icon

Mám nechať 5 mesačné bábo vyplakať?

cicamica1980
11. júl 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

ahojte,

s manzelom mame na plac nasej skoro 5 mes. dcery rozne nazory.
ja plac hned riesim, nenechavam ju plakat.
manzel tvrdi, ze s nami placom manipuluje. ked ju chce uspat v kociku a ona place, a ked ju vyberie z kocika, prestane plakat, tak vravi, ze "aha manipuluje".

moj nazor je, ze dieta do ca. 1,5 -2 rokov nevie manipulovat.
citala som knihu, rodicovstvo je veda /on nie je ochotny si to precitat/, kde sa pise, ze ked dieta place, vyplavuje sa mu hormon kortizol. a ze ked dieta nebudeme ukludnovat/tisit, tak sa mu vytvori zla reakcia na stres a ako dospelak moze mat z toho "nasledky" - v knihe sa spominaju depresie, nizke sebavedomie, utiahnutost, neschopnost riesit tazsie situacie a pod.
naviac, ja ked malu pocujem plakat, moj instnkt mi hovori, ze je to zle - nemam to srce ju nechat plakat.

manzel tvrdi, ze ked ju hned pri placi budem brat na ruky, tak ze bude mamin cecek, bude rozmaznana a nebude chciet byt s nikym inym okrem mna.

prosim vas, aky mate na to nazor?
potrebujem si precitat nieco objektivne, ja som mozno uz zmagorena ....
tie, co mate uz starsie deticky a nenechavali ste ich vyplakat - ake su to deti? su to rozmaznanci a mamkini ceckovia, alebo su to sebavedome deti a maju radi spolocnost inych ludi?

dakujem za nazory
prosim vas, piste vsetci, co mate k tomu co povedat, cim voac nazorov, tym lepsie
pripadne ak mate linky na nejake clanky, sem s tym

bubulka722
12. júl 2013

@da_n_ka Možno ho máš aj ty, ale vplyvom rôznych povinností a tlakom doby v ktorej žijeme sa ťažko hľadá. Vtedy je vhodné si aj hodnotnými knihami ozrejmiť čo je naozaj dôležité a porozmýšľať čo v ktorej etape života od nás dieťa očakáva a dať mu maximálnu dávku empatie, ktorú dokáže rozdávať celý život. Zaujímavé je ako sú dnešné matky na 100% presvedčené, že všetko čo robia je automaticky správne. Niekedy stačí zastaviť sa a popremýšľať, inokedy vziať do ruky knihu a prehodnotiť. Ak to ty nepotrebuješ, je to len tvoj pohľad na vec...

laura7
12. júl 2013

@marcelatje nebudem sa uz zapajat do tejto debaty len tolko moja dcera plakala 4 mesiace nonstop jedna lekarka mi vravela ze je to mojim mliekom ze dcera je hladna aj ked priberala druha tym ze ju nepestujem na rukach ,ja som prve 4 mesiace spala po 4 hodiny v noci aj to nie v kuse ale na etapy -upravila som stravu ako sa dalo mozno bol problem ze nebola nonstop na rukach ale ako kazdy vravel po 4 mesiacoch sa to upravilo....ja si fakt mozem povedat ze som mala narocne dieta a nie ze ja si to mozem povedat povedia mi to kamosky co maju po 2-3 deti kedze ja to nemam s cim porovnavat,ja som sa riadila jednym: dieta nevie nic len to co ho naucime 🙂))mozno je to nepochopitelne ale moje dieta sa naucilo vsetko-zaspavat samo,pisat na 1,5 roka do nocnika,a hlavne vie ze trucom a hnevom nedosiahne nic u mna🙂!)))je mi jedno co mi tu "vyucena " matka napise je to o rezime -moj nazor to co dietatu dovolime to bude robit ,ja som nenechavala moju plakat len som ju nebrala zakazdym na ruky nespala so mnou v posteli....moj nazor moja vychova -ja som spokojna moje dieta je spokojne a nic viac ma nezaujma🙂))

izabelkas
12. júl 2013

@laura7 Najpriebojnejsie dieta v skolke, no to bude asi jedno z tych co bude robit na zakladke ostatnym tichsim detom zle.

izabelkas
12. júl 2013

Boze ja by som vsetky tie "matky" tusim postrielala, co maju nazor, ze nechat babatko vyplakat! Jednu taku poznam, co kludne nechala doma babatko plakat a ona si isla na navstevu aj na 4 hodiny... A dietatko skoncilo s pruhom a neprestalo plakat! Neviem na co maju tieto "matky" matersku dovolenku, ked sa o dieta nestaraju!

