Odlúčenie od dieťaťa
Ahojte maminy, obraciam sa na vás s prosbou o radu, prípadne skúsenosti s odlúčením od dieťaťa... kôli finančnej situáci s manželom zvažujeme odísť pracovať do zahraničia na pár mesiacov (3-5), ide o to, že náš malý syn(1rok) by bol počas tej doby u mojej mamy na dedine, má s nou skvelý vzťah a taktiež viem že bude v dobrých rukách, skôr ma ale trápi to, ako to celé psych. zvládne on a najma ja:( bojím sa toho, že ked sa vrátime, a zoberieme si ho domou, bude večer plakať, že chce ísť naspäť ku babke, alebo nedajboze ze ma uz nebude poznať, resp. bude ma brať ako nejaku známu osobu ale nie svoju mamu:( prosím všetkých čo majú s niečím podobným skúsenosti aby mi napísali ako to prebiehalo u nich, na čo všetko sa pripraviť. dakujem
@aliza Aha...ano, ja som jej dala "alternativnu radu" a ukazku, ako sa to da vyriesit bez toho, aby sa obaja zobrali naraz a opustili dieta na pol roka.
Podla mna je to totiz "nedokonaly plan", skor by som povedala dost chudbne premysleny.....
Ak by vsak isli do hotoveho, kde maju zabezpecene ubytovanie, vedia, kolko zarobia ,vedia kolko minu, vedia kolko si prinesu po 5-tich mesiacoch prace, vedia na isto, ze nezostanu v zahranici dlhsie, vedia, ze to financne zlepsi ich kasu....tak by som do toho isla.
ALe je tu vela detailov vynechanych, takze urcite ide iba o to, ze sa obaja vyberu na vandrovku a pojdu hladat pracu...co je po ekonomickej stranke podla mna uplne nevhodne pre manzelov s dietatom.
tiez som za to, aby isiel len manzel
@ninka0512 podobnu situaciu sme mali v rodine. Odlucenie trvalo 9 mesiacov, dieta bolo u babky. Dopadlo to tak, ze dieta sa uplo na babku ako na maminu. Vsetky problemy, boliestky chce riesit iba s babinou. Napriklad situacia: v noci dieta dostane teplotu, citi sa zle. Chce pri sebe radsej babku ako maminu i napriek tomu, ze rodiciu su uz 2 roky doma. Jednoduho ten maminkovsky vztah si to dieta vytvorilo s babkou. Nepovazujem sa za supermatku, ale ja by som do troch rokov dietata nesla. Aj Teba to bude boliet pri srdiecku, ked budes odchadzat.
@ninka0512 ... a este jedna vec. Ja ako dieta som bola cca. od 1,5 roka doma cez den s babkou. Moja mama chodila do prace, od 6 do 14 hod. Dobre si pamatam, ze ked som sa zobudila babka ma obliekla, zobrali sme si babiku a isli ku nej domov. Velmi som jej doverovala a tiez som bola s nou radsej ako s mojou uponahlanou matkou. Takze nie je pravda, ze dieta zabudne - ja som nezabudla. Dieta vie vsetko velmi intenzivne prezivat i ked to mozno tak nevie vyjadrit.
@ninka0512 odlucenie dietata od osoby, s ktorou dosial travilo cas (predpokladam, ze si to bola ty) ho oberie o pocit istoty, o doveru, ze ho niekto, na kom je zavisle, neopusti. Jeho dovera v teba a nasledne vseobecne v ludi bude znicena. Vas vztah uz nikdy nebude taky, aky by mal byt a co je horsie, ovplyvni to aj jeho schopnost vytvarat si vztahy s inymi ludmi v buducnosti. Vies, mna nezaujima, ako to vydrzis ty, pretoze ty si ta, ktora sa moze rozhodnut. Mna zaujima ono, ktore tu moznost nema a zial, bude tvojim zlym rozhodnutim aj viac postihnute. Pretoze ono ma cely zivot este pred sebou a ako si ho bude vediet vytvarat zavisi aj od toho, aku psychicku vybavu dostane v prvych rokoch. A strata pocitu istoty a pocitu, ze je milovane je naozaj velmi zly "dar".
