Odlúčenie od dieťaťa
Ahojte maminy, obraciam sa na vás s prosbou o radu, prípadne skúsenosti s odlúčením od dieťaťa... kôli finančnej situáci s manželom zvažujeme odísť pracovať do zahraničia na pár mesiacov (3-5), ide o to, že náš malý syn(1rok) by bol počas tej doby u mojej mamy na dedine, má s nou skvelý vzťah a taktiež viem že bude v dobrých rukách, skôr ma ale trápi to, ako to celé psych. zvládne on a najma ja:( bojím sa toho, že ked sa vrátime, a zoberieme si ho domou, bude večer plakať, že chce ísť naspäť ku babke, alebo nedajboze ze ma uz nebude poznať, resp. bude ma brať ako nejaku známu osobu ale nie svoju mamu:( prosím všetkých čo majú s niečím podobným skúsenosti aby mi napísali ako to prebiehalo u nich, na čo všetko sa pripraviť. dakujem
@ninka0512 ono nik ti tu nedava "super rady" - nemysli to nikto v zlom, iba co ta moze za hranicami postretnut...budes stale premyslat, ako je drobcovi, ci neni chory, ak ano, ako to s nim zvlada, ja ti poviem priklad, v pondelok mi praskla cysta a maly zhodou okolnosti dostal zapal uska...vies ako mi bolo ked som ho pocula v telefone priserne kricat ale tak ako este nikdy, ze nemozem byt pri nom? Vtedy som si uvedomila ze aj ked mi obcas fest nici nervy 🤐 nedokazem bez neho byt 😲 Moze sa stat vselico ...a to ti bude stale behat po rozume
@latvia A vies co je najkrajsie?aspon moje to maju velmi vo zvyku,ked aj im v nervovom opojeni po celom dni hluku,kriku a behania poviem,ze balim kufre a odchadzam z nicoho nic vybehnu z izby a len tak bezprostredne podijde k tebe a povie ti: maminka daj mi silne objatie,obijme ta a potisku povie LUBIM TA 🙂 to zazenie aj to najhorie co ta postretlo za cely den 😉
a ak tvoj manzel stratil pracu, zrejme ju mal riadne na papiery, na zmluvu, tym padom dostane aspon pol roka polovicu hrubeho ako podporu...ak zarabal slusne, aj podpora bude snad celkom slusna a za ten polrok sa snad nejaka praca najde, ci?
@zajaciq veď toto.. a potom príde úraz, PNka a potom sa sťažujme.. lenže je to aj vec zamestnávateľov - nátlak a vydieranie.. niekedy si poste človek nepomôže.. buď prijmeš podmienky, alebo choď.. bohužiaľ.. dohodári dínom dánom tuším už nebudú.. alebo sa myslím budú platiť odvody, či?
odist do zahranicia je uz v dnesnej dobe ine, nez v minulosti, ked sa to bralo ako totalny a nenavratny dej. ludia sa napriek tomu aj dnes boja odist za hranice kompletne, ako rodina....je pravda ze vybavit papiere a podstatne zakladne veci je jednoduchsie pre jedneho cloveka ako dobavit este aj jasle, skolku, pediatra a ine formality....ale.....da sa to, to mi urcite potvrdite vsetky ktore ste to urobili....a s ohliadnutim sa dozadu mozno aj skonstatujete, ze to nebolo az take tazke, ako ste si to predtym predstavovali, ze? 😅 najtazsie sa je asi odhodlat sa pre radikalnu zmenu.....pre dobro seba, aj inych....
