Pomáhajú vám deti s domácimi prácami?
Pomahaju vam deti s dom pracami? Mam 5 rocnu a je mala podla mna este 🙃
@karhu toto je taka blbost ze az
..skúsenosti mamičiek aj návod máš, ako sa zariadiš, je na tebe😉
Mam 2 chlapcov- 3 rocneho a 8 rocneho . Obaja pomahaju s riadmi, vysavaju, upratuju si vyzehlene veci do skrin. Snazim sa ich zapajat do domacich prac- samozrejme primerane. Nie vzdy sa im chce, ale pomahaju. Ten starsi uz takmer so vsetkym.
Preco blbost ?u nás to zhruba tak funguje. Asi máš jedno dieťa ze?no ja mam 3 -6rokov ,skoro 5 a 15mesacneho a už aj ten si vie po sebe vyhodiť plienku a utrieť stôl keď niečo vyleje.a nie nenutim ho ani sa mu nevyhrazam 😉😆rad ti robi sam.Keby u nás žiadne dieťa po sebe nič neurobilo a nepomáhalo mi napr.pri upratovaní tak tu žijeme ako v chlieve. Som matka a manželka, nie slúžka 😀ale ved ako vám vyhovuje ,keď to tebe nevadí tak je to v poriadky
Ja moju teda zapajam len veľmi sporadicky, aj v kuchyni aj pri upratovani, ale to bude tým že tiež nemám potrebu mať stále všetko vydrhnute. Teraz ma 8 a sama ma chce prekvapiť keď prídem domov z roboty, tak poupratuje, posklada veci , minule zotrela podlahu. Je to veľmi milé. Určite ju postupne budem zapajat viac, ale zatiaľ sme v pohode.
V ramci svojich moznosti urobi vsetko o co ju poziadam. Ale moja 4 rocna vie vylozit umyvacku, roztriedit pradlo, upratat si hracky, odniest riad zo stola, ak jej urobim kopku co treba dat do pracky, nalozi ju. Pokial by som jej dovolila vysavat a umyvat riad, urcite by to spravila. To nie je o praci, ale o hre, kazda dcera sa hra na mamu, oni chcu robit to co my, mozno to neurobia na 100% ale bavi ich to a vytvaraju si navyk do buducnosti, ked to pre nich uz nebude hra. Dokonca moj 2 rocny vyklada umyvacku so sestrami a ide mu to super.
inak ten zoznam veru nie je blbost, vidim ho dnes 1x ale moje deti tieto veci tiez ovladaju...treba aby sa deti podielali na fungovani rodiny, su jej sucastou, nie stredobodom
@viestta ja som v dcérinom veku vedrla asi tiež viac urobiť. Bola ina doba, otec robil na týždňovky, mama v robote, ja jedináčik, musela som si poradiť sama veľakrát, aj navarit si od 10-11 rokov. Na dome sa robilo všetko svojpomocné, teraz si zavolajú ľudia firmu. A bolo menej technických vymoženosti. Dcéra nemusí doma žehliť, mame sušičku, takze skoro nežehlím a tých pár veci, čo sa musí žehliť, prebehnem sama. Ale maľovali steny s mužom tiež, robili podlahu, terénne úpravy na dvore, zapájame ich.
Autorke: ten zoznam vôbec nie je blbosť, mala by si rýchlo prehodnotiť svoj postoj, aby si o pár rokov nezakladala tému, moje dieťa je bordelár ...všetko musím robiť ja ...a pod.
Kedy majú mať detstvo? Nechápem.....veď ak jej dáš čo ja viem utrieť prach, vyložiť mycku, zahodiť smeti,umyť tri poháre......to zaberie pár minút a dieťa si z detstva aj niečo do budúcnosti odnesie.
@jankapepe to samozrejme ano ale co tu citam ... napr ten zoznam niektore veci moje dieta robi sprace si po sebe tanier veci dá do kosa na pradlo atd prach neutiera na to som hakliva ... zmyvat skusala so mnou ale to viac bolo na zemi vody ako pozmyvane 😒😒😒
Môj ma rok aj pol , ale vôbec posebe nerobí ani hračky nič , práveže naopak robí taký neporiadok že až 😌😁 pokim stacim niečo upratať ,a v druhej izbe vidím zas niečo porozhadzované ale ja to znieho nežiadam ešte je mali , ale dúfam keď bude o niečo vetsi tak sa to naučí .