a este dodatocne som si precitala toto:
nechcem také manzelstvo ze ja doma s malym a manzel v zahraničí odtrepaný chudák, co nevidí ani malého ani mna....to by sme asi nezvladli,a musel by tam byt dlhsie.
no to snad nie? Manzel je chudak, ktory by nevidel ani maleho ani manzelku a nezvladol by to...ale maly rocny chlapcek, ktory neuvidi ani matku, ani otca, to zrejme v pohode zvladne 😕 😔
@ninka0512, myslim si, ze si mala inak formulovat prispevok. na Slovensku je vzity nazor, ze dieta ma byt s matkou do 3 rokov, ale nie vsade tomu tak je, a aj tam deti ziju a lubia svojich rodicov, ba dokonca su stastne.
Ak napises, ze chces ist pracovat, tak najdes 1000 prispevkov, ako by si to nemala robit, ale len pramalo odpovedi na to, co si sa pytala.
Skus sa radsej opytat, ci niekto nemusel odist od dietata zo zdravotnych dovodov (napriklad rizikove tehotenstvo), na niekolko mesiacov. To je podla mna uplne rovnaka situacia, ale psychologicky by si tu nasla nielen viac sympatizantov, ale aj viac bab, ktore to realne zazili.
Mam pribuznu, ktoru prakticky takmer vyhodili na ulicu, lebo neplatili hypoteku (aktualne ju platia jej rodicia, pokial viem). Nejaky cas ju zivili vsetci pribuzni, lebo ona si postavila hlavu, ze ona musi byt s dietatom do troch rokov doma. Mala naozaj stastie, ze vsetci pribuzni jej ustupili a zivili ju, na ukor seba a inych. Ale keby tomu tak nebolo, kladiem si otazku, co by bolo lepsie, aby skoncili niekde v utulku, alebo na ulici, alebo aby povedzme isla za pracou na 2-3 mesiace. Osobne som zazila, co je to byt bez penazi, dlhodobo (s mojou mamou sme zili z ruky do ust, stale bez elektriny, nemala som obedy v skole, lebo na ne nemala peniaze, atd.). Vela casu som travila tiez u starych rodicov, a to uz ako velmi mala (1-6 rokov). Z toho, ze ma za tento cas prakticky vychovavali, traumu nemam, zato si dodnes pamatam plac mojej mamy, ze mi nema z coho uvarit, vecery pri svieckach a vecne ticho doma, aby veritelia, ktori nam zvonili na dvere nevedeli, ze sme doma.
A ak chces ist kvoli manzelovi, to by som tiez vedela pochopit. Mozno by to nezvladol. Mozno by to zrutilo vase manzelstvo. Len ty vies, ako to je. Ak budete vy s manzelom stastni, bude aj vase dieta.
@vietnamka - ono pracujuca mama a mama, ktoru nevidi cele tyzdne je dost rozdiel si myslim 😖 Ako my sme v podobnej, aj ked nie rovnakej situacii, vratili sme sa z anglicka do nemecka pred dvoma dnami. Manzel ostava v anglicku, musi kvoli praci, ja v septembri nastupujem do prace v nemecku, mala do skoly, maly do skolky... bude 10h denne mimo mna, jeden aj druhy... Nie nebude to med lizat, ale ani by ma nenapadlo ich nechat v anglicku s tatinom. To ako preco?? Kde ma byt ta vyhoda? Deti chcem mat pri sebe a aj ked budem absolutne na vsetko sama, rodina v nedohladne, rozvazat ich kazdy den 60km... no a? Su to moje deti, patria ku mne, komu by som ich davala? Pracujucich zien, co su same s dietatom su tisice... nezobrat si dieta zo sebou mi prijde cudne, bez citu... ono ano jednoduchsie to bude, ked dieta ostane s babkou, iste... ale ja by som si vlastne dieta z ruk nedala... aby ho vychovaval, videl rast, aby milovalo tou laskou, ktora patri len mame - niekoho ineho? Urcite nie 😝 .