@latvia Uplne s tebou suhlasim 😉
@ninka0512 jedine ak fin. situacia bola taka zla, ze by mi inak dieta mali vziat do detskeho domova ... potom si viem predstavit aj take extremne riesenie. Radsej by som predala vsetko co nie je nevyhnutne, setrila kde sa da, vyuzila pomoc mamy ze ti ho moze postrazit a zatial robila hocijaku brigadu ... Nech mi nikdo netvrdi ze to na dietati nezanecha stopy. Nehovoriac o tom, ze by som sa za ten cas zblaznila strachom ci je v poriadku. Moj ma takmer 18 mesiacov a najdlhsie sme boli od seba tak max 3 hodiny 🙂
A su fakt vtipne tie obvinenia ze supermatky 😉 Kazda co nemame strasidelne problemy s kojenim, sme radi ze sa mozme osobne s laskou starat o svoje babatko aj ked je to doma obcas uz na scvoknutie a nemame pocit ze nam tam vonku zatial unika uzasna kariera sme hned supermatky 😉
@ninka0512 ahoj.presne ta viem pochopit, co citis a ako rozmyslas, pretoze ja som bola od maleho prec na 2 mesiace ked mal uz 10 mesiacov a tento rok zase,, teraz v utorok som len prisla domov...je to velmi tazke, byt bez deti vo svete, poviem ti zopar krat som si aj poplakala, ale zvladla som to..a poviem ti len tolko, ze reci tipu ja by som to nedokazala a nikdy v zivote by som neodisla od dietata, si neber k srdcu 😉 😉 pretoze ty a tvoj muz viete, preco tam musite ist..z vlastnej skusenosti ti poviem, ked sa da chodte spolu, ja chodim sama, ale psychika robi svoje... drzim ti palce, aby si sa rozhodla spravne..este na moj ucet ja som nevidela, ako zacal moj syn chodit, ked mi to babka povedala, ze chodi, plakala som ako male decko, je to naozaj velmi tazke, ale hlavu hore a ides, ja som mala aspon okolo seba ludi, ktori ma tam podrzali a este ti poviem jedno, my sme boli dost zadlzeni, tak som si povedala, ze radsej budem 2 mesiace bez deti, ako my maju chodit exekutori a podobne vymahacske listy....
@latvia zahranicie nie je taka vyhra, ako si mozes mysliet, ze je. je to naozaj subjektivna zalezitost. ak sa ti zadari profesionalne a si dost otvoreny clovek, aby si prijala inu kulturu, jazyk a ludi, ktori ziju svojou historiou naroda.. tak sa to da. ved tu predsa nejde o nejake papierovacky, s tymi je amen aj doma, to sa v priebehu pol roka- roka da zvladnut uplne vsade. zila som v 2 statoch okrem SK, doma je doma..von si a zostanes cudzincom, expatom.
je to pekna tema, ale na dlhsie...
tak si len robte na dohody, nemyslite na zadne vrata, budte alibisticki a zvalujte vinu na tych ostatnych, ktori sa na vas nabaluju. ja sa obklopujem ludmi, co ponukaju pracu na TPP a riadne platia odvody.
@ninka0512 odhliadnuc od prace, tej dohodovej. pretoze je to fakt mimo temy, z toho, co tu uz odznelo niekolkokrat, naskytuje sa ti prilezitost prehodnotit svoj zivot, bilancovat, stanovit si priority a posunut sa dalej. kazda z nas to obcas musime urobit. myslim, ze tato tema ta v tom podporuje, medzi riadkami 😉
@ninka0512 ja ta neodsudzujem ... len si neviem predstaviť, že by som mala ist od malej preč...v septembri ide do školky a už toto si neviem predstaviť ako zvladnem bez nej ... nie to ist tak na dlhšie ist od nej ... a kam do zahraničia idete?...nerozmyslala si, že si drobca vezmete so sebou?...nech ide na prve 3mesiace manžel sam, nech sa tam zabýva...nech najde bývanie a potom tam chod aj ty s malym ... ja s manželom fungujem tak, že je 3tyzdne preč a pride potom len na vikend a vidim čo to robí s malou ... je to strašne ... nechcem vedieť čo by to s nou spravilo keby som išla ja od nej preč ... isto mu bude dobre u babky...ale babka je babka a mama je mam ... a ver, že budeš strašne banovať ked miesto toho aby sa k tebe rozbehol, tak sa rozbehne k tvojej mame...väčšiu bolesť pre matku si neviem predstaviť ... už sa len spravne rozhodnuť...viem, že na SK to je s pracou na ho.no ... manžel na SK robil asi 4-5mesiacov a bolo to strasne...neda sa z toho vyžiť ... teraz pracuje v zahraniči aj ked s manželom sme maličko ...ale lepšie ako keby som mala dať malu niekomu inemu ... to by ani manžel nechcel a už X x povedal aj našim (ked hovorili, že možem ist do prace), že on robí tak aby bola pri mame a nie aby sa starali cudzi o nu ...
