icon

Neurologička capla 26 mesačnému dieťaťu po ruke. Je to ok?

mucher
29. feb 2012

Dnes som bola s našim 26 mes synčekom u neurologičky (hyperaktívny, "iný" , nerozpráva) Macko tam búchal s hračkou o stôl a nereagoval na moje upozornenia typu:no, no , 3x, ani na upozornenia doktorky, usmieval sa a búchal ďalej, keď som zvýšila hlas, hračku (nerozbitnú) tresol o zem. Doktorka mu chytila ruku a capla mu po nej 2x:"To sa nesmie!"..Ja som iba ostala v úžase. Podotýkam jeho správanie nie je o nevychovanosti.Ja mu tiež capnem po zadku ked mi už prasknu nervy, ale cudzí človek?! Môže si to lekár vôbec dovoliť? veď to ako by som capla cudziemu dieťaťu 😲 .Som precitlivelá? ☹

zuzanocka
29. feb 2012

🙂) nechce sa mi čítať všetky príspevky, tak len zareagujem nasledovne:
podľa mňa si MAcko to capnutie dobre zapamätá a bude mať naňho omnoho výchovnejší vplyv, ako "3x no-no" 😉
ale aby som zodpovedala otázku: lekár by si to nemal dovoliť, tak isto žiadny cudzí človek..

kamilka22
29. feb 2012

nerobila by som z toho tragediu, specialne, ked mam podobneho synceka doma. Mozno, ze topre neho bolo aj poucne a zapamata si /nakolko tak reagovala cudzia osoba/, ze trieskat o zem hracky sa nepatri. Iste, aj ja by som asi bola zaskocena, ved sa jedna o moje dieta, ale treba si priznat - zasluzil si? Ano! Tak je jedno od koho jemne tapnutie dostal. Ba, mozno este lepsie, ze nie od mami!

petra1303
29. feb 2012

Tak v 1 rade ja by som to riesila a reagovala a urcite by som nedopustila aby niekto cudzi udrel moje dieta...a ked uz tak by som tak zhulakala doktorku, ze by si to zapamatala navzdy...a capla by som jej po ruke...

cantharis
29. feb 2012

neexistuje! nema si to co dovolit a uz duplovane ked je lekarka. cudzi ludia nemaju pravo vychovavat tvoje dieta pokial ich o to sama nepoziadas alebo im to nepovolis. navyse evidetne si za nou isla s pomocou ako porozumiet svojmu dietatu a nie aby ti ho tam cepovala... sama mam 2 rocne dieta a neni nijak specialne extra hyperaktivne a pritom sa nam stane, ze hodi od zlosti nieco o zem, alebo sa v obchode sama hodi na zem. to k tomu veku proste patri! neznamena to, ze dieta je zle vychovane ale mamicka nezvlada vychovu. ani ja to neignorujem a snazim sa to vychvne riesit. ale - proste si tym prejdu hadam vsetci, ak nie, tak tym zavidim. iste, niektorym prejovam sa da vyvarovat, ale nie vzdy to vyjde. dievcata, niektore mate ozaj zvlastne nazory....

mummy01
29. feb 2012

Tak neviem...mne sa javi celkom normalne ze sa dvojrocne dieta zabavi ako vie....moj dvojrocny drobec naposledy u lekarky prehladal vsetky sufliky lebo hladal lizatko 😀a lekarka sa na nom dobre zabavala aj napriek tomu ze mala hekticky den lebo zastupovala dalsie 2 ambulancie.Takze urcite nemala pravo capnut tvoje dieta a urcite si to mala riesit namieste,hned.Riesit to teraz je uz o nicom,ale zasa ber to tak ze nas aspon skusenost pre buducnost.

matat
29. feb 2012

nie si precitlivela...ja by som asi s placom odisla...chodim tiez k neur. s mojou dcerou, a je to narocne s 2 r. dietatom vydrzat vysetrenie...ale po takomto zazitku by som sa k nej urcite nevratila...