@vietnamka ja si myslim, ze dieta nema byt s matkou len do troch rokov - ako vravis o vzitom nazore v SR. Dieta dat v troch rokoch do skolky a dovalit sa o 20 domov z prace tiez nie je bohvie co. Zial bez penazi sa zit neda a uz sme v zacarovanom kruhu. Situacia @ninka0512 nie je vobec lahka. Urcite bolo tazke vidiet, ze sa Tvoja maminka trapi, ze niet z coho uvarit, za co kupit jedlo. Tak ako bolo tazke u mna vidiet, ze mamina na mna nema cas, kedy sa so mnou porozpravat, pohrat, lebo bola v praci. Obidve situacie su pre dieta tazke. A nielen pre dieta ale i pre rodicov.
Ja teda neviem, moje deti vidia mojich rodicov max 2 krat do roka a maju skvely vztah...pytaju sa na Slovensko, pamataju si ich, ked pridu, tak sa nehanbia, dobre si vychadzaju.....
My udrzujeme vztah cez Skype- dost casto si cez kameru volame....
Neviem....samozrejme MAMA je nieco ine, ako babka a dedko... podla mna sa tu nejedna o vec, ktoru by sme mohli vyriesit za @ninka0512
Ona musi zvazit vsetky pre a proti
@anjelicek26, @hoogy ved ja tu nechcem s vami diskutovat o tom, ci to je alebo nie je spravne. Osobne si myslim, ze mam o tom malo informacii, aby som to vedela posudit.
Ale z pohladu toho dietata si myslim, ze jemu je jedno, ci je mama v nemocnici, alebo odisla za pracou, tak ci tak ju nevidi (ano, v nemocnici ju moze navstivit, ale rovnako moze prist za nou alebo ona za nim). Preto by som odporucala pytat sa, ako toto deti zvladli. Pretoze si uprimne myslim, ze by sa skor dopracovala k odpovedi na to, co sa pyta, a nemusela by ju hladat medzi 6 stranami prispevkov o tom, ako s nou takmer vsetci nesuhlasia.
A za tym, co som napisala, si stojim, ja som tiez bola x mesiacov prakticky bez mamy (vzdy na leto ma odlifrovala ku starym rodicom, cely jun jul august som tam bola), a nezanechalo to na mne stopy, ale zato chudba, ta velke. Zial, ja som tym dietatom, ktoreho sa to dotklo.
čo tak zobrať mamu s vami, aby robila au-pair cez deň a večer možeš byť s malym. nepoznam situaciu- ubytovanie, financie tam.....atď. ale toto mi napadlo.
@vietnamka prepac, manzel by to nezvladol? a na co je potom taky manzel, co musi mat manzelku stale za zadkom? a sam nic nezvladne? ako sorry, ale on nie je maly chlapec, za ktoreho rozhoduju ini a o ktoreho sa musi niekto starat, on je ten, co sa ma starat o svoju rodinu, aj keby mal ist sam na Sibir 😠. Ked mi moj muz rozprava, ake mal zaciatky tu v UK, az mam slzy v ociach, cim vsetkym musel prejst, ale robil to pre nas a to ho hnalo vpred.
A nepise sa tu o odchode do prace, ale o odluceni na par mesiacov, tak nepletme hrusky s jablkami. Pisalo sa, ze dieta ma mat tie prve 3 roky matku 'po ruke', cize aj ked chodi do prace, predsa len su kazdy vecer spolu a cez vikendy, ale ak matka aj otec odidu na 5 mesiacov, tak dieta strati uplne vsetko, na com bol jeho dovtedajsi svet postaveny a ziadna babka to nenahradi. Stratena istota sa uz neda znovu ziskat, ani zarobenymi peniazmi. Vsetko sa da riesit, neverim, ze si ani jeden z nich nedokaze najst pracu. Preco neda maleho babke a nejde do prace? A muz moze ist zatial na par mesiacov skusit to zahranicie. Ale 'hodit dieta cez palubu' sa mi nezda ako to najstastnejsie riesenie. Muz je chudacik, ktory nebude niekde sam 'odtrepany', ale dieta chudacik nie je, same, opustene....divna logika, naozaj.
@vietnamka - ak ide mamina zarabat peniaze, tak urcite nema peniazky navyse lietat alebo jazdit castejsie ako 2x do mesiaca domov. Ak vobec. Zasa budme realisti. Nemocnicu si nevyberie, pri praci na vyber ma.
