Mám nechať 5 mesačné bábo vyplakať?
ahojte,
s manzelom mame na plac nasej skoro 5 mes. dcery rozne nazory.
ja plac hned riesim, nenechavam ju plakat.
manzel tvrdi, ze s nami placom manipuluje. ked ju chce uspat v kociku a ona place, a ked ju vyberie z kocika, prestane plakat, tak vravi, ze "aha manipuluje".
moj nazor je, ze dieta do ca. 1,5 -2 rokov nevie manipulovat.
citala som knihu, rodicovstvo je veda /on nie je ochotny si to precitat/, kde sa pise, ze ked dieta place, vyplavuje sa mu hormon kortizol. a ze ked dieta nebudeme ukludnovat/tisit, tak sa mu vytvori zla reakcia na stres a ako dospelak moze mat z toho "nasledky" - v knihe sa spominaju depresie, nizke sebavedomie, utiahnutost, neschopnost riesit tazsie situacie a pod.
naviac, ja ked malu pocujem plakat, moj instnkt mi hovori, ze je to zle - nemam to srce ju nechat plakat.
manzel tvrdi, ze ked ju hned pri placi budem brat na ruky, tak ze bude mamin cecek, bude rozmaznana a nebude chciet byt s nikym inym okrem mna.
prosim vas, aky mate na to nazor?
potrebujem si precitat nieco objektivne, ja som mozno uz zmagorena ....
tie, co mate uz starsie deticky a nenechavali ste ich vyplakat - ake su to deti? su to rozmaznanci a mamkini ceckovia, alebo su to sebavedome deti a maju radi spolocnost inych ludi?
dakujem za nazory
prosim vas, piste vsetci, co mate k tomu co povedat, cim voac nazorov, tym lepsie
pripadne ak mate linky na nejake clanky, sem s tym
@lusinda1989 uplna pravda! Dnes sa mi akurat stalo, ze bolo nieco na co som chcela reagovat tu na MK, ale radsej som to neurobila, lebo supermamy by ma znicili... 🙄
@cicamica1980 moja ma 3 a pol roka.nikdy som ju nenechala vyplakat.stale ju kojim.podla okolia nie je rozmaznana.miluje ludi,je smela s kazdym sa pusti do reci,je sebavedoma.od januara je v skolke,zvykla si za 2tyzdne.vobec nie je ustrachana ani nesmela. Je stastna a spokojna. Vyplakat iste nie. Mas pravdu.tak male dieta nemanipuluje.
@lusinda1989 myslim si ze je to velmi kratkozraky nazor, ale nastastie zijeme v takej spolocnosti, ze ti ho v pohode doprajem rovnako ako sebe doprajem to, ze s nim nemusim suhlasit 😀 (nepovazujem sa za supermatku, ale verim svojmu instinktu... a ked mi trha celym telom, aby som ho vzala na ruky, ked moje dieta place, tak to podla mna ma svoj dovod 😉 )
@zuzanockamt Ahoj, Zuzka! Teším sa, že máš na to svoj názor, ale musím v niečom oponovať, ja moju tretiu nechávam aj plakať, nie vyplakať, to je už moc, ale vždy po pár minútach prídeme ja alebo manžel a chvíľu ju pomojkáme, zistíme, či sa niečo deje a dáme ju späť do postieľky, chcem aby sama zaspávala , mám doma ešte ďalšie malé deti.Jasné, že to nie vždy funguje, že nám aj na rukách zaspáva, ale ešte je maličká a bolieva ju bruško. No u starších detí, keď už bruško nebolí a vylúčia sa iné problémy, tak treba naučiť spať samé, veď dieťa máme nosiť na rukách hocikedy v priebehu dňa, nie iba keď plače a má spať.
U Veronky mi tento spôsob uspávania zabral rýchlo a nemala problém ako trojmesačná sama zaspať, ale Luko bol iný prípad, no naňho mi zas stačilo ponosiť 5-10 minút a zaspievať a spal aj tri hoďky. Myslím, že treba vyskúšať a nie nič siliť, keď dieťa ani po týždňoch nechce spať, tak by som to riešila u doktora.
