icon

Mám nechať 5 mesačné bábo vyplakať?

cicamica1980
11. júl 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

ahojte,

s manzelom mame na plac nasej skoro 5 mes. dcery rozne nazory.
ja plac hned riesim, nenechavam ju plakat.
manzel tvrdi, ze s nami placom manipuluje. ked ju chce uspat v kociku a ona place, a ked ju vyberie z kocika, prestane plakat, tak vravi, ze "aha manipuluje".

moj nazor je, ze dieta do ca. 1,5 -2 rokov nevie manipulovat.
citala som knihu, rodicovstvo je veda /on nie je ochotny si to precitat/, kde sa pise, ze ked dieta place, vyplavuje sa mu hormon kortizol. a ze ked dieta nebudeme ukludnovat/tisit, tak sa mu vytvori zla reakcia na stres a ako dospelak moze mat z toho "nasledky" - v knihe sa spominaju depresie, nizke sebavedomie, utiahnutost, neschopnost riesit tazsie situacie a pod.
naviac, ja ked malu pocujem plakat, moj instnkt mi hovori, ze je to zle - nemam to srce ju nechat plakat.

manzel tvrdi, ze ked ju hned pri placi budem brat na ruky, tak ze bude mamin cecek, bude rozmaznana a nebude chciet byt s nikym inym okrem mna.

prosim vas, aky mate na to nazor?
potrebujem si precitat nieco objektivne, ja som mozno uz zmagorena ....
tie, co mate uz starsie deticky a nenechavali ste ich vyplakat - ake su to deti? su to rozmaznanci a mamkini ceckovia, alebo su to sebavedome deti a maju radi spolocnost inych ludi?

dakujem za nazory
prosim vas, piste vsetci, co mate k tomu co povedat, cim voac nazorov, tym lepsie
pripadne ak mate linky na nejake clanky, sem s tym

ervenka
11. júl 2013

@cicamica1980 my sme nenechavali vyplakavat neseho maleho...
Su deticky, ktore sa pri placi "zachadzaju". UZ len z toho dovodu by som nenechala
Moja sestra nechavala vyplakat dceru- teraz ma 17r. JE sikovna, samostatna, pekna baba, ale ked nieco potrebuje od mamy, dokaze jej telef. aj 5x za hodinu. Hlavne, ak su dohodnute,ze sa niekde stretnu. "Maminka a prides naozaj?" "Mami, kde si?" Mamiiiii, nezabudla si?" Ked je dohodnuta s niekym inym, napr. s babkou- nie je taka "stihacka". Mozno je to kvoli tomu vyplakavaniu, ze sestra ju nechala vtedy davno tak, a neter podvedome kontroluje, ze NAOZAJ mama pride, pomoze atd.
SAmozrejme,ze babo prestane plakat, ked ho zoberies. VEd mu "vonias" pozna ta, tlkot tvojho srdca je pre neho ta spravna muzika. Si jednoducho ta najsamistejsia istota. MAMA

jadinka
11. júl 2013

aj my čo tu diskutujeme sme každá iná a jedinečná, tak proste cicamica1980 nad tým uvažuje..🙂 resp. jej manžel 🙂

laura7
11. júl 2013

@blumka ja nechapem nazor ustvem sa aby som vyhovela dietatu...ako moje dieta je stastne dieta velmi sikovne dieta len musela pochopit pravidla ....ja zase nechapem ako mamicky nosia deti na rukach a bruchom tlacia kocik lebo dietatko nechce byt v kociku ,nehnevajte sa ja som len reagovala na otazku a jednoducho mi pride smiesne co tu niektore maminy pisu ....boze ved skoro vsetky co mate okolo 30r ste boi uz cca od polroka same ci v skolke ci v jasliach a mate z toho mindraky alebo depresie????ja teda osobne nie a mozem povedat ze mam najlepsiu mamu na svete je to aj moja najlepsia kamaratka a vobec nemam problem s tym ze ma nenosila na rukach alebo nechala plakat ...