Ver mi, ze ta neodpratali k starym rodicom ako rocnu 😉
No a ako zvladnu deti cas bez jedneho rodica? Absolutne strati autoritu, kazdy prikaz bude spochybnovat a overovat u druheho rodica. Trva aj pol roka, kym sa to unormalni (a toto pisem z vlastnej skusenosti, drahy bol 8 mesiacov v UK, ja tehotna v nemecku s malou a chodila do prace). Po tom case bol pre nu vzduch. Doslova. A to uz mala 3-4 rocky. Teda nezabudla. A chodil nas navstevovat. Uz to nebol tato ako tato - ale pribuzny - v tom style mam ta rad. Trvalo to dlho, kym sa to zrovnalo.
@dionyzka uplne suhlasim. ja sama by som tiez nevedela, co robit, tu fakt zavisi od povahy dietata, manzela, aj od vztahu dietata ku starej mamke.
A ja si tiez nemyslim, ze dieta ma byt s matkou len do troch rokov, presne si vystihla, co si myslim. Treba zvazit, co bude pre dieta v tomto pripade mensou traumou ☹
@aliza mozes x krat povedat, naznacit, napisat, ze manzel je slaboch, idiot, atd., ale je to raz jej manzel. A otec dietata. ty by si s nim mozno nezila, ani by si si ho nevzala, OK, asi ani ja. Ale ona ano, a situaciu takto z nejakeho dovodu vyhodnotila.
A teda, napisem to este raz, taketo odlucenie som zazila. Na 3 mesiace. Mala som menej ako dva roky. A nezanechalo to na mne stopy, s mojou mamkou mame vyborny vztah, a je to moja mamka, nedala by som ju za nic na svete.
A tiez aj tebe napisem, ze nebudem diskutovat o tom, ci je alebo nie je dobra matka, a ako by to vsetko malo byt. Konstatujem, ako som to prezila ja.
@anjelicek26 ajajaj, tak teraz si sa ma dotkla (a dost si ma urazila), pretoze si priamo naznacila, ze klamem.
Tak ja ta mozem ubezpecit, ze nie. Ak to ruca tvoju predstavu o tom, co je spravne, a co nie, tak mi je to luto. Mozes sa vsak tejto teorie drzat, ak to ma potvrdit tvoj nazor.
@vietnamka ako môžeš povedať,že to na tebe nezanechalo žiadne stopy? kot vie,ako si sa správala,čo si cítila,keď si mala dva roky? a potom, keď sa mama vrátila ?
a navyše si neviem predstaviť,ako za komunistov mohla matka odísť len tak od dieťaťa preč.... bola iná doba a neboli také možnosti ako teraz- že idem si zarobiť a potom sa vrátim
@ani3012 nuz, je to tak, ze na toto obdobie nespomimam v zlom, bola som tam stastna, a zazila som tam naozaj idilicke detstvo. fakt, ze ma moja mamka doslova odlozila na leto ku starym rodicom, som si uvedomila az neskor. Ale teda, mozme sa bavit, ake pokrivenia charakteru mam, a za ktore z nich mozu tieto odlucenia 🙂
No, a co sa tyka toho, ze ako to bolo za komunistov, tak komunisti nikdy nebranili, aby si stari rodicia brali svoje vnucence, hoci aj na mesiac. Istotne mnohi zazili, ze isli na leto k babke. Moja mamka chodila do prace, a ja som bola so starkimi, takto to jednoducho bolo. Kupili jej byt, a ona pracovala. Nie v zahranici, ale normalne, na urade. Bola velmi mlada, a moji starki jej chceli umoznit, aby si "uzila mladost".. nehovoriac o tom, ze boli radi, ze som pri nich.
... moj otec chodil na tyzdnovky aj za socializmu. Mozno vietnamku dala babke na par mesiacov a nemusela odist. Jednoducho ako pre matku to bola tazka situacia a riesila to takto.
Odlucenie nemuselo na vietnamke zanechat stopy - lebo zazila, pre nu, horsiu situaciu. Skryvanie sa pred veritelmi, hlad, plac atd. Kazdy to vnima inak. To je na tom to tazke, no podla mna.