...na normalne upratovanie je 5 rocna mala. Ale na take pomahanie ani nie. Moj trojrocny so mnou robi vsetko. Naplni pracku, vyberie pradlo, cosi povesia, poutiera prach, povysava, hracky si uprace, postele mi pomaha upratat, naplname umyvacku, vybera riad z umyvacky,... je zlaty a velmi sikovny ale popravde vysledok ma daaaaleko od 100 %, vacsinou to potom este raz musim vsetko spravit ja, alebo pri vsetkom asistovat ale tak snaha sa ceni tiez 🙂 8 rocna pomaha uz celkom dost, uz ani netreba kontrolovat po nej aj ked teda najvacsiou jej pomocou je pomoc s najmladsim surodencom ked nestiham a to je ozaj zodpovedna, vie ho aj poobliekat, aj pripravi jest, aj ho zabavit (vacsinou to samozrejma robim ja ale su chvile ked raz a cas nestiham a vtedy mi jej pomoc pride velmi vhod a je na nezaplatenie, ale ona je ten mamickovsky typ ze uz od malinkata ho chcela sama obliekat, krmit, prebalovat,...) a potom tie lahke prace v domacnosti zvlada uplne v pohode, este je vo veku ked ju stale bavi pomahat a je to pre nu zabava. 11 rocny tiez uz dost, vie povysavat, poumyvat, povynasat smeti, poumyvat co sa nevmestilo do umyvacky, ocistit zemiaky k obedu, samozrejma upratat postel, svoje veci,... ale nie vzdy to ide bez reptania ☹ Chape ze musi prispievat pomocou v domacnosti a teda hlavne preto aby vedel vsetko v zivote spravit ale vela krat sa mu nechce, alebo ohundre ze niekto nemusi a preco tamto a preco hento, ale vzdy spravi co sa mu povie. Sam od seba ale nic 🙂
a prečo to pre pána jána berieš osobne? nemôžeš si to urobiť podľa seba? prečo si vlastne založila túto diskusiu? aby si si porovnala, ako to máš ty s inými? a načo? ja tomu nerozumiem.
Veď ale to nieje systémom, že urob to...oni chcú sami, ja ich iba nechám, vysvetlím, ako sa to robí, potom už to sami robia.a neboj, není to každý den, len keď sa im chce.neni nad to, keď prídeš z práce unavený, a oni ti povedia, ty si ľahni, my upraceme, alebo je už aspoň povysavané keď prídem.😁 A detstvo im predsa nik neberie, cez leto keď sú vonku tiež nemajú záujem upratovať 😁 a na telku a mobily sú tiež malé tie deti, a to nikomu nepríde, že ich oberáme o detstvo, keď na tom závislačia, lebo veď moderná doba😉🤔
5 rocny vyklada umyvacku riadu, chce umyvat podlahu, potriedime pradlo a nalozi do pracky - spradu plnena....
A aj puding uvari, pomaha pri peceni, mrkvu ocisti....
A čo konkrétne myslíš tým:,, čo tu čítam.....,,??
Čo je podľa teba divné, či detstvo kradnuce?
U nás je normálne, že sa každý člen domácnosti podieľa na práci. 14 ročná dcéra vie kompletne navariť, na Vianoce sme napiekli 16 druhov koláčov, kváskový chlieb vie upiecť aj 11 ročná 🙂 Upratať, vyžehliť a pod. veci je samozrejmosť. Obe sa dokážu postarať aj o svoju 7 mesačnú sestričku, od kŕmenia, kúpania, prebaľovania. Je normálne, že deti pomáhajú v domácnosti. My sme pracovali omnoho viac, celé leto sme makali na poli a sme tu 🙂
@jankapepe ze 3 rocne dava do pracky atd
To že 3 ročne dieťa hodí pár tričiek do práčky je divné a detstvo kradnuce? Prečo?
Mne to príde úplne normálne.
Moja 2 rocna mi pomaha nakladat do pracky,5 rocna sklada veci,ktore pozehlim,7 rocna mi v kociku uspi 3 mesacneho.
Podla mna je jasne,ze od 5 rocnej nemozeme ocakavat,ze mne ako dospelej pomoze rovnako kvalitne. Treba deti zapojit uz od mala. Ony sa budu ucit akoze hrou nielen poriadku,ale aj zrucnostiam a motorike a pomozu len v rovine svojich moznosti. 5 rocna sa uci jemnej motorike. Aj upratanie bude vyzerat hocijako. Ale bude.

mala som 5 keď sa narodila mladšia sestra, pomáhala som so všetkým, aj som chodila s kočiarom von, vešala som prádlo, kŕmila ju, dokonca si pamätám, že som žehlila plienky (to som mohla mať tak 6), v 11 som už vedela variť