Inšpirácia hlavne pre učiteľky - stop Juvenilnej justícii
tento prispevok som nasiel na fore "STOP Juvenilnej Justícii " https://www.modrykonik.sk/skupina/3456/ . podla mna je velmi dolezite, aby ho videlo co najviac ludi a este lepsie , aby ich inspiroval k niecomu podobnemu .
PETÍCIA RODIČOV /ZRPŠ/ na ZŠ a MŠ Š. Moyzesa Žiar nad Hronom - ohľadom zavádzania sexuálnej výchovy na škole
Vážený pán premiér, vážený pán minister Čaplovič, vážený pán minister Lajčák,
vzhľadom na úsilie zo strany štátu o presadenie gender ideológie v školách a MŠ, ako aj o plánované zavedenie sexuálnej výchovy, my, dolu podpísaní rodičia, zídení na ZRPŠ na ZŠ s MŠ Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom vyjadrujeme ostrý nesúhlas s pripravovaným zavedením sexuálnej výchovy a gender ideológie do škôl a predškolských zariadení.
Podľa výskumov odborníkov na problematiku rodovej rovnosti a jej dopad na človeka a spoločnosť (H.Alvaré, G.Kuby) sme presvedčení, že je to nevedecká ideológia nepodložená žiadnymi faktami, vedúca človeka k zmätku, dezorientácii a následnej deštrukcii osobnosti dieťaťa a mladého človeka, ktorý bude v budúcnosti čeliť psychickým problémom. Mužské telo pozostáva výlučne z mužských buniek, ženské telo výlučne zo ženských buniek.Tento rozdiel je biologicky daný, ničím nemenný. Rozdielnosť týchto dvoch pohlaví je navyše vzájomne obohacujúca. Presviedčanie gender ideológie o tom, že biele nie je biele a čierne nie je čierne, je úplne neprijateľné , pričom všetci súhlasíme s rovnoprávnou dôstojnosťou muža a ženy. Snaha o zavedenie rodovej rovnosti do škôl vnímame ako snahu o skúmanie sexuality detí za účelom jej skorého stimulovanie. Súvisí teda celkom priamo so skorou sexuálnou výchovou už od predškolského veku, ako to je zaužívané napr.v Nemecku, pričom dochádza k zneužívaniu detí so štátnym schválením. Takéto vyučovanie pre naše deti nechceme.
K zavedeniu sexuálnej výchovy a gender ideológie nie sme viazaní Stratégiou ochrany ľudských práv a slobôd, ani zákonom, ani žiadnym medzinárodným dohovorom, preto pokladáme tieto Vami pripravované návrhy za absurdné. Sme znechutení z toho, že učebnice sexuálnej výchovy vychádzajúce z gender ideológie už máte pripravené, bez toho, aby sa k tejto závažnej problematike verejnosť mohla vyjadriť. Bolo nám tým ukradnuté výsadné právo vychovávať svoje deti podľa vlastného vedomia a svedomia.
Je zarážajúce, že učebnice pre naše deti pripravila Spoločnosť pre plánované rodičovstvo, ktorá má svoje korene v spoločnosti Plánované rodičovstvo v USA. Táto spoločnosť čerpá z učenia deviantného sexuológa Alfreda Kinseyho. ktorý mal za výskumnú vzorku väzňov, homosexuálov, pedofilov, sexuálnych násilníkov. Skúmal stovky detí od dojčenského veku a vykonával na nich otrasné sexuálne pokusy „v mene vedy“. Stal sa „otcom“ sexuálnej výchovy, z jeho výskumov čerpajú učebnice sexuálnej výchovy na celom svete. Uvedená spoločnosť má snahu o skorú sexualizáciu mladistvých, ktorým následne propaguje antikoncepč né prostriedky, z predaja ktorých jej plynú nemalé finančné zisky. Pod falošnou tvárou ochrany mladých pred HIV ich stimuluje k promiskuitnému životu s kondómom. V afrických krajinách, kde propagujú antikoncepciu, počet nakazených HIV stále stúpa, pričom v Ugande po zavedení Národnej stratégie morálneho života s dôrazom na abstinenciu a vernosť výrazne znížili percento nakazených HIV a percento sexuálne aktívnej mládeže zo 60 na 5 percent.