@latvia vies, ono aj ta situacia v zahranici je uz ina, ako kedysi, najma tu, v UK. Kedze soc. system bol nastaveny tak, ze sa dal lahko zneuzivat, tak vela ludi sem chodilo len kvoli tomu. System sa vsak meni a uz to nie je take, ako byvalo. Robota nie je, ani prispevky....ak by @ninka0512 uvazovala o UK, tak by som ju razne odhovarala. Jedine poslat napred manzela, ale necakat zazraky. Poznam ludi, co niekolko mesiacov hladali pracu a nakoniec sa bez penazi, zadlzeni vratili domov. Treba niekde byvat, nieco jest...a s celou rodinou je to neutiahnutelne. Ak sa aj najde praca, bud je to malo hodin a malo penazi alebo strasne vela hodin a malo penazi. vela ludi odtialto odchadza. Takze zahranicie nie je az taka zaslubena krajina, treba zvazit, ze kam, kde su najvacsie moznosti zarobku. Ale cakat velky zarobok za 3-5 mesiacov, no neviem, nepoznam tu nikoho takeho. A o skolkach nech ani neuvazuje, tolko ani nezarobi...to na margo zakladatelky.
A k tebe, no ak mas vybavenu nejaku pracu, dobru a istu, tak urcite chod do toho. bez vybavenej prace by som ja napriklad nesla. Dnes uz je ina doba, vsetko je akesi tazsie, aj v zahranici, teba poriadne zvazit a skusit vsadit na istotu, ak je to vobec mozne. Tvoj maly ma uz 3 roky, takze so skolkami by nemal byt problem, aspon to. A deti si naozaj rychlo zvyknu, to sa nemusis bat, moja dcera tu isla prvykrat do kolektivu v 3.rokoch, po anglicky ani slovo a v pohode to zvladla. O maleho sa podla mna nemusis bat, skor to zabezpecenie, praca, ubytko a tak.
@ninka0512 necitala som celu diskusia,ale napisem moj nazor a nas pribeh. moj muz stratil pracu mesiac predtym ako sa maly narodil. kedze sme boli v podnajme odisli sme odtial hned a nastahovali sme sa k nasim(mam uzasnych rodicov) a byvali sme tam dva roky. mm si nasiel pracu po 8m aj to v zahranici a vela cestoval. takze bolo obdobie ked nebol doma aj 3m. bolo to tazke a pre nas dalej neprijatelne. mm sa rozhodol zmenit teda zamestnavatela a pracovat viac v office. prisla mi ponuka prace zase v zahranici a tak sme sa rozhodli ze ideme s nim. teraz tu byvame uz vyse roka a sme velmi spokojni nemenila by som. mm je kazdy den doma, maly chodi do skolky kde nema ziadne problemy s jazykom. takze ja by som na tvojom mieste najprv vyslala mm ako sa mu bude darat, nech pozistuje co a ako a potom sa vybrala aj s dietatom za nim. vsade su skolky jasle a ked je pre vas prvorade aby ste boli spolu ako rodina tak budte spolu hocikde ved na mieste nezalezi.