usiko
11. júl 2013

@cicamica1980 no, myslim, ze kazdy ti povie nieco podla svojich skusenosti....a nazorov..ja osobne si neviem predstavit, ako sa zistili u tak malych deti take smerodajne poznatky ohladom plakania a podobne, ked deti nevedia rozpravat...myslim, ze vsetko je len v rovine nazorov, pravda tu neexistuje......riad sa podla seba......dieta, v takom veku nemanipuluje, lebo ono to asi este nevie ale pravdou je, ze vie sa velmi rychlo naucit, ze ked zaplace tak ho vezmes na ruky...proste si navykne na nieco prijemne.....takze toto sa ti stat moze......ono, ak sa na to logicky pozries, dietam ktore place,ta vola,lebo mu nieco je.....ak je suche,, najedene a nie smadne, nic ho neboli, nemalo by vyplakavat....no ale spat k teme: vola ta, to znamerna, ze ocakava, ze prides...ale ked nikto nepride k nemu, ono sa nauci, ze akokolvek bude kricat, nikto nepride a moze sa stat, ze ti nebude neskor doverovat, a bude mat pocit ze je same........lebo bude vediet ze aj tak z teba nic.....ja osobne by som dieta nenosila ani v satke, ani v nosici, myslim stale a casto, nakolko mne je ho luto, jak je skrcene a pritisnute na mne...zlosti sa sam /mame ergo carrier/ v nosici, a to ho pouzivam len na prenos z bytu do auta a spat.....ja osobne som za to, aby dieta bolo co najviac volne a malo priestor a moznosti na pohybovy vyvoj a to v tej polohe v satke/nosici nema......a neskor, iste ma lepsi vyhlad z kocviara sportiaka ako z nosica.....proste je to moj nazor...ak dietko place, skus ho zaujat niecim, daj mu do ruky hracku, poukazuj veci, pocvic rukami, nohami a tak.....pohladkaj, porozpravaj sa s nim....skus ci nie je len smadne napriklad......vycerpaj vsetky mozne moznosti...

jadinka
11. júl 2013

@bella77 aj my čo tu diskutujeme sme každá iná a jedinečná, tak proste cicamica1980 nad tým uvažuje..resp. jej manžel 🙂

blumka
11. júl 2013

@laura7 tak prave preto aby som netlacila kocik bruchom tak mam satku 😉 a ver mi, mam tri deti ani jedno nevyplakavalo a ani nebude a ustvana nie som...a len ta stredna dcera bola naozaj pohodove kludne dieta, najstarsia a aj tato malicka su narocne na spanie a nosenie 😉
a co sa tyka nasej generacie o tom by som pomlcala, podla mna by sme boli uplne inde v tomto state keby sme boli vychovavani inak 😉

saan
11. júl 2013

To si čítala dobre, že nechať dieťa vyplakať ho v budúcom živote poznači. Dieťa musí vedieť, že je stále pri ňom niekto a nieje samé, že sa nemusí bát. Nám maly plakal stále.Mali sme sním problémy mal hernie. Báli sme sa aby sa nezväčšovali tak sme ho brali na ruky len zamrnčal a tak sme si ho naučili húškať. Ked mal tri mesiace boli sme sním v Martine na operácii.(Úžasný lekári) . Sestričke som povedala, že moc plakal, tak to mal asi z toho, ona mi odpovedala, že mali detičky s herniami, ktoré vôbec neplakali, že to plačom nieje. Maly bol stale uplakaný, nervózny, spokojný bol len na rukách a hlavne v noci sa chcel stále húškať. Bola som zúfala, nevyspaná a podráždená. S manželom sme sa k nemu sriedali ked prišiel s práce. Skúšala som zavieť režim tak som s ním celú zimu chodila vonku aj doobeda aj poobede vonku a vozila ho v kočárku, alebo na saniach.Nepodarilo sa. Dokonca sme mali kona na hojdanie v nom spinkal (kolíska naších starích materí) pomohlo na chvílu, no potom chcel byť stále huškaný nonstop. Zhodou okolností mi pomohla moja spolužiačka zo strednej školy.Písali sme si o ona mala to isté z malým. Ale že už je všetko v poriadku, že im pomohla Ferbrová metóda regulovaného plaču. A nám pomohla tiež 🙂 Filip je vyspaný, krásny usmiatý chlapček, čo dovtedy nebol. Mal 6 mesiacov vtady. Treba nato veľa síl. My sme sa z manželom podržali navzájom 🙂 Ak budeš chcieť vedieť viac môžeš sa ozvať aj cez správu. A ešte pomohol aj mojkáčik, máme takú vzdušnú plienku a má ju strašne rád. to som tiež vyčítala tu na MK... 🙂

