icon

Je normálne, že 4,5-mesačné dieťa sedí?

22. apr 2025

Je to problém alebo nie?

kaciato
23. apr 2025

To ze dviha hlavicku v lahu k brusku neznamena ze chce sediet je to neziaduce a aj dost nie dobry "zvyk" moj syn to robil a tiez som si myslela ze aky je sikovny a ked sme sa dostali k fyzioterapeutke tak ma rýchlo vyviedla z omylu mal slabe brusne svaly a tymto si to cele este zhorsoval lebo ako to robil brucho sa mu rozlievalo a zvyraznivala sa mu medzera medzi brusnymi svalmi
.. kazala mi co najviac mu v tomto pohybe branit co nebolo jednoduche lebo to robil rad....prirodzene sa do sedu dieta dostane postupne cez otacanie ,dvihanie na kolienka a sed priamy sed... bez tychto mylnikov nieje vhodny a uz vobec udrzovat ho v sede so vseliakymi podperami ...musi mat posilnene brusne aj sikme brusne svaly nasledne syn sedel az ked sa do sedu dostal sam co bolo cca okolo 6-7-8 mesiacov beviem presne... dovtedy som sa tomu vyhybala ako som mu branila v tomto dvihani hlavy velmi vela som zacala davat na brusko zo zaciatku sa pajedil lebo mal to brusko rozliate ale casom to bolo lepsie mali sme aj cviky na to aby to brusko spevnelo a aby to nebolo pren nepohodlne ....ak nechce byt na brusku nam osobne velmi pomahalo nosenie ho na ruke na brusku treba popozerat rozne videa o spravnom noseni babatka aby sa co najviac podporovalo to spevnenie svalov 4,5 mesiaca je na sed velmi malo a ak robi aj tento neziaduci pohyb ze dviha tu hlavicku k brusku to tiez nieje dobre...

michaelam2
23. apr 2025

No to su zas odpovede niektore …autorka poviem to tak ze robilo to aj moje dieta a robi to velmi vela deti. Tiez som o tom zistovala a ziatila som ze to nie je dobre, takze nasledne som to riesila s pediatrickou, fyzioterapeutom a videl to aj neurolog (tam sme boli pre inu vec). Vsetci traja sa zhodli na jednom…dieta je uplne v poriadku, je zvedava tak dviha hlavu, inak vyvinovo ukazkova a nemam to riesit. Na tom sa zhodli traja odbornici. Pre tvoj klud by som sa na to tiez opytala alebo skocila na fyzio a zhodnotia ci je to v ramci normy alebo to treba riesit. Len ta chcem ukludnit ze to nemusi byt problem, lebo niektore tu z teba uz urobili uplne neschopnu matku 🙈 klasika na mk

deedol
23. apr 2025
@michaelam2

No to su zas odpovede niektore …autorka poviem to tak ze robilo to aj moje dieta a robi to velmi vela deti. Tiez som o tom zistovala a ziatila som ze to nie je dobre, takze nasledne som to riesila s pediatrickou, fyzioterapeutom a videl to aj neurolog (tam sme boli pre inu vec). Vsetci traja sa zhodli na jednom…dieta je uplne v poriadku, je zvedava tak dviha hlavu, inak vyvinovo ukazkova a nemam to riesit. Na tom sa zhodli traja odbornici. Pre tvoj klud by som sa na to tiez opytala alebo skocila na fyzio a zhodnotia ci je to v ramci normy alebo to treba riesit. Len ta chcem ukludnit ze to nemusi byt problem, lebo niektore tu z teba uz urobili uplne neschopnu matku 🙈 klasika na mk

@michaelam2 nikto nepisal, ze to deti nerobia, len ze to netreba podporovat napr tym kresielkom.

autor
23. apr 2025
@deedol

@michaelam2 nikto nepisal, ze to deti nerobia, len ze to netreba podporovat napr tym kresielkom.