@ninka0512 neexistuje možnosť ísť do zahraničia aj s dieťaťom? 😅 ja sama som zvažovala to, čo ty, s rozdielom, že by som išla len ja a malý by ostal s manželom... chcela som ísť do rakúska, zarobiť, aby sme sa mali lepšie.. ale jedna vec je, že za 2,3 či 5-mesiacov sa nedá zarobiť toľko, aby sme si žili relatívne fajn... lebo musíš rátať aj s nákladmi na bývanie, stravu, cestovanie, atď.... plánu som sa vzdala a to len na margo toho, že sa nám naskytla robota tu (platená je dobre, ale drina jak hovado, odpadávačky) ... ale čo človek nespraví pre dieťa... neexistovala by u vás možnosť, že by išiel len manžel? na mesiac, na dva, pripravil by tam nejaký podnájom, alebo niečo, a šli by ste za ním celá rodina? zvažujete aj ostať v zahraničí? alebo vôbec aké máte dlhodobejšie plány? čakáte, či sa šikne niečo aj na SK, alebo? (neber to ako rýpanie, ale toto ma zaujíma ) 🙂 ak nechceš písať verejne, tak budem rada, ak by si mi to poslala v IP 😉
@zajaciq ja netvrdim ze zahranicie je vyhra, samozrejme zavisi velmi od toho aku pracu hladas, ake mas predpoklady na uchytenie sa a kam pojdes, ci mas niekoho kto ti tam pomoze, to je jasne. zahranicie je vsak castokrat najlepsia varianta na zarobok, to je proste fakt. viem ze je to zmena prostredia, navykov, zmena mentality, kultury, vsetkeho co k zivotu inde patri. a nevravim ze to ide lahko. ale skusit treba, ak je sanca a zda sa byt lepsia nez situacia doma.
@ninka0512 no aj moj muz prisiel o pracu a bol tristvrteroka bez nej.my sme mali ale stastie,ze sme vlastnili dva trojizbove byty(jeden z uverom,druhy bez neho)tak sme jednu trojku predali-tu bez tarchy -a kupili jednotku a zo zvysku sme zili.ale kedze sme predali aj tu trojku s tarchou a kupili dalsiu a prerabali a tak,tak to tiez bolo vesele.robotu si nasiel az ked nam uz ozaj za patami horelo.dodnes zijeme od vyplaty k vyplate a este aj dlhy po rodine mame.nie lahke to je,viem ta preto pochopit.my sme zili roky v uk a teda sme si mohli zbalit par svestiek a odist tam,no to by bolo pre mna uplne najkrajnejsie a asi by som prerevala celu cestu tam i prvych par mesiacov.taky zivot ja pre syna nechcem.(ale tu ide o moje osobne pocity voci krajine a nature,zdravotnictvu,skolstvu...) takze my sme ostali doma a nelutujem a som velmi rada.sice zijeme kadejak,ale predsa som tu stastna.
mam kamaratku,ktora bola so mnou v uk aj so snubencom,tam sa im aj syn narodil.vratili sa do madarska,krkali,tak sa on rozhodol,ze sa na par mesiacov tam vrati a nasetri nejake bubaky a uz nie su spolu.asi tak. je to risk.ale zas ja osobne by som skor prekusla to ak by moj drahy siel vonku robit,ako to ak by sme sli spolu a nechali dieta doma.
pises,ze je to na par mesiacov,lenze tie mesiace zo zivota tvojho dietata ti uz nik nevrati.a ked je dietatko take male,tak sa fakt meni z mesiaca na mesiac.ja by som nezvladla taku odluku od syna.teraz to neber ako nejaku kritiku,len si fakt neviem predstavit ako to zvladnes ty byt tak dlho bez dietata.podla mna sa ta tvoja tuzba za nim presunie i do prace,mozno budes nervna z toho,zacnete sa s drahym hadat a bude ohen na streche.ja by som to nerobila.muz v zahranici ano,aj ked aj to je risk,ale obaja von bez dietata,to nie.ja chapem,ze to pre teba nie je volba c1,ze je to krajne riesenie,len osobne si fakt nemyslim,ze je to dobry napad.a tych par mesiacov budes velmi postradat v zivote svojho dietatka,no za tych par mesiacov zas nezarobis tolko,aby ti to za to stalo.este si to riadne premyslite,zvazte vsetky moznosti ktore mate.
