icon

Nedarí sa mi odplienkovať 4-ročné dieťa

alojzinka
27. okt 2025

Skúšali sme všetko. Rôzne nočníky,detský pisoar, detský zachodik.
Nechať bez plienky tak sa pocikál ebo pokaká do gatí, keď mu dáme boxerky vydrží byť suchý aj tri hodiny, vie zadržať moč. Nechce ísť na nočník alebo zachodik lebo že sa bojí,boli sme aj u psychologický detskej všetko čo radila sme skúšali , čo robiť aby sa chlapec zbavil plienky????

Strana
z2
oceanahory
27. okt 2025

@alojzinka Nechat dozriet...zial tu nic ine nepomoze.

anonym_c58618
27. okt 2025

@alojzinka ak ide o zdravé dieťa, tak nie je za tým strach, ale lenivosť. Plienku zobrať, keď sa pocika, pokaka, dat mu to oprat. S kľudom bez kriku. O pár mesiacov pôjde do škôlky, potom urobíš co?

pribinak
27. okt 2025

Ak je mentálne v poriadku tak ja by som vyhodila všetky plienky a proste obliekla slipy a hotovo.
Ak sa pocika či pokaká sám by sa musel prezliecť a poumývať. Myslím že pl 3 dňoch by ho to prestalo baviť

Za každú potrebu na nočník či záchod pekná odmena, niečo sladké či nálepky alebo rozprávka aby mal radosť

Toto mi príde už ako taka manipulácia z jeho strany, lebo ak dokáže zadržať aj má 3 hodiny tak presne vie čo treba

maryetta
27. okt 2025

Ak zadrzat vie je to dobre znamenie. Jaby som uz vydrzala a "nutila" ho ist ci uz na wc alebo nocnik. Aj ked sa stane nehoda nevadi. Ideme dalej. Uz sa ale nevracat k plienke.
Mne uz pride hranica 3 rokov vela 🙈 co mal moj prvy uz iba na nocne spanie.

beata_k
27. okt 2025

@alojzinka Kriste len mu to nenechavaj oprat sameho. Dieta sa boji a este ma byt trestane?
Autorka, len pokracuj bez plienky a skusaj to dalej.

maminkadeticiek
27. okt 2025

4 roky jendost takze sa spytam otvorene-po mentalnej stranke je 100% v poriadku

kiki68
27. okt 2025

@alojzinka skusali ste napr rovno sedatko na zachode? Pripadne predviest to pred nim na zachode? Alebo vonku cikat. Proste o strom/ krik. Aby stratil strach z toho procesu. Tiez nas ked chytil v 4,5 roku akoby regres a zacal kakat postojacky, co mal byt povodne zart nejakeho spoluziaka v skolke, tak on si to nejak vzal do hlavy a boli z toho dva mesiace prace. Tak sme spravili na zachode akoby kalendar, nakreslili 14 krizikov a ked nazbiera hviezdicky ( nalepky) za kakanie po sediacky bez nehod a cirkusu, tak dostane nejaku odmenu ( napr nieco z vlacikov) . Toto zabralo.

janka_266
27. okt 2025

ja som môjmu kúpila nálepky autíčok a nechala si ho polepiť nočník a neskôr aj schodík k wcku ako on chcel, nech sa s ním skamoší, nočník sme mávali v obývačke, nech vie, že existuje a má ho po ruke, potom sme pár dní proste nedali plienku, sem-tam nehoda, ale prišlo to. najhoršie je, keď raz vezmete plienku a potom ju vrátite. a určite ho nehrešte, za nehody, skôr mu vysvetlite, že takto sa musí zas prezliekať, je mu to nepríjemné, nemôžete nikam ísť, plienky došli....

anonym_965620
27. okt 2025

Odmeny decku lebo sa vytoto do hajzla ? Odmeny za nieco co je uplne bezne ? Neblaznite ,snad staci decku slovna pochvala bez cokolad ,nalepiek a inych blbosti. Vam uz d.be 😂

anonym_46bf14
Odpoveď bola odstránená
mizoko
27. okt 2025

Ja som nočník pre decka nosila všade. Aj na prechádzky v kočíku a dávala som deti na nočník. Neexistovalo že keď som vzala plienku tak som ju dala späť! A to deti boli na deň odplienokovane v jednom roku. Dcéra v dvoch rokoch nemala plienku ani na noc. Syn v 2,5 roku - unho tá plienka na noc bola dlhšie. Ale veď deň už v roku nemali. Žiadne odmeny za to neboli! To je čo za blbosť?! A stavali sa nehody. Ale nič hrozne. Ani do auta som im ju nedala. Mali nepremokavé plienku pod zadkom a keď si ucvrkli tak som ich umyla,prezliekla,dala druhu nepremokavu plienku a šlo sa ďalej. Ale to si len piskli,naložiť nenalozili vôbec. Ja som deťom dávala látkové plienky keď ich ešte mali. Decká nemali žiaden problém s nočníkom. Ja nechápem čo s tými deťmi robíte že majú blok z nocnikov,zubárov,lekárov ..... Fakt nechápem. A decko v 4 rokoch už naloží riadnu kopu. Toto by som fakt nechcela pratat. Pomáhala som v jaslickach a tam aj autisticke deti boli do troch rokov bez plienky. Dalo sa to. Takže za mňa sú toto len výhovorky a na vine sú rodičia ak má dieťa blok z nočníka. Jedine ak má dieťa zdravotné problémy. To je niečo iné. Tam to chápem a respektujem