@michaelam2 ďakujem ti za normálnu odpoveď. Samozrejme to budem najbližšie riešiť u pediatricky co je za tyzden ..hej no tu keď sa človek opyta tak ta dokážu len zhodiť aká si najhoršia matka na svete.
@deedol už posledný krát ja ju do kresla nedávam. Býva v stoličke v ktorej ju krmim na nevyhnutný čas a pýtala som sa ešte inde kde mi odpísali mamičky že ich to robia deti presne to iste ktoré ani v kresle/stoličke nebývajú takže to neni tým.. všade som sa v odbornej literatúre dočítala že pokiaľ tam dieta netravi viac ako 10% času tak žiadny problém s tým není. Ona ho toľko tam netrávi. Nabudúce radšej budem za hysterku pred lekarkou ako sa pýtať na drbnutom koňovi.. ani sa nedivím že sa z neho robí taka sranda

aurora33
23. apr 2025

Za mňa su tvoje reakcie autorka strašne prehnane. Nie je to ok, pokiaľ to dieťa robí, a je lepšie tomu predchádzať. Poradili sme ti ako. Nič strašne sa tu nepísalo. Ešte som sa ta aj pytala, ako sa dieťa otáča, žiadna odpoved. Proste typická nafučana zduta žena z MK.

deedol
23. apr 2025

ja neviem, ci citas s porozumenim. nikto nenapisal - pokial viem - ze kresielko to sposobuje, ale ze ked uz sa to vyskytne, treba ho zrusit uplne. aj vsetky ostatne polosedy a nechat dieta na zemi.

deedol
23. apr 2025

a z mk sa skor robi sranda kvoli otazkam, nie odpovediam, ale to uz je ina tema...

lienka.7
23. apr 2025
@anonym_autor

@michaelam2 ďakujem ti za normálnu odpoveď. Samozrejme to budem najbližšie riešiť u pediatricky co je za tyzden ..hej no tu keď sa človek opyta tak ta dokážu len zhodiť aká si najhoršia matka na svete.
@deedol už posledný krát ja ju do kresla nedávam. Býva v stoličke v ktorej ju krmim na nevyhnutný čas a pýtala som sa ešte inde kde mi odpísali mamičky že ich to robia deti presne to iste ktoré ani v kresle/stoličke nebývajú takže to neni tým.. všade som sa v odbornej literatúre dočítala že pokiaľ tam dieta netravi viac ako 10% času tak žiadny problém s tým není. Ona ho toľko tam netrávi. Nabudúce radšej budem za hysterku pred lekarkou ako sa pýtať na drbnutom koňovi.. ani sa nedivím že sa z neho robí taka sranda

@autorka keď sa nechceš pýtať na drbnutom koňovi, stačí si otvoriť Google. Tam mas aj videa co a ako sa ma a nená robiť. A nemusíš byť za hystérku. A do tej stoličky ju nemáš dávať vôbec, asi si to stále nepochopila.

michaelam2
23. apr 2025
@lienka.7

@autorka keď sa nechceš pýtať na drbnutom koňovi, stačí si otvoriť Google. Tam mas aj videa co a ako sa ma a nená robiť. A nemusíš byť za hystérku. A do tej stoličky ju nemáš dávať vôbec, asi si to stále nepochopila.

@lienka.7 ako nakrmis dieta ak ho odmietas dat do stolicky (polohovatelnej)?

autor
23. apr 2025
@michaelam2

@lienka.7 ako nakrmis dieta ak ho odmietas dat do stolicky (polohovatelnej)?

@michaelam2 na zemi tak ako mám jesť aj ja na zemi 👌

lienka.7
23. apr 2025
@anonym_autor

@michaelam2 na zemi tak ako mám jesť aj ja na zemi 👌

@michaelam2 pokial mi dieta samo nesedelo, neexistuje, aby som ho dala do stoličky, hoci aj polohovatelnej. Existuje vibračné kresielko, kde bola v takom tom pololahu, či ako to nazvať.
@autorka vidím fakt, že si mudra "ako vagón policajtov" 👌 len škoda, že nič z toho.

michaelam2
23. apr 2025
@lienka.7

@michaelam2 pokial mi dieta samo nesedelo, neexistuje, aby som ho dala do stoličky, hoci aj polohovatelnej. Existuje vibračné kresielko, kde bola v takom tom pololahu, či ako to nazvať.
@autorka vidím fakt, že si mudra "ako vagón policajtov" 👌 len škoda, že nič z toho.

