Prečo naše 5 mesačné dieťa poriadne nespí?
Ahojte mamicky,chcem vas poprosit o radu,s manzelom sme uz zufali.Mame 5 mesacnu dcerku,je to dobre dievcatko,poslucha,cez den pekne a rychlo vacsinou po hodinke a pol az dvoch hodinkach zaspi.Uspavame ju v kociku alebo na rukach co nam az tak nevadi.Velky problem je uspat ju na noc.Vydrzi byt hore 4 aj 5 hodin,pri zaspani place,trepe sa a nie a nie spat.Velakrat ju uspavame niekolko hodin a spat chodime niekedy az o jednej druhej a sme uz vycerpani.Skusali sme aj nechat ju vyplakat,ale to sa dlho vydrzat neda.Neviete nam prosim nejak poradit?
@nika_17 tak 5 hodin je naozaj vela, myslela som ze spava po polhodinkach alebo tak. Vecer resp. v noci je nervozna lebo o tom case by uz davno mala spat a nevie, lebo sa vyspala cez den. A cez den dospavala noc. To chvilu potrva kym si zvykne na zmenu. Ak ma rano cumlik tak jej ho vyber o 7-8. Skus rezim napr o 7 vstat, od 9 do 10 spanok, od 12 do pol 2 spanok a od 4 do pol 5-5. Alebo tak nejako priblizne jemne to k tomu menit 🙂
Ja mela spave dite, takze tech 5 hodin za den bylo uplne normalnich i vic 🙂 mala mi ale vstavala rano mezi 7-8 a o 9-10 uz chodila zase spat a bud mela 2 tak tri hodinove spanky nebo 3 kratsi spanky, vecer chodila spat okolo 21a spala bez probuzeni az do rana, nekdy vecer usnula sama, jindy jsem ji i hosinu uspavala, 2x denne po 2 hodinach mi spala do dvou let, a kdyz spala jednou tak to bylo i 4 hodiny, ted ma skoro 3 roky a pres dwn spi 2-3 hosiny a vecer normalne usne okolo 20:30 a spi celou noc do 8-9, rim chci rict, ze jsou proste deti co pospi 20 minut 2x za den a staci jim to, ale jaou deti kterym to nestaci, ja bych ji teda nesnizova ten denni spanek, ale vzbudila bych ji rano nejpozdeji v 8, aby se ji ten spanek trochu jinak posunul a aby posledni spanek koncil okolo 17 hod., urcite to bude chvili trvat nez si zvykne
@katriona1 No len takých detí aké opisuješ je pomerne málo, je to skor výnimka, takže podľa toho by som sa veľmi neriadila. Pre vačšinu detí je 5 hodín denne spať priveľa, zvlášť ak vstávajú ráno o 10:00. Keby vstávala ráno o 6-7, tak nepoviem ani ťuk, aj moj malý vedel dosť ešte pospať aj cez den v tom veku, ale zase ráno skoro vstával a to je dosť rozdiel.
@nika_17 nesuhlasim s tym, ze spi vela krat za den! Tak male dieta vydrzi bdele max.2 hodiny cez den. Nasa spavala napr.do nedavna 2 spanky a to ma 16 mesiacov.
Skor by som poradila ukladat skor. Takto male dieta kludne okolo 18.-19.00. Skuste. Vacsinou je to tak, ze je dieta az velmi unavene a predimenzovane, preto chyta druhy dych, lebo sa presvihol ten spravny cas ulozenia. Urcite na to pridete, kedy je ten cas. No a podla toho potom vypustite ten vecerny posledny spanok. Napr.ak chcete uspavat o 19.00, nech uz po 16.30 nespi.
Drzim palce
@limetka55 12-13 hodiin? Ved to je potreba spanku 3 rocneho dietata. Moja mala bude mat rok a pol a mudre knihy hovoria a 13,5 hodinach. 5 mesacne babo ma okolo 15 hodin potrebu.