bubulka722
11. júl 2013

@cicamica1980 Bábätko sa na svet rodí výrazne nedonosené a do veku cca 9 - 12 mesiacov potrebuje mamu stále, kým nedozreje do veku kedy sa začína viac zaujímať o svet okolo seba a stáva sa samostatnejším. My sme dcérku NIKDY nenechali plakať ani chvíľočku. Do 3 mesiacov mávala veľmi časté koliky a s manželom sme sa striedali a nosili ju stále. Okrem toho bola do 3 mesiacov non-stop v noci aj cez deň na cicíku, čo bolo neskutočne náročné. Do zhruba 9 mesiacov bola stále s nami, či už v šatke alebo v nosiči, takže sme ju "donosili". Dojčíme sa doteraz, má 2,5 roka a je z nej neskutočne inteligentné, sebavedomé, odvážne a milučké dievčatko. S mm sme sa v týchto veciach prirodzene zhodli a neskutočne mi pomáhal. Počúvaj svoj inštinkt, ten ti vždy napovie čo je správne. Vo veku 5. mesiacov dieťa nedokáže manipulovať a čudujem sa ako takúto blbosť môže vypustiť milujúci otec.

laura7
11. júl 2013

@blumka ok v pohode ja osobne satky neuznavam nepride mi to pohodlne pre dieta - mozno sa mylim neviem neskusala som to len mi tam pride dieta utlacne...myslim ze v kociku ma vacsiu volnost 🙂

blumka
11. júl 2013

@laura7 jasne oreto to hovoris bo tvoje dieta kocik akceptuje..ak by si mala take co v nom byt nechce musela by si hladat inu alternativu 😉

laura7
11. júl 2013

@blumka myslim ze sa naucila ho akceptovat jednoducho nepozanla pestovanie a hojdanie na rukach 🙂))mam kamoksu co jej maly nechcel byt vobec v kociku stale reval az sa zachadzal ale ona ho doma naucila ze ked plakal siel na ruky a samozrejme ze dieta si to zapamata 🙂))pri druhom uz tu chybu neurobila a hoci obcas mrncalo v kociku kocikovala🙂)nevyberla dieta na ruky jednoducho ho zabavala s hrackami basnickami pusinkami 🙂))

lenulka34
11. júl 2013

Ja nie som super mama a neriadim sa tym, ze nosenie je teraz in, ale nikdy som nenechala syna vyplakat, proste mi to nedalo 🙂 a to sme mali tzv. narocne dieta do roka a pol🙂 teraz uz je to ok a vobec ho nenapada aby som ho nosila, ako to vidim u niektorych jeho rovesnikov🙂

zuzanockamt
11. júl 2013

@laura7 je smutne, ked dieta nepozna pestovanie a hojdanie na rukach

zuzanockamt
11. júl 2013

@lenulka34 nosenie nie je IN, nosenie je prirodzene ... ja som sa k noseniu nedostala cez knizky alebo net, ale vdaka prirodzenemu instinktu, ze pre dieta je to najlepsie 🙂

bubulka722
11. júl 2013

@laura7 Zvláštny prístup k milovanému dieťaťu... ja by som to nikdy nedokázala. Samozrejme časom dieťa rezignuje a naučí sa "poslúchať".

blumka
11. júl 2013

@laura7 su deti ktore nejake hracky a ine ukludnovanie v kociku nerozptyli a rycia az sa zachadzju..takze vtedy je to uz naozaj len o tom ci ho zlomim a necham vyrevat alebo mu spravim ppo voli a vezmem ho a ukludnim 😉

extrate
11. júl 2013

@cicamica1980 Keď mal môj brat 6 mesiacov, môj otec ho nechával plakať samého v izbe pretože vtedy múdre knihy hovorili že dieťa treba nechať plakať aby malo dobré pľúca. t.j. nie preto že by môj otec bol nejaký sadista 😉 samozrejme moja mama plakala s ním za dverami lebo ho chcela utíšiť ale otec nedovolil... prešlo veľa rokov a môj brat nie je depresívny, má sebavedomie v poriadku, vzťah s mamou super. je ženatý a čoskoro sa mu narodí prvý syn, som zvedavá aký bude tato 🙂
tým nechcem povedať že by si mala nechať bábätko vyplakať...ja som to nikdy neurobila. ale myslím si že ak má tvoj muž na to iný názor tak ho v tom nechaj, mužom to dochádza neskôr ...príklad: teraz mám malú dcérku a môj otec by ju nenechal plakať ani sekundu, hneď skáče okolo nej a nenormálne ju rozmaznáva 😀
takže ak náhodou budeš prať alebo variť a tvoj muž sa bude starať o malú a náhodou ju vždy nezoberie na ruky keď zaplače, myslím že jej tým ujmu nespôsobí. on to v konečnom dôsledku myslí dobre, niekedy zabúdame že muži sú z Marsu 😉