Na poslednej strane pracovného zošita sexuálnej výchovy, ktorý plánujete zaviesť do škôl je okrem odkazu na webovú stránku Spoločnosti pre plánované rodičovstvo i množstvo odkazov na stránky homosexuálov a lesieb. Tieto učebnice sú klamlivé, jednostranne orientované a urážajúce ľudskú dôstojnosť.
Vami pripravená sexuálna výchova vedie k strate detstva, k pedofílii, k incestu,
k masturbácii, k znásilneniam, k rozkladu osobnosti a propagovaním gender ideológie i k strate vlastnej identity, čo má pre dieťa a mladého človeka fatálne následky! (pozri. Globálna sexuálna revolúcia – Gabriele Kuby)
Týmto dochádza k porušeniu Ústavného práva nás rodičov podľa článku 41, ods.1 a ods.4 Ústavy SR:
(1) Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.
(4) Starostlivosť o deti a ich výchova je právom rodičov; deti majú právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť. Práva rodičov možno obmedziť a maloleté deti možno od rodičov odlúčiť proti vôli rodičov len rozhodnutím súdu na základe zákona.
Uplatňujeme si výhradu vo svedomí. Nikdy nedovolíme, aby vyučovanie takéhoto typu preniklo k naším deťom!
Žiadame stiahnutie návrhu sexuálnej výchovy na školách a stiahnutie pripravených učebníc.
Vyjadrujeme ľútosť nad tým, že na rôzne výbory pre rodovú rovnosť, LGBTI a im podobné, vláda vyčlenila obrovské finančné prostriedky z našich daní. Múdrejším investovaním týchto peňazí, napríklad do rezortu školstva, v podobe zvýšenia platov pre učiteľov, by sa našim deťom mohlo dostať kvalitnejšieho vzdelávania.
V Ústave SR, v článku 41, ods.5 sa uvádza:
Rodičia, ktorí sa starajú o deti, majú právo na pomoc štátu.
My, rodičia, očakávame pomoc od predstaviteľov štátu, žiadame zastavenie snahy o rozklad zdravej rodiny, kde je otec a mama. Dieťa má právo na mužský aj ženský vplyv vo výchove, len vtedy sa môže zdravo vyvíjať.
Žiadame zastavenie tendenčného „masírovania mozgov“ v prospech homo-loby prostredníctvom médií.
Žiadame zastavenie prisudzovania nadštandardných práv pre LGBTI skupiny, ktoré si uzurpujú rovnaké práva ako majú tehotné ženy, starci, a pod. Sme veľmi tolerantní voči LGBTI, neodopierame im žiadne právo, ktoré sa týka všetkých občanov SR. Nesúhlasíme s uzákonením registrovaných partnerstiev, lebo to je len prvý krok k adopcii detí pre LGBTI, následne k snahe o skupinové partnerstvá, o dekriminalizáciu pedofílie, incestu a o demoralizáciu celej spoločnosti, tak ako sme tomu svedkami v krajinách Európy. Odmietame zjednodušenie odoberania detí a odmietame uplatňovanie antidiskriminačného zákona na úkor výhrady vo svedomí. Všetkým týmto praktikám vyjadrujeme jasný nesúhlas.
V mene pokrokovosti nestrácame zdravý rozum, snažíme sa chrániť naše deti, čím ochránime aj tie Vaše!
PRÍLOHA: Podpisy rodičov
Na vedomie: prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi; tajomníčke výboru pre rodovú rovnosť Oľge Pietruchovej
@sisaka takze aj nemecki vedci su pre teba demagogiou....hmm neviem si predstavit, co by pre teba malo vypovednu hodnotu...radsej netipujem.
