieťa neplače lebo nás chce nahnevať. plače, lebo nás potrebuje a my sme tu na to, aby sme jeho potreby naplnili. Výchova dieťaťa sa dá zvládnuť i bez plaču a stresov.Chce to len čas a pevné nervy. Všetko pominie, dieťa sa naučí i ppodobrom. Stačí zvoliť správny prístup a nemať prehnané nároky.
ja som tu preto, aby moje deti mali šťastné detsvo a plakali ozaj len vtedy, keď tomu nejde zabrániť.
Dieťa a jeho potreby sa nedajú a nemajú naprogramovať podľa našich. A hlavne ten čas detsva je tak kratučký, že ozaj nemá význam si ho kaziť. treba si ho užiť. 😉 😉 😉
Sorry za malé písmená na začiatku viet. Mám dieťa pri klávesnici a občas nedovolí ťuknúť, kde potrebujem. 😀
@anicka1981 neda mi napisat ze mam skoro 19 mesacnu slecnu doma ..zaspava so mnou na psku aj cez den a j vecer a viac ako 2,5 hodiny som od porodu nespala.. ty súpominas iba 7 mesiacov ..to je nic 😉 a fungujem v pohode... mala je spokojne usmievave dievcatko...uz tyzden spi cez den skoro 2,5 hodiny ..jasne medzitym ju este raz ,dvakrat nakojim ked sa prebudi ale vidim na nej ked chce spinkat a kedy uz chce vstat ... v noci sa nakoji a dalej spinka..spi od tej 21 niekedy aj do 10 rana... a ze sa mi budi? niekedy aj kazdu polhodku ? no a co... raz mi to tulenie v noci a zaspavanie bude chybat...mam aj 11 rocneho a ten sa postiska uz len vynimocne vraj je uz na to velky a mne to chyba..tak malu si uzijem pokial mozem...
@michaela80 asi si si nevsimla moj posledny prispevok - nie kazdy ma to stastie ze moze s dietatom zostat doma 3 rok kym sa viac nauci samostatnosti - sme v dansku kde materska trva rok - keby som vedela ze s nou budem este 2 roky doma, tak to urcite neriseim
@bembola tam som ani nedosla ... . reagovala som iba na prispevok @anicka1981
@bembola s kym (kde) bude mala, ked nastupis do prace? Btw, hovorit o samostatnosti pri rocnom dietati je utopia ;) ale chapem co tym myslis, preto sa pytam, ako to riesia mamicky v Dansku
pojde do skolky. kiezby som si mohla dovolit opatrovatelku, ale nejde to 😢 a myslim ze aj tak by to bolo jedno lebo aj ocino uz skusal hladkat po hlavke a vsetko ostatne, ale zaspi proste len pri mne - ja viem ze v roku je nemozne aby dieta bolo samostatne, len by som naozaj nerada aby mala dcerka nejaku traumu z pobytu v skolke a ze si po nu budem chodit nevyspatu, uplakanu
@gabika7706 - a hlavne mi vadi ta predstava ze v tej skolke to oducanie a osamostatnenie ocividne inak ako bez placu nepojde a ja by som jej to rada ulahcila a naucila ju spinkat samu ja
@bembola obe moje dcery som musela uspavat, starsiu aj cez obed aj vecer a mladsiu, tak ma teraz 3 r. a este ju vecer uspavam.Teda citam jej knihu, ona sa ukludni a potom zhasneme svetlo a ja pri nej ostanem, az kym zaspinka. SPi vo vlastnej izbicke, s tym nemame problem.Len zaspat sama nechce.Tak to ani neriesim.Obcas si pri nej aj ja zdriemnem a potom mam este dlhy vecer, po kratkom oddychu 😀 😀 . Tvoja ma len 10 mes., je mala, zbytocne ju teda nestresuj a neber jej nahle to, comu si ju sama naucila, ako pises.Ako bude rast, tak sa to bude menit.
@bembola - predovsetkym by ste si mali nastavit cas na spanok a cas na jedlo, podla mna s toho co pises mate rozhadzane prave to, riesi sa to potom nekonecnym kolotocom uspavania a na druhej strane unavy. Dieta, co sa poriadne nevyspi je podrazdene, umrncane, chce byt len na rukach a doslova a do pismena mama z neho dostane prve sedive vlasy.
Skus poposuvat spanky, aj keby to mali byt neobvykle hodiny, daj ju spat pri prvych znakoch unavy (zivanie, hranie sa s uskom, nekoncentrovanost), ked pockas na uplnu unavenost - tak uz je neskoro a nezaspi vobec. Ak spi velmi dlho, bud ju po 1,5 hodine, ak mate potom problem zaspat na dalsi spanok.
Ak a pocit, ze musi byt na teba nalepena, tak baby satka na chrbat, holt je to riesenie, niektore deti su proste pijavicky 😉 Ich to prejde casom neboj.