laura7
12. júl 2013

@izabelkas nevyjadrujem sa k tvojmu komentu ako ludska hlupost nepozna hranice a ty si ZIVYM PRIKLADOM

bubulka722
12. júl 2013

@laura7 Len jedno ti napíšem. Bolo by pre mňa veľkým trestom byť tvojim dieťaťom.

canama
12. júl 2013

@bashka to si napisala velmi trefne! nic viac k tomu netreba dodat!

nikkolienka100
14. júl 2013

@izabelkas myslím si, že žiadna tu nepísala, že nechá dieťa 4 hodiny plakať a odide si preč...a myslím že tu ani žiadna nepisala, že nechá diať plakať čo i len hodinu..baby tu pisali, že proste dieťa nemôžu zobrať vždy na ruky pri každom zamrnkaní..a žiadna tu ani nepísala, že dieťa nechá VYPLAKAŤ..a keď už, tak sa stavím že všetky mamičky, ktoré tu píšu ako deti nonstop vláčia na rukách ich v 2 rokoch alebo aj menej šupnú do jasiel alebo škôlky, a ony si ostanú doma s druhým dieťaťom... a to chúďa v tej škôlke si očká vyplače smútiac za maminkou....

sense
14. júl 2013

necitala som celu diskusiu takze napisem len svoj nazor.....kazdy si pod pojmom nechat dieta vyplakat predstavuje inu dobu placu....

....nenechavam svoje dieta vyplakat ale ani ho nedviham pri kazdom zamrknuti na ruky....velakrat pomoze len sa tici prihovorit, al dieta pohldkat al. sa ho len jemne dotknut a sa upokoji nakolko citi pritomnost matky al. otca....

ale pre tych kt. beru hned deti na ruky ....velakrat babetka tak prejavuju aj emocie al. placu len tak ze su pretazene novymi podnetmi a okolim a tym ze dieta pri kazdom mrknuti vezmete na ruky nema priestor na vyjadrenie takychto pocitov...al. ked su prilis unavene...

moja mala trpela strasnymi kolikami a plakavala v kuse aj desat hodin aj na rukach tak ked som musela na wc tak som ju polozila a nechala "vyplakat".....a ked sa nedala ani na rukach upokojit mi bolo poradene lekarom polozit ju na par minut do jej postielky aby mala klud a ked do par minut neprestane mam ju vziat......a napr zo zaciatku pocas spanku ked zacala plakat sme ju vzali na ruky cim sme ju vlastne zobudili akurat, teraz ked sa zobudi tak pridem ku nej prilozim ruku na licko, mala sa upokoji ale nezobudi....
takze tolko moj nazor

adriku
18. júl 2013

mám 3 mesačného syna a v postieľke spí iba v noci, a postieľku má od veku 2 mesiacov, spával dovtedy pri mne. Je stále so mnou v baby šatke alebo na rukách. plače len nevyhnutných prípadoch, keď ho nemá kto chvíľku ponosiť kým pripravím čajík alebo mliečko. (ak si chce cez deň pospať, tak pri mne v kočíku v kuchyni, resp. pri počítači aby som mohla hneď ako sa zobudí sa na neho usmiať a dať mu pusinku)
http://www.nosime.sk/sk/vsetko-o-noseni/nazor_k...
" Dieťa veľmi citlivo vníma pocity matky, a pocity namierené na neho. V tomto veku sa u neho opakovanými udalosťami vytvárajú vzroce fungovania vo vzťahoch, (napr. dieťa niečo potrebuje, matka na to reaguje alebo nereaguje určitým spôsobom). Podľa týchto vzorcov si neskôr v detstve a dospelosti vytvára vzťahy k iným osobám a k sebe. Preto je dôležitá pozornosť matky a jej vzťah k dieťaťu. Vzťahová väzba a vzťah je tou najdôležitejšou výchovnou metódou. Deti s pevnou vzťahovou väzbou intuitívne vedia a cítia, že sa môžu na svoju matku kedykoľvek spoľahnúť, zažili nespočetne veľakrát, že im pomohla, keď to potrebovali, stála pri nich a nenechala ich napospas ich vlastným emóciám, ktoré v žiadnom prípade v tomto veku deti nedokážu ovládať (napr. nenechala ich „vyplakať sa!!!“). Spočiatku, najmä v prvom roku, sa tieto deti môžu javiť ako lipnúce na matke a na kontakte s ňou, o to nezávislejšie a samostatnejšie sú v neskorších rokoch. Deti s dobrou vzťahovou väzbou sú šikovnejšie, inteligentnejšie, pokojnejšie a spokojnejšie a dokonca aj zdravšie ako deti s neistou alebo ambivalentnou vzťhovou väzbou. A v dospelosti sú z nich úspešnejší a spoločensky obľúbenejší ľudia."

