icon

Mobilny telefon v ruke 13 mesačného dieťaťa

fiera33
8. aug 2018

Zaujimal by ma vas nazor na mobil v ruke rocneho dietata. Este pre par mesiacmi som bola presvedcena,ze mobil mojej dcere ani za nic par rokov do ruky nedam. Zial,neda sa tomu vyhnut,je za nim ako sialena,ked ma vidi telefonovat. Takze zasada porusena,sem tam jej ho dam,vacsinou ale uplne vypnuty. Jej mi to proti srsti,ale neviem byt v tom konsequentna. Ako to mate vy?

Strana
z2
pininka
8. aug 2018

Mala pozera na mobile fihu tralalu. Kazdy den tak 10 minut,viac nie. Ma dvoch starsich bratov, je tazko tomu zabranit.

pininka
8. aug 2018

@fiera33 este som zabudla ze ma 15 mesiacov

vlado331
8. aug 2018

Podla mna na tom nie je nic zle, pokym sa to neprehana. Nase male maju tablety a same vedia, ze ich nemozu pouzivat dlhsie ako hodinku. Aspon ziska nejake zrucnosti navyse.

daniela2202
8. aug 2018

@fiera33 niktor z nás si to neuvedomuje, nie je to hračka, mobil by sa mal použiť len na informácie, podľa mňa, a nie tým tráviť pol dňa na zábavu, je to žiarenie, nevidímeho ale dosť veľa škodí, no vám však ani jeden operátor nepovie

vanesanova
8. aug 2018

Jednoducho to obmedz a schovavaj ho pred nou ty si matka ty urcujes pravidla keby bola sialena za bonbonierou dala by si jej ju zjest?ja tak skryvam pred mojim 18 m.banany a chlieb lebo ten by mi potom nejedol normalnu varenu stravu.mojho mobil zaujima len ked ideme dlho v aute pustam mu na nom pesnicky detske ale inak vobec a ani telka ho vobec nebavi takze rozpravky este vobec nekukame.

ckatka
8. aug 2018

Ja som zásadne proti. Ad 1 mam služobný iPhone ktorý keby hodí a poškodí tak mam problém. Ad 2 také malé dieťa nemá čo kukať do displeja (veľa rýchlych podnetov, nie úplne vyvinutý mozog...je veľa teórii o tom). Ad 3 tiež sa rozčuľoval a vrieskal...ale proste som my jasne vysvetlila ze "haló nie". A po pár razoch to pochopil. Asi od roka mu to je jasne, ze nesmieš znamená nesmieš. Keď sa to naučí pes, tak aj dieťa 🙂 Veľmi občas mu ho ukážem keď sme dlho prec aby videl tatove fotky. Má rok a pol malý.

ckatka
8. aug 2018

@vanesanova schovávať nemá zmysel. Hlavne ak napríklad ako ja veľa telefonuje. Pracovne. Musí to dieťa pochopiť, že sú veci ktoré môže a ktoré nemôže. U nás je mobil rovnako ako krehké a ostré predmety...proste "nesmieš". Nediskutujem. Ani nôž mu nedám, keby ako za ním reval, keď ma vidí krájať...

miriam439
8. aug 2018

@fiera33 Ja mám doma dvojročného a je za telefónom ako zdiveny. Lenže do ruky mu ho zásadne nedám, lebo všetko pcha do úst a nepotrebujem, aby mi ho oslintaval a zničil. A keď mu chcem občas urobiť radosť a zabaviť ho, kým si niečo porobím, tak ho dám do postieľky, mobil dám tak, aby ho videl a počul, pustím mu detské pesničky a on si chvíľu pri tom potancuje a potom si sadne a hrá sa a počúva pri tom pesničky.
Keď chce silou mocou mobil do rúk a reve, poviem, že sa pokazí a nepôjdu mu pesničky a dám mu to, on ťukne, to sa mu vypne a tak mu názorne vysvetlím, že si on sám pokazil... Potom už nepýta do rúk, lebo chce počúvať pesničky 😊

merkelica
9. aug 2018

co je to konsequentna?

nini1010
9. aug 2018

Da sa tomu vyhnut.neuznava technologie v rukach deti,o nazore samotneho Jobsa uz toho bolo popisaneho dost na tuto temu.robim vo firme plnej digitalizacie,v mojich rukach su technologie nonstop,moja dcera ma 5 a nic take jej nedovolim pouzivat az kym nepojde do skoly.potom uvidim.da sa to uplne v pohode.

lucpro1
9. aug 2018

ja som zastancom toho ze tak malym detom do ruk telefon nepatri. aj ked je to tazke v tejto dobe. ked uz sa ale tomu nevies vyhnut daj jej ho raz denne na nejakych 10 minut a hadam bude spokojna. radsej dieta zabavit inak ako mu strcit telefon do ruky. 🙂

nela6
9. aug 2018

@fiera33 moj mal iba take obdobie, pekne to preslo, momentalne ma 2+ a nezaujima ho, ked ho najde donesie mi ze "tu mas mamka telefon" 🙂 sem tam si pozrieme fotky...

sense
Autor odpoveď zmazal
sense
9. aug 2018

Nasa mala fisher hrackarsky....a tiez sim obmedzila pouzivanie telefonu na minimum...