Neviem, pri prvom dietati chyba maminam hlavne to, stat nad vecou, Uvedomit si, ze to dieta je normalne, nech je akekolvek. Nestresovat, neanalyzovat, necitat prilis vela mudrych knih o vychove. Prisposobit sa hlavne sebe a tomu prckovi. A hlavne zhlboka dychat, ked je problem. Je to nadherne obdobie, ked su babatka...
@bembola tak to, ze pre nu mozno budes chodit ako pre nevyspatu a uplakanu teraz vobec neries, pretoze to sa moze stat aj napriek tomu, zeby Ti uz teraz doma zaspavala sama, kazde dieta je ine, mozno budes prekvapena, ze to v " "skolke" nakoniec super zvladne 😉 Chodievate aj do nejakeho materskeho/rodinneho centra? Je zvyknuta na deticky?
@bembola no nezávidím ti túto situáciu ☹ síce som presne nepochopila z úvodného príspevku s ktorým spánkom máte problém? S tým denným a ten nočný je už v pohode? Čiže keď má ísť cez deň spať tak nie a nie a večer bez problémov ? A cez deň spáva iba v kočíku, či doma či na striedačku? Ja osobne mám tiež pocit, že deti to veľmi dlho potrebujú mať niekoho pri sebe, teda najčastejšie matku (závisí od dieťaťa) pri zaspávaní, je to veľmi citlivá chvíľka, kedy potrebujú mať absolútnu istotu bezpečia, aby sa mohli upokojiť. Samozrejme sú rôzne deti, niektoré sú citlivejšie a iné zas prispôsobivejšie - tie od narodenia nemajú problém zaspať hocikde a hocikedy, no nedajú sa hádzať do jedného vreca. Tvoja malá patrí zrejme k tým citlivejším (tie sú totiž častokrát aj vnímavejšie), ja si myslím, že ono to nie je ani tak o "naučení" si dieťaťa ako o tom, že to citlivé jednoducho potrebuje viac matkinu blízkosť (nie len pri spánku ale aj pri iných činnostiach) aby dosiahlo stav pokoja a bezpečia, ktorý potrebuje nielen pre spánok ale aj pre zdravý vývoj. No je ťažko radiť v takomto prípade, viem, že jediné čo tu rezonuje ako "zaručená" metóda na všetky možné problémy spánku detí, je metóda nechať dieťa vyplakať, ale ja ju tiež neuznávam a tiež by som to nedokázala. Tak ma napadlo, ako asi jediné čo by som možno ešte skúsila, dávať ju cez deň spať presne tak ako ju dávaš večer, keď si spomínala, že večer zaspí aj sama. Proste úplne už stopnúť spánok v kočíku a skúsiť zaviesť to isté čo funguje pri večernom zaspávaní, proste tie isté veci, cumlík, vak, malé svetielko...neviem čo ešte používate. Najlepšie by bolo, aby to boli také veci, ktoré môže mať potom pri sebe aj v tej škôlke, aspoň určitý čas, možno jej aspoň pomôžu preklenúť určité ťažké obdobie, ak to aj už nezaberie. A skús to takto robiť teraz celé tie zostávajúce 2 mesiace. Možno to zaberie. Ak nie, tak už asi nič iné nezostane, len že to malá bude musieť nejako v tej škôlke zvládnuť. Budem ti držať palčeky 😉 🙂
@bembola to ze v jaslickach ju budu ucit na rezim, na aky s tebou nie je zvyknuta neries... moja starsia dcerka spavala doma kedy chcela a ako chcela... takze najcastejsie na gauci alebo v kociku... ako 21-mesacna nastupila do jasliciek... a problem s uspavanim v postielke po obede nebol problem... videla ako sa spravaju ine deticky... odkukala to od nich... v postielke neplakavala... z jasliciek nebola vystresovana... dokonca jeden chlapcek tam spaval cez obed v kociku na chodbicke, lebo tak bol nauceny... a moja Mirka nie... skratka dietatko sa prisposobi inym detom a ucitelkam... doteraz sa Mirka v skolke sprava inak ako doma... lebo tam musi posluchat cudzie tety... doma ma svoju mamu 😉
@anjelicek26 akurat dnes som na to myslela ze dat ho trosku skor spat - vyskusam, ale uz moc nedufam radsej 😀 spava velmi kratucko tak po 10-15 min
@bembola - no 10-15 minut nie je spanok. To je len privretie oci. Ja mam skutocne pocit, ze tvoj maly trpi chronickou nevyspatostou. Za ten cas sa nema sancu dostat do hlbsej faze spanku. Spominala si toto spanie pediatricke? Kolko takychto spankov ate do dna? A ako spava v noci?
