Je normálne, že 4,5-mesačné dieťa sedí?
Je to problém alebo nie?
Autorka nemáš ju zabiť 😃😂😃 preboha. Ale pokiaľ sa dá, tak dieťa motivuj v polohe na brusku. To je všetko. Pokiaľ v polohe na chrbte dvíha hlavu, to nie je ok. Tak dieťatko pretoč na bruško. A ozaj, pretáča sa?
Nechaj ju ležať na chrbte, moja tiež nechcela byť ani v nosiči ani na bruchu tak ležala na chrbte
@sense ano samozrejme ju tak mám. Nedávam ju ani do tých hojdacich, vibracnych kresiel pretože ani tam byt nechce. Pokiaľ sme neni vonku v kociku, nespi v postieľke a chcem niečo rýchlo porobiť alebo sa najesť tak si ju dám do tej stoličky ktorá sa dá dať do ľahu v ktorej ju aj krmim co z celého dňa je tam dokopy menej ako hodinu .. inak je na podložke na chrbte alebo na brušku pokiaľ nezačne plakať alebo ju dávam na bruško na pulte tam ju to tiež celkom zabaví nachvilku ale nech mi tu nikto nehovorí že mám ja jesť na zemi alebo ju nechať vyplakat.. samozrejme ze všetkého veľa škodí a chápem ze sú mamičky ktoré drbnu dieta do pavúkov alebo babybjornu a pod aby mali svätý pokoj od dieťaťa ale ja taka nie som.. samozrejme ze som to tu schytala práve za také mamičky. A áno viem že to správne není ale určite to není za to ze je chvíľu v stoličke
@lienka.7 Veľmi dobre viem ako tu chodí aj keď som si rady nikdy na MK nepýtala ohľadom detí..išlo to akosi samo a už ako mladá som veľmi rýchlo pochopila, že každé dieťa je iné a potrebuje hlavne veľa lásky, trpezlivosti a nikdy sa nedá porovnávať. Každé napreduje inak a možno potrebuje iný prístup, ale všetky budú chodiť aj rozprávať. A je úplne jedno kedy.Hlavne nech sú zdravé.
Nie, v kresielku alebo v naruci, na nevhynutny cas. Ved o tom to je, pouzit kresielko len MAX cca pol hodinu denne a ten cas tam straveny vynahradit nasobne aktivnymi polohami v hre na brusku a na bokoch. Nie, naozaj nie sme premudrele sliepky, sme osoby, ktore maju znalosti ohladom spravnej manipulacie a PMV a okrem toho aj ochotu podelit sa s nimi s hlupou husou (ked uz ideme tymto smerom), co si nevie dohladat ODBORNE ZDROJE informacii a radsej napise na MK.
Ale ty si zacala uplne inak a teraz uz pises zasa inak, uz zrazu sa netaha do sedu a ani nie je v kresielku ale len v lahu v stolicke ani nie hodinu. Tak v tom pripade super, ked je na chrbte vypodloz nohy aby nevedela dvihat hlavu a vybavene.
tak ja som napríklad jedla na zemi, nevidím v tom problém, dieťa som mala na podložke pod hrazdou alebo na brušku a ja som sedela pri nej s tanierom na kolenách/stolčeku, v jednej ruke hračka ktorou som ju zabávala a v druhej lyžica/vidlička a tak som jedla 😃
@aurora33 Samozrejme milá pani pred 25 rokmi sa nad tým nepozastavoval naozaj nik ,ani detská lekárka a chvalabohu neriešilo sa to na koníku.
Nečítam všetky komentáre, ale keďže som zahliadla tak čuduj sa svete ,ešte nemal pol roka ked sedel sám a "bežka"je chodítko"či jak sa to dnes nazýva.A známej čo sme boli naraz tehotné ,malý behal sám od 9.mesiacov.
@cukroska lenze tu nejde o nazory, ale o odborne odporucania zalozene na vyskumoch.
ale co by som chcela v tejto postfaktickej dobe,ze ano.
inak ja som presne ta 30+ s problemami s chrbtom - pasivne posadzana, za ruky vodena. lenze moja mama to vtedy nevedela, cize jej nic nevycitam.
rozdiel je v tom, ze teraz sa uz vie, ako sa to ma robit, a niekto si aj tak ide svoje o pocitoch a nazoroch. ale ved dobre, su to vase deti.
@deedol A paradox je,že muž si dodrbal chrbticu v detstve keď celé dni presedel v lavici a doma nad knihami a v práci.sa dorazí úplne. Moje deti sa vychovávali podľa múdrych kníh, ani radami z MK a chvalabohu sú zdraví a nemajú problémy s chrbticou, ale ak aj budú tak s mobilov a pc a starší zo šoférovania.
Autorka, tak sedi alebo dviha hlavicku smerom k brusku? Možno skusa sa pretocit,len nevie ako nato a robi to takto,chce viac vidiet,viac dociahnut...alebo nejaky svalovy tonus,spomenula by som to pediatricke. 4,5rocna by sa uz mohla vediet pretacat,,skus jej pomoct tak, ze ju nepolozis na brusko ale v lahu na chrbatiku ju jemne pomaly pretocis tak aby si ten pohyb zauzivala a zapamatala.
@cukroska keď si v tomto totálne nevzdelana, tak tu ani nepis. Polročne dieťa nevie samé sedieť. Nemá ako. Naštuduj si to. A choditko je už absolútne nie. Ja by som sa aj hanbila napisat, že moje dieťa bolo v choditku.
Zaujímavé ako vieš hodiť vinu na všetko iné naokolo. Tvoj muž urcite nemá dodrbanu chrbticu zo sedenia v škole. To mohlo začať už skôr pasívnym posadzovanim. Pretože v tej dobe sedeli pasívne všetky deti. Bohuzial.
A vieš čo je najhoršie? Že takí nevzdelaní ľudia ako ty tu majú priestor a budú tu chlácholiť autorku, že jasne, všetko je v pohode, Ved môj malý už ako 5 messcny sedel a nič mu nie je.
@aurora33 tu je škoda čokoľvek napísať. Inak ma celkom pobavilo, ze niekto ma "v prdeli" chrbticu zo sedenia v škole 😁 tu sa "mamicky" predvádzajú, ktoré dieťa co skôr robí - ci uz papá, stavia sa na nohy, chodi, či je bez plienky. Táto debata mi pripadá ako nútené posadzanie na nočník...
V súčasnosti, keď je toľko videí ma FB co a ako sa ma robiť a je vhodné, niekto ma stále potrebu sa dotahovat.
@autorka mas dat dieta na zem na hraciu deku, nech sa plazi, lozi a pod. Nie je v jeho záujme mu vyhovieť lebo place🤦♀️ ono place preto, lebo si vydobija svoje. A ty si matka, aby si ho usmernila. Nie v zlom, ale neviem co budeš robiť potom, keď bude väčšie, keď to nedokážeš teraz. A to neber ako vycitku, len ako dobrú radu. A nie, nie som vyznávač ani šatiek, klikanie, choditok ani nič podobného. Všetko ma svoju postupnosť.
Prečo má dieťa pri ležani na brušku plakať?
Možno raz keď je to pre neho nové. Ale bežne je to normálna poloha na hranie sa. Rozložiš deku, okolo hračky a položíš dieťa a kľudne pol hodinky aj dlhšie sa ti takto bude hrať. Možno teda nie v prvý deň keď mu to ukážeš, ale po týždni to už pôjde. Len to vyskúšaj.

@cukroska nie premotivovana, ale vzdelaná
Pekný večer