Moja tretia sa rada nosí, ale reve aj na rukách, v nosiči som ešte nenosila, lebo je len od troch mesiacov a v babyvaku vreští ako by som ju týrala, nehovoriac, že aj v kočíku reve, ale ju bolieva bruško.
Videla som fotku, kde máš aj teraz malého v nosiči 🙂 Super, no ja by som už Luka nenosila, on už má cez 17 kíl a vysoký je ako Tvoj. Ela je pri ňom ako pierko, bude mať len 5. Tak šťastné nosenie.
@ivanka.7 mija teta toto robila pri svojich malycha dospelo to do toho stadia ze nemoze ani telefonovat jed je doma lebo mladsi reve ma viac ako tri roky. Takze mame rozny nazor.
@zuzkat1 a tebe neni blbe z dieta ktore uz vie rozmyslata vie vo sa patri a co nie vie si vypytat jest povedat co boli ze kojis? Mne to pride ako max uchylacina to uz nie ze dieta chce ale podla mna ty iz nevies bez toho existovat.
@lusinda1989 moja ma 3 a pol a nikdy som ju nenechala vyplakat.ako babo bola aj hodiny na rukach.a je uplne samostatna.
@lusinda1989 vidis nie je mi to blbe. A tebe nie je blbe nechat dieta plakat len aby ty si mala pokoj? Podla smernic WHO sa ma dieta kojit minimalne 2roky a samostatne sa odstavi do 4rokov.
@cicamica1980 mam dve deti. 4 rocnu dceru a 16m syna ktory place od kedy sa narodil. Nema ziadne zdravotne problemy, proste je placko. Na psychiku je to naozaj brutalne, sama sa cudujem, ze sme tak dlho vydrzali ale nikdy, ani pri jednom dietati sme ich nenechavali vyplakat. a nikdy by som to ani cudziemu dietatu neurobila 🙂 kedy ju budes nosit na rukach ked nie teraz ? 😀
@cicamica1980 nie, nenechat vyplakat, je to vase dieta a potrebuje vas, nemanipuluje, len vas chce pri sebe, ste jeho cely svet ty a manzel...
@zuzkat1 ak si nyslis ze mam pokoj tak sa mylis mimochodom moja uz neplace a ty dojcis stale. Mala viac pospi a je aj kludnejsia podotykam ze uz neplace nenechavam vyplakat pokazde ale ked je to z trucu ver mi viem to rozoznat tak vyplakat necham. Podla WHO su aj nase niektore porodnice baby friendly a nebi to tak. Sorry za moj nazor ale 3,5 roka je az ... Malu som kojila 7 mesiacov mala som malo mlieka a ni rozne preparaty nepomahali na zvysenu tvorbu mlieka ani castejsie prikladanie. Mala odmietala flasu bola hladna a unavena lebo spavala len 20min... Z flasky sa naucila a prsnik jej nechyba pomohkame sa inak. Je schopna uz prijmat vitaminy atd uz zo stravy a tak nevidim dovod ba dalsie dojcenie je to predsa hlavne zdroj obzivy a napojov. Nehnevaj sa ale tvoja ma uz urcite komplet chrup a vie si ziviny a vitaminy doplnit zo stravy a tvoje mlieko uz nema ziaden vyznam a ked ju tak rada nosis tak citi ze si pri nej nemusis jej preto davam este tvoj prsnik.... Aby mi dieta same vykasavalo trico a pytalo cicku je choreeeeee...
@lusinda1989 😀 dojcim rano a vecer. Dojcenie nie je len o strave.
A tvoja uz neplace lebo zistila,ze aj tak nikto nepride. Rezignovala. Ak je toto podla teba toto ok tak fajn. Moj nazor je ze toto sposobuje frustraciu.
Este dodam,ze nikdy mi nestrhavala tricko.