@bembola nechce sa mi citat celu diskusiu, tak snad nebudem opakovat, co uz bolo napisane. ja tiez nenechavam deti plakat, resp. len kratucko v nevyhnutnych pripadoch (neda sa byt na 2 miestach naraz, ze). Pri prvom som mala toleranciu asi 10 sekund. takze si nic nevycitaj. Niektore deti su proste take, ze su pricucky. Nerob si vycitky ani kvoli tomu, ze ide po roku do skolky. Su miesta, kde nie je materska ani tak dlho. Deti sa naucia. Nie je to vzdy jednoduche, ale castejsie je to tazsie pre rodicov ako pre deti. Ked budes ty v pohode, bude to aj dcera znasat lepsie. Ako ju trochu "osamostatnit" sa tazko radi. Najviac na to pomaha trening a trening a trening. Zaspavanie je tazke. Pisala si v uvodnom prispevku, ze ti zaspava aj hodinu-dve a potom spi kratko. Nerozumiem ,preco ju tak dlho uspavas? Podla mna si oddychne uz pri samotnom dlhom zaspavani a potom jej staci menej. Mne ked krpec nechce zaspat, tak proste neriesim, necham ho dalej sa hrat a o chvilku ideme znova. Ked uz je zjavne prilis "nabudeny", vtedy dostane oblubene hracky do postielky, par minut poreve, dostane prso a spi. A to viem, ze place len od jedu a kratko, takze trauma ziadna. Kazdopadne drzim palce. Mozno ta mala prekvapi a zvykne si, ani nevies ako. Alebo zistite, ze to proste nejde a potom budete hladat iny sposob.
Ahoj,myslim si ze robis chybu v tom ze dieta uspavas aj 2hodiny.Ja malu uspavam maximalne 30minut.AK sa do vtedy nechytne,nenutim ju,vezmem ju a snazim sa ju unavit(hranim) a cca za hodinku skusim znova.A zaspi a potiehne aj 2-3 hodiny.Ak ju nutim(priznavam skusala som ju uspat ,za kazdu cenu) spala nanajvys 30 minut. Tak by som ti ja osobne radila,toto zmenit.Nedat ju spat ked nechce a skusit dat spat o hodinku.hodinku a pol,pred tym jej dat papat ,to co ma rada. A rozmaznane babatko?ja mam tiez 😀 aj na wc ide somnou.Dokonca aj ked je u nas moja mama,ci muz sa snou hraje,tak ja sa v izbe nesmiem ani ukazat,lebo hned natrci rucky a chce ku mne.Vsetko robim snou na rukach,alebo v klokanke.Je to narocne ,ale hovorim si ze vecne taka mala nebude a treba si to uzit. 😉 a ze nenechas dcerku plakat...to ani ja nie,len zafnuka uz som u nej a zabavam ju.Nemam dieta preto aby revalo...a nech si hovoria kto chce co chce ,je mi to jedno,takto mi to vyhovuje i ked je to na ukor mojho casu a som unavena,vydrzim.Raz toto obdobie prejde a ostanu mi len spomienky,ked ma potrebovala ...

@inkinka ale ano, najlepsie je odsudit, chudak dieta, moje dieta nie je niaky chudak, a uz vobec nie neako citovo poskodeny ako pisla ta mudra vyssie, jednoducho to, ze som ho ulozila do posielky bez toho, aby som ho hodinu kocikovala, a nechala ho zaspat, hoci zo zaciatku poplakaval, ,,, tak preto som uz zla matka???, ja som nespala 7 mesiacov v kuse, max 3 az 4 hodiny za cely den, ja som bola hotova, a cim som viac som pre maleho robila, tym, chcel po mne viac a viac, dieta potrebuje hranice a hotovo,,, to je moj nazor a moja osobna skusenost, oskedy spava v posielke je spokojnejsi, lebo sam si pekne pospi, nie je zaplakany, pekne sa hrame, az kym nepride na neho unava, tery mi zaspava sam pekne, vobec neplace, ma rezim , Ja robim pre neho maximum od zaciatku, varim mu denne cerstve jedlo, niake prihrievanie, mrazenie, ani kupovane jedlo, staram sa o neho najlepsie ako viem, zaparenu ritu sme vobec nemali este, tak neviem o com tu pisala, ze priviest na svet,a nechat nech sa o seba postara samo,,,, kazde dieta je ine, my sme si nasli svoj rezim, a ja mozem povedat, ze moja materska dovolenka bola prvych 7 mesiacov iba jedno velke trapenie,,, teraz konecne si ju zacinam uzivat 😉 ako nic v zlom, ale toto je moja skusenost, a este aj ked som ho nechala v postielke, tak som stale pri nom tak aby ma nevidel,,, a ani neviete kolko sily ma to stalo, ho tam nechat, ale vydrzali sme obaja,,, a je to dobre teraz,,,, 😉