... a mimochodom o tom odlozeni. Za socializmu bola aj tyzdenna skolka. Dieta ste tam dali v pondelok a vyzdvihli si ho v piatok. Socializmus podporoval pracujucu triedu! A co jasle - ze od 6 mesiacov, nikomu to nepripadalo cudne. Tak to radsej tej babke. Podla mna, ziadne zriadenie nie je idealne. Aj vtedy bolo pre niekoho velmi tazko tak ako pre niekoho aj teraz.
@ani3012 🙂 ani nie. Moja mama ma stve, ako asi len mama vie nastvat, ale myslim si, ze mame vyborny vztah, a je to spolu s mojim manzelom a dcerkou najdolezitejsia osoba v mojom zivote. je pravdou, ze moja mama bola nestastna z toho, ze som napr. na vikend chcela ist ku nim, lebo mali dom, a boli tam moji kamarati. Tiez preto (a to najma v neskorsom veku), ze tam som nemusela riesit financnu situaciu u nas doma, tam som sa nemusela starat o to, ci mame co jest, proste som tam mohla byt dietatom (to som mala nejakych 5 rokov).
Toto vsetko sa ale utriaslo casom, ked som zacala chodit do skoly, potom ma tam mama prestala posielat (mala so svojimi rodicmi nejake spory), a ja som si od nich odvykla. Napriek tomu na to rada spominam.
@vietnamka ja som nechcela nic naznacit, ani pisat, ci je slaboch alebo nie, ja jej manzela nepoznam, ale nevidim dovod brat nanho ohlad, ze co on tam bude sam chudacik robit. Za prve, on nie je ziaden chudacik, zivot nam prinasa rozne situacie a musime im celit a riesit. Taku situaciu prave maju, tak sa musia zmobilizovat vsetky sily a muz proste za pracou musi ist aj sam, nebudem o tom ani diskutovat a uz dopredu ho odpisovat, ze chudacik by to nezvladol. Jej postoj je zly, ona sama mu neveri, ze to zvladne a ani ho v tom nepodpori, ale to je asi problem v nej samej lebo zrejme ona nechce byt bez neho, mozno mu natolko nedoveruje, ma strach, ze si tam niekoho najde, atd., ale to su iba dohady. Ja nic nekritizujem, ani neposudzujem, aka je matka, len pomenuvam veci tak, ako ich vnimam z jej prispevkov a pisem vlastnu skusenost, ze da sa to bez muza vydrzat a nic sa muzovi nestane, ked pojde do zahranicia aj sam, ved vratit sa moze vzdy, ale za pokus to predsa stoji, podla mna.
je rozdiel, ked dieta trpi chudobou a ked je o neho normalne postarane ale nie je na ine vydavky. je rozdiel, ci musi byt dieta so starymi rodicmi lebo je rodic v nemocnici, a tympadom nie je ine riesenie, ako byt bez rodica, ktory mal ine moznosti na vyber. predpokladam ze ninka nie je az tak vo fin. krize ze by jej dieta nemalo co jest ani nemali na alektrinu a ninka nie je nutena byt bez nej, nie je v nemocnici. proste ma na vyber viacero moznosti....ine je, ked clovek na vyber nema
@aliza ale ved ano, stoji. ja fakt neviem, ako sa ta ich situacia da riesit. Podla mna je to tazke pre vsetky strany. Ja osobne pripustam tu moznost, ze su situacie, kedy by to nezvladol. A tiez pripustam moznost, ze pre dieta je mozno lepsie, ked je v prostredi, ktore je pren zname a s babkou, ktoru ma rado - povedzme na 5 mesiacov, a bez matky, ako by malo byt s matkou, ale bez otca, na 2 roky. Ja netvrdim,ze moj postoj je spravny, ani ze tvoj je nespravny, su to dve cesty. Ona sa rozhodla nejako, a ja to respektujem. tiez nerozumiem tomu, preco tam nemoze ist aj s dietatom, alebo preco tam nemoze zobrat babku, ale ked tvrdi, ze nie, tak nie. Ja ti hocicomu uverim 🙂

@digysa ze si pisala o odluceni jedneho rodica, ale tema je o odluceni oboch rodicov naraz 😉 a ja v tom teda vidim rozdiel. Ak som zle pochopila tvoj prispevok, tak sorry 😔