1katkas
18. júl 2013

@cicamica1980 robis spravne,ze nenechas babo plakat...a urcite nebude mamin cecok, ani sa nenazdas ako vyrastie a budu ti chybat casy ked si ju pestovala a utisovala 😉

albao
18. júl 2013

@cicamica1980 No trochu nesuhlasim s tym, ze dieta zacne manipulovat od 1.5-2 rokov, moja zjavne od 10 mesiacov. Niekde som citala, ze cca od 9mesiacov zacinaju deti plac "vyuzivat". Manipulativny plac je jasne iny ako normalny plac. To spoznate jasne obaja neskor. Ale hlavne k tvojmu muzovi - moj chlap tiez si knizku neprecita, ale ma tisic proti-argumentov. Na chlapov sa musi inak. Uz dopredu si prirpavuj podu pre svoje vychovne postupy "Vies, ze sa dieta nemastavat do chodaka? Vraj to pretazuje chrbticu, uz som to nasla v 3 knizkach" a tak podobne nenapadne podsuvat nazory a nechat chlapom cas, nech sa im to zaryje do hlavy. Teraz, ked uz vediete priamy spor, tak je uz tazsie ho presvedcit. Kazdopadne teoria o rozmaznavani je uz davno prekonana z cias ked aj porody boli ako tovarensky pas a deti bli v uzlikoch na tovarenskych vozikoch ...
Co sa tyka odkazov, naposledy som to citala od pediatra Veleminskeho, ten tiez neodporuca vyplakanie pri uceni spania a celkovo to povazuje za narusenie pocitu istoty, ktore dieta potrebuje pre svoj zdravy vyvoj.

ivanka.7
18. júl 2013

@da_n_ka mala som aj 49 kil a nosila som svoju cca (vtedy) 8 kg slecnu, teraz ma vyse 9 a nosim stale 🙂 to len mala poznamka k debate spred par stran 🙂 chrbat ma vobec nebolieva 🙂 ovela viac ma bolia krize z chodenia po nakupnych centrach 😀 (bola som tam sama bez nosenia 3 hodiny ked som malu nechala strazit a potrebovala som obehat xy obchodov 😀)

cicamica1980
autor
18. júl 2013
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

@albao vies ze uz xel kupit choditko? "zatrhla" som mu to - ale toto si dal v pohode vysvetlit a pochopil🙂

leporeloo
18. júl 2013

@cicamica1980 ahoj necitala som ostatne odpovede, ale myslim si ze tvoje dietatko je este velmi malinke na takuto vychovu... jedina vec ktorou ti vie dcerka dat najavo, ze ta potrebuje, je jej plac... tvoje postoje su z mojho pohladu uplne spravne, takze drz sa ich... je to presne tak, ze tieto veci su aj vedecky podlozene, pekna kniha o tychto veciach je aj Vztahova vychova, od Dr. Searsa, clanok o nej http://najmama.aktuality.sk/clanok/224411/vztah...
tvoj problem je skor postoj manzela, popravde neviem si predstavit ako v tomto poradit, ked nechce akceptovat tvoje prirodzene rodicovstvo, jedine ho naozaj nejako donutit aby si nieco o tom zistil...
inak mam 2rocne dievcaatko je stale dojcene a reagujeme na jej plac a je to pozitivne bystre odvazne stvorenie
nam to vychadza, naozaj pocuvaj sama seba, velmi ti drzim palce 🙂

bubinko83
18. júl 2013

no ja mam momentalne ten pocit v sebe že necham syna vyplakat lebo ja už fakt jeho "reči" nerozumiem ☹ som unavena,vyčerpana ,nevyspata,nechce mi spat ani nosit sa ,ked nespi tak reve ,ked ho uspim tak max.na pol hodku a to nemožem nič robit lebo sa zobudi na každy prd a v noci každu hodinu hore akože nervy v koncoch 😢 😢 😢

leporeloo
18. júl 2013

@bubinko83 hlavne klud... s malinkym babatkom su problemy... treba zistit v com je problem, papa dobre?
niektore deticky dobre spia v kociku, nech ti niekto vezme maleho von a ty si daj vanu a prespi sa... a hned to pojde lepsie 🙂

zuzanockamt
18. júl 2013

"Keď svoje dieťatko nechávate vyplakať, kým zaspí, dáva to asi taký istý zmysel, ako keby ste si nevšímali alarm v aute a čakali, až kým si vybije baterky a stíhne." (Karp, Nejštastnejší miminko v okolí)