@dazdovka moje dieta ma 20 mesiacov, takze o uchylakoch sme sa zatial nebavili. 😀 cize podla teba ucitel, ktory s dietatom nema ziadnu intimnejsiu citovu vazbu, dieta mu nedoveruje tak ako rodicovi, dokaze lepsie dietatu vysvetlit, co je pripustne chovanie zo strany inej osoby a co je zneuzivanie?? no a na to aby ucitel vedel vysvetlit dietatu vzrusenie uchyla musi byt sam uchylak, inak neviem ako by mohol o tom nieco vediet. 😀 ale obidem problem z opacnej strany a polozim otazku. ked by aj existovala super prepracovana koncepcia sexualnej vychovy, ze by aj 5 rocne deti vedeli ako sa sprava "uchylak" naco im to konktretne bude?? alfa a omega je dovera a pocit istoty, ktore musi mat kazde jedno dieta. lebo len tak je sanca ze to dieta pride tam kde tu istotu ma a bude o svojom probleme rozpravat a bude citit istotu ze ten jeho problem sa bude riesit. a ty veris ze to dieta pojde za tym ucitelom??? silne pochybujem. a veris ze to dieta pojde za rodicom, ked sexualna vychova bude "vecou skoly" a rodicia sa nebudu angazovat?? zase pochybujem. dieta akurat z toho bude zmatene. staci si spomenut na nas ked sme boli siedmaci na zakladnej a ucili sme sa na prirodovede rozmnozovanie cloveka. ako to u vas prebiehalo??? u nas trapnost nad trapnost...a to nie ze trapne to bolo nam pubertiakom, ale tej ucitelke. dokonca z toho ani ustne neskusala (pricom z inych latok samozrejme ano). rodina so silnymi citovymi vazbami je zaklad spolocnosti, v to teda verim a vidim vo svojom zivote x dokazov.
@canama ...velmi pekne a vystizne napisane....
@sisaka je super, ze aj pri tychto predmetoch si mzoes uplatit "vyhradu vo svedomi" a nedat deti na takyto predmet.
Ale mas pravdu aj v tom, ze u nas v Europe je to predsa len inak...su uz pripady z nemecka, kedy rodicia odmeitli dat dieta na tento predmet a boli sankcionovani a nielen fianncne, boli odsudeni do vazenia, nechcem trepnut cislo, nepamatam si, kolko to bolo dni...
su pripady v Anglicku, kedy napr. kvetinarka odmietla predat kvety na homosexualnu svadbu, lebo je to proti jej svedomiu a bola financne sankcionovana
a nech mi nikto nevravi, ze homosex su diskriminovani, na slovensku je uz velmi velke mnozstvo firiem, kde su pozitivne diskriminovani....
@sisaka no tak potom je to u vas ok, lebo to nie je povinne. teda rodic ma to zakladne pravo rozhodnut ci ano, ci nie. ja samozrejme nezatracujem sexualnu vychovu na skolach. ale mala by byt ponata z medicinskeho (nezaujateho) a informativneho hladiska, rozhodne nie z moralneho, nemala by ziakom podsuvat kedy zacinat so sexualnym zivotom, nemala by ziakov miast v otazke sexuality a podobne. napriklad dnes sa automaticky ako jedina a navhodnejsia metoda antikoncepcie ponuka dievcatam prakticky len HAK, mne osobne je z toho nevolno. su aj ine metody, funguju a len preto ze nemaju az taku ucinnost by sa nemali pouzivat a radsej by sme si mali telo nicit syntetickymi hormonmi?? dalsia vec, sexualna zdrzanlivost sa berie ako nieco, co robili (mozno) nase babky. ja tiez nie som svata, ale dovolim si tvrdit ze 15 rocne dievca nema zo sexu nic, okrem toho ze sa moze pochvalit pred spoluziackami ze uz nie je panna.
@canama to co bude povedane dietatu doma, by nemalo byt v rozpore s tym, co sa clovek dozvie v skole. V mojom pripade to tak urcite nebolo, info zo skoly predstavovalo skor rozsirenie obzoru. Na Slovensku sa to asi moc nenosi, ale tu je normalna spolupraca rodica so skolou, skola tu nie je len vzdelavaciou ale aj vychovnou instituciou, To ale neznamena, ze rodicia tym padom deti nevychovavaju. To iste plati aj pre sexualnu vychovu, rodic ma nejaky model sex. vychovy doma a skola prispeje svojou troskou. Neviem, preco ta vzbura, sex. vychova na skole neznamena, ze rodicovi je zakazane podat svoj vyklad a vychovne na dieta posobit. Ja svoje deti doma vychovavam, ale na druhej strane som rada, ze su vychovavane aj v skole, kedze tu skola nie je brana len ako vzdelavacia institucia, ale aj vychovna. SOm rada, ze deti su v skole vychovavane k obcianstvu, k multikulturalnosti, k vazeniu si sseba samych ale aj druhych ....
Pre mna prirodopis v 7. triede nebol vobec trapny, ucitelka vecne podala informacie, tykajuce sa pohlavnbych organov zien a muzov, reprodukcie .... my sme boli na tento predmet deleni, dievacata, chlapci, delili sme sa na telesnu vychovu. Takze ziadne pochechtavanie a podobne sa nekonalo, na gymnaziu sme to mali uz spojene aj s chalanmi - dokonca sa pamatam, ze som sa prihlasila odpovedat s muzskych pohlavnych organov a co? Ja nemam problem o tom rozpravat. Sexualnu vychovu sme zial nemali ....