...mne osobne sa to.nepaci,dueta v kociari,dudel v ustach a mobil v ruke ale neriesim, kazdeho rodica vec

kofoluska
9. aug 2018

Tak jej kup hrackarsky mobil. Normalny mobil takemu malemu dietatku do ruky rozhodne nepatri. Ako pisu ostatne, keby vrieskala a bola ako diva za inymi vecami, s ktorymi sa jednoducho nesmie hrat, tiez by si jej ich dala? Nedala. Ty si matka, Ty urcujes s cim sa hrat moze a s cim nie. Moj syn ma 5 rokov a na mobil mi rozhodne nesaha, ani manzelovi. Nepustame mu z neho ani rozpravky ci pesnicky. Ako trojrocny dostal tablet, kvoli cestovaniu, aby mohol pozeravat rozpravky. Chvilu ho to bavilo, ale dnes uz ked niekam ideme, tablet ani neberieme. Ma ho doma a kazdu nedelu poobede na nom pozerava rozpravky,tak hodinku, maximalne dve.
V dnesnom technologickom svete je problem to obmedzit, ustriehnut. Ale vidim na synovcovi, kam to vedie, ak rodic nie je dosledny a necha si dieta robit co chce. Dakujem, neprosim.

guiseppinka
9. aug 2018

Nasa sa s mobilom pohra - otaca si ho, obzera... nikdy som ani starsej nepustala rozpravky ani nic... ma oncas mobil zachranuje, ked mi nechce krpana jest, tak si ho obzera a popri tom este lar lyzoc do nej dostanem... max jej ukazem fotky... inak zastavam nazor, ze mobily a tablety do ruk detom nepatria a na cestovanie az celkom

3petka
9. aug 2018

@fiera33 Moja svokra naučila chlapca kukať na mobile rozprávky. Bol ako besný. No vysvetlila som mu že telefón nie je na hranie i keď to bolo s plačom ale pochopil. Teraz keď vidí telefón odovzdá ho buď mne alebo manželovi i keď má niekedy stavy že si pusti rozprávky ako náhle mu poviem telefón odovzdá.

mogaa
9. aug 2018

@fiera33 prepáč, ale ak nevieš 13mesačnému dieťaťu nedať mobil lebo vrieska, tak sa máš na čo tešiť. O pár mesiacov ho nebudeš môcť zobrať do žiadneho obchodu, lebo tiež bude chcieť tisíc ďalších vecí či už hračiek alebo sladkostí. Takže ak ho nenaučíš teraz že nie všetko čo chce tak aj dostane, tak ťa okrem vrieskania a revu čaká hádzanie sa o zem a podobné záležitosti.

ada309
9. aug 2018

áno,chápem ... je najjednoduchšie strčiť decku mobil alebo tablet a mať kľud ...
toto ja vážne nepochopím,decko ešte ani rozprávať nevie,a už šťuka do mobilu.. my sme vyrastali bez technológií a sme tu,ovládame ich a žijeme .. takže výhovorky typu,nech si zvyká,taká je doba a pod u mňa neobstoja! veľa detí dnes nosí okuliare,prečo?

janinah
9. aug 2018

čo?mobil až teraz? už spolu s hrkálkou ho malo mať v ruke,takto ste zmeškali dobu....samozrejme,píšem ironicky,prepáč,ale už ozaj tým ľudom drbe....ale aspon neurologovia,očiari a ušiari budú mať dosť roboty☹

airaw
9. aug 2018

A čo robí s vypnutym mobilom? Len si ho strká do úst.. vieš koľko je na mobile baktérií?