ak mate nejaky majetok,ktory vam sice sluzi,no viete fungovat aj bez neho-auto napr,tak taky majetok predajte.alebo zatial rieste brigady.su kadejake agentury sprostredkujuce brigady.napr tesco stale potrebuje dokladacov tovaru.ked sme my boli na tom zle ,tak tam drahy siel na noc a co to domov priniesol.ja viem,ze to nie je idealne,ale ked neprsi aspon kvapka. a to je len jedna brigada.je ich kopec.staci sa fakt na agenturu nakontaktovat a je.ty by si mohla brigadovat(kedze mas male dieta,tak asi nie je pre teba najidealnejsie od neho odist na plny uvazok) a drahy nech si hlada trvaly pracovny pomer a popri tom nech brigadicky riesi.ja viem,ze ak je dospely clovek zvyknuty na isty zivotny standard a mozno ma i nejake vzdelanie a zrazu by mal ist robit brigadnicky pracu,ktora nie je najlukrativnejsia,tak to zamrzi,ale osobne by som si radsej zahryzla do jazyka a riesila nieco doma na svk pri dietati,ako by som mala odist niekam von a fachcit sice pre neho,ale bez neho.
ale kazdopadne drzim palce pri rozhodovani a ak sa teda rozhodnete ist bez dietatka von,tak drzim palce aby ste co najrychlejsie nejake bubaky zarobili a mohli sa za nim zas coskoro vratit.
@ninka0512 cakas, ze ti tu nejaka maminka napise skusenost "odisla som , ale nevadilo mi to, bolo to super, maly to perfektne zvladal, aj tak sme si kazdy vecer skajpovali" , ved to je jasne, ze ziadna nenapise, ze to tak nie je, ze to dieta za tu tretinu svojho zivota na teba zabudne, ze sa bude schovava za babkinu suknu ked prides, je to smutne, je to tak ☹
ja chapem, ked musis, tak musis, ale 5 mesiacov vas naozaj neposunie dopredu, ani z biedy nevytrhne. ved len naklady na byvanie a stravu tam.... urcite to mas poratane. a nemyslim, ze som ta odsudila.
moja mala na svojho ocka zabudla aj v roku a pol po 3 tyzdnoch, v roku tiez.
@zazalienka @zajaciq ten kto oj...ava tento stat urcite nie je chudak zamestnanec, ktory ked chce mat robotu a prezit, zoberie pracu na dohodu alebo za minimalku a zvysok na ruku. Nezoberie on, zoberie druhy.... Sukromnik si z toho tiez nieco odleje, ale zas take terno to nie je. Ti, ktori okradaju tento stat su ovela, ovela vyssie 😉 😉 😉
@ninka0512 ak je tvoja situacia bezvychodiskova chod s mm na cas do zahranicia. Ale ak sa da skuste este popremyslat o robote na SK ci o tom, ze by vycestoval iba jeden. Ja viem, nie je to idealne, ale docasne sa to zvladnut da. Inak, moja kamoska takto zije so svojim muzom uz desat rokov. Chvilu su v UK, chvilu ona na SK, chvilku on s nimi. No, veru zaujimave to maju 😀
@ninka0512 riesila by som to tak, ze by som poslala najskor chlapa, nech vytvori ake take zazemie, vybavi papiere, zisti, ci sa to tam naozaj oplati a ja s dietatom by som prisla o daky ten mesiac neskor za nim... pri najhorsom by som sla dakam do blizkeho zahranicia, pracovala by som npr. len 3 dni v tyzdni, muz plny uvazok a chodila by som pravidelne na tie zvysne 3-4 dni domov za dietatom.