na zamyslenie 🙂

bubinko83
18. júl 2013

@leporeloo neprespi ani v kočiku ,kojim ho nemože mi ho nikto tym padom vziat.A posleden dni ani nikam nechodim lebo sa hodinu chystame a po pol hodine letim domov lebo nechce byt v koči. 😖 Nechce spat ani doma,ani ked som pri nom ,nikde proste,furt sa budi a reve.Niekedy už fakt mam toho plaču dost a radšej budem mat vrtačku cely den pri hlave ako počut ten plač,lebo to leze na mozog.Papa dobre ,myslim že tam problem neni.
Prvy syn lepšie spal ,toto je hrozne ked to niekomu hovorim neveri že to naozaj pravda,neni to kolika.On proste nespi a je unaveny ,nevie zaspat,budi sa stale.

liwka
18. júl 2013

@cicamica1980 môj názor je jednoznačne nenechať vyplakať, ale to ti už asi baby radili. Poradím ti ešte k tým rozdielnym názorom na výchovu medzi tebou a MM- teda, ako to bolo u nás. MM nie je práve typ, čo by to s deťmi vedel a už vôbec zažil nejaký ten pozitívny prístup otca k deťom. Bývali sme sami- čo bola obrovská výhoda (nie je tam vplyv "jeho rodiny"- dodnes je to tak, že keď sme u svokry, alebo je ona u nás, MM je iný- taký strojený...čo už). Keď som zistila, že som tehu, nakúpila som časopisy pre matky s deťmi (nebudem robiť reklamu, v podstate je jedno, kt. kúpiš). MM je tvor, čo si na záchode rád prečíta nejaký ten ľahko stráviteľný bulvár a poprosil ma, aby som mu nejaké noviny kúpila. Ja s čerstvo nakúpenými baby-časopismi- pohodila som ich do onej miestnosti a čakal na reakciu. prvá: "To si nemohla kúpiť niečo normálne???" Už som to pomaly vzdávala (že mi môj skrytý úmysel nevyjde), ale časopisy som tam nechala a keďže každý mesiac pribúdali nové čísla- došli sme do fázy, keď MM zakaždým, keď prichádzal z wecka- šiel s vetou "A vedela, že..?" "A vieš, prečo bábo robí ..."- takže nakoniec, on mi časáky trhal z ruky a študoval 😀

cicamica1980
autor
18. júl 2013

@liwka vies co? praveze v nejakej MAMINE bol clanok, ze nazory mamiciek, co by pri dalsom dietati urobili inak - tak nejaka tam pisala, ze by nechala babo vyplakat.... ked sme sa s manzelom "pochytili" koli tomu placu, tak mi chcel ten clanok v casaku ukazat, ze tam pisali, ze nechat vyplakat. inak aj ja som si v tych casakoch precitala dost veci, na ktore mam iny nazor☹ ale dala som mu precitat tuto temu /poslala som mu link, neviem, ci to cital/ a uz malu nenecha plakat🙂

tinkax
18. júl 2013

@bubinko83 a nemoze mat reflux ? negrcka mlieko ? mne mala do troch mes.dost plakavala, pomohlo len nosenie vo zvislej polohe alebo v nosici vo zvislej polohe, a po 3 mes sa to zacalo upravovat

erikamarko
18. júl 2013

NIE NIE NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

liwka
18. júl 2013

@cicamica1980 pravdupovediac- ja som doslova "žrala" tieto časáky + reláciu Mama to vie najlepšie, kým som bola tehu. Akonáhle sa malá narodila, zistila som, že veľa mojich "osvedčených plánov", čo ako robiť, nefunguje..., začala som riadiť intuíciou a už som nečítala a nepozerala nič- ak som potrebovala, bol tu MK, to mi stačilo 😀 a k časákom- dlho som ich schovávala- že sa ešte zídu, nedovolila som ich vyhodiť a to sme sa už 3x sťahovali a teraz asi pred mesiacom som ich šmarila do zberu 😀 😀 😀

bubinko83
18. júl 2013

@tinkax neviem či ma reflux ale nie negrcka mi vobec.
@cicamica1980
@liwka podla mna je rozdiel aj v tom kolko a kedy dieta plače .Ja som mala prve ktore tiež plakalo ale vždy som našla niečo čo mu vyhovovalo a plakat prestal ,ale tento druhy synček je iny a aj ten plač je iny ,proste vidim že je nespokojny a niekedy ho naozaj necham trošku vyplakat lebo už aj ani ja sama neviem čo snim bohužial.Pripadam si neschopna ale inak to nejde,trošku sa unavi a zas možem niečo podniknut,bud ho uspat alebo priložit a ukludni sa.