lyenka
29. feb 2012

normalne sa mi dvihol zaludok z niektorych odpovedi super mamiciek.... urcite nie je normalne aby lekarka akokolvek slabo alebo silno capla dietatku po prstoch, ja v tvojom spravani alebo v postupe ktory si opisovala nevidim tvoje zlyhanie alebo nezvladanie vychovy a danej situacie.... ak chcela neurologicka skusat reakciu dietata, / aj ked pre mna nepochopitelny postup / mala ti to naprv dopredu oznamit a spytat sa ci suhlasis .... aj my sme s dcerkou chodili k neurologicke na vysetrenia a nechavali sme malu sa prejavit na plno aby jej spravanie pomohlo lekarke k stanoveniu diagnozy .... jednoznacne pochybenie neurologicky, odporucala by som zmenit lekarku kedze pri podozreni na autizmus je to nepripustny vychovny postup 😒

janka_pn
29. feb 2012

nemala ho capnut, ale ty si nemusela dopustit, aby tou hrackou "hral na nervy" mala si mu ju vziat a zabavit ho inak. asi by som sa jej spytala, preco to spravila. mozno sa ti ospravedlni, ze mala tazky den, ved je tiez len clovek. ale ako som pisala, capnut ho urcite nemala....

abbey1
29. feb 2012

Lekárku by bolo dobré trošku poškoliť o správaní sa k pacientom. A je úplne jedno, aký ťažký mala deň. jej správanie je neospravedlniteľné.
Ale v nemom úžase tu čítam reakcie niektorých "matiek", ktoré toto správanie odobrujú a vinu hádžu na mtku. Je mi z toho naozaj smutno.
Ľudia pracujúci s deťmi, a hlavne ešte chorými, musia byť pripravení na rôzne situácie. A tu ani neišlo o nič vážne. neexistuje však situácia, pri ktorej by mal niekto cudzí právo udrieť niekoho iného. Tobôž dieťa! Násilie ako výchovný prostriedok predsa nemôže fungovať. Ak lekárka mala problém so správaním dieťatka, mala ho prediskutovať s matkou!
Skutočne si tu niektoré matky nechajú takto "vychovávať" svoje deti? To by vám potom nevadili ani výchovné v škole či škôlke? ☹

andilka
29. feb 2012

ja normalne zasnem....tu naozaj clovek nevie, aka otazka by bola vhodna, aby boli mamicky spokojne....
ziadna otazka nieje dost dobra..
nevieme kto ju pise, aku ma ta mamicka povahu (co ak je to niekto, kto nevie reagovat hned, az ked dany problem prejde),
nema sa s kym poradit (nie kazda ma okolo seba znamych)
tak sa to opyta tu, nato je tato moznost...a je na nas kto jej odpise, ale nie hned kazdu otazku pretocit a ociernit mamicku...zvlast, ked nemame taky problem osobne a nemame ho moznost porovnat.

vavrenka
29. feb 2012

dobre citis, ze to nie je v poriadku.. aj keby mal syncek bezne prejavy spravania, toto si lekarka nemoze dovolit 😲 😲 , o to viac, ak maly potrebuje individualny pristup.

stanka02
29. feb 2012

mne by sa rovnako nepacilo, keby lekarka malemu tresla a nezaujimalo by ma ako silno. Urcite by som jej to vysvetlila /vynadala/ a viac by som do tej ambulancie nesla. Snazim sa vychovavat slovne a zvysenim hlasu, zatial nam to ide. Nezastavam nazor, ze dieta treba buchat po rukach alebo kdekolvek inam.

zebra41
1. mar 2012

Podla mna ho capnut nemala. Mne sa tiez na ihrisku nepaci spravanie niektorych deti a necapem ich po ruke. Ale myslim si,ze si hlavne ty mala malemu hracku vziat a razne mu zakazat s nou trieskat - pokial si si nechcela robit "konflikt" pred lekarkou,tak inak zaujat. Nezastavam sa doktorky, len mozno mala pocit,ze ho trosku nezvladas. Co netvrdim,ze je pravda, pretoze to sa neda z takehoto kratkeho prispevku. Alebo mozno sledovala ako zareaguje na cudzich ludi ? 🙂

tosomja
1. mar 2012

Nedovolím udrieť, ani kričať na moje dieťa cudziemu človeku!
Je pravda, že si mohla zasiahnuť ty, ale možno si na to mala nejaké dôvody, napriek tomu, nemala si doktorka dovoliť siahnuť na tvoje dieťa. Už vôbec nie po rukách.