@majkafer pri viacerych detickach je to urcite tazsie, no ja mam len jedno a tak to aj ostane, cize nevidim dovod nenosit, ked je to potrebne ... uz to ani zdaleka nie je take intenzivne nosenie ako kedysi 🙂 ... no ten nosic co teraz mam nam hravo vydrzi do tych 4-5 rokov - kedze ja mam doma chuducku spagetu 🙂 . .. a do prirody na turistiku ako stvoreny ... a vdaka noseniu mam uzasnu kondiciu
@zuzkat1 vidis kazda si robime podla seba. Dojcenie ako prvotne je o vyzive ale nema zmysel sa tu o niecom bavit lebo ani jedna z nas neustupi. Mala ked potrebuje vie ze som tu pre nu kedykolvek. Nikdy som ju nenechala hodiny revat, chodila som za nou pomojkala ulozila dala pusu a odisla. Chodila som v intervaloch az zistila ze svojim plakanim nedocieli svoje byt na rukach tak zaspala. Kedykolvek chce som tu pre nu. Jaj prepac tricko nestrhava ale aj tak je to hrozne podla mna. Prepac. Ale ja by som to nedokazala.
@patkobo ja vam toez dam jeden aby ste mohli aj nadalej plnohodnotne prispievat do tejto diskusie.
V kazdom pripade tato tema bola pre nieco zalozena neporadila som sice mamicke ale pridala vlastnu skusenost takze tymto koncim tuto debatu. Kazda mame pravo na svoj nazor a na svoje metody. To ci su spravne tie alebo tue sa nikdy nedozvieme. Ale prajem vsetkym vela stastia a hlavne zdravia to je hlavne potrebne... Prajem dobru noc
@lusinda1989 no vidis, nasa mamina toto (nenechavanie plakat) robila pri nas vsetkych troch (sme 3 sestry) a ja som v 4 rokoch bola prvykrat u jej stryka a tety na navsteve a tak sa mi u nich pacilo, ze som vyhlasila, ze tam chcem ostat - tyzden ma tam nechali s ludmi, ktorych som poznala 2 dni a ani raz som neplakala 😉
Verim tomu, ked vidim nas 3 - sebavedome, dobre vychovane a inteligentne zeny so skvelym vztahom s maminou... a nejaky 3-rocny chlapec ma v tom pripade vobec nezaujima 🙂 ale zelam mu len to dobre
@lusinda1989 Ano kazda robime podla svojho. Ja by som zas nerobila to co ty. Takze tak. Pekny vecer prajem.
@ivanka.7 no vidis na mna zase mamina skusala tu druhu metodu od mala malicka som nebila doma stale niekde inde raz ma nasli sa hrat s ciganmi. K babke na prazdniny sme chodili na cele leto. Od stvrtej triedy na zakladnej som chodila po turnajoch ja aj moja sestra mame sebavedomia viac ako dost a s mamou mam skvely vztah vieme sa o vsetkom porozpravat. Takze hacik bude niekde inde ako v metode uspvania. Tak isto si myslim ze niesom hlupe dievca a uz vobec nie nezdvorile.
@lusinda1989 to si myslim aj ja - v konkretnych pripadoch. Ale ty si zacala o revajucom chlapcovi pri telefonovani 😉
@ivanka.7 nerozumiem
@lusinda1989 moja teta ma dve deti ani jedno z nich nenechavali plakat ani same nonstop sa im venovali deti sa nevedia same zahrat a ani spolu a maly nedovoli mame aby ani telefonovla. So mnou a mojou malou maju spolocne len to ze sme rodina
@lusinda1989 " mija teta toto robila pri svojich malycha dospelo to do toho stadia ze nemoze ani telefonovat jed je doma lebo mladsi reve ma viac ako tri roky. " - ty si dala priklad o tom, ako asi metoda plakania neplakania vplyva na neskorsie spravanie; ja som ti dala iny;
Prva cast prispevku bola o tom, ze u niekoho to moze mat viditelny dopad a u niekoho nemusi mat - to su tie konkretne pripady.