@lienka.7 vsak aj v tej stolicke je v pololahu

aurora33
23. apr 2025

Autorka, ak sa smiem opytat, čo dokáže dieťa samé? Otáča sa? Ak ano, do akej strany?

lienka.7
23. apr 2025
@aurora33

Autorka, ak sa smiem opytat, čo dokáže dieťa samé? Otáča sa? Ak ano, do akej strany?

@aurora33 pýtala som sa aj ja. Odpoveď nikde.🤷‍♀️

cukroska
Autor odpoveď zmazal
autor
23. apr 2025
@lienka.7

@lienka.7 nepretaca sa ešte spokojná? Nezabudni dodať ako sa tvoje dieťa už v tom čase pretacalo a aká som ja neschopná matka

cukroska
23. apr 2025
@michaelam2

@michaelam2 Toto isté viem od lekárov takmer 25 rokov dozadu .

aurora33
23. apr 2025

Tak už máš viac náznakov. Nepretáca sa, aj keď by už mala a namiesto toho zdvíha hlavičku, čo by nemala. Tak je asi niekde problém.

aurora33
23. apr 2025
@cukroska

@michaelam2 Toto isté viem od lekárov takmer 25 rokov dozadu .

@cukroska čo si mi písala, už to zmizlo kým som si to stihla precitat.

deedol
23. apr 2025

Nikto nehovori, ze si neschopna, na pretacanie ma este trocha casu. Zrejme ma nejaky nesulad medzi chrbtovym a brusnym svalstvom, aj moj to mal. Ak chces, skoc k fyzio, vie dat hrave cviky na toto.

aurora33
23. apr 2025
@lienka.7

@lienka.7 ako tu už niekto písal, ľahšie je napisat nejaku urážku ako normálnu odpoved. Čo už.

deedol
23. apr 2025

A prve vzpriamenie vie? (Koniky pasie?) v 4,5 m uz by mala byt celkom rada v polohe na brusku.

senta_sofia
23. apr 2025

Myslim, ze najvacsi problem tejto temy je jej nazov

autor
23. apr 2025
@aurora33

Tak už máš viac náznakov. Nepretáca sa, aj keď by už mala a namiesto toho zdvíha hlavičku, čo by nemala. Tak je asi niekde problém.

@deedol áno koníky pasie. Vydrží cca 5-10 minút potom začne byť nespokojna a začne plakať.
@aurora33 kde sa prosím ťa píše ze 4 mesačne dieta sa už ma pretačat?

deedol
23. apr 2025

5-10 min sa mi zda v tomto veku trocha malo. Pre tvoj pokoj chodte raz k fyzio, mozno povie, ze vsetko ok, mozno vam da nejake gulanie na fitlopte a pod.

autor
23. apr 2025
@senta_sofia

Myslim, ze najvacsi problem tejto temy je jej nazov

@senta_sofia to som si všimla až teraz. Upravili mi názov. Ja som napísala že sa dvíha do sedu.. proste dvíha hlavičku smerom ku hrudniku nič viac

aurora33
23. apr 2025

Na bok sa môže pretáčať od 4 mesiaca.

autor
23. apr 2025
@aurora33

Na bok sa môže pretáčať od 4 mesiaca.

@aurora33 bavíme sa o pretačani z bruška na chrbát nie náhodou? 😂 nikde si nepísala o tom ci sa otáča na boky a áno otaca sa na obidve keď sa otáča za hračkami alebo za zvukmi

autor
23. apr 2025

Teda opačne z chrbatika na brucho pretačanie

aurora33
23. apr 2025

Nie, ja som sa pytala, či sa pretáča a ak ano, tak ako.