@nika_17 teraz som si precitala aj ostatne prispevky. Urcite vynechajte ten vecerny spanok. Ten posledny o 15.00 je ok. Ale by som tiez budila, ak chcete ukladat o osmej, tak od piatej nech uz nespinka. Za par dni si zvykne, uvidis. Rano, ked posuniete budicek na 9.00, nazeniete tu hodinku k veceru. A takto sa ustalite na 3 hodinovych spankoch cez den. A v noci by mohla spat tych 11.
K tej potrebe spanku, takto plus minus to sedelo aj u nas. Obzvlast dolezite je nepresvihnut tu fazu bdenia prilis...
To je potom beh na dlhe trate. Osobne som to zistila, az ked mala mala 8 mesiacov, ale ako som to zacala naozaj sledovat a dodrziavat, bolo to omnoho lepsie
http://www.sikovnamamina.sk/kolko-spanku-potreb...
No,len to,ze vcera mala posledny spanok o 17-tej,spinkala asi hodinku a potom na noc mi zaspinkala na flaske o 21:30.Pekne som ju ulozila,ale o hodinku bola zasa hore a nakoniec sme znovu zaspali az o jednej..
A ak ju rano skor zobudim,nebude nervozna? Deti sa vraj nemaju budit naschval..
@nika_17 ona sa musi preorientovat. Mysli si, ze to je este ten denny spanok. Takze poposuvaj tie spanky, po 17.ej uz nech nespi, pride nocny spanok.
Ked sa zobudi o tej 22.30 - co robite? Ste s nou po tme alebo ju automaticky beriete z postielky prec? Treba hladkat, kolisat, dat cumlik alebo co ju ukludni. Nerobit nic take, aby sa prebrala uplne. Toto mala aj nasa mala, ale ako partyzdnova a potom ked zacala plazit, stvornozkovat, chodit, akoby si v noci musel mozog zopakovat tie zrucnosti, ktore cez den ziskala. Vzdy to ale trvalo len par dni.
@janickacrazy nemyslím si, že je takovým dětí málo, je to spíš o tom, že když ty máš doma dítě kterému stačí spát méně tak si nedokážeš představit, že jiné potřebuje spát o mnoho víc, jsou děti co přestanou přes den spát po druhém roku a jiné spí po obědě ještě v 5-ti letech a my se tu bavíme o 5-ti měsíčním miminu a u toho 5 hodin za den není nijak moc, jenom by prostě nemělo vyspávat do 10, to je vše
@nika_17 takto krátce po uspání se mi malá budila v období růstu zubů nebo nemoci, normálně měla hluboký spánek a po uspání se na jídlo budila až po několika hodinách, do cca 8 měsíců až nad ránem, ale v těchto období se budila po chvíli a i když byla viditelně unavená tak brečela a nemohla zaspat a trvalo déle jí znovu uspat, jako ráno by pak vyspávala, i sestra má ted takto starou malou a normální jí spí pěkně, ale ted má problémy s ekzémem, který jí svědí a právě večer je nejvíc nervozní a stále brečí a nemůže usnout, i když jeví známky únavy, takže třeba je to jenom nějaké období, které zase přejde a přijde zase jiné 🙂 říkala jsem i sestře, že to pořád hodný nebude a jednou se to ze spánku i probudí 🙂
@katriona1 presne tak. 5 hodin nie je extrem. Skor lepsi priemer. Rozdiel ale je v tom ako dieta ten cas naspi. Niektore deti spia dva krat po 2,5 hodinach, ine 4 krat po hodinke. Nasa napr.spavala 4 x 40 minut v tomto obdobi. Teraz ma 16 mesiacov, presla na jeden spanok a ten mava 1,5 az 2,5 hodiny. Cize viac ako pred rokom... dokonca v noci spi 11 hodin v kuse, co pred rokom prerusovanych ledva 10. Konecne sa ako tak naucila spat. Tvoje dietatko teda spavalo krasne 🙂 vyspate dieta=spokojne dieta. Uz to prezivam aj ja, ale kym to sadlo, trvalo to..