@sisaka co sa robi vtedy, ked skola vychovava v rozpore s vychovou rodicov? a presne o tom je ta vzbura, ze skola by chcela detom sprostredkovat informacie s ktorymi ako rodic nesuhlasim...
@canama pozri, ja sa nemozem vyjadrovat k osnovam, ktore su na Sk, ziadala som v inej teme, aby niekto pridal link na tie osnovy a nic .... takze to su vsetko pre mna len keci. Tu na sexualnej vychove ako o antikoncepcii cislo jedna hovori o sex. zdrzanlivosti a to ide vsetkymi rocnikmi, v ktorych sa o antikoncepcii hovori (tato tema sa prebera az vo vyssich rocnikoch). Samozrejme, ze sa rozoberaju aj ine druhy a diskutuje sa o plusoch a minusoch. A neviem o akej vekovej hranici hovoria na Sk, ze kedy maju sexualne zit, mne to nevadi, ze tu sa o tom bavia v skole, ucitelky sa decka snazia naviest na to, aby sa drzali od pohlavneho styku co najdlhsie. Hovori sa o priprave na partnerstvo, materstvo, rodicovstvo, kedy je clovek pripraveny, co na to treba. Ja si zase nepredstavujem sex. vychovu, ze deti ste vo veku ked je pre vas najlepsia abstinencia, takze nejdeme rozoberat, ako sa chranit pred otehotnenim, kedze na to mate este cas. Ano maju, ale niektore deti/teenagers si nedaju pokoj a budu skusat, preto treba vediet, kedy moze dojst k otehotneniu, ako sa chranit proti otehotneniu, ako sa chranit pred pohlavne prenosmymi chorobami a co robit, ked sa uz stane ze ochorieme, alebo je podozrenie na nejaku STD
@mizulienka v Kanade maju rodcia niekolko moznosti - statna skola, katolicka skola, sukromne skoly - mozu byt krestanske, zidovske, rozne netradicne formy vzdelavania .... ked rodicovi nic nesedi ma stale pravo vzdelavat dieta doma (home schooling)
@mizulienka pozri my sme mali v praci jednu pani z Ciny, ktorej stale neslo do hlavy, ako je mozne, ze u nas pracuju homosexuali a este o tom otvorene hovoria .... tato pani letela a to dost rychlo, otvorena neznasanlivost ci uz voci inym rasam, nabozenstvam, ci inej sex. orientacii ani v Kanade nie je tolerovana. Comu som ja osobne rada a som rada, ze v tomto duchu su moje deti vychovavane nielen doma ale aj v skole.
@sisaka no to ale moze byt. napriklad ja sa budem snazit svoju dceru urcite presvedcit aby HAK nikdy nebrala a v skole jej ju ponuknu ako fajn trendy tabletku. som ja zla a nenormalna a nebodaj ohrozujem buducnost svojej dcery? btw, moj byvaly gynekolog sa intenzivne zaoberal liecbou neplodnych pacientiek, on sam ma svojim nazorom a skusenostami s HAK dost ovplyvnil. to, co funguje v Kanade je super, ale u nas to nebude nikdy fungovat rovnako, lebo slovenske skoly v drvivej vacsine NIE su vychovne institucie, na vychovu sa tu doslova kasle, cize snazit sa zrazu deti vychovavat a to zrovna v sexualnej oblasti je trosku bizarne. aj tak si myslim ze by ta sexualna vychova sklzla do klasickej formy vyucovacej hodiny - ucitelov monolog a nezaujem ziakov. ked uz by tu malo nieco na skolach byt tak by som to nazvala rodinna vychova a v jej ramci by sa preberali aj tieto veci. a mimo ine by sa tam preberala rodina ako taka, jej funkcie, tak aby boli deti vychovavane k sirsiemu chapaniu sexuality, nie je to len sexualny akt. a vedene by to malo byt nie pedagogmi, ale detskymi psychologmi. a nie v klasickej triede, pred klasickou tabulou....interaktivnou formou.