dedikatessa
18. júl 2013

@bubinko83 moja je tiez placliva niekedy prplace aj cely den nic jej nie je dobre a nijako tak ju musim nechat tak no ona ani sama nezaspi proste place kym ju nezoberiem troska sa ukludni alebo zaspinka a o chvilu placce zase

liwka
18. júl 2013

@bubinko83 ja ťa neobviňujem, že si zlá matka!!! vôbec to tak neber 😀 ja som tiež zažívala takéto krízy (a dosť často) Naša malá trpela kolikami do troch mesiacov- doslova revala každý boží večer niekoľko hodín- nosili sme ju na rukách a prechádzali sa ako takí idioti, lebo to bolo jediný spôsob, keď síce plakala, ale menej. Potom boli okamihy, keď plakala od únavy a nechcela u mňa zaspať...kým som s ňou bola sama doma, bola som zúfalá- potom prišiel MM domov, chytil ju na ruky a v tom momente zaspala (to môjmu zúfalstvu nepomohlo).
Čo sa týka spánku- alebo plaču pred spánkom- nám sa osvedčilo nechať ju spať medzi nami na veľkej posteli (možno nás potrebovala cítiť) - inak toto bola jedna z vecí, čo som sa zaprisahávala pred pôrodom, že nebudem robiť... 😀
a do nemoty sme jej púšťali jednu pesničku- neviem, prečo, ale na ňu reagovala okamžite- boli sme z nej zblbnutí :

https://www.youtube.com/watch?v=WoxUB424gJ8

(inak, pikoška- nedávno sme znova naďabili na túto pieseň, malá spozornela, keď ju počula, tak sme jej ju pustili celú a na konci sa pustila do obrovského plaču- tak isto, ako keď bola bábo a prestala tá pieseň hrať 😉

tinkax
18. júl 2013

@bubinko83 aha a pomoze napr ked je vo zvislej polohe ? alebo vlastne aj kojis ?lebo necitam vsetko, totiz moze byt aj skryty reflux bez grckania, kamoskyn maly to mal a nevedeli preco vlastne place az po vysetreni na sono, a moze ho aj palit zaha alebo co, ale po 3 mes sa to bude zlepsovat alebo to zmizne uplne

lusinda1989
18. júl 2013

Baby niektore by ste sa divili ale dieta vie naco je plac oooovela skor ako je 1,5-2roky. Moja mala zaspavala pri mne po zaspati a polozeni do postielky spala 20 minut o pol hodinu opat unavena lebo malo spala v nosici byt nechcela. Jedneho pekneho dna som ju nechala v postielke plakala ale potom zaspala teraz uz neplace vobec po polozeni do postielky pekne zaspi a spi aj dve hodiny co som ja nikd predtym nepoznala aj ako novorosenec spala len max hodku hodku a pol. Dobre vie co je plac a ze s nim s niekym mize manipulovat ale so mnou bie. Nehnevajte sa milujem ju nadovsetko ale aby som sa v pokoji a sama nemohla ist ani vykadit mi pride trosku blbe. Dieta je moje vsetko ale jednoducho nebechǎ sa nim obmadzovat ako niektore maminy tu. Mala plakavala aj v kociku bajprv som ju vyberala a utekala domov. Aj v autosedacke v aute mi revavala ako tur len vo som ju tam dala. Teraz pekne sedja aj v kociku aj v sedacke a je spokojna vie ze placom nedocieli nic. Samozrejme ked jej nieco je alebo sa udrie(dost vymysla) tak ju pomohkam popestujem ved ju milujem a ona sa ukludni. Takisto kedykolvek ku mne natiahne rucky tak ju objimem pohladim a pomohkam ale ked place ken z jedu nech si place. Naozaj nechapem maminy co sa nicia. A sorry ale kojit dieta do dvoch rokoc mi pride chore. Tot moj nazor a moja skusenost mala uz. SiedmCh mesiacoch vedela na co sa plac da pouzit. Kazde dieta je ine a buektore dojde skor na veci ako a co sa da robit. Mala vue ze jed sa nieco deje moze za mnou prist ake vie sa aj sama sem tam pohrat a nepotrebuje ma vidiet a citit 24hodin denne. Ustrachana neni a nebojim sa zeby bola bojazliva v buducnosti. Tak a supermamy ukamenujte ma

bubinko83
18. júl 2013

@tinkax ano kojim a začala som davat na vyšie aj vankuš a je to lepšie,fakt čakam na ten povestny 3 mesiac či sa niečo zlepši.