laura7
11. júl 2013

@zuzanockamt nema zmysel tu vysvetlovat ze moje dieta pozna pestovanie a hojdanie ,jasne ze som ju popestovala pomojkala aj pohojdala ale urcite nie zakazdym ked plakala! moje dieta ma dnes 3 roky a verte mi je to vyrovnana mlada slecna ktora nema problem sa zaradit do kolektivu,nadviazat nove priatelstva , zverit sa mi ked ju nieco trapi alebo sa oyptat ked nieco nevie,vzdy ked pridem z prace sa pomojkame da mi pusu a obijme ma ked pridem po nu do skolky tak mi len jednoducho lezie na nervy ked tu niekto pise ze deti ktore matky hned nebrali na rucky ked zaplakali su nevyrovnane atd....ale asi je tu zbytocne pisat iny nazor ako "aaaaano brat na ruky,aaaaano cicickat,aaaaano satkovat..."tak to vidim ja🙂)KAZDA matka sa aj tak rozhodne podla toho ako to citi ja si jednoducho myslim ze som zvolila spravnu metodu .)))

zuzanockamt
11. júl 2013

@laura7 len nechat dojca plakat v kociku az sa zachadza je pre mna nepochopitelne - fakt nechapem, ze to niektore matky pokladaju za spravne rozhodnutie ...

bubulka722
11. júl 2013

@laura7 Neviem ako by dopadla naša malá, keby sme ju nechávali v hrozných kolikách vyplakať. Vždy som v prvom rade myslela na to, že ju môže niečo bolieť, preto plače. Plač je ich jediná možnosť ako nám dať najavo, že im niečo chýba alebo ich niečo bolí. Naša dcérka si od narodenia vyžadovala stály kontakt a vždy bol niekto pri nej. Striedali sme sa, bolo to náročné, ale dnes viem, že sme pre to najdrahšie na svete v jej najzraniteľnejšom veku urobili maximum. Nechcem a ani si nedovolím niečo tebe ako matke vyčítať, to by si si mohla jedine sama.

dari226
11. júl 2013

ja len tolko NIE

marcelatje
11. júl 2013

@laura7 ty si túto metódu zvolila a praktizovala preto že ti to tvoje dieťa dovolilo. Niektoré deti sú jednoducho také že plačú málo, iné plačú veľa a ver mi u mnohých to nie je tým že sme si ich naučili. Z duše neznášam túto frázu!!! Moje dieťa plakalo už v pôrodnici, dlho a intenzívne a tam ho teda nemal kto na ruky naučiť to mi ver. Chápem však že mamička ktorá má relatívne kľudné dieťa nepochopí matku ktorej dieťa plače hodiny bez zjavnej príčiny a matka urobí čokoľvek aby dieťatko utíšila.
Ja tvrdím že niektoré mamičky majú šťastie na pokojné deti a iné majú tiež šťastie len ich detičky plačú. To že je dieťa pokojné nie je vždy zásluhou matky proste, také je 🙂 teraz nehovorím o zlomených deťoch ktoré rezignovali, lebo ich mamičky zvolili metódu vyplakania 😢

marcelatje
11. júl 2013

@cicamica1980 ak sa nevieš rozhodnúť čo urobiť spomeň si na svoje detstvo keď ťa niečo bolelo. Ja si pamätám že keď bola moja maminka pri mne a len mi napríklad hladkala chrbát alebo ma objala hneď mi bolo lepšie len preto že tam je. Tak sa cíti aj tvoje bábätko 😉

sandracs
11. júl 2013

Ja som deti nenechávala vyplakať nikdy. Pri prvom zamrnčaní som ich brávala na ruky, pri uspávaní som im spievala /síce falošne/, hojdala ich v kočíku. Teraz majú 10 a 12 a niesú na nás nalepení a sú samostatní. Riško bol jeden z prvých v triede čo začali chodiť domov sami. Chodí sám na tenis, môžem ho samého poslať do obchodu, vie si sám zapáliť šporák a rád varí a ide mu to dobre. Zo Sašky sa stala úspešná plavkyňa a v pohode zvláda preteky v inom meste aj prespanie bez rodičov.
Nechať deti vyplakať považujem za škodlivý staromódny blud.

tinkax
11. júl 2013

Takychto diskusii tu uz bolo dost a vzdy boli dve strany, ja som ako dieta do troch rokov len revala a pila caj podla slov mojej mamy a ano zanechalo to nasledky, bola som utiahnute decko, mamin cecek, v skole zakriknuta bez vlastneho nazoru a sebavedomia. Mama ma nekojila a asi ani nenosila lebo len co sa vzdialila ked ma mal niekto povarovat uz bol krik kde je mama , a teraz ked moja mala place tak mama kludne povie ved ju nechaj vyplakat,tak zjavne to robila aj ona, Dakujem ale moje deti som nikdy nenechala vyplakat, snad iba pri prvom som to skusala ale nevydrzala lebo mi tak super doma radili a lutujem aj toho skusania. Takze urcite pocuvaj svoju intuiciu a budes vediet co mas kedy robit.