luteam
27. okt 2025

@alojzinka nam poradila psychologicka kupit sliz alebo kineticky piesok alebo nieco take aby sa s tym hral a cuduj sa svete pomohlo mu to ale on uz teda s cokanim nemal priblem iba z kakanim

kiki68
27. okt 2025
@mizoko

Ja som nočník pre decka nosila všade. Aj na prechádzky v kočíku a dávala som deti na nočník. Neexistovalo že keď som vzala plienku tak som ju dala späť! A to deti boli na deň odplienokovane v jednom roku. Dcéra v dvoch rokoch nemala plienku ani na noc. Syn v 2,5 roku - unho tá plienka na noc bola dlhšie. Ale veď deň už v roku nemali. Žiadne odmeny za to neboli! To je čo za blbosť?! A stavali sa nehody. Ale nič hrozne. Ani do auta som im ju nedala. Mali nepremokavé plienku pod zadkom a keď si ucvrkli tak som ich umyla,prezliekla,dala druhu nepremokavu plienku a šlo sa ďalej. Ale to si len piskli,naložiť nenalozili vôbec. Ja som deťom dávala látkové plienky keď ich ešte mali. Decká nemali žiaden problém s nočníkom. Ja nechápem čo s tými deťmi robíte že majú blok z nocnikov,zubárov,lekárov ..... Fakt nechápem. A decko v 4 rokoch už naloží riadnu kopu. Toto by som fakt nechcela pratat. Pomáhala som v jaslickach a tam aj autisticke deti boli do troch rokov bez plienky. Dalo sa to. Takže za mňa sú toto len výhovorky a na vine sú rodičia ak má dieťa blok z nočníka. Jedine ak má dieťa zdravotné problémy. To je niečo iné. Tam to chápem a respektujem

@mizoko a to na Teba nikto nevolal policiu vonku? Lebo u nas kde zijem by sme boli hned na socialke

natalka13
27. okt 2025

Ze sa boji ist na wc moze byt, ale nocnik? To uz vyzera na trucpodnik z jeho strany.
O 5m bude mat 5rokov.

luliu
27. okt 2025
@kiki68

@mizoko a to na Teba nikto nevolal policiu vonku? Lebo u nas kde zijem by sme boli hned na socialke

@kiki68 a kvôli čomu políciu? Kvôli nočníku?

natalka13
27. okt 2025
@kiki68

@kiki68 to kde zijes?😄

mizoko
27. okt 2025
@kiki68

@kiki68 nie nevolal. Nie všetci sú drbnuti. Hlavne ja som s deťmi šla vždy na miesto kde na ne nebolo vidno. A keď deti cikajú vonku pod stromom volá niekto políciu? Ešte som také nezažila. Či mám nechať decko pokadit sa do nohavíc lebo na wc je malé a plienku už nemá? Choré zmyslanie

mizoko
27. okt 2025
@natalka13

@kiki68 to kde zijes?😄

@natalka13 tiež by ma zaujimalo

mizoko
27. okt 2025
@luliu

@kiki68 a kvôli čomu políciu? Kvôli nočníku?

@luliu zjavne. Ale keď dospelí stia pod stromom to je ok

kiki68
27. okt 2025
@natalka13

@kiki68 to kde zijes?😄

@natalka13 Rakusko, the by som skoncila Podla mna na supu na Jugendamt. Mame napr ihrisko, kde neni wc a musim bezat vzdy na obecak a nikto si netrufol na toto riesenie.

kiki68
27. okt 2025
@mizoko

@luliu zjavne. Ale keď dospelí stia pod stromom to je ok

@mizoko u nas som nikoho pri strome nevidela teda. Raz som dala syna takto pri strom a rodina mojho muza mi to este rok vycitala, ze ci som kompletna. Tiez by sa maly pocikal. Je to ina mentalita ako na SK

uglybetty1234
27. okt 2025

U nas fungovala uplne nezdrava metoda. Za kazdy uspech do nocnik dostal balicek cukrikov. Chodil tam furt 😅

mizoko
27. okt 2025
@kiki68

@mizoko u nas som nikoho pri strome nevidela teda. Raz som dala syna takto pri strom a rodina mojho muza mi to este rok vycitala, ze ci som kompletna. Tiez by sa maly pocikal. Je to ina mentalita ako na SK

@kiki68 ja som písala o SK. Pani čo položila otázku žije na SK. Takže tvoja skúsenosť z Rakúska je irelevantná. Ja som napísala, ako som to riešila ja. Deti som verejné na nočníku nevystavovala, vždy sme zašli tak, aby na nich nebolo vidno. To je celé. Aby 4 ročné dieťa malo strach z nočníka nie je normálne a ani to, že nakladá do plienky. To si hovorí o infekciu. Napísala som svoj názor a skúsenosť,či si z toho niečo vezme autorka je jej vec.