Este nieco potrebujes vysvetlit? 😉
@ivanka.7 nie dakujem. Podla mna kazde dieta je ine a na kazde plati nieco ine. V kazdom pripade sa lucim a prajem vsetko dobre
tak v prvom rade si trreba uvedomit že treba pri tom "vyplakani" brat do uvahy hlavne vek dietata,lebo je rozdiel nechat vyplakat babo mesačne a dietatko ročne ktore si už uvedomuje čo robi .Ja som prveho synčeka tiež učila zaspavat sameho a tiež plačkal ale po par razoch sa naučil a tiež som prišla pohladila ,prihovorila a zaspinkal,mal cca 9 mesiacov.Teraz ma 5 rokov a uspavame ho ,teda musime byt pri nom ,ale nam to vobec nevadi 😀 Nema žiadnu traumu z toho že vtedy plakal ,je citlivy ,zlaty chlapček ale zarovenn neni na mne zavisli a nikdy nebol.
A babatko cca do pol roka nema zmysel nechat revat hodinu lebo ono nevie o sebe a potrebuje nieču pritomnost to je normalne ,myslim že hlavne kojene deti si to vyžaduju.
Ahojte dnes je mala obzvlast neprijemna ma pet mesiacov a stale narieka a rozculuje sa spat nechce jerst nechce hrat sa nechce len place tak som ju zavrela do izby a po desiatich minutach skriekania zaspala. Bud ju boli brusko alebo zuby inak na to nemam vysvetlenie
ahoj,
tak tvojho muza (prepac mi to), ale by som mu nieco povedala ...
riad sa podla seba. mamina najlepsie vie co dietatku chyba a co nie. babo nevie inak komunikovat ako placom, preto je velmi dolezite nacuvat ako place. take male babatko potrebuje strasne vela ludskeho kontaktu, dotyku, jednoducho strasne vela lasky a nehy. to ze niekto povie ze treba babo nehat vyplakat je riadny somar (inac aj moj muz bol toho nazoru,ale velmi rychlo som mu to vysvetlila). a okrem toho je dost deti na svete ktore placu nonstop pretoze ich nema kto zobrat na ruky a pomojkat,tak preco by sme to mali,my rodicia robit svojim detom??? nepochopim ludi ktori to prektizuju. ja mam dve dcerky,najkrajsie na svete, a nikdy som im neodoprela moju naruc,nech uz plakali akokolvek dlho (a niekedy to boli doslova hodiny,co som ich nosila,nosim na rukach). hlavne ta starsia sa ako male babo rada nosila a myslim si ,ze to potrebovala (teraz ma uz 17 mesiacov). mladsia sa rada nosi ale nie az tak ako ta starsia, ale tiez si vie vypytat ked chce ist na ruky (mladisa ma 4 mesiace). to ze niektori hovoria ze deti budu rozmaznane nie je pravda.deti budu presne take ako dovolis aby boli a urcite to nema nic spolocne s nosenim na rukach. a to ci manipuluje??? to je hlupost. dietatko nevie manipulovat a uz vobec nie take male. ine to zacne byt ked zacne skusat co si moze dovolit a to uz bude na tebe co dovolis a co nie. ked dietatu vymedzis presne hranice (samozrejme s nim nemozes jednat ako s dospelym, ale musis si ty sama najst ten spravny sposob) co smie a co nie tak to bude dodrziavat. mne na urcite veci u starsej staci povedat Nie alebo Nono a mala to nespravi. moc nestracaj cas citanim literatury o materstve, vychove a podobne hluposti. nechaj sa viest vlastnym instinktom a tym co ta naucili/nenaucili vlastny rodiacia. spomen si ako ta vasi vychovavali, co sa ti pacilo a co nie a podla toho sa riad a ved svoje 🤐 babo.
nezabudni ze dietatko potrebuje strasne vela pozornosti a hlavne lasky a ked mu toto das tak to bude to najstastnejsie a najspokojnejsie babo a ani nebude tolko plakat. a tiez treba povedat ze aj babo ma pravo na svoj zly den kedy je nespokojne a uplakane.aj my mame take dni a nebolo by nam lepsie keby nas v take dni niekto pomojkal objal a povedal nam Milujem ta? 🙂

@bubinko83 no myslim ze ano, po 3 mes. je to ine a prestanu aj pripadne brusne trapenia, a nosic si skusala ? ci nechces ?