sissy27
9. aug 2018

@fiera33 moja dcéra vyrástla v časoch, keď neboli smartfony, takže žiadne pozeranie rozprávok alebo videí na telefóne. Prežila bez ujmy. Samozrejme pre deti sú najzaujímavejšie hračky mobil, ovládač od telky a kľúče od auta. Ale proste NEDÁM a hotovo, môže sa dieťa aj o zem plieskať. Isteže, stalo sa, že sme niekde zabudli položené niečo v dosahu a okamžite to uchmatla a buď sme bojovali alebo hľadali, ale raz to nie je určené na hranie, tobôž nie pre malé deti, tak sa s tým hrať nebude. Položím to tam, kde na to nevidí, nebudem sa hrať s mobilom ani ja (keď tu niekedy čítam a vidím, ako poniektoré ani pri kojení nedajú mobil z ruky, tak sa mi rozum zastavuje, ale tak ich vec) a tým nebudem v dieťati podnecovať zvedavosť, že čo to asi je také zaujímavé, keď sa s tým mama hrá?
Si matka a zatiaľ ešte ty rozhoduješ, čo bude mať tvoje dieťa v rukách a čo nie. Keby ti vonku na ulici začala rukami robiť koláčik zo psích výkalov, tak tiež ju necháš, lebo veď by inak revala?

blackcat8885
9. aug 2018

Moj syn ma 5,5r a nevie na mobile robit nic ani na nom nic nepozera ani nehra a tak isto ani ja. Pozera rozpravky v tv alebo youtube na telke. Nemame tablet aj ked on by chcel lebo videl u sesternice. Mobil moj ani mužov sa neodváži ani do ruky zobrat. Je mi to čudne ked vidim deti v kočíku s mobilom v ruke,moj aj ked v kočíku vystrajal mobil nedostal asi som divna

candii
9. aug 2018

Nic na tom nie je divne. Dieta nam to vidi kazdy den v ruke tak jasne ze je zvedave. Ked som niekde v obchode alebo v inom priestranstve a malu boo nekludny dala som mu telefon nech sa trosku zabavi. Ja nechapem ze preco nemozu mat deti v ruke mobil, tablet.. dnes je doba technicka, tak ci tak sa tomu nevyneme .. a to dieta to chciet tak ci tak bude.

pininka
9. aug 2018

Kazdy jeden extrem je zly, je to presne to iste co s jedlom. Moj stryko nechcel svojim dceram dovolit ziadne sladkosti a vysledok bol, ze ked boli kdekolvek mimo neho tak sa tak napchavali s cokoladou,ze ich az napinalo. Minule s penzione kde sme byvali bola babka s vnukom asi 4 rocnym a isla nam ukazovat ako sa ma spravne vychovavat dieta, ze ako ju on poslucha. Maly zasiel za roh kde boli svedske stoly, vybral lyzicu z nutely a celu ju zacal oblizovat a naberal si dalej, a obcas vykukol ci nejde babka. A presne to iste je aj s mobilmi, poznam deti ktore nesmu doma nic a potom v skole, alebo tajne u niekoho na navsteve hraju do zblaznenia na mobile,lebo vedia ze doma nic. Ja sa s detmi normalnr dohodnem a nikdy e nemali problem, ziadne tajne hranie, klamstva a pod. A ani ich to nebavi nastastie, radsej su vonku. A kupiy hrackarsky mobil vobec nefunguje, deti niesu sproste. Navyse sa zamyslime kolko mame uz doma technickych vychytavok ktore su zapojene nonstop a to oziaruje celu rodinu vesele.

sissy27
9. aug 2018

@pininka iné je to u škôlkára alebo u školáka, ktorý chápe, že o stenu sa to nehádže, ani do úst to nepatrí, ani do piesku to zahrabávať nie je dobrý nápad... Ale pri ročnom dieťati sa fakt nedá hovoriť o extréme, ak mu nedovolím mobil (a všetko čo chce).

ada309
9. aug 2018

@pininka halooo.. tu sa bavíme o ročnom dieťati!
samozrejme ,že väčšiemu dieťaťu sa dovolí zahrať hrať,pozrieť video a pod.. ale také malé deti,ktoré tomu nechápu to naozaj ešte nepotrebujú.

janinah
9. aug 2018

@candii moje deti dostali do ruky rohlík,chrumku,hračku.....ozaj inak sa nedá zabaviť,len mobilom???

ivett1
9. aug 2018

sorry, ale ročnému dieťaťu som smartphone resp. svoj, či iný funkčný mobil do ruky nedávala a to sme mali dve deti s odstupom dvoch rokov ... mali detské telefóny - hračky aj na tých sa dá "telefonovať" ... deti robia to čo vidia a napodobňujú nás ... to neznamená, že keď začnú revať, dám im do ruky svoj mobil...

pininka
9. aug 2018

@ada309 ja mojej telefon do ruky nedavam,da sa to aj bez toho, opriem jej ho o gauc 50cm od nej a pozrie si rozpravku. O tom ja pisem,haloooo. A nebudem ju oblbovat hrackou ktora vydava pazvuky. Pozrie si dvojminutovu rozpravku a telefon ma v pate. Nemusi ani revat, ani ho nemusim skryvat ani nic podobne.

Strana
z2