marissenka
11. júl 2013

samka som skusila nechat vyplakat mozno 2x,rucal jak tur a nic z toho.plakal mozno 10 minut a mne to trhalo srdce.proste chcel mna.ked budu ma 10 rokov,zaspavat s vami a tulit sa nebudu chciet.a 5 mesacne babatko je malinke,potrebuje citit ,ze je jeho potrebam vyhovene..a zas treba rozlisovat plac...ci je unavene,hladne,alebo len tak sa nudi...mozno ju boli brusko,alebo aj usi bolia deti viac ked lezia..hm?a niektore su veru mazane,ale treba ich v kociku,postielke neako zaujat-hrackou,..ale nechat plakat urcite nie.zas neletet pri prvom zamrnkani,ze ano...a moj starsi,vobec neni neaky utiahnuty,neboji sa nicoho...rob to,co ti kaze instinkt.aj mne dr.hovorila,ze neni dobre ,ze malu nechavam spat v nasej posteli(spi aj v postielke a nadranom si ju berem k sebe)...ale nam to skratka tak vyhovuje,aj malej aj mne.v postielke bol plac a pri nas pekne spinkala,tak na co sa stresovat?maly tiez spal s nami aj v posielke asi do 1,5 roka,potom len v postielke v spalni a od 3rokov spi vo svojej izbe sam...

marissenka
11. júl 2013

inak a poznam kamaratky co ich mama nechavala revat pred spanim,sice potom,zevraj uz neplakali-lebo skratka rezignovali.no a vyrastli z nich tichi,zakrinuti ludia...

dadka232
11. júl 2013

nenechávaj ho vyplakať, riad sa svojim materinským inštinktom 😉

magdalenocka
11. júl 2013

moji obaja synovia su nosene deti, tento druhy kocik nepozna vobec, cele dni spi na mne v satke, nijako inak nespi a popri tom stiham starostlivost dom, zahradu, domacnost a samozrejme aj venovat sa starsiemu synovi. a to musime ist kazde doobedie niekam von aby sa v satke utriasol. Obidaja plakali uz v porodnici, tam to zacalo a skoncilo to mozno v pol roku, pri druhom synovi to este trva. Ked ho polozim place. resp. ked ma nevidi place.Tak to riesim tak ze ked ho nemam v satke, stale som niekde pri nom. Jem pri nom, vysavam tak ze siho prekladam aby ma videl, sprchujem sa pri nom a kadernicky, kozmeticky a ostatne aktivity mimo domu musia pockat. tym chcem povedat ze som stale s nim, nenecham ho plakat ani minutu, ked niekomu zacne plakat hned ho beriem. a nech si vsetci hovoria ze som chudatko ze som jeho otrok.nie som. som jeho mama a to k tomu patri. je to moje dieta, moja laska, moje vsetko. Starsi syn bol taky isty este ked mal 10 mesiacov mi ho po polhodine prisli z precahdzy vratot ze za mnou place a nikto si s nim neporadil, co som sa napocuvala ze je rozmaznany. no a teraz nema este ani tr roky, je s muzom a svokrovcami na dovolenke pri mori a ocividne mu nechybam.
Vsetko to prejde toto placlive obdobie /teda niekto ho nepozna/trva kratko a nosenie, dojcenie na pozaiadanie je ozaj to najmenej co pre svoje dieta mozem urobit
takze @cicamica1980 dobre robis. inak moj muz ma taky nazor ako tvoj resp. mal ale riesila som to tak ze som mu ho nedavala, resp. do sprchy si ho beriem a mam vacsi klud ako ked budem pocut plac. a nikam bez neho nechodim ozaj len na polhodinu ked treba.

monuska342
12. júl 2013

@da_n_ka tak toto su iba vyhovorky a tvoja pohodlnost ja mam 50 kg dve deti a vies ako chodim na prechadzky?jedneho mam zaveseneho vpredu a druheho v zadu prvy ma 15kg a druhy 11kg ved si mlada ako ja!vlacim ich cely den nosim ich od narodenia do roka som prveho uspavala nosenim na rukach mladsi zaspi pri kojeni takze to je lahsie...je to len o pohodlnosti ale poviem ty ze nechat 3 mesacne babenko vyplakat je naozaj krute!take male babo sa este jedovat nevie!