A inac poznam aj mnoho dospelych, co su potrebuju cez den lahnut 🙂 alebo ked nespia v noci 12 hodin, su nepouzitelni. Rovnako takych, co spia 5 hodin a staci.. je to vysoko individualne u kazdeho z nas.
@nika_17 mozes pocut vela rad aj tak kazde dieta je ine a ty sama najlepsie vidis co a ako.ja mam tiez 5 mesacnu raz spi pekne raz je v noci hore kazdu hodinu. A ked uz som turbo unavena jednoducho si poviem ze zajtra bude lepsie.ze to netrva vecne a prejde to..moj mladsi brat nespal vobec ked bol maly a teraz? Aj keby bomba pri nom buchla tak to nepocuje a spi dalej. Uvidis bude lepsie ;)
Suhlasim s @engie2. Dieta v 5 mesiacoch vydrzi hore max 2 hodiny. Problem tu vidim v neskorom vstavani a v neskororm poslednom spanku. Moj syn spal v tom obdobi 3 spanky, doobedu hodinu medzi 9-10, potom od 12.30-14:30 v kociku a okolo 16:30 si dal pol hodku o 19:30 bol v kome a spal do 7dmej rano s jednou, dvoma pauzami na mlieko. Proste tak to bolo a podla vsetkych tabuliek deita v 5 mesiacoch proste naozaj prespi cca 15-16 hodin denne, plus minus hodina. Syn ma teraz 16 mesiacov a spi 13,5 hodiny dokopy, pricom denny spanok ma okolo 1,5 hodiny, vynimocne 3, ked bola tazsia noc, lebo zuby. Rozhodne by som neprestavovala male na dva spanky, ci nebodaj jeden, ejdine, ze chce mat doma zakladatelka nevyspate mrzute dieta, co sa bude javit ako zajko duraccel.
Spanok je fajn, len ho inak strukturovat, stiahnut to na 3 spanky, vypustit 4 a rano vstavat v rovnaku dobu. Normalne zobudit, nezne...ja som svina, ja budem aj dnes syna najneskor okolo 8.00, lebo chcem, aby chodil spat vecer okolo 19tej,ale maly v pohode spi do 7.30, samozrejme okrem oddobia zubov, cim zdravym jeho dolen ocaky momentalne, ze nech uz vylezu. Odporucam si precitat, knihu kazde dieta moze spat, nie kvoli tej vyplakavacej metode, ale kvoli kapitolom o potrebe spanku, spankovch cykloch a etc.
@engie2 jo spala krásně, do 8 měsíců jsem nevěděla co je to probdělá noc 🙂 spala pěkně v postýlce, ale pak přišla 6. nemoc a od té doby to byl boj, v postýlcě řvala, nechtěla tam být, tak jsem to nakonec vzdala a spala u nás, později jsem sundala bočnici z postýlky a přivázala jí k posteli 🙂 přes den mi vždy spávala dobře, ale to noční uspávání taky nebylo vždy jednoduché a měla období kdy se v noci budila často a na dlouho, nakonec to vyřešilo odstavení ve 20 měsících, od dvou let spí pěkně celou noc, ted už i sama v pokojíku 🙂
skratit posledne spanie aby medzi vstanim a ukladanim na noc boli 4 hodky..
taktiez dodrzat tri spanky denne..ktore pisala mamicka predo mnou..scitat celkovy spanok..ja som builaa kupit knihu kazde dieta sa vie naucit spat...
potom brat na zretel ze kazde dieta je ine..moji mali poruchu spanku..z plytkeho spanku nepresli do hlbokeho ale asi po dvatsiatich minutach sa prebudili a plakali..uspavala som napset hladkanim po chrbatiku v postielke
po troch rokoch to preslo--do troch som pris dvojcatach nespala vobec..