mircalla
1. mar 2012

Nemyslim, ze konala spravne, pediatricka si ma zachovat nervy a chladnu hlavu....Dalej nerozoberam. Viem, ako je to s hyperaktivnymi detmi tazke, na druhej strane asi to treba nechat tak a zabudnut na to. Ja by som to dalej nerozmazavala, jedine ak by sa to opakovalo.
@lucinocka A kolko deti ty mas, ze tak strasne ti je z tychto tem nanic a tak skvele vies vsetko s nimi riesit a totalne sa obuvas do autorky temy aka je neschopna?

katrinka8
1. mar 2012

Ja osobne si myslim, ze lekar si nieco take dovolit nemoze. Ak jej spravanie Tvojho syna prekazalo, mala rozhodne situaciu riesit inak - bud ho mala slovne upozornit alebo povedat Tebe, aby si to s nim riesila Ty. Ako lekar mala brat, podla mna, do uvahy, ake "poruchy" ma Tvoje dieta plus to, ze ono takto mohlo reagovat prave na to, ze je u lekara, v cudzom, neprijemnom prostredi.
Nesudme maminku, nevieme, v akej situacii bola. Otazka znela, ci je v poriadku, ze lekarka capla jej dieta. Dovod nie je dolezity. Podla mna to v poriadku nie je - ziaden cudzi clovek, toboz nie lekar, nema pravo capnut cudzie dieta. Keby mi akekolvek cudzie dieta trebars rozbijalo izbu, nedovolim si capnut mu. Ma predsa rodicov, oni su tu na riesenie problemu.

lucyfuk77
1. mar 2012

podla mňa lekárka len spravila to, čo si mala ty ako matka urobiť, ak dieťa nereaguje na tvoje upozornenia. capnúť dieťaťu po ruke nie je nič zlé, dieťa si uvedomí, kde sú hranice ... ja pravda, že ako lekárka si to dovoliť nemôže, no možno ti len chcela ukázať čo treba robiť (nepíšeš, čo sa stalo potom - ako dieťa zareagovalo)

timeaho
7. mar 2012

Nikdy a nikto nesmie udrieť dieťa, dieťa je maličký tvor,odkázaný na pomoc dospelých, nedokáže sa brániť a ani rozpoznáť v rannom veku čo je a čo nieje správne..od toho aby sme to dieťa naučili sme tu my rodičia, jednoznačne v žiadnom prípade nebiť, necapať, neudierať, žiadne telesne tresty, to je jednoducho neprípustné, lekárka si nemala niečo také dovoliť. Maminka si mala sama ustrážiť svoje dieťa a fakt ho napríklad zobrať na ruky a keď sa to už stalo, tak vyhrešiť dieťa že hračka sa na zem nehádže, nemá nik právo telesne trestať deti. A viem o čom hovorím mám doma 3 ročného synčeka...lietadlo, živel..nebijem ho...vysvetľujem a vysvetľujem a učím a keď robí zle, tak to čo práve robí mu na čas zakážem, niekedy fakt nevládzem ale inak to nejde .....nie biť, nie telesné tresty dámy ale pevné nervy....Určite by som lekárke povedala svoje, ako si dovoľuje udrieť dieťa...a jednoznačne by som od nej išla preč...nemôže mať Ok prítup k deťom, keď takto reagovala.

usiko
7. mar 2012

Kedze vieme iba tvoju verrziu pribehu tak tazko odpovedat🙂 jaosobne simmyslim, ze si mu tu hracku mala zobrat aby nou netrieskal....toby sihadam zvladla,aj ked syn je taky aky je....na druhej strane,lekarka ti nema pravodieta bit...ale zase_nevieme,ci ho udrela alebp len tapla....opakujem,je tu len tvoja verzia.....

katarinajurikova
7. mar 2012

Nema pravo capat cudzie dieta po ruke.Z tich nazorov ,ze No a co ,ze ho capla a ze si ty na vine je mi ne grc! A vety tipu ,ze si ty nezvladla situaciu...Vam uz zeny nacisto preskakuje?
Je to cudzi clovek a k tomu neurolog,ked tu pracu s detmi nezvlada psychicky nech ide do .... 😠
A nema sa co chytat dietata ,ani tapat a capat ,ak je negativne naladena...

gangulienka
7. mar 2012

ale myslim ze tu sa nema riesit co zle alebo dobre spravila matka, ale aky bol pristup lekarky. A ten podla mna spravny nebol mala povedat matke nech si riesi spravanie dietata ale nie ho capnut. asi by sa mi tiez nepacilo keby cudzi clovek capal moje deti jedno ci lekar ucitel atd.....