@ninka0512 Ja napisem k tomu odluceniu a v praci v zahranici.... kedze mam osobnu skusenost (nie ako mama, ale ako dieta).
Odlucenie, ktore tu vacsina odlucuje, je tazke. O tom niet pochyb... Zabudnutie na mamu, ci otca sa moze stat....
Ale vsetky mamy tu zabudli napisat, ze to je iba docasne....
Ze mamicka prisla po 2-och tyzdnoch z nemocnice a dcerka sa divne chovala, alebo v inom pripade ju nazvala tetou.... SOm si ista, ze ju dotraz nenazyva tetou a som si ista, ze matka a dieta maju uz vztah upraveny...
Moj otec odisiel do zahranicia a mal zakazany vstup do nasej krajiny. Nemohli sme sa stretnut, bolo to nemozne.
Ked odisiel som mala 3 roky a ked prisiel, tak som mala 10-11..poznala som ho len z fotografii a ano, prvy krat bol pre mna ako cudzi clovek.....ALe s otcom mam velmi dobry vztah a za cudzieho ho nepovazujem
Teraz by som chcela ponuknut priklad toho vaseho vycestovania...myslim, ze by bolo vhodnejsie urobit to nasledovne (pripad mojej sestry, kde riesenie bolo menej narocne pre dieta).
Moja Sestra a jej manzel tiez chceli ist do zahranicia....(Uz dopredu mozem povedat, ze na par mesiacov odist do zahranica je podla mna blbost...to vas z biedy nevytrhne, ba dokonca niekedy miniete viac, ako zarobite. Ja odporucam aspon 1 rok)
Naskor poslala manzela, aby nasiel ubytovanie, pracu a ziskal potrebne informacie ohladne zivota.
O 3 mesiace za nim isla ona, kde vytvorila podmienky pre ich dceru.
Pre dcerku prisli o 5 tyzdnov, mala vtedy jeden rok.
Mali pracu, ze sa mohli v strazeni striedat a ked zacali zarabat viac, tak uz presli na skolku.
Zostali tam 5 rokov....
AK chces ist iba na par mesiacov, tak nechod vobec....zbytocne tym zatazis dieta a skutocne nic nezarobite.
Ak vsak na 100% mate zabezpecenu pracu s dobrym ziskom (po zaplateni vsetkych vydavkoch),tak by som to riskla....ale o tom, silno pochybujem. 🙄
@digysa to, co pises je jedna vec, cize ked jeden z rodicov odide a to nie je take zle, aj my sme to prezili a dcera ma s muzom uzasny vztah, nijak sa to na ich vztahu nepodpisalo. Ale v pripade zakladatelky ide o pripad, kedy obidvaja 'zmiznu' zo zivota ich dietata a to je nieco uplne ine. A s ostatnym suhlasim, na par mesiacov odist je fakt blbost, to nic nezarobia, akurat mozu minut aj to posledne a zbytocna trauma pre dieta. Ale proti zahraniciu ako takemu nic nemam, pokial je vybavena robota, zabezpecene ubytko, atd.

@zeta ano,moze sa vsetko zmenit-aj z minuty na minutu...No pokial mam byt,auto..ziadne hypoteky..tak neutekam na druhy den hned do cudziny a bez dietatka 😔 Tam nepadaju pecene holuby 😉
No kazdy ma na to iny pohlad-nazor.
Niekedy si myslim,ze maminy,ktore otehotneli velmi mlade takto zmyslaju...
Mam kamaratku,ktora ako 19-rocna porodila-rozvadza sa a maly jej zrazu dost prekaza a planuje ist prec a dieta nechat mame-vraj sa chce zabavat,chodit von-zit..no to uz je o inom 😉