@canama ja nevidim ale ziaden problem v tom, ze v skole je niekto povie o hormonalnej antikoncepcii. Neviem preco si myslis, zeby ju mali ucitelia chvalit, vsak to nie su predajcovia, mali by o nej hovorit ako o jednej moznosti - povedat o negativach, pozitivach, tu deti nie su nabadane pouzivat hormonalnu antikoncepciu. Na co su nabadane je urcite kondom, kedze ide aj o zabraneniu prenosu STD. Ale aj pri kondome sa bavili o negativach. Ja tiez nie som zastanca hormonalnej antikoncepcie, dcera o mojom nazore vie, bavili sme sa o negativach do hlbky. Bude len na nej, ako sa v buducbosti rozhodne. takisto ako rodic nezabranim ani v sex. styku v mladom veku. Vychovavam ju najlepsie ako viem, skola jej tvrdi to iste, tak dufam, ze bude mat dost rozumu a so sex. stykom pocka.
@canama
@terezka1947 ja si pamäňám, že nám na škole bolo hovorené o HAK, a tiež som ju nikdy nebrala 😉
@terezka1947 tak kde su tie osnovy? Chcem to vidiet. Ja si viem predstavit, ze na Sk z toho urobia riadnu sucharinu skratka nejaka prednaska na danu temu, kde budu deti zivat od nudy, to ale neznamena, ze ich to nejak patologicky ovplyvni. Ak sa s dietatom na tuto temu bavite, moze ti porozpravat, co sa tam ucili, alebo o com sa hovorilo a ty dietatu mozes povedat na to svoj nazor a obratit jeho pozornost na hodnoty a nazory, ktorymi sa riadite vo vasej rodine.
@sisaka hmm, to je zase super. u nas ale takato moznost volby vzdelavania pre deti nie je. este k tej neznasanlivosti. mne na tom celom vadi ze je tu len tabor ktory je ZA a ktory PROTI. tym ze si napriklad nezelam aby bola na skolach sexualna vychova, tak ako je prezentovane, neznamena predsa ze som homofobna. to ze vidim klasicku rodinu v zlozeni muz+zena+deti ako zakladny prvok spolocnosti ma tiez nerobi homofobnou. ma to svoju logiku, logiku danu zakonmi prirody.
@canama tak od toho si rodic, aby si povedala, pozri dieta moje v skole si rozpravate o tom, ze homosexualita je ok, my v nasej rodine sme ale krestania a ako dobre vies pan Boh ... bla, bla, bla .... vysvetlit svoj model rodiny a prco si myslis, ze to je jediny spravny, deti rodicom zozeru fakt vsetko, , povedat co si o tom myslis, dieta dat do nedelnej ci cirkevnej skoly a je to.
@canama no tak sa nehovori, tak zase si tu ty ako rodic, posadim si dceru, od kamaratky si vypytam letak od hormonalnej antikoncepcie (pripadne nieco otvorim na internete) a spolu si to prejdeme. Porozpravam, co tie hormony v tele narobia, co vsetko to ovplyvni, co vsetko sa moze stat .... Ked v skole povedia len A, ty stale mozes povedat aj B, vplyvu okolia na tvoju dceru/syna nezabranis - ci to uz bude skola, media, kamarati, je na tebe, ako rodicovi ako sa k tymto vplyvom postavis a ako na ne zareagujes
@sisaka vidis, zase polarizujes. ja nie som a nikdy nebudem prislusnickou ziadnej cirkvi, napriek tomu si myslim o rodine co som napisala. nema to nic s vierovyznanim. okrem toho tradicna rodina nie je versus homo par. ved ti homosexuali predsa pochadzaju z tradicnej rodiny. ja teda poznam homosexualov dost, kedze sa pohybujem v kreativnej oblasti, ale teda ani jeden s nich nikdy nespochybnil rodinu ako zakladny spolocensky prvok spolocnosti....a btw, pravy krestan nemoze byt nikdy homofobny. to je uplne v rozpore s bibliou. asi by som zaradila do ucebnych osnov aj zaklady so vsetkych hlavnych svetovych nabozenstiev....v tomto globalnom svete je to uz fakt "must".
@sisaka jasne, urcite sa nebojim toho, ze mi v skole dieta uplne "zmagoria". len samozrejme asi ako kazdy rodic mam zaujem aby skolstvo na slovensku dospelo aj k nejakemu realnemu rozvoju. ked som bola skolacka a travila som tie nudne dlhe neproduktivne hodiny v skole snivala som o tom ze ked sa narodia moje deti, bude to uz ine. vlastne nie snivala, ja som o tom nepochybovala. ale nie je to tak. my s partnerom realne zvazujeme stahovanie zo slovenska kvoli vzdelaniu nasich deti.