janulkama
7. mar 2012

No niektoré odpovede ma tak prekvapili!!!! 😕 Ste vy matky?? To dvojročné dieťa tam bolo na vyšetrení kvôli hyperaktivite,nebolo tam na exkurzii...to čo trepete,že matka to asi nezvládla,že si ho mala utíšiť a podobné voloviny???Ak tá lekárka nemá na to nervy,nech sa odprace!To čo spravila si v žiadnom prípade nemôže dovoliť!!!!
2 ročné dieťa-veľmi problematický vek tak či tak,dieťa sa vyvíja ,učí sa čo a ako...Matka povedala no no..ak by po ňom zvrieskla,alebo dala na zadok,zasa by mohla očakávať problémy od danej lekárky,že dieťa je také kvôli prístupu matky...veď si to uvedomte,ako by ste reagovali vy samé,keby to vaše dieťa robilo..ani jedna z vás by mu necapla,ani nekričala pred lekárkou!Baby tak ste ma tu niektoré rozčúlili až neviem,čo mám na toto napísať!

@mucher tiež by som ostala zarazená,možno by som ani necekla,možno by som sa ozvala...sama neviem,ale veľmi by ma to mrzelo!A už by som k nej viacej nešla,najdi si inú lekárku!

martuska75
7. mar 2012

Predpokladám, že mamina má z toho väčšiu traumu ako dieťa. 😉 Určite lekár nemôže biť deti to je jednoznačné, ale teda ak išlo o nejaké symbolické capnutie po ručine+ nejaké nonono, tak to zaberá aj na moju Nini. Potom sa dzasmeje a ide ďalej, ale hned vie čo som jej chcela povedať. Podľa mňa si to mohla hned riešiť s doktorkou ak si myslíš že prekročila hranice.

jankatn
7. mar 2012

Chápem maminu, určite je to nepríjemný pocit, tiež by mi to ležalo v hlave. Verím že sa to u lekárky nezopakuje, a mamina nabudúce vysvetlí svoj pocit lekárke a usmerní malého huncúta. Držíme palce 🙂

jedinecna
7. mar 2012

Sama vies, ze je hyperaktivny, sama vies ako ho treba ukludnit. Hracku si mala zobrat malemu a jeho pozornost upriamit na nieco ine. Ja sa doktorke ani necudujem, ze to spravila - aj ked nemala.

lukacovicovaalena
14. mar 2012

mne by to vadilo,mne sa nepaci ked oja sestra povie mojej dcerke skaredo bez priciny a nie este aby ju doktorka capala po ruke a zas na drhej strane by som jej tu hracku zobrala

ema72
14. mar 2012

potom mozeme patrat preco su dnesne deti drze ... Su nevychovne, netolerantne a neempaticke ako ich rodicia. Caka nas peknaa buducnost 😖

nata288
14. mar 2012

NOOOO pozor, nejsom ani precitlivena ani nič aj ja svojmu malemu občas capnem po ruke či ritulke, ale aby ho capala cudzia osoba???? to si vyprosim hned by dostala cap cap odomna, toto si nemože dovolit ak jej to vadilo mala to povedat, hej je pravda mamina mala zobrat hračku , ale to že nezobrala nič zle neurobila, moj syn je tak isto rad ak može niečim buchat či niečim šmarit o zem, bože ved je to dieta, každa zvas tu piše čo by urobila, no ja skorej napišem že sama neviem či by som tu hračku zobrala aby bol klud, to by bol skorej plač a krik, tažko sudit ked nezažijeme !!!!!!! 😵

kytykenka
15. mar 2012

myslim ze mala zakrocit mamina a nie len napominat a napominat, mojho brata mala je tiez hyperaktivna a podla mna nevychovana a tiez sa mi nepaci ked nieco robi a oni jej len Kristinka Kristinka, princezna 🙂 dieta ma vediet odkial pokial lebo vychova dietata je inteligencia rodicov

grettka
15. mar 2012

Dr. si to dovolit nemala, to je bez diskusie, ale na druhej strane tu podaktore z "capnutia" robia telesny trest.
Treba rozoznavat symbolicke "capnutie" ako pise martuska75.
Je to vyraznejsi dotyk, sprevadzany vyjadrenim nesuhlasu s tym, co dieta urobilo. Nie je to nic, co by sposobilo bolest, alebo nedajboze traumu (!). To v ziadnom pripade. Ved tu nikto predsa nechce dieta bit.