@alby2014 Tvoja veta, že 5mesačné dieťa vydrží bdelé max. 2 hodiny je hlúposť nehnevaj sa. Ako ktoré. Ja mám 3 deti a prostredný syn vo veku 5mes. vstával o 4 ráno, spať išiel o 10:00, spal presne 20minút, potom bol hore do 14:00, zase spal 20minút a potom bol hore do večera do 19:00. Potom zaspal a spal pekne celú noc, 2krát sa budil na mlieko, vypil, zaspal. Na toto sa zabudnúť ozaj nedá, pamatám si to presne, mohla som si hodinky podľa neho nastavovať. Od narodenia spal strašne málo, od roka cez obed vobec.
@janickacrazy my presne rovnako ..Ako cez kopirák..Je to na nezabudnite..😎
@janickacrazy ok, tak inak su vynimky, ale vacsina deti naozaj vydrzi hore aktivne tie dve hodky, plus minu hodka. Vacsina, nie kazde. Nie je to moj nazor, to tvrdi, kazda kniha o detskom spanku, co som citala. Neviem si predstavit, ze tvoj maly vstal o 4tej a zalomil o 10tej, to neda ani moj 16 mesacny. Naozaj su vynimocne deti, ale vacsina a podla vacsiny sa robia tie tabulky, proste spi inak.
Proste deti su rozne aj potrebu spanku maju roznu. Ak by dieta slo bez problemov unavene spat o 19/20 tej tak by tych 5 hodin spanku cez den bolo ok. Ale ak je vyspate hore do 1-2 to ok nieje hlavne prenho a treba rezim postupne prerobit, zacat od skorsieho vstavania. Moja 5 mesacna bola tiez unavena cca po 1,5 hodine, niekedy 2 a vecer keby bola 4 hodiny hore pred spanim bol by cirkus..bola hore max hodinu a pol a unavena zaspala. Nasilu tiez netreba drzat hore ak chce spat, ale nastavit tak aby to bolo v normalnych casoch. 🙂
@nika_17 môj 16 mesačný spáva 13 hodín za den. 5-mesacnemu to stačiť nebude. Podľa mňa pravidelne budiť ráno skôr, ale treba vydržať 21 dní za sebou - aspoň tak mi vravela detská psychologicka, že toľko potrebujú deti aby si zvykli na nový režim.
Keď ráno vstane o 2 hodiny skôr, tak by sa mal celý spánkový rytmus posunúť o tie 2 hodiny.
@zltalienka Len nezabúdaj nato, že každé bábo ma inú potrebu spánku, vid moj príspevok vyššie. Mojmu prostrednému stačilo vo veku 5mes. spať 9hodín a 40min za 24hodín. Je to veľmi individuálne. Teraz mám 14mes. a ten spí 13-14 hodín za 24h.
@janickacrazy urcite mu to stacilo? Nebol mzruty, placlivy tzv narocne dieta? Lebo to fakt spal extremne malo a vsade sa pise, ze ked dieta spi max.20minut, ma problem prejst do hlbsej fazy spanku. Moj maly to mal, tak som ho vzdy jedno obdobie pri prvych prejavoch prebudzania uspavala zas a postupne sa naucili spat plynule, trvalo to asi mesiac.
@janickacrazy ale dcera zakladatelky očividně patří do kategorie dětí, které potřebují spát více, teda cca 15 hodin za den, takže pro ní je bezpředmětné, že jinému dítěti stačí 10 hodin, o tom tato téma není, její dcera má úplně normální délku spánku, jenom je potřeba ho posunout a začít jí ráno budit s tím s tebou souhlasím 🙂

@nika_17 Nevadi, nepojde to hned prvy den dokonalo.. Super je uz len to, ze si za den znizila pocet dennych spani z 3 na 2 a aj z 5 hodin na 3 🙂 To je velky pokrok za 1 den! 🙂 Rano ju skus skor zobudit, nech nespi do 9-10 a zase sa to trosku posunie.. Bude to trvat par dni, ale pojde to! 🙂 Drzim palce a chvalim pokrok.. 😉