3petka
27. okt 2025

@alojzinka určite ho to nenechávaj prať samého!! Treba veľa vysvetľovať, nekričať a mat trpezlivosť.
Ja to riešim s 2,5 ročným. Ani za svet nič. Prístavim nocnik, a síce ide sadnúť na 2 seknundy ale s takým krikom. A sadne a postaví sa a dookola.
Ale zistila som že to na neho funguje lebo aj keď bol chorí tak dobrovoľne s revom išiel vypiť liek a sup preč a znova a zrazu už vie aj bez revu prísť.
Musí proste len zistiť že mu nič nehrozí i keď 4 ročný by už to mal pochopiť.

mizoko
27. okt 2025

Autorka to tu už riešila a zjavne rady boli k 💩 evidentne si z nej decko robí srandu a jej to nedochadza

anonym_15b614
27. okt 2025

@alojzinka on ma nejakú poruchu že? Moja sa to naučila ako 2 ročná za 1 deň, ráno sme ju nechali bez plienky, večer si sama sadla na nočník a už nikdy plienku nepotrebovala

maryetta
27. okt 2025

Veru mam 4 deti ale ani jednemu som nedala gate prat. To teda ani ja nebudem. Ved to perie práčka. Ked sa pocikali na podlahu videli ze utieram tak pomohli ale inac?! Potom bodaj by sa dieta nebalo...

anonym_c58618
28. okt 2025
@maryetta

Veru mam 4 deti ale ani jednemu som nedala gate prat. To teda ani ja nebudem. Ved to perie práčka. Ked sa pocikali na podlahu videli ze utieram tak pomohli ale inac?! Potom bodaj by sa dieta nebalo...

@maryetta veď ona to ešte neurobila, nebojí sa prania. Ale je preň pohodlnejšie sa vycikať do gatí, veď vie, že ho mama prezlečie a ide sa ďalej. Dieťa potrebuje pocítiť dôsledky svojho správania, vysvetľovať je zbytočné, v štyroch rokoch zdravé dieťa už dávno vie, o čo ide. Mamička to rieši pol roka bez zjavného úspechu, predpokladáme všetky, že ide o zdravé dieťa aj po fyzickej aj psychickej stránke. Keď sa za doobedie bude prezliekať tretí krát samo a pôjde si pocikané veci oprať (jasné, že ich neoperie dobre), možno mu veľmi rýchlo dopne, že je lepšie sa hrať, ísť von, ako sa venovať tomuto

maryetta
28. okt 2025
@anonym_c58618

@maryetta veď ona to ešte neurobila, nebojí sa prania. Ale je preň pohodlnejšie sa vycikať do gatí, veď vie, že ho mama prezlečie a ide sa ďalej. Dieťa potrebuje pocítiť dôsledky svojho správania, vysvetľovať je zbytočné, v štyroch rokoch zdravé dieťa už dávno vie, o čo ide. Mamička to rieši pol roka bez zjavného úspechu, predpokladáme všetky, že ide o zdravé dieťa aj po fyzickej aj psychickej stránke. Keď sa za doobedie bude prezliekať tretí krát samo a pôjde si pocikané veci oprať (jasné, že ich neoperie dobre), možno mu veľmi rýchlo dopne, že je lepšie sa hrať, ísť von, ako sa venovať tomuto

@anonym_c58618 chapem ale aj tak by som to neurobila. Ale to som ja. Staci ze sa bude prezliekat dookola a pripadnu "mlaku" poutiera.

anonym_c58618
28. okt 2025
@maryetta

@anonym_c58618 chapem ale aj tak by som to neurobila. Ale to som ja. Staci ze sa bude prezliekat dookola a pripadnu "mlaku" poutiera.

@maryetta to by bol asi prvý krok, ale predpokladala som, že to už autorka robí. Dostala v minulej diskusii rád viac, ako dosť, či sa nimi aj riadila....Vieš, ja neverím, že by boli deti dnes iné ako pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi. Možno boli mamičky pozornejšie, všímali si viac dieťa, kedy spozornie, keď ciká, venovali tomu viac času. Chápem, že je zbytočné siliť odplienkovanie, ak si dieťa ani neuvedomuje, že robí potrebu, nemá zmysel ho stresovať prezliekaním a seba neustálym umývaním a praním. Ale aby bola väčšina detí zrelá na odplienkovanie okolo troch rokov, to zase nie. Tu sa zrejme niečo zanedbalo, opakujem, že predpokladám, že ide o dieťa zdravé aj po fyzickej aj mentálnej stránke

Strana
z2