@canama ....vies,keby som ja napisala,ze pravy krestan nemoze byt homofobny....opat by som si vysluzila len ironicku odpoved...a tak uz nereagujem....nema zmysel.....je smutne,ze ludi delime podla vierovyznania,miesta bydliska,objemu penazenky.....ja som bola vychovavana k ucte k nazoru ineho a respektovaniu kazdeho cloveka....
@canama ja nic nepolarizujem, tak ja nemozem tusit z coho prameni tvoje presvedcenie a je mi jedno, ako to dietatu podas, to bol len priklad, mne je uplne suma fuk v akom duchu ci filozofii vychovavas svoje dieta. Svetove nabozenstva sme preberali za starych cias na gympli v ramci filozofie. Tu v Kanade sa preberaju svetove nabozenstva uz skor a je to nevyhnutne, kedze je tu mnostvo kultur a nabozenstiev. Mne osobne je viera cloveka ukradnuta, nech si very v co chce, co neznasam, ked sa nejaka cirkev babre do riadenia statu, pcha sa do skolstva alebo sa ma niekto snazi presvedcit, ze jeho nabozenstvo je to spravne. Inak si mierumilovne zijem s kolegynkami katolickami, moslimkami a mame aj budhistku. Nastastie nikto mi nevnucuje ich nazory ale ide o vzajomny respect, ako ja respektujem Ramadan, oni respektuju, ked oslavujeme Vianoce, ako mna do toho nic, ked ma niekto satku na hlave, alebo posle deti do cirkevnej skoly, jeho nic do toho, ze moje deti nechodia do kostolov, nemodlia sa a sviatky oslavujeme ake chceme a kedy chceme. Takze nesnaz sa zo mna urobit niekoho, kto nie som, je mi jedno v akom duchu vychovas doma dieta, ci je to nabozensky, ci ateisticky, ci neviem aky
@terezka1947 no je to prave o tom, ze ludia vlastne nevedia kto je to krestan. ze byt krestanom nie je o tom ze si pri scitani ludu zaskrtnem prislusne policko a idem do kostola. a ze chovat sa podla krestanskych zasad moze aj moslim, ateista, alebo budhista...a ani o tom nemusi vediet. 😀
@canama veeeru a tie "krestanske"zasady moze prave ten ateista,moslim a budhista este lepsie uvadzat do zivota 🙂
@sisaka preberat svetove nabozenstva som myslela tak, ze preberat priamo aspon zakladne veci z biblie, koranu, atd. svetove nabozenstva sme samozrejme preberali aj my, nejaky zakldny obkec, ale nenaucili sme sa tam nic o tom co robi moslima moslimom alebo zida zidom. to je ta esencia toho. u krestanov sa k tomu pouziva taky pekny vyraz ze "praktikujuci krestan". inak pomerne raritny druh. 😀
@canama zacat nie je lahke, ale co uz clovek nespravi, koli budcnosti svojich deti 😀 , i ked je fakt, ze cim je clovek starsi, tym sa mu menej chce ....
Tak do akej hlbky sa tu ide v nabozenstvach to netusim, ale Dni kultury su sucastou asi kazdej skolky, skoly, deti vidia oblecenie z roznych kutov sveta, rodcia rozpravaju o zvykoch, tradiciach, donesu sa nejake zaujimave predmety, navaria sa tradicne jedla .... Deti su tu vedene k tomu, ze byt iny je normalne, mat ine kulturne, ci nabozenske zazemie je normalne, hovorit roznymi jazykmi je normalne ..... niekomu to moze vyhovovat, niekomu vadit, mne sa to paci, deti maju kamaratov z roznych kultur, nabozesntiev a nepride im to divne ani exoticke

@dazdovka a ako ucitel vysvetli dietatu o tychto veciach, ked to ty nevies? ved prave rodic s laskou a porozumenim a prisposobenim k jeho veku mu tieto veci povie...pre mna je to uplne prirodzene, ze mu vysvetlime aj temu znasilneni, sex.obtazovanie, potratov, ved to je prirodzene...ci ty nehcavas na ucitela aj vysvetlovanie aj